Wednesday, October 13, 2010

PwC: Ένα εκατ. εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους λόγω της λιτότητας στη Μ. Βρετανία


PwC: Ένα εκατ. εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους λόγω της λιτότητας στη Μ. Βρετανία

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους μετά το πρόγραμμα δημοσιονομικών περικοπών που προβλέπει να εφαρμόσει η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με μελέτη ιδιωτικής υπηρεσίας, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις σε τομείς όπως αυτός της άμυνας και αυτός των ακινήτων, που εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις παραγγελίες από το δημόσιο, θα πληγούν πάρα πολύ, σύμφωνα με τη μελέτη της PricewaterhouseCoopers (PwC), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μία εβδομάδα πριν την λεπτομερή ανακοίνωση από την κυβέρνηση των μέτρων λιτότητας.

Οι δημοσιονομικές περικοπές μπορεί να πλήξουν έως και το 3,4% των θέσεων εργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή περίπου 943.000 θέσεις εργασίας, σημειώνει το PwC.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον όρισε ως στόχο της την εξοικονόμηση 83 δισεκατομμυρίων στερλινών (95 δισεκατομμύρια ευρώ) σε περίοδο πέντε ετών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, το οποίο έφτασε φέτος στο 10,1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τη μελέτη της PwC, η οικονομική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να μειώνεται κατά περίπου 46 δισεκατομμύρια στερλίνες (52 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως λόγω αυτού του προγράμματος το 2014/15.

Ωστόσο οι συντάκτες της μελέτης αυτής αποκλείουν την υπόθεση μιας επιστροφής στην ύφεση, ενδεχόμενο το οποίο θίγουν ορισμένοι οικονομολόγοι.

source: reporter.gr

Πάνω από τα 1.370 δολάρια ο χρυσός


Πάνω από τα 1.370 δολάρια ο χρυσός

Νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορυμάτων, καθώς για ακόμη μία φορά λειτουργεί ευεργετικά για το πολύτιμο μέταλο η αποδυνάμωση του δολαρίου.
Με τη «βοήθεια» λοιπόν του αδύναμου δολαρίου, τα συμβόλαια Δεκεμβρίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 23,80 δολάρια ή 1,8%, στα 1.370,50 δολάρια, καταρρίπτοντας το 16ο ρεκόρ της Δευτέρας των 1.354 δολαρίων ανά ουγγιά.

Τη «δίψα» για ο πολύτιμο μέταλο τροφοδότησε και η Fed, η οποία σύμφωνα με τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης δεν προτίθεται να κλείσει τη στρόφιγγα στην παροχή ρευστότητας μέχρι να διαφανεί ότι η οικονομική ανάκαμψη σταθεροποιείται.

Την ίδια ώρα ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετράει την διακύμανση του αναμέσα στα έξι πιο ισχυρά νομίσματα παγκοσμίως κινείται πτωτικά στις 77,09 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,35%.

source: reporter.gr

Lloyds: Προχωρά σε περικοπές 1.600 εργαζομένων στον τομέα ΙΤ


Lloyds: Προχωρά σε περικοπές 1.600 εργαζομένων στον τομέα ΙΤ

Σε περικοπές 1.600 μόνιμων θέσεων εργασίας στον τομέα του ΙΤ θα προχωρήσει η Lloyds Banking Group έως το 2012, καθώς συνεχίζεται η αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, οι περικοπές θα εφαρμοστούν και σε περίπου 1.150 προσωρινούς υπαλλήλους.

«Έχουμε μετριάσει την επίδραση στο μόνιμο προσωπικό με μια σημαντική μείωση σε προσωρινούς εργαζομένους και συμβασιούχους», συμπλήρωσε η τράπεζα.

