Wednesday, October 13, 2010

Το Facebook προσπαθεί να περιορίσει τη βάση των μετόχων του


Το Facebook προσπαθεί να περιορίσει τη βάση των μετόχων του


(Bloomberg) – Τα Facebook Inc και Zynga Game Network Inc. χρεώνουν προμήθειες τουλάχιστον 2.500 δολαρίων για κάθε πώληση μετοχών της εταιρείας, μια κίνηση που νομικοί εμπειρογνώμονες λένε πως αποθαρρύνει τους εργαζόμενους από το να δώσουν μετοχές σε πολλά άτομα που βρίσκονται εκτός των εταιρειών πριν από την αρχική δημόσια προσφορά.

Η Zynga, ο κατασκευαστής των πιο δημοφιλών παιχνιδιών που παίζονται σε ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης, ξεκίνησε την επιβολή προμήθειας 4.500 δολαρίων για κάθε ιδιωτική συναλλαγή μετοχών τον Αύγουστο, και την αύξησε σε 6.000 δολάρια για κάθε πώληση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εταιρικά e-mail που βρίσκονται στην κατοχή του Bloomberg News. Ο ηγέτης κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, έχει ξεκινήσει την επιβολή χρέωσης 2.500 δολαρίων, σύμφωνα με τον Greg Brogger, Διευθύνοντα Σύμβουλο της SharesPost Inc, η οποία διαχειρίζεται τις πωλήσεις μετοχών για μη εισηγμένες εταιρείες.

Οι διαδικτυακές νεοσύστατες εταιρείες που δεν έχουν ακόμη πουλήσει μετοχές στο κοινό προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τις συχνές αγοραπωλησίες μετοχών των εργαζομένων, κάτι το οποίο μπορεί να επιφέρει υψηλό διοικητικό κόστος και μπορεί να καταστήσει δύσκολο τον έλεγχο της ιδιοκτησίας για το management. To να έχει κανείς περισσότερους από 500 μετόχους συνεπάγεται χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις που ορισμένες εταιρείες προτιμούν να διατηρήσουν ιδιωτικές μέχρι να κάνουν IPO.

«Το τέλος επιβάλλεται για τη διοικητική επιβάρυνση που συνεπάγεται η παροχή των πληροφοριών που ο πωλητής εκ του νόμου υποχρεούται να παρέχει, και για να σιγουρευτεί ότι η εταιρεία δεν καταστρατηγεί τον κανόνα με τους 500 μετόχους,» δήλωσε ο Ted Hollifield, εταίρος στο Dorsey & Whitney LLP, δικηγορικό γραφείο στο Palo Alto της Καλιφόρνια. Είπε ότι δεν εργάζεται για λογαριασμό του Facebook ή Zynga.

Τα τέλη που επιβάλλει το Zynga συζητήθηκαν σε μια σειρά από e-mail που περιλάμβαναν την αναπληρώτρια επικεφαλής νομικό σύμβουλο της Zynga Karyn Smith, έναν δικηγόρο που δουλεύει για τη Zynga στη Ropes and Gray LLP στο Σαν Φρανσίσκο και έναν πρώην υπάλληλο ο οποίος προσπαθούσε να πωλήσει τις μετοχές.

Τέλη Μεταφοράς

Από την 1η Σεπτέμβρη «το τέλος μεταφοράς είναι $ 6000 ανά μεταφορά,» έγραψε σε ένα e-mail ο Smith. «Αυτή είναι η πολιτική μας για όλες τις μεταφορές.»

Σε ένα διαφορετικό e-mail, η Ropes and Gray LLP αναφέρθηκε σε «τέλη μεταφοράς 4.500 δολαρίων που η Zynga για όλες τις πράξεις και τις επαναγορές.»

Ένας εκπρόσωπος της Zynga είπε ότι «Zynga χρεώνει ένα τέλος για τη μεταβίβαση των μετοχών για να καλύψει ορισμένες από τις δαπάνες που συνδέονται με την οργάνωση και την επίβλεψη των πωλήσεων των μετοχών της εταιρείας.»

Εκπρόσωπος της Ropes and Gray LLP δεν απάντησε με σχόλιο. Ο Jonathan Thaw, εκπρόσωπος του Facebook με έδρα το Palo Alto, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι μετοχές του Facebook διαπραγματεύονται στα 5,84 με 6,82 δολάρια στο SharesPost, σύμφωνα με τον ερευνητή δευτερογενούς αγοράς Next Up. Οι μετοχές της Zynga διαπραγματεύονταν στα 16,48 με 16,83 δολάρια. Αυτό το μήνα, το Facebook ανακοίνωσε ότι προέβη σε split μετοχών, χορηγώντας πέντε μετοχές για κάθε μία που διακρατούνταν.

Αποθαρρύνοντας τις συναλλαγές

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Zynga Mark Pincus είπε τον Απρίλιο ότι η εταιρεία του εξετάζει όρια στις συναλλαγές, επικαλούμενη ανησυχίες για διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών. Το Facebook έχει απαγορεύσει στους εργαζόμενους να πουλήσουν μετοχές μέχρι η εταιρεία να δηλώσει μια περίοδο ανοιχτής διαπραγμάτευσης, ένα πρόσωπο με καλή γνώση του θέματος είπε τον Απρίλιο. Στελέχη στο site επαγγελματικής δικτύωσης LinkedIn επίσης φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο αυστηρότερων ελέγχων.

Μερικές μη εισηγμένες εταιρείες προσπαθούν να διατηρήσουν τον αριθμό των μετόχων τους χαμηλό, δεδομένου ότι εκείνες με περισσότερους από 500 υποχρεούνται από την Επιτροπή Κεφαλαιογοράς να αποκαλύψουν συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία.

Η SharesPost, με έδρα τη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια και η SecondMarket Holdings με έδρα τη Νέα Υόρκη βοηθούν τους ιδιοκτήτες μετοχών σε μη εισηγμένες να ψάξουν on line για αγοραστές και να διαπραγματευτούν την τιμή των μετοχών σε ιδιωτικές συναλλαγές.

Τον περασμένο μήνα, το LinkedIn σταμάτησε να επιτρέπει σε νέους αγοραστές των μετοχών της να διαπραγματεύονται στο SharesPost, σύμφωνα με τη Brogger.

Η Krista Canfield, εκπρόσωπος του LinkedIn με έδρα το Mountain View της Καλιφόρνια, αρνήθηκε να σχολιάσει για το SharesPost, αν και είπε πως το LinkedIn δεν επιβάλλει τέλη συναλλαγών για την πώληση των μετοχών του.

Η μέση πώληση μετοχών στο SecondMarket είναι για μετοχές αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την εταιρεία. Για μια πράξη τέτοιου μεγέθους, ο πωλητής θα πληρώσει στο SecondMarket ένα τέλος της τάξης του τρία με πέντε τοις εκατό, ή 60.000 έως 100.000 δολάρια. Οι νομικές συμβουλές για τις εν λόγω πωλήσεις συνήθως κοστίζουν περίπου 2.500 δολάρια, δήλωσε ο εκπρόσωπος της SecondMarket Mark Murphy.

«Το τέλος των 6.000 δολαρίων ακούγεται εξωφρενικό, αν μιλάμε μόνο για διοικητικά έξοδα», είπε ο Hollifield. «Αν πρόκειται για την πιθανή συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων, τότε τα 6.000 δολάρια είναι στην πραγματικότητα ένα λογικό ποσό.»


source: capital.gr

No comments:

Share |