Friday, February 6, 2009

Απώλειες 2,4% για το αργό- ''Κράτησε'' τα 40 δολάρια

Απώλειες 2,4% για το αργό- ''Κράτησε'' τα 40 δολάρια

Δεν κατάφερε τελικά να διατηρήσει να κέρδη που σημείωσε λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης το αργό, αφού τελικά έκλεισε με απώλειες, εξαιτίας της δημοσιοποίησης των ιδιατέρως αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Ο ρυθμός ανεργίας στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα σημειώσει άνοδο 7,5% ενώ σε υψηλά 26 ετών κυμάνθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στη χώρα. Ενδοσυνεδριακά οι απώλειες του αργού έφτασαν ακόμα και το 6%. Το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου για το αργό έκλεισε στα 40,17 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας κάμψη 2,4%. Σε επίπεδο εβδομάδας, το αργό σημείωσε απώλειες της τάξεως του 3,6%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ διαμορφώθηκε στα 45,80 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη 0,39%.

Αναλυτές της Commerzbank στη Φρανκφούρτη δήλωσαν ότι η αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την τήρηση της υπόσχεσης του ΟΠΕΚ, ενώ τα μακροοικονομικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία αναμένονται αργότερα σήμερα,θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη πίεση προς τις τιμές.

REPORTER.GR

Schaprio (SEC): Ριζικές αλλαγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Schaprio (SEC): Ριζικές αλλαγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Σε ριζικές αλλαγές προτίθεται να προχωρήσει η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, Mary Schaprio, που θα αφορούν διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της SEC πάνω στην λειτουργία των κεφαλαιαγορών. Πιο συγκεκριμένα, σε ομιλία της στην Ουάσινγκτον, η Schaprio αναφέρθηκε στην ίδρυση συμβουλευτικής υπηρεσίας σε θέματα επενδύσεων, καθώς και στην απαγόρευση απολαβών του προσωπικού από διάφορες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η Schaprio ανέφερε ότι η SEC θα δώσει μεγάλη βάση στις περιπτώσεις απάτης, αφού το τελευταίο διάστημα δέχτηκε μεγάλη κριτική σχετικά με την αδυναμία της να αποκαλύψει κυκλώματα που δρούσαν σε βάρος των επενδυτών.

REPORTER.GR

Ιταλία: Πράσινο φως για το ''πακέτο διάσωσης'' των 2 δις. ευρώ

Ιταλία: Πράσινο φως για το ''πακέτο διάσωσης'' των 2 δις. ευρώ

Το «ΟΚ» για το πακέτο διάσωσης ύψους 2 δις. ευρώ έδωσε η ιταλική κυβέρνηση, με κύριο στόχο τη διάσωση του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες έχουν καταγράψει κατακόρυφη πτώση σε παγκόσμιο επίπεδο» σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Αυτό περιλαμβάνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όλες αυτές που περιλαμβάνει τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.»

Όσον αφορά τα μέτρα για την ενίσχυση της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας που ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ, περιλαμβάνουν κίνητρα για την αντικατάσταση των παλαιών μοντέλων με φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα, καθώς στους αγοραστές θα παρέχεται έκπτωση 1.500 ευρώ. Ακόμη, το κυβερνητικό πακέτο περιλαμβάνει επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις για την αγορά οικιακών ηλεκτρικών συσκευών.

REPORTER.GR

Ομπάμα: Αφήστε τα πολιτικά μίση και ψηφίστε το σχέδιο

Ομπάμα: Αφήστε τα πολιτικά μίση και ψηφίστε το σχέδιο

Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με «καταστροφή» χωρίς άμεση έγκριση του αμερικανικού πακέτου διάσωσης, σημειώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο και προτρέπει τους αξιωματούχους να αφήσουν κατά μέρος τις προσωπικές έριδες και να προχωρήσουν στην ψήφιση. Ο Ομπάμα κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς για τις κριτικές που ασκούν στη νομοθεσία περί φοροελαφρύνσεων στο Κογκρέσο, σημειώνοντας ότι δεν προσφέρουν κάτι καινούριο. «Αξιολογώ την εποικοδομητική κριτική και πιστεύω ότι είναι θεμελιώδης για την αμερικανική δημοκρατία», υπογραμμίζει. «Αυτό που έχω επίσης όμως πει είναι να μην έρχεται κανείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα ίδια ξεπερασμένα επιχειρήματα και διαβρωμένες ιδέες που οδήγησαν σε αυτή την κρίση.»