Η Lloyds, της οποίας το 41% κατέχει η βρετανική κυβέρνηση μετά την οικονομική κρίση, έχει προχωρήσει σε πολλές μειώσεις εργαζομένων σε όλες τις δραστηριότητες, ενώ συνεχίζει να μειώνει το κόστος της.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση 0,3% στις τιμές εισαγωγών το Σεπτέμβριο


ΗΠΑ: Πτώση 0,3% στις τιμές εισαγωγών το Σεπτέμβριο

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν το Σεπτέμβριο οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα, η τιμές των εισαγόμενων προϊόντων στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση 0,3% σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ σε ετήσια βάση είναι αυξημένες κατά 3,5%.


Σύμφωνα με τα στοιχεία η πτώση των τιμών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση στις τιμές των καυσίμων κατά 3,1%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση 0,1%.


source: capital.gr

JP Morgan: Αύξηση 23% στα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου


JP Morgan: Αύξηση 23% στα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου

Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, της τάξης του 23%, εμφάνισαν τα κέρδη της JP Morgan στο τρίτο τρίμηνο του 2010, καθώς η τράπεζα συνέχισε να εμφανίζει βελτίωση στις κύριες δραστηριότητές της αλλά και στο ποσό των χρημάτων που διακρατούνται για δάνεια μη εξυπηρετούμενα.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του τρίτου τριμήνου, ανήλθαν στα 4,42 δισ. δολάρια ή 1,01 δολάρια ανά μετοχή από τα 3,59 δισ. δολάρια ή 82 σεντς ανά μετοχή την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

Παράλληλα, τα έσοδα υποχώρησαν στα 23,8 δισ. δολάρια από τα 26,6 δισ. δολάρια. Σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters, αναλυτές είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για κέρδη ύψους 90 σεντς ανά μετοχή και έσοδα ύψους 24,64 δισ. δολαρίων.

Τα κέρδη "είναι το αποτέλεσμα της καλής απόδοσης των δραστηριοτήτων μας", δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Jamie Dimon.

Η τράπεζα επωφελήθηκε και από τη σημαντική μείωση των προβλέψεων, οι οποίες μειώθηκαν στα 3,22 δισ. δολάρια από τα 9,8 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα και τα 3,36 δισ. δολάρια του προηγούμενου τριμήνου.

Σημειώνεται πως η JP Morgan είναι η πρώτη μεγάλη αμερικανική τράπεζα που ανακοινώνει τα μεγέθη του τρίτου τριμήνου. Η Bank of America και η Citigroup αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους την επόμενη εβδομάδα.



source: capital.gr

Γερμανία: Τα ινστιτούτα περιμένουν ανάπτυξη 3,5% φέτος


Γερμανία: Τα ινστιτούτα περιμένουν ανάπτυξη 3,5% φέτος

Βερολίνο (Dow Jones) – Τα κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα ερευνών αναμένουν το ΑΕΠ της χώρας να αναπτυχθεί με ποσοστό 3,5% φέτος και 2% το 2011, όπως αναφέρει η εφημερίδα Handelsblatt.

Η Handelsblatt επικαλείται πηγές που γνωρίζουν τις φθινοπωρινές προβλέψεις των οργανισμών.

Την άνοιξη, τα ινστιτούτα προέβλεψαν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ποσοστό 1,5% φέτος, ελαφρώς υψηλότερο από το 1,4% που προβλέπει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Rainer Bruederle και άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης θα είναι μεγαλύτερη, όταν τη γνωστοποιήσει στις 21 Οκτωβρίου.




source: capital.gr

Κίνα: Σε επίπεδο-ρεκόρ τα συναλλαγματικά αποθέματα


Κίνα: Σε επίπεδο-ρεκόρ τα συναλλαγματικά αποθέματα

Τα αποθέματα της Κίνας σε ξένο νόμισμα, ήδη τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, εκτινάχθηκαν στο ποσό-ρεκόρ των 2,65 τρισ. δολαρίων στο τέλος του Σεπτεμβρίου, δίνοντας τροφή για νέες κατηγορίες της διεθνούς κοινότητας ότι ο περιορισμός των κερδών του γουάν από τη χώρα, υπονομεύει την παγκόσμια ανάκαμψη.

