Thursday, March 3, 2011

Στο 1% παρέμεινε το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ


Στο 1% παρέμεινε το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ


Στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως ευρέως αναμενόταν.

Τα βλέμματα στρέφονται στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 15:30, ώρα Ελλάδος, ο πρόεδρος της τράπεζας, Jean-Claude Trichet, καθώς αναμένεται να υιοθετήσει πιο επιθετική στάση απέναντι στην ανάγκη καταπολέμησης του πληθωρισμού αλλά και να προειδοποιήσει για τις τράπεζες που συνεχίζουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Ο Trichet είναι υποχρεωμένος να απαντήσει σε δύο ερωτήματα: πώς θα σταματήσει το κύμα των πληθωριστικών πιέσεων που διογκώνεται σαν συνέπεια της τιμής του πετρελαίου και τί θα κάνει με τα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κρατικών ομολόγων των προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης.

Όπως παρατηρεί σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, η ΕΚΤ είναι η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θα υποχρεωθεί να δώσει απαντήσεις και αυτό δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολο, καθώς η ανακοπή των πληθωριστικών πιέσεων με τα κλασικά εργαλεία της αύξησης των επιτοκίων θα επιτείνει αντί να μειώσει τις συνέπειες του πληθωρισμού (μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της καταναλωτικής δαπάνης) στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Οι πολιτικές διαστάσεις του προβλήματος πέραν του κ. Τρισέ και των συναδέλφων του, θα πρέπει να απαντηθούν τα επόμενα 24ωρα και από τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συγκεντρώνονται στην Φινλανδία, αλλά και από τους ηγέτες των σοσιαλιστών που -με σοβαρές απουσίες- θα συναντηθούν την ίδια στιγμή στην Αθήνα.


Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν οτι η ΕΚΤ θα στείλει σήμερα διπλό μήνυμα των προθέσεών της τόσο προς τις αγορές όσο και προς τους ηγέτες των κυβερνητικών κομμάτων της ευρωζώνης και αυτό θα επισημαίνει την ετοιμότητά της να κινηθεί σε επιπεδο νομισματικής πολιτικής, υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις να "καλύψουν" τις δικές τους υποχρεώσεις στο επιπεδο της δημοσιονομικής πολιτικής.


Βέβαια το κατα πόσο θα συνεχίσει να αγοράζει η ΕΚΤ κρατικά ομολόγα δεν αναμένεται να απαντηθεί σήμερα. Αντίθετα οι υπάρχουσες πληροφορίες συνδέουν τις σχετικές εξελίξεις με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις 24 - 25 Μαρτίου.

Το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης διατηρήθηκε στο 1,75% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,25%.



source: capital.gr

No comments:

Share |