Πρόσθεσε δε ότι το σχέδιο που είναι προς ψήφιση στο Κογκρέσο δεν είναι τέλειο, είναι ωστόσο απολύτως απαραίτητο. «Περαιτέρω καθυστερήσεις θα μετατρέψουν την τρέχουσα κρίση σε εθνική καταστροφή», πρόσθεσε.

REPORTER.GR

Βουτιά στην κατανάλωση τον Ιαν.

Βουτιά στην κατανάλωση τον Ιαν.


Απότομη συρρίκνωση στην κατανάλωση, την πρώτη μετά το ξέσπασμα της τελευταίας φάσης της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, καταγράφουν τα στοιχεία για τις εισπράξεις του κράτους από έμμεσους φόρους, που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα. Η ιδιωτική κατανάλωση, ο τομέας που έσπρωξε την οικονομία σε ρυθμό μεγέθυνσης 4,5% το 2007 και 3,8% το 2008, παρουσιάζεται μειωμένη τον πρώτο μήνα του 2009, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν σημαντικά τις δαπάνες τους αναμένοντας ότι τα χείριστα για την οικονομική δραστηριότητα έπονται.

Τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην κατανάλωση αποτύπωσαν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα για τις εισπράξεις από το ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Τελωνείων, τα έσοδα από έμμεσους φόρους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι από το ΦΠΑ, κατέγραψε τον πρώτο μήνα του 2009 μείωση 4,5% σε σύγκριση με αύξηση 15% τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Το 2008, οι έμμεσοι φόροι σημείωσαν άνοδο όλους τους μήνες, αν και το τελευταίο δίμηνο η αύξηση ήταν οριακή.

Με βάση τα στοιχεία, το σύνολο των εσόδων από έμμεσους φόρους ανήλθε στα €153,8 εκ. τον Ιανουάριο του 2009 έναντι €161,1 εκ. πέρσι. Ως γνωστό, οι έμμεσοι φόροι αποτελούν τα δύο τρίτα περίπου των κρατικών εσόδων.

Η μείωση των έμμεσων φόρων οφείλεται κυρίως στις μειωμένες εισπράξεις από το ΦΠΑ. Περιορίστηκαν το φετινό Ιανουάριο κατά 4,2%, στα €122,6 εκ. από €127,9 εκ. τον Ιανουάριο του 2008.

Οι εισαγωγικοί δασμοί καταγράφουν πτώση 32,12% πέφτοντας στα €3,2 εκ. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης σε οχήματα και μοτοσικλέτες, αφού αποτυπώνουν την μεγάλη συρρίκνωση της καταναλωτικής ζήτησης σε αυτό τον κλάδο. Παρουσιάζουν μείωση 29,29% και περιορίστηκαν τον Ιανουάριο στα €8,5 εκ. έναντι €12 εκ. πέρσι.

Αντίθετα, αύξηση 20,51% καταγράφουν οι φόροι κατανάλωσης καπνού φθάνοντας τα €17,6 εκ. από €14,6 εκ. πέρσι.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
328.74 ( 0.27%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
951.47 ( 0.32%)

Όγκος: € 1,723,512

======================

XAA

Γενικός Δείκτης
1761.69 ( 2.69%)

FTSE®/Χ.Α. 20
901.76 ( 2.73%)

======================

FTSE 100 INDEX 4,291.87 62.94 1.49%
CAC 40 INDEX 3,122.79 56.50 1.84%
DAX INDEX 4,644.63 134.14 2.97%

======================

US

DOW JONES INDUS. AVG 8,280.59 217.52 2.70%
S&P 500 INDEX 868.60 22.75 2.69%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,591.71 45.47 2.94%

Sharp: Ζημιές 722 εκατ. δολ. και περικοπές 1.500 θέσεων εργασίας

Sharp: Ζημιές 722 εκατ. δολ. και περικοπές 1.500 θέσεων εργασίας

Ζημιές ύψους 65,8 δισ. γεν (722 εκατ. δολαρίων) ανακοίνωσε η Sharp για το Δ Τρίμηνο του 2008, για πρώτη φορά από το 1950 ενώ στα 30 δισ. γεν εκτιμάται ότι θα ανέλθουν οι ζημιές στο Α Τρίμηνο του 2009.
Τα αποτελέσματα αυτά είναι κατώτερα των εκτιμήσεων οι οποίες έδιναν κέρδη 130 δισ. γεν ενώ άλλες εκτιμήσεις μιλούσαν για 45,4 δισ. γεν.

