Thursday, March 3, 2011

Σε ιστορικό υψηλό οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων


Σε ιστορικό υψηλό οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων


Σε ιστορικό υψηλό αναρριχήθηκαν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων το Φεβρουάριο, λόγω της αύξησης του κόστους των γαλακτοκομικών, των σιτηρών και του κρέατος, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ανακοίνωση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, ο δείκτης FAO Food Price Index που περιλαμβάνει 55 προϊόντα ενισχύθηκε κατά 2,2% στις 236 μονάδες το Φεβρουάριο, από 230,7 μονάδες τον Ιανουάριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1990 όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ο συγκεκριμένος δείκτης.

Η άνοδος του κόστους των τροφίμων συνέβαλε στην πυροδότηση των κοινωνικών αναταραχών στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ενώ σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ξηρασία στη Ρωσία, η οποία ανάγκασε τη χώρα να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών τον περασμένο χρόνο, ενώ οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες απείλησαν τις σοδειές στον Καναδά και τη Βραζιλία.

«Η αναπάντεχη αύξηση της τιμής του πετρελαίου μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη επισφαλή κατάσταση στις αγορές τροφίμων», τόνισε ο David Hallam, διευθυντής του FAO στη Ρώμη. «Αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα σχετικά με το outlook των τιμών».

Εξάλλου, χθες ο Ross Garnaut, σύμβουλος της αυστραλιανής κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή, σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων στο πρώτο μισό του αιώνα που διανύουμε λόγω της αύξησης του πληθυσμού και των εισοδημάτων, της μείωσης της ανάπτυξης των καλλιεργειών και της αλλαγής του κλίματος.



source: capital.gr

No comments:

Share |