Στο γ΄ τρίμηνο το ξένο συνάλλαγμα που κατείχε η Κίνα αυξήθηκε κατά 194 δισ. δολάρια, όπως αποδεικνύει η σημερινή ανακοίνωση από την κεντρική τράπεζα της χώρας. Οι εξαγωγές του Σεπτεμβρίου ήταν οι δεύτερες υψηλότερες που έχουν καταγραφεί, και διαμορφώθηκαν στα 145 δισ. δολάρια.

«Με τις εχθροπραξίες στον πόλεμο των νομισμάτων να έχουν ήδη κηρυχθεί, μια αύξηση-ρεκόρ των συναλλαγματικών αποθεμάτων στο γ΄ τρίμηνο θα λειτουργήσει ως θηλιά στο λαιμό της Κίνας για το καθεστώς της στην αγορά συναλλάγματος», σχολιάζουν οι αναλυτές.



source: capital.gr

Βρετανία: Αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας το Σεπτέμβριο


Βρετανία: Αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας το Σεπτέμβριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους υποχώρησε η ανεργία στη Βρετανία στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, αλλά ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα αυξήθηκε το Σεπτέμβριο για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 5.300 με το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται στο 4,5%, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Office for National Statistics. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο ενώ τον Αύγουστο είχαν σημειώσει άνοδο κατά 3.800 με το ποσοστό ανεργίας να ανέρχεται επίσης στο 4,5%.

Η αύξηση που καταγράφηκε το Σεπτέμβριο ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη των εκτιμήσεων καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν άνοδο κατά 3.750 και διατήρηση του ποσοστού στο 4,5%.

Σύμφωνα με το ευρύτερο μέτρο της International Labor Organization (ILO) ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 20.000 τους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο ενώ την ίδια περίοδο ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 178.000 Σύμφωνα με καταμέτρηση της ILO ο συνολικός αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 2,4 εκατ. ενώ το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2009 και συγκεκριμένα στο 7,7%, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 7,8%.

Οι μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές εξαιρουμένων των μπόνους αυξήθηκαν κατά 2%, έναντι εκτιμήσεων για 1,7%, ενώ το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο είχαν αυξηθεί κατά 1,6%.


source: capital.gr

SocGen: Μήνυση για απόκρυψη ζημιών από επενδυτή


SocGen: Μήνυση για απόκρυψη ζημιών από επενδυτή

Δύο τραπεζίτες της Societe Generale στη Σιγκαπούρη σχεδόν «εξαφάνισαν» τον λογαριασμό των 10 εκατ. δολαρίων ενός πελάτη τους εξαιτίας λανθασμένων τοποθετήσεων για την αξία των νομισμάτων, και προσπαθούσαν για χρόνια να καλύψουν τη ζημιά.

Όπως ισχυρίζεται ο πελάτης που κατέθεσε την αγωγή κατά της Societe Generale, ο Chan Leong Cheng, κάτοικος του Περθ της Δυτικής Αυστραλίας, η διαχείριση των assets στο λογαριασμό από τους κατηγορούμενους δημιούργησε μαζικές ζημιές.

Ο Cheng μήνυσε το τμήμα private banking της τράπεζας στη Σιγκαπούρη αλλά και τα δύο στελέχη της, ζητώντας να αποζημιωθεί για 8 εκατ. δολάρια του λογαριασμού.

Η Societe Generale ανακάλεσε την άδεια της Jenny Liew Marn Leng, εκτελεστικής διευθύντριας, καθώς και της άμεσης επόπτριάς τηςLilian Ang, μετά από την ανακάλυψη των απωλειών.

Και τα δύο στελέχη της SocGen, διαβεβαίωναν τον Chan για αρκετά χρόνια ότι ο λογαριασμός του είχε περίπου 8 εκατ. δολάρια, επικαλούμενες μάλιστα και σχετικά έγγραφα, αν και ο λογαριασμός είχε σχεδόν εξαφανιστεί.