Οι καθαρές πωλήσεις της Εταιρίας για το Δ Τρίμηνο ανήλθαν στα 735 δισ. γεν, έναντι 921 δισ. γεν της αντίστοιχης περιόδου του 2007.

Τέλος, σε περικοπή περίπου 1.500 θέσεων εργασίας σκοπεύει να προβεί έως το τέλος Μαρτίου, στην προσπάθεια της να μειώσει τα κόστη ο ιαπωνικός κολοσσός.

REPORTER.GR

Ελληνες Golden Boys σε σκάνδαλο σε Citi και Wall Street!

Ελληνες Golden Boys σε σκάνδαλο σε Citi και Wall Street!

Ενα νέο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται πολλοί Eλληνες του Citi του Λονδίνου και της Wall Street φαίνεται να ξεσκεπάζει η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, η SEC κατηγορεί τον Νίκο Α. Στεφάνου της UBS και τον Ramesh Chakrapani της Black Stone για χρήση και διαρροή προνομιακής πληροφόρησης σε fund managers, (διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων), οι οποίοι απεκόμισαν μεγάλα κέρδη και οι περισσότεροι είναι Ελληνες. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Στεφάνου της UBS που ήταν σύμβουλος σε μία συμφωνία, έδωσε την πληροφορία για την εξαγορά της εταιρείας ABS Albertson's πριν την επίσημη ανακοίνωσή της (Ιανουάριος 2006) στους Γιώργο Παραρίζο, Μιχ. Κουλουρoύδη και Ιωσήφ Κοντορίνη. Σύμφωνα με τη SEC, ο Κοντορίνης αγόρασε 2,6 εκατ. μετοχές της ABS αξίας 59 εκατ. δολ. τις οποίες πούλησε με κέρδος 7,7 εκατ. δολαρίων. Το ίδιο έκαναν και σε άλλες περιπτώσεις. Ο δε κ. Στεφάνου (Κύπριος στην καταγωγή) φέρεται, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, να παρείχε υπηρεσίες και σε ελληνικές τράπεζες.

Κατά τ' άλλα εδώ στην Ελλάδα, που σχεδόν πάντα οι τιμές των μετοχών ανεβαίνουν/υποχωρούν πριν από την επίσημη ανακοίνωση ενός deal ή άλλου συμβάντος, οι αρχές δεν μπορούν να συνδέσουν την/άνοδο πτώση με τέτοια περιστατικά γιατί οι οίκοι του εξωτερικού προσφέρουν εκτός των άλλων και ανωνυμία.

REPORTER.GR

Κατρακυλά κάτω από τα 39 δολ. το αργό

Κατρακυλά κάτω από τα 39 δολ. το αργό

Ισχυρές απώλειες της τάξεως του 6,1% καταγράφει η η τιμή του αργού στις αγορές εμπορευμάτων, που βρίσκεται κάτω από τα 39 δολάρια, μετά τη δημοσιοποίηση των ιδιατέρως αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει τα αποθέματα αργού σε χαμηλά πέντε ετών, τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τους αναλυτές. Ο ρυθμός ανεργίας στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα σημειώσει άνοδο 7,5% ενώ σε υψηλά 26 ετών κυμάνθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στη χώρα.

Αναλυτές της Commerzbank στη Φρανκφούρτη δήλωσαν ότι η αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την τήρηση της υπόσχεσης του ΟΠΕΚ, ενώ τα μακροοικονομικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία αναμένονται αργότερα σήμερα, θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη πίεση προς τις τιμές.

Το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου για το αργό διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή στα 38,80 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας κάμψη 6,1%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ διαμορφώνεται στα 45,17 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 1,00%.

REPORTER.GR

Chrysler: Φέρεται να κλείνει τρία εργοστάσια στο Ντητρόιτ

Chrysler: Φέρεται να κλείνει τρία εργοστάσια στο Ντητρόιτ


Τρία εργοστάσια κλείνει η Chrysler LLC στην περιοχή του Ντητρόι, τα οποία μάλιστα άνοιξε εκ νέου πριν από δύο μόλις εβδομάδες για το χρόνο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της The Automotive News. Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε πως οι αποφάσεις για να ανοίξουν εκ νέου τα εργοστάσια θα λαμβάνονται σε εβδομαδιαία βάση.

CAPITAL.GR

Αγγλία: Κατά 1.7% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή το Δεκέμβριο

Αγγλία: Κατά 1.7% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή το Δεκέμβριο


Συνεχίζει να κατρακυλά η συνολική βιομηχανική παραγωγή στην Αγγλία, με την παραγωγή των εργοστασίων να πέφτει το Δεκέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό σε ετήσια βάση από το 1981 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η National Statistics.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή στα εργοστάσια υποχώρησε κατά 2.2% από το Νοέμβριο για να σημειώσει πτώση κατά 10.2% από το Δεκέμβριο του 2007, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που ανέμεναν πτώση κατά 1.2% κα 8.5% αντίστοιχα.

Η ευρύτερη βιομηχανική παραγωγή σημείωσε πτώση κατά 1.7% το Δεκέμβριο έναντι του 1.2% που αναμενόταν και πτώση 9.4% σε ετήσια βάση από το 7.8% των εκτιμήσεων.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: 598.000 νέοι άνεργοι τον Ιανουάριο- Στο 7,6% ''καλπάζει'' η ανεργία

ΗΠΑ: 598.000 νέοι άνεργοι τον Ιανουάριο- Στο 7,6% ''καλπάζει'' η ανεργία

Συνεχίζει να καλπάζει η ανεργία στις ΗΠΑ αγγίζοντας το 7,6% τον Ιανουάριο, ενώ οι καταστάσεις μισθοδοσίας σε δευτερογενή και τριτογενή τομέα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 34 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Εμπορίου. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο χάθηκαν 598.000 θέσεις εργασίας, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχαν χαθεί άλλες 577.000 και άλλες 597.000 το Νοέμβριο. Πρόκειται για τα χειρότερα στοιχεία από το Δεκέμβριο του 1974.

Οι απώλειες θέσεις εργασίας, σημειώνουν οι αναλυτές, ήταν τεράστιες και διασκορπισμένες σε όλους τους μεγάλους βιομηχανικούς κλάδους, ενώ στον κλάδο μεταποίησης πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη κάμψη των τελευταίων 26 ετών.

Περίπου 3,6 εκατ. θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από τότε που ξέσπασε η κρίση, ένα χρόνο πριν, ενώ πάνω από τις μισές από αυτές έχουν χαθεί μετά την κατάρρευση της Lehman και ιδιαιτέρως το τελευταίο τρίμηνο.

Το σύνολο των εργατοωρών έχει υποχωρήσει κατά 0,7% τον Ιανουάριο και κατά 4,6% σε ετήσια βάση. Εν τω μεταξύ, μια άλλη έρευνα στα νοικοκυριά κατέδειξε ότι 11,6 εκατ. άνθρωποι είναι άνεργοι και ψάχνουν δουλειά, με την ανεργία να αγγίζει το 7,6%, έναντι 7,2% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από το Σεπτέμβριο του 1992.

REPORTER.GR

ASIA TODAY

NIKKEI 225 8,076.62 126.97 1.60%
HANG SENG INDEX 13,655.04 476.14 3.61%
CSI 300 INDEX 2,237.28 86.31 4.01%

ΗΠΑ: «Πράσινο» από Γερουσία για την απαγόρευση των μπόνους

ΗΠΑ: «Πράσινο» από Γερουσία για την απαγόρευση των μπόνους

Υπέρ της απαγόρευσης της παροχής μπόνους στα στελέχη των τραπεζών ή των εταιρειών, που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια μέσω του πακέτου στήριξης των 700 δισ. δολαρίων (TARP), ψήφισε η αμερικανική Γερουσία.

Οι γερουσιαστές ενέκριναν δια βοής το μέτρο που εισάγεται ως τροπολογία στο νέο σχέδιο, ύψους 900 δισ. δολαρίων, για τη διάσωση της αμερικανικής οικονομίας.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε να τεθούν όρια στους μισθούς των στελεχών και άλλοι περιορισμοί στις εταιρείες που λαμβάνουν χρήματα των φορολογουμένων μέσω του σχεδίου TARP. Να σημειωθεί ότι οι περιορισμοί αυτοί δεν έχουν αναδρομική ισχύ.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα το νέο σχέδιο στήριξης του χρηματοοικονομικού συστήματος, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει συμπλήρωμα του σχεδίου των 700 δισ. δολαρίων που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο από το Κογκρέσο, κατόπιν αιτήματος της προηγούμενης κυβέρνησης.