Η Liew ομολόγησε ότι η πραγματική αξία του επενδυτικού λογαριασμού διαμορφωνόταν στα 260.000 δολάρια στις 22 Μαΐου.


source: capital.gr

Η Pfizer αγοράζει την King προς 3,6 δισ. δολ.


Η Pfizer αγοράζει την King προς 3,6 δισ. δολ.


Η μεγαλύτερη εταιρία φαρμακευτικών προϊόντων στον κόσμο βάση εσόδων, η αμερικανική Pfizer Inc., ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 3,6 δισ. δολ. σε ρευστό για την εξαγορά της ομοεθνούς επιχείρησης αναλγητικών King Pharmaceuticals Inc.

Η Pfizer πληρώνει 14,25 δολ. ανά μετοχή για την King, με premium 40% σε σχέση με το πιο πρόσφατο κλείσιμο της τιμής.

Ανάμεσα στα σκευάσματα που εξασφαλίζει η Pfizer με την εξαγορά, περιλαμβάνονται τα παυσίπονα Avinza και Embeda.

Η King αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν λήξει τα δικαιώματα παρασκευής αρκετών καίριων σκευασμάτων της.

source: euro2day.gr

Moody's: «Σταθερή»η προοπτική των ρωσικών τραπεζών


Moody's: «Σταθερή»η προοπτική των ρωσικών τραπεζών

Σε «σταθερή» από «αρνητική» άλλαξε την προοπτική του τραπεζικού συστήματος της Ρωσίας η Moodyʼs, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των συνθηκών στο λειτουργικό περιβάλλον, του ικανοποιητικού ύψους κεφαλαίων του τραπεζικού συστήματος, των «μαξιλαριών» προβλέψεων ζημιών από δάνεια και της βελτίωσης του προφίλ ρευστότητας, σύμφωνα με σημερινή έκθεση του οίκου αξιολόγησης.

«Η αλλαγή της προοπτικής για το ρωσικό τραπεζικό σύστημα βασίζεται στην άποψή μας ότι οι θεμελιώδεις πιστωτικές συνθήκες του συστήματος έχουν γίνει πιο βιώσιμες μετά την πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση», αναφέρει χαρακτηριστικά η Moodyʼs.

Αυτό που προσδοκά είναι ότι η αργή αλλά θετική οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί σε βραχυμεσοπρόθεσμο ορίζοντα, γεγονός που βελτιώνει την προοπτική της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών, καθώς και την κερδοφορία τους. «Παρότι το κανονιστικό πλαίσιο παραμένει αδύναμο με βάση τα διεθνή πρότυπα, έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις», αναφέρει.

Κατά τη γνώμη του διεθνούς οίκου, οι ρωσικές τράπεζες διαθέτουν ικανοποιητικά «μαξιλάρια» συσσωρευμένων προβλέψεων δανειακών ζημιών για να αντιμετωπίσουν την αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού τους. «Ο ρυθμός επιδείνωσης της ποιότητας ενεργητικού έχει μειωθεί τα τελευταία τρίμηνα, γεγονός που υποδεικνύει κάποια σταθεροποίηση παρότι το πρόβλημα των δανείων παραμένει αρκετά σοβαρό», αναφέρει η έκθεση.

source: naftemporiki.gr

Βρετανία: Σε χαμηλό 18 μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη


Βρετανία: Σε χαμηλό 18 μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Σε χαμηλό 18 μηνών διαμορφώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία το Σεπτέμβριο, καθώς οι Βρετανοί «προετοιμάζονται» ψυχολογικά για τις μεγαλύτερες περικοπές δαπανών από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακοίνωσε η Nationwide Building Society.

Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε 9 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και διαμορφώθηκε στις 53 μονάδες, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2009.

Ακόμη, ένας δείκτης μέτρησης για το εάν τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να ξοδέψουν, υποχώρησε 14 μονάδες στις 85, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2008.

Ο υπουργός Οικονομικών, George Osborne την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με τις περικοπές των δαπανών που ανακοίνωσε τον Ιούνιο, προκειμένου να αντιμετωπίσει το έλλειμμα-ρεκόρ του προϋπολογισμού της χώρας.