Το υπουργείο θα ανακοινώσει, επίσης, με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιηθούν τα 350 δισ. δολάρια του πρώτου σχεδίου που δεν έχουν ακόμη διανεμηθεί.

NAFTEMPORIKI

Nomura: Σχέδια για αύξηση μ/κ κατά 3,3 δισ. δολ.

Nomura: Σχέδια για αύξηση μ/κ κατά 3,3 δισ. δολ.

Σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως 300 δισ. γιεν [JPY=X] (3,3 δισ. δολ.), μέσω πώλησης μετοχών, πιθανόν να προχωρήσει η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ιαπωνίας, Nomura Holdings σε μια προσπάθεια να αναπληρώσει τα κεφάλαιά της έπειτα από τις ζημίες – ρεκόρ που εμφάνισε στο τρίμηνο.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Nomura αναφέρει πως πιθανόν να πουλήσει κοινές μετοχές κατά τους 12 μήνες μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου.

Η κίνηση αυτή της ιαπωνικής εταιρείας έρχεται μετά την ανακοίνωσή της, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, ότι θα αντλήσει νέα κεφάλαια και θα εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης των μη προσοδοφόρων μονάδων της, μετά τις ζημίες των 342,9 δισ. γιεν στο τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nomura Κενίτσι Γουατανάμπε αναζητά κεφάλαια, προβλέποντας δαπάνες περίπου δύο δισ. δολαρίων για τη συγχώνευση μονάδων που εξαγόρασε από τη Lehman Brothers στην Ασία και την Ευρώπη.

Η Nomura έρχεται να προστεθεί στη λίστα των χρηματοοικονομικών ομίλων που έχουν αντλήσει σχεδόν ένα τρισ. δολάρια από τότε που κατέρρευσε η αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων, στα μέσα του 2007.

NAFTEMPORIKI

Μεγάλη μείωση στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιανουάριο

Μεγάλη μείωση στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιανουάριο

Μεγάλη μείωση παρουσίασαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας κατά το μήνα Ιανουάριο του 2009 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 26.224 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού), παρουσιάζοντας μείωση 39,3% ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Αύξηση 2,7% είχε παρουσιάσει τον Ιανουάριο του 2008 σε σχέση με το 2007.Επίσης, η κυκλοφορία νέων μοτοσικλετών (άνω των 50 cc) κατά το 2009 ανήλθε σε 4.407, έναντι 5.454 το 2008, παρουσιάζοντας μείωση 19,2%. Μείωση 7,9% είχε παρουσιάσει τον Ιανουάριο του 2008 σε σχέση με το 2007.

Ειδικότερα η μείωση των αυτοκινήτων κατά 39,3% προήλθε από τη μείωση των πωλήσεων επιβατηγών κατά 40,5%, λεωφορείων 34,5%, φορτηγών 31%. Στο Νομό Αττικής οι πωλήσεις οχημάτων μειώθηκαν κατά 35,8% που οφείλεται στη μείωση πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων 38,5%, λεωφορείων 63,6%, φορτηγών 30% και μοτοσικλετών 19,3%.


NAFTEMPORIKI

Κύπρος: Επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο

Κύπρος: Επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο


ΑΘΗΝΑ (Dow Jones)-- Στο 1,1% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός της Κύπρου τον Ιανουάριο από 2,1% το Δεκέμβριο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 2,3% τον Ιανουάριο, από 0,98% το Δεκέμβριο.

Η υποχώρηση του δείκτη στο μήνα “οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών ρουχισμού, υπόδυσης, επίπλων σπιτιού εξαιτίας των εκπτώσεων καθώς και στις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρισμού και πετρελαϊκών προϊόντων”, ανέφερε η υπηρεσία.

Τα στοιχεία εμφάνισαν επίσης ότι οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις τιμών αφορούν αύξηση 9,4% στο σημαντικά σταθμισμένο καλάθι τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, αύξηση 5,6% στις τιμές εστιατορίων και ξενοδοχείων και αύξηση 5,1% στο κόστος εκπαίδευσης.

Οι ευμετάβλητες τιμές καυσίμων υποχώρησαν 8,7%, ενώ οι τιμές ένδυσης και υπόδησης παρουσίασαν μείωση 5,3% σε σχέση με πέρυσι.

CAPITAL.GR

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Employment Situation
Dept of Labor

News Corp's $6.4B loss - job cuts loom

News Corp's $6.4B loss - job cuts loom

The media empire misses estimates, and CEO Rupert Murdoch expects the company to 'reduce head count where appropriate.'

NEW YORK (Reuters) -- Rupert Murdoch's News Corp. reported a quarterly net loss because of an $8.4 billion writedown on Dow Jones and other assets, as the recession dragged down advertising revenue.

Excluding the impairment charge, the media conglomerate said Thursday its profit was 12 cents per share for the fiscal second quarter ended Dec. 31, missing the average analyst forecast of 19 cents, according to Reuters Estimates.

Shares of News Corp (NWS, Fortune 500) fell 2% to $6.79 in after-hours trading, from their Nasdaq close of $6.94.

"While we anticipated a weakening, the downturn is more severe and likely longer lasting than previously thought," Murdoch, the company's chairman and chief executive, said in a statement. "We are implementing rigorous cost-cutting across all operations and reducing head count where appropriate."

News Corp's net loss was $6.41 billion, or $2.45 a share, compared with net income of $832 million, or 27 cents a share, in the year-ago quarter.

The international media conglomerate said that operating income, adjusted for special items, was $818 million, down 42% from $1.4 billion a year ago.

Revenue fell 8.4% to $7.87 billion, compared with the average Wall Street forecast of $8.35 billion.

News Corp is the latest media conglomerate to report gloomy financial results as advertisers slash their budgets in the weak economy.

This week, Time Warner Inc (TWX, Fortune 500) posted a $16 billion quarterly net loss because of a writedown, and Walt Disney Co (DIS, Fortune 500) posted a sharply lower-than-expected profit in part because of poor TV ad and DVD sales.

News Corp. owns the Fox television network, Wall Street Journal parent company Dow Jones & Co., the MySpace online social network, newspapers throughout the United States, Britain and Australia, and satellite TV network Sky Italia.

CNN

Moody's: Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Toyota

Moody's: Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Toyota

Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Toyota Motor Corp. από τα υψηλότερα επίπεδα η Moody's Investors Service, καθώς η μείωση της ζήτησης αυτοκινήτων στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία είχαν σαν αποτέλεσμα η εταιρεία να εμφανίσει λειτουργικές ζημίες για πρώτη φορά σε 71 χρόνια.

Η Moody's υποβάθμισε την εταιρεία στο Aa1 από το Aaa. Η προοπτική είναι «αρνητική», σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.

Η χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα θα αυξήσει το κόστος δανεισμού καθώς ο νέος πρόεδρος της εταιρείας, Ακιο Τογιόντα, το πρώτο μέλος της ιδρυτικής οικογενείας της Toyota που θα την διοικήσει, αγωνίζεται να επαναφέρει την αυτοκινητοβιομηχανία στην κερδοφορία. Η Toyota προσφέρει δάνεια χωρίς τόκο για να στηρίξει τις πωλήσεις στις ΗΠΑ, όπου η χειρότερη κατάσταση στην αγορά αυτοκινήτων από το 1982 ανάγκασε την General Motors Corp. και την Chrysler LLC να ζητήσουν οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση.

Η Τoyota θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα τα αποτελέσματά της. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της θα εμφανίσει λειτουργικές ζημίες ύψους 150 δισ. γιέν [JPY=X] (1,65 δισ. δολ.) τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο. Οι μετοχές της Toyota σημείωσαν άνοδο 1,3% φθάνοντας τα 3.080 γιέν στις 12:47 μ.μ. στο Τόκιο. Το τελευταίο δωδεκάμηνο οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν υποχωρήσει 47%.

Τον Ιανουάριο οι πωλήσεις της Toyota μειώθηκε 32%. Στην Ιαπωνία – την έδρα της εταιρείας – οι πωλήσεις ολόκληρου του κλάδου αυτοκινήτων μειώθηκαν τα μέγιστα σε 35 χρόνια τον μήνα που πέρασε. Η χώρα οδεύει προς τη χειρότερη οικονομική ύφεση μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε απροσδόκητα κατά 9,6% τον Δεκέμβριο και η ανεργία αυξήθηκε.