Στελέχη της κεντρικής τράπεζας έχουν διαφωνήσει σχετικά με το εάν χρειάζεται επιπρόσθετη στήριξη της οικονομίας, με το μέλος της ΒοΕ να δηλώνει ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει ακόμη «μεγάλα ρίσκα», όσο η ανάκαμψη παραμένει ασθενής.



source: capital.gr

Το Facebook προσπαθεί να περιορίσει τη βάση των μετόχων του


Το Facebook προσπαθεί να περιορίσει τη βάση των μετόχων του


(Bloomberg) – Τα Facebook Inc και Zynga Game Network Inc. χρεώνουν προμήθειες τουλάχιστον 2.500 δολαρίων για κάθε πώληση μετοχών της εταιρείας, μια κίνηση που νομικοί εμπειρογνώμονες λένε πως αποθαρρύνει τους εργαζόμενους από το να δώσουν μετοχές σε πολλά άτομα που βρίσκονται εκτός των εταιρειών πριν από την αρχική δημόσια προσφορά.

Η Zynga, ο κατασκευαστής των πιο δημοφιλών παιχνιδιών που παίζονται σε ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης, ξεκίνησε την επιβολή προμήθειας 4.500 δολαρίων για κάθε ιδιωτική συναλλαγή μετοχών τον Αύγουστο, και την αύξησε σε 6.000 δολάρια για κάθε πώληση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εταιρικά e-mail που βρίσκονται στην κατοχή του Bloomberg News. Ο ηγέτης κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, έχει ξεκινήσει την επιβολή χρέωσης 2.500 δολαρίων, σύμφωνα με τον Greg Brogger, Διευθύνοντα Σύμβουλο της SharesPost Inc, η οποία διαχειρίζεται τις πωλήσεις μετοχών για μη εισηγμένες εταιρείες.

Οι διαδικτυακές νεοσύστατες εταιρείες που δεν έχουν ακόμη πουλήσει μετοχές στο κοινό προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τις συχνές αγοραπωλησίες μετοχών των εργαζομένων, κάτι το οποίο μπορεί να επιφέρει υψηλό διοικητικό κόστος και μπορεί να καταστήσει δύσκολο τον έλεγχο της ιδιοκτησίας για το management. To να έχει κανείς περισσότερους από 500 μετόχους συνεπάγεται χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις που ορισμένες εταιρείες προτιμούν να διατηρήσουν ιδιωτικές μέχρι να κάνουν IPO.

«Το τέλος επιβάλλεται για τη διοικητική επιβάρυνση που συνεπάγεται η παροχή των πληροφοριών που ο πωλητής εκ του νόμου υποχρεούται να παρέχει, και για να σιγουρευτεί ότι η εταιρεία δεν καταστρατηγεί τον κανόνα με τους 500 μετόχους,» δήλωσε ο Ted Hollifield, εταίρος στο Dorsey & Whitney LLP, δικηγορικό γραφείο στο Palo Alto της Καλιφόρνια. Είπε ότι δεν εργάζεται για λογαριασμό του Facebook ή Zynga.

Τα τέλη που επιβάλλει το Zynga συζητήθηκαν σε μια σειρά από e-mail που περιλάμβαναν την αναπληρώτρια επικεφαλής νομικό σύμβουλο της Zynga Karyn Smith, έναν δικηγόρο που δουλεύει για τη Zynga στη Ropes and Gray LLP στο Σαν Φρανσίσκο και έναν πρώην υπάλληλο ο οποίος προσπαθούσε να πωλήσει τις μετοχές.

Τέλη Μεταφοράς

Από την 1η Σεπτέμβρη «το τέλος μεταφοράς είναι $ 6000 ανά μεταφορά,» έγραψε σε ένα e-mail ο Smith. «Αυτή είναι η πολιτική μας για όλες τις μεταφορές.»

Σε ένα διαφορετικό e-mail, η Ropes and Gray LLP αναφέρθηκε σε «τέλη μεταφοράς 4.500 δολαρίων που η Zynga για όλες τις πράξεις και τις επαναγορές.»

Ένας εκπρόσωπος της Zynga είπε ότι «Zynga χρεώνει ένα τέλος για τη μεταβίβαση των μετοχών για να καλύψει ορισμένες από τις δαπάνες που συνδέονται με την οργάνωση και την επίβλεψη των πωλήσεων των μετοχών της εταιρείας.»

Εκπρόσωπος της Ropes and Gray LLP δεν απάντησε με σχόλιο. Ο Jonathan Thaw, εκπρόσωπος του Facebook με έδρα το Palo Alto, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι μετοχές του Facebook διαπραγματεύονται στα 5,84 με 6,82 δολάρια στο SharesPost, σύμφωνα με τον ερευνητή δευτερογενούς αγοράς Next Up. Οι μετοχές της Zynga διαπραγματεύονταν στα 16,48 με 16,83 δολάρια. Αυτό το μήνα, το Facebook ανακοίνωσε ότι προέβη σε split μετοχών, χορηγώντας πέντε μετοχές για κάθε μία που διακρατούνταν.

Αποθαρρύνοντας τις συναλλαγές

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Zynga Mark Pincus είπε τον Απρίλιο ότι η εταιρεία του εξετάζει όρια στις συναλλαγές, επικαλούμενη ανησυχίες για διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών. Το Facebook έχει απαγορεύσει στους εργαζόμενους να πουλήσουν μετοχές μέχρι η εταιρεία να δηλώσει μια περίοδο ανοιχτής διαπραγμάτευσης, ένα πρόσωπο με καλή γνώση του θέματος είπε τον Απρίλιο. Στελέχη στο site επαγγελματικής δικτύωσης LinkedIn επίσης φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο αυστηρότερων ελέγχων.

Μερικές μη εισηγμένες εταιρείες προσπαθούν να διατηρήσουν τον αριθμό των μετόχων τους χαμηλό, δεδομένου ότι εκείνες με περισσότερους από 500 υποχρεούνται από την Επιτροπή Κεφαλαιογοράς να αποκαλύψουν συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία.

Η SharesPost, με έδρα τη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια και η SecondMarket Holdings με έδρα τη Νέα Υόρκη βοηθούν τους ιδιοκτήτες μετοχών σε μη εισηγμένες να ψάξουν on line για αγοραστές και να διαπραγματευτούν την τιμή των μετοχών σε ιδιωτικές συναλλαγές.

Τον περασμένο μήνα, το LinkedIn σταμάτησε να επιτρέπει σε νέους αγοραστές των μετοχών της να διαπραγματεύονται στο SharesPost, σύμφωνα με τη Brogger.

Η Krista Canfield, εκπρόσωπος του LinkedIn με έδρα το Mountain View της Καλιφόρνια, αρνήθηκε να σχολιάσει για το SharesPost, αν και είπε πως το LinkedIn δεν επιβάλλει τέλη συναλλαγών για την πώληση των μετοχών του.

Η μέση πώληση μετοχών στο SecondMarket είναι για μετοχές αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την εταιρεία. Για μια πράξη τέτοιου μεγέθους, ο πωλητής θα πληρώσει στο SecondMarket ένα τέλος της τάξης του τρία με πέντε τοις εκατό, ή 60.000 έως 100.000 δολάρια. Οι νομικές συμβουλές για τις εν λόγω πωλήσεις συνήθως κοστίζουν περίπου 2.500 δολάρια, δήλωσε ο εκπρόσωπος της SecondMarket Mark Murphy.

«Το τέλος των 6.000 δολαρίων ακούγεται εξωφρενικό, αν μιλάμε μόνο για διοικητικά έξοδα», είπε ο Hollifield. «Αν πρόκειται για την πιθανή συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων, τότε τα 6.000 δολάρια είναι στην πραγματικότητα ένα λογικό ποσό.»


source: capital.gr
Share |