Το ιαπωνικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε στα 90,93 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:20 μ.μ. στο Τόκιο από 91,23 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Το γιέν αναρριχήθηκε στα 116,22 ανά ευρώ από 116,63.

Τον περασμένο μήνα η Toyota διεύρυνε τη μείωση της παραγωγής για να ισοσταθμίσει τη μείωση της ζήτησης. Στις 16 Ιανουαρίου η αυτοκινητοβιομηχανία περιόρισε τα προγράμματα εργασίας έως τις 3 Απριλίου σε εννέα μονάδες σε ΗΠΑ και Καναδά μετά την προσωρινή παύση λειτουργίας δύο γραμμών παραγωγής φορτηγών στις ΗΠΑ το 2008.

Η αυτοκινητοβιομηχανία αρνήθηκε να κάνει πρόβλεψη για τις φετινές πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Το 2008 η Toyota εμφάνισε 15% χαμηλότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη μείωση σε 34 χρόνια.


NAFTEMPORIKI

Με άνοδο 1,60% έκλεισε στο Τόκιο o Nikkei

Με άνοδο 1,60% έκλεισε στο Τόκιο o Nikkei

Με άνοδο 126,97 μονάδων, ποσοστό 1,60%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 8.076,62 μονάδες.


NAFTEMPORIKI

Στη βουλή η μείωση ΦΠΑ

Στη βουλή η μείωση ΦΠΑ



Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στέλλει στη βουλή το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για μείωση του ΦΠΑ από 8% σε 5% για διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα. Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, «αυτή η απόφαση είναι μέσα στα πλαίσια της ταχύτατης υλοποίησης των μέτρων που αποφάσισε η Κυβέρνηση και πως έχει ως στόχο να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο».

Όσον αφορά τα μέτρα για την οικονομία, τόνισε ο κ. Στεφάνου, δεν έχουν παρθεί κατόπιν εορτής, ούτε και με καθυστέρηση, αλλά έχουν προληπτικό χαρακτήρα για να μην αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία προβλήματα που πιθανόν να εμφανιστούν από την παγκόσμια οικονομική κρίση και για αυτό έχουμε κατευθυνθεί προς εκείνους τους τομείς που θεωρούμε ότι είναι πιο ευάλωτοι και ήδη έχουν κάποιες παρενέργειες, από την οικονομική κρίση που υπάρχει διεθνώς.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για την οικονομία, ο εκπρόσωπος είπε πως αντιλαμβάνεται τις αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες του κ. Νεοφύτου και πρόσθεσε πως «για μας μετρά σημαντικά ότι οι εμπλεκόμενοι με την οικονομία, έχουν εκφράσει ικανοποίηση και ταυτόχρονα εμείς ως κυβέρνηση παίρνουμε και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ταχύτατη υλοποίηση των μέτρων αυτών».

Κληθείς να σχολιάσει το ερώτημα του κ. Νεοφύτου «γιατί να χρειάζεται ο ΚΟΑΓ να αγοράσει από τον επιχειρηματία οικίες ή διαμερίσματα και να μην δίδεται το δικαίωμα στο δικαιούχο να κάνει τη δική του επιλογή με βάση τα δικά του κριτήρια και προτεραιότητες», και τη θέση του πως «δεν χρειάζονται τρίγωνα που να δημιουργούν ερωτηματικά», ο εκπρόσωπος είπε πως δημιουργούνται ερωτηματικά για τον κ. Νεοφύτου και διερωτήθηκε «γιατί να πρέπει να τα απαντήσουμε εμείς».

«Εμείς έχουμε δώσει ένα συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο είναι και μια προσφορά προς τα μικρομεσαία στρώματα που θέλουν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία. Είναι ένα μέτρο που θα πριμοδοτηθεί με €200 εκ.», είπε ο κ. Νεοφύτου και πρόσθεσε πως «τα δυο πρώτα χρόνια τα στεγαστικά δάνεια για αυτές τις οικογένειες που θα τα πάρουν μέσα από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης θα είναι με μηδενικό επιτόκιο και μετά θα είναι μακροπρόθεσμο το ενοίκιο για τα επόμενα 18 χρόνια, δηλαδή ουσιαστικά μετά από 20 χρόνια θα εξοφληθεί αυτό το δάνειο».

«Είναι ένα απολύτως φιλολαϊκό μέτρο προς τις μικρομεσαίες οικογένειες που θέλουν να αποκτήσουν πρώτη στέγη», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |