Thursday, April 9, 2009

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση αγοράζει 17.600 αυτοκίνητα από GM, Chrysler, Ford

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση αγοράζει 17.600 αυτοκίνητα από GM, Chrysler, Ford


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ (Dow Jones)-- Το ποσό των 285 εκατ. δολαρίων από το “πακέτο” των 787 δισ. δολαρίων θα δαπανήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ για να αποκτήσει νέα αμερικανικά αυτοκίνητα με δυνατότητα εξοικονόμησης καυσίμων, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, ανέφερε πως από την 1η Ιουνίου, η γενική διεύθυνση υπηρεσιών θα αποκτήσει περίπου 17.600 οχήματα , συμπεριλαμβανομένων 2.500 σεντάν, από τις Chrysler, Ford Motor Co. (F) και General Motors (GM). Ο Obama έδωσε στις 30 Μαρτίου εντολή στην κυβέρνηση του να επιταχύνει την αγορά οχημάτων, στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης των λαβωμένων από την κρίση αυτοκινητοβιομηχανιών.

"Έχω τη χαρά να ανακοινώσω σήμερα πως η ομάδα μου έχει κινηθεί γοργά για να επιταχύνει αυτή την αγορά και να δώσει στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά και στην ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ ώθηση” ανέφερε ο Obama σε ανακοίνωση του.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως η απόκτηση υβριδικών οχημάτων είναι η μεγαλύτερη αγορά τέτοιων οχημάτων που έχει κάνει ποτέ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Με το να στραφεί σε οχήματα υψηλότερης εξοικονόμησης καυσίμων, η κυβέρνηση εκτιμά πως θα μειώσει την κατανάλωση βενζίνης κατά 1,3 εκατ. γαλόνια το έτος και να αποφύγει την εκπομπή 26 εκατ. λίβρων διοξειδίου του άνθρακα. Κριτήριο για την απόκτηση ήταν τα νέα οχήματα να έχουν υψηλότερη αξιολόγηση της αναλογίας μιλίων ανά γαλόνι από αυτά που αντικαθιστούν με στόχο την αύξηση τουλάχιστον κατά 10% της εξοικονόμησης καυσίμων.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες προσπάθειες για τη στήριξη των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η κυβέρνηση ανέφερε πως θα συνεχίσει να εργάζεται για την αύξηση των πιστωτικών ροών προς τις αντιπροσωπείες και τους αγοραστές, ενώ θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να περάσει νομοσχέδιο απόσυρσης αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας με νέας.


CAPITAL.GR

Συνεχίζεται η αισιοδοξία στην Wall μετά την έκπληξη της Wells Fargo

Συνεχίζεται η αισιοδοξία στην Wall μετά την έκπληξη της Wells Fargo

Mε ακρογωνιαίο λίθο της σημερινής ανόδου στην Wall Street την ανακοίνωση-έκπληξη του ιστορικού αμερικανικού τραπεζικού ομίλου Wells Fargo πως αναμένει κέρδη-ρεκόρ στο α΄ τρίμηνο, ο Dow κατάφερε να ανακτήσει τις 8.000 μονάδες.

Η είδηση για την Wells Fargo έδωσε τροφή στις ελπίδες των επενδυτών πως το χειρότερο ίσως να έχει παρέλθει για τον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο. Η τράπεζα ανέφερε πως τα κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του έτους θα διαμορφωθούν στα 3 δισ. δολ. ή 55 cents ανά μετοχή περίπου. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα από την εξαγορά της Wachovia Corp. ξεπέρασαν τις προβλέψεις της. Οι μετοχές της Wells Fargo ενισχύονται 23,44%.

Τα καλά νέα όμως για τον τραπεζικό κλάδο συνεχίστηκαν, καθώς δημοσίευμα των "New York Times" αναφέρει πως η τραπεζική βιομηχανία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι εκτιμούν οι περισσότεροι, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος και νέων παρεμβάσεων για την διάσωση τραπεζικών ιδρυμάτων, επικαλούμενο αξιωματούχους που συμμετέχουν στους εξονυχιστικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, και οι 19 τράπεζες που βρίσκονται υπό εξέταση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση φαίνεται ότι θα καταφέρουν να περάσουν τις "εξετάσεις", αν και τα αποτελέσματα μεταξύ των τραπεζών διαφέρουν σημαντικά.

Θετική επίδραση στην ψυχολογία των επενδυτών είχαν και τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, καθώς υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα κατά μέγεθος μεγαλύτερο των εκτιμήσεων.

Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων μειώθηκαν την εβδομάδα που τελείωσε στις 4 Απριλίου κατά 20.000 στις 654.000, ενώ ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 750 στις 657.250. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν οι νέες αιτήσεις να διαμορφωθούν στις 660.000.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα μάκρο, σημαντική συρρίκνωση 28% κατέγραψε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ το Φεβρουάριο, διαμορφούμενο στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω των 9 ετών, εν μέσω επιβράδυνσης της ζήτησης για πετρελαϊκά και καταναλωτικά προϊόντα από το εξωτερικό. Το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου συρρικνώθηκε στα 25,97 δισ. δολάρια, από 36,20 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο.

Την πρώτη αύξηση των τελευταίων οκτώ μηνών σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ το Μάρτιο, στον απόηχο της σημαντικής ανόδου της τιμής του πετρελαίου που μάλιστα ήταν η μεγαλύτερη σε διάστημα άνω του ενός έτους. Αναλυτικά, ο δείκτης τιμών εισαγωγών αυξήθηκε 0,5% το Μάρτιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ήτοι περίπου στο μισό σε σχέση με την αύξηση που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 185,74 μονάδες (+2,37%) και βρίσκεται στις 8.022,85 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 50,15 μονάδων (+3,15%) φτάνοντας τις 1.640,81 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 22,54 μονάδων (+2,73%) και βρίσκεται στις 847,70 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 24 κινούνται με θετικό πρόσημο και 5 με αρνητικό. Εξ αυτών, τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Caterpillar καθώς διαπραγματεύεται στα $32,4501 με άνοδο 2,8801 δολαρίων ή σε ποσοστό 9,74%. Ακολουθούν η General Electric με κέρδη 9,12% στα $11,61 και η United Technologies στα $47,37 με άνοδο 6,16%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Wal-Mart Stores (-4,22%) και η Merck (-0,86%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

CAPITAL.GR

Ψηφίστηκε το ν/σ για ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής

Ψηφίστηκε το ν/σ για ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, αν και η συζήτηση που προηγήθηκε στη Βουλά διεξήχθη σε υψηλούς τόνους.Από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο συντονιστής Μεταφορών Χάρης Τσιόκας και ο εισηγητής του κόμματος Νίκος Σηφουνάκης επεσήμαναν πως η σύμβαση δεν προβλέπει το πότε θα αποπληρώσει ο αγοραστής το τίμημα των 177 εκ. ευρώ, ο κρατικός Προϋπολογισμός δεν έχει συγκεκριμένο κωδικό για την οικονομική κάλυψη της απορρόφησης των εργαζομένων της Ολυμπιακής στο Δημόσιο και πως μονάχα η ΠΑΝΘΕΟΝ, διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο 60 εκ. ευρώ - οπότε το εμφανιζόμενο τίμημα αγοράς, είναι ακόμα μικρότερο.

«Δεν αρκεί να είσαι αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής. Πρέπει να αμφισβητήσεις και την ευρωενωσιακή πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς, τον ευρωενωσιακό μονόδρομο συνολικά» υποστήριξε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του, Αλέκος Αλαβάνος, έθεσε θέμα παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, υποστηρίζοντας πως «τα κεφάλαια που απαρτίζουν την μετοχική σύνθεση της MARFIN INVESTMENT GROUP δεν είναι στην πλειοψηφία τους ευρωπαϊκά, όπως αξιώνουν οι Κανονισμοί της Ευρωβουλής και της Κομισιόν αλλ’ απ’ το Ντουμπάι».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ανέφερε πως ο ίδιος θα ήθελε μία δημόσια Ολυμπιακή, «να μπορούμε να τη φτιάξουμε σε ένα τέτοιο πλαίσιο που να μπορεί να λειτουργεί. Δεν μπορεί όμως να γίνει έτσι. Αυτή η εταιρεία κατάντησε έτσι από εσάς και από εσάς, μοιραίως θα πουληθεί. Από ξένα χέρια, προτιμώ τα ελληνικά. Δεν υπάρχει άλλη λύση».

REPORTER.GR

Αλμα 6% για το αργό- Έκλεισε πάνω από τα 52 δολάρια

Αλμα 6% για το αργό- Έκλεισε πάνω από τα 52 δολάρια

Αλμα ανω του 5% κατέγραψε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο του ράλι ανόδου των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών και των εκτιμήσεων ότι οι επενδυτές αναμένουν σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών.Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου ενισχύονται κατά 5,8% στα 52,24 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας στο 16% τα κέρδη από την αρχή του έτους. Σημειώνεται ότι ενδοσυνεδριακά τα κέρδη του αργού ξεπέρασαν ακόμα και το 6%, και πιο συγκεκριμένα, όταν οι αναλυτές ανακοίνωσαν ότι η Wells Fargo θα σημειώσει κέρδη το πρώτο τρίμηνο του έτους και οι τράπεζες θα περάσουν το stress test. Το αργό τύπου brent ενισχύθηκε κατά 2,8% στα 53,02 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πορεία του αργού ταυτίζεται εδώ και πάρα πολλούς μήνες με την πορεία των κεφαλαιαγορών, αφού οι επενδυτές θεωρούν ότι έχουναμεση σχέση με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι τα τρέχοντα επίπεδα της τιμής του αργού ικανοποιούν τους αξιωματούχους στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, αφού δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση.

REPORTER.GR

Ποια εταιρία αγόρασε το 8,15% της Vivartia από Olayan και Θεοδωρόπουλο;

Ποια εταιρία αγόρασε το 8,15% της Vivartia από Olayan και Θεοδωρόπουλο;


(upd) Σημαντική μετοχική αλλαγή σημειώθηκε στην Vivartia καθώς ο επιχειρηματικός όμιλος Olayan μέσω του υπεύθυνου για τις επενδύσεις του ομίλου στην Ελλάδα κ. Γ. Παπάζογλου και ο επιχειρηματίας Θεωδορόπουλος ρευστοποίησαν πλήρως την συμμετοχή τους. Σημειώνεται ότι πούλησαν το 8,15% της Vivartia καθώς η μετοχή όπως διαφαίνεται θα εξέλθει του χρηματιστηρίου. Απόφαση της MIG είναι να βγάλει από το ΧΑ την μετοχή της Vivartia. Όμως και ενώ πούλησαν Olayan και Θεοδωρόπουλος ένας νέος επενδυτής εμφανίστηκε στο μετοχικό κεφάλαιο. Εταιρία ενδεχομένως offshore εταιρία απέκτησε το 8,15% της Vivartia με στόχο ίσως να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους όταν η MIG υποβάλλει δημόσια πρόταση για να βγάλει από το ΧΑ την Vivartia.

REPORTER.GR

Stress Test και για τις ελληνικές τράπεζες

Stress Test και για τις ελληνικές τράπεζες

Σε ενίσχυση του ισχύοντος πλαισίου και τις αρχές διαχείρισης της ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων, προχώρησε με πράξη του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι κυριότερες προσαρμογές της Πράξης Διοικητή αφορούν:α) στην τήρηση των δεικτών ρευστότητας και στην υποβολή των σχετικών στοιχείων και σε ενοποιημένη βάση, πέραν της σχετικής υποχρέωσης σε επίπεδο τράπεζας που ισχύει μέχρι σήμερα,

β) στην υιοθέτηση αρχών διαχείρισης ρευστότητας σύμφωνα με τις πρόσφατες εκθέσεις της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS) και της Επιτροπής της Βασιλείας (Basel Committee for Banking Supervision) για τη διαμόρφωση των οποίων έχει συνεκτιμηθεί η μέχρι σήμερα σχετική εμπειρία από την κρίση. Ειδικότερα, έμφαση δίδεται:

- στη διενέργεια των ασκήσεων προσομοίωσης καταστάσεων κρίσης ρευστότητας (stress testing) που καλύπτουν όχι μόνον τις άμεσες ανάγκες αλλά και τις ανάγκες σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και, κατά το δυνατόν, τη συσχέτιση της ρευστότητας με τους λοιπούς κινδύνους,

- στην ενίσχυση του ρόλου του Διοικητικού Συμβουλίου των τραπεζών στη διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας ως προς τη διαμόρφωση της στρατηγικής και των πολιτικών διαχείρισης. Έμφαση δίδεται στη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την προσαρμογή των εσωτερικών διαδικασιών και των σχετικών ορίων κατ’ αντιστοιχία με τη φύση και το επίπεδο κινδύνου που επιθυμούν να αναλάβουν, καθώς και στα σχέδια αντιμετώπισης καταστάσεων κρίσης ρευστότητας.

γ) στην παροχή κινήτρων για την αποφυγή της υπερβολικής στήριξης στη χρηματαγορά και την κεφαλαιαγορά με κατάλληλες τεχνικές προσαρμογές του τρόπου υπολογισμού των δεικτών ρευστότητας.

δ) στον καθορισμό κριτηρίων διάκρισης μεταξύ καταθέσεων χονδρικής και λιανικής που διαθέτουν διαφορετικά χαρακτηριστικά κινδύνου ρευστότητας, δηλαδή διαφορετικό βαθμό μεταβλητότητας. Τα πιστωτικά ιδρύματα ενθαρρύνονται να διενεργούν αναλύσεις συμπεριφοράς των εν λόγω κατηγοριών ώστε να αξιολογηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος η περαιτέρω προσαρμογή ορισμένων τεχνικών παραμέτρων των δεικτών ρευστότητας.

REPORTER.GR

Wells Fargo: Κέρδη ρεκόρ προ των πυλών

Wells Fargo: Κέρδη ρεκόρ προ των πυλών

Κέρδη ρεκόρ αναμένει για το πρώτο οικονομικό τρίμηνο η Wells Fargo ύψους 3 δις. δολαρίων, ή 55 σεντς ανά μετοχή. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πολύ χαμηλότερα κέρδη 31 σεντς. Στα αναμενόμενα αποτελέσματα περιλαμβάνονται και τα μερίσματα των προνομιούχων, στα οποία συγκαταλέγεται και το ποσό των 372 εκατ. δολαρίων που καταβλήθηκε σαν μέρισμα στην αμερικανική κυβέρνηση. Η Wells Fargo «βλέπει» ακόμη τα συνολικά έσοδα τριμήνου στα 20 δις. δολάρια. Η εταιρία έχει προγραμματιστεί να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της στις 22 Απριλίου.

REPORTER.GR

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
373.49 ( 3.03%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1086.02 ( 3.00%)

Όγκος: € 10,567,252

========================

XAA

Γενικός Δείκτης
1881.95 ( 4.14%)

FTSE®/Χ.Α. 20
964.48 ( 4.54%)

ΗΠΑ: Σημαντική συρρικνωση του εμπορικού ελλείμματος

ΗΠΑ: Σημαντική συρρικνωση του εμπορικού ελλείμματος


Σημαντική συρρίκνωση 28% κατέγραψε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ το Φεβρουάριο, διαμορφούμενο στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω των 9 ετών, εν μέσω επιβράδυνσης της ζήτησης για πετρελαϊκά και καταναλωτικά προϊόντα από το εξωτερικό.

Ειδικότερα, το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου συρρικνώθηκε στα 25,97 δισ. δολάρια, από 36,20 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν από έλλειμμα της τάξης των 36,03 δισ. δολαρίων που εμφάνιζαν αρχικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική συρρίκνωση σημείωσε το έλλειμμα στις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, στα 14,20 δισ. δολάρια, από 20,57 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία ήταν πολύ καλύτερα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων, οι οποίοι τοποθετούσαν το έλλειμμα Φεβρουαρίου στα 36 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Το έλλειμμα κινείται πτωτικά τους τελευταίους επτά μήνες, καθώς τελευταία φορά που είχε διευρυνθεί ήταν τον Ιούλιο του 2008.

Οι εξαγωγές των ΗΠΑ ενισχύθηκαν 1,6% στα 126,76 δισ. δολάρια το Φεβρουάριο.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Πτώση στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

ΗΠΑ: Πτώση στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας


Πτώση μεγαλύτερης της αναμενόμενης σημείωσαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που τελείωσε στις 4 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων μειώθηκαν την κατά 20.000 στις 654.000, ενώ ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 750 στις 657.250. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν οι νέες αιτήσεις να διαμορφωθούν στις 660.000.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την εβδομάδα που τελείωσε στις 28 Μαρτίου ανήλθαν σε ύψος ρεκόρ στις 5,84 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 95.000.

Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων των συνεχιζόμενων αιτήσεων αυξήθηκε κατά 146.750 στις 5,65 εκατ.

Το ποσοστό ανεργίας των ασφαλισμένων εργαζόμενων αυξήθηκε στο 4,4% από 4,3%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 1983.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Αύξηση 0,5% στο δείκτη τιμών εισαγωγών

ΗΠΑ: Αύξηση 0,5% στο δείκτη τιμών εισαγωγών


Την πρώτη αύξηση των τελευταίων οκτώ μηνών σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ το Μάρτιο, στον απόηχο της σημαντικής ανόδου της τιμής του πετρελαίου που μάλιστα ήταν η μεγαλύτερη σε διάστημα άνω του ενός έτους.

Ωστόσο, η αύξηση αυτή ήταν πολύ χαμηλότερη των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων, ενώ παράλληλα, εξαιρώντας το πετρέλαιο, οι τιμές υποχώρησαν για όγδοο συνεχή μήνα, με τις μειώσεις να αφορούν καταναλωτικά και κεφαλαιουχικά προϊόντα, αντικατοπτρίζοντας τις συνεχιζόμενες πιέσεις που ασκεί η παγκόσμια οικονομική ύφεση στον πληθωρισμό των ΗΠΑ.

Αναλυτικά, ο δείκτης τιμών εισαγωγών αυξήθηκε 0,5% το Μάρτιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ήτοι περίπου στο μισό σε σχέση με την αύξηση που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.


Σε ετήσια βάση, ο δέικτης παρέμεινε χαμηλότερα, καταγράφοντας μείωση-ρεκόρ 14,9%. Η πτώση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη σημαντική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στη διάρκεια του περασμένου χρόνου.

CAPITAL.GR

Χ.Α.: Κέρδη 7,26% στην εβδομάδα

Χ.Α.: Κέρδη 7,26% στην εβδομάδα


Με 200 τίτλους σε θετικό έδαφος και μόλις 31 σε αρνητικό ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που αύριο Παρασκευή και τη Δευτέρα 13 Απριλίου θα παραμείνει κλειστό λόγω της αργίας του Πάσχα των Καθολικών.

Η ελληνική αγορά κινήθηκε σε θετικό έδαφος από την έναρξη της συνεδρίασης, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον έδειξε να διατηρείται αμείωτο μετά και τη χθεσινή μεγάλη άνοδο.

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να ενισχύεται ενδοσυνεδριακά σε ποσοστό έως και 4,19%, πριν ολοκληρώσει στις 1.881,95 μονάδες με κέρδη 4,14%.

Με αθροιστικά κέρδη 8,83% σε δύο συνεδριάσεις ο Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα ενισχυμένος σε ποσοστό 7,26%

Ενισχυμένος κατά 5,39% έκλεισε ο δείκτης των τραπεζών, έχοντας «αναρριχηθεί ενδοσυνεδριακά έως και το +5,72%, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με κέρδη 9,6%.

Από τις 9 Μαρτίου έως και σήμερα, 9 Απριλίου, ο δείκτης έχει σημειώσει ένα ανοδικό «ράλι» της τάξης του 57,65%!

Στον FTSE20 το σύνολο των τίτλων ολοκλήρωσε με κέρδη, ενώ σε ποσοστό 2,82% και 3,04% ενισχύθηκαν οι FTSE40 και FTSE80 αντίστοιχα.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 476,17 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 253 εκατ. ευρώ (σε σύνολο προσυμφωνημένων συναλλαγών αξίας 256,47 εκατ. ευρώ) αφορούν το "πακέτο" που πραγματοποιήθηκε για το 7,74% της MIG και τα τρία "πακέτα" για το 8% της Vivartia.

Με την καθαρή αξία των συναλλαγών στα 219 εκατ. ευρώ περίπου, το 1/3 εξ αυτών έχει διοχετευθεί σε συναλλαγές επί των τίτλων της ΔΕΗ (25,41 εκατ. ευρώ με τον υψηλότερο όγκο από την αρχή του έτους, ήτοι 1,69 εκατ. τεμαχίων) και της Εθνικής Τράπεζας (47,19 εκατ. ευρώ).

CAPITAL.GR

Sumitomo Mitsui: Ζημιές $3,9 δισ. στο έτος, πώληση μετοχών έως και $8 δισ.

Sumitomo Mitsui: Ζημιές $3,9 δισ. στο έτος, πώληση μετοχών έως και $8 δισ.



Την πώληση μετοχών αξίας έως και 800 δισ. γεν (8 δισ. δολ.) εξετάζει η Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας σε κεφαλαιοποίηση, εξαιτίας των ζημιών που εμφάνισε από διακράτηση μετοχών, οι οποίες προκάλεσαν το μεγαλύτερο της έλλειμμα σε διάστημα έξι χρόνων.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η εταιρεία κατέγραψε ζημιές 390 δισ. γεν στο έτος χρήσης που έληξε στις 31 Μαρτίου, έναντι κερδών ύψους 461,5 δισ. γεν το προηγούμενο έτος, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη.

Η Sumitomo Mitsui πρέπει να ανταγωνιστεί με την Mizuho Financial Group Inc., καθώς, όπως και η Mitsubishi UFJ Financial Group, είχαν κάνει επενδύσεις 11 δισ. δολαρίων στην Barclays Plc, την Merrill Lynch & Co. και την Morgan Stanley όταν επιδεινώθηκε η κρίση και τώρα πρέπει να έρθουν αντιμέτωπες με τον αυξανόμενο δανεισμό.

Η Sumitomo Mitsui προέβη σε απομειώσεις 53,2 δισ. γεν που σχετίζονται με τις επενδύσεις της στην Barclays.

Η εταιρεία τον Οκτώβριο είχε προβλέψει καθαρά έσοδα 180 δισ. γεν με τους αναλυτές να περιμένουν κέρδη 47,6 δισ. γεν

CAPITAL.GR

Morgan Stanley: Εκτιμήσεις για ζημιές 1,2 δισ. δολάρια το α΄ τρίμηνο

Morgan Stanley: Εκτιμήσεις για ζημιές 1,2 δισ. δολάρια το α΄ τρίμηνο


Zημιές ύψους 1,2-1,7 δισ. δολαρίων ενδέχεται να καταγράψει η Morgan Stanley στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, λόγω της ανάκαμψης των τιμών των ομολόγων που διέθεσε πριν ξεσπάσει η κρίση, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Η αποτίμηση των ομολόγων από τη Morgan Stanley, στην τιμή που θα είχαν σε περίπτωση επαναγοράς στην ανοιχτή αγορά, οδήγησε σε κέρδη τον προηγούμενο χρόνο καθώς η πτώση των τιμών μείωσε το παθητικό στον ισολογισμό.

Η τιμή των ομολόγων σημείωσε σημαντική άνοδο καθώς η Morgan Stanley διέψευσε τις ανησυχίες που την ήθελαν να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, γεγονός που θα αντιστρέψει μέρος της κερδοφορίας, εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Οι αναμενόμενες ζημιές από τα ομόλογα θα “βυθίσουν” τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, γεγονός που θα συμβεί για πρώτη φορά από την ίδρυση της πριν 23 χρόνια.

CAPITAL.GR

Γερμανία: Νέα πτώση της βιομηχανικής παραγωγής

Γερμανία: Νέα πτώση της βιομηχανικής παραγωγής


Μειωμένη κατά 2,9% εμφανίστηκε για έκτο κατά σειρά μήνα το Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Οι αναλυτές ανέμεναν, κατά μέσο όρο, μια πτώση της τάξεως του 3,1%.

Σε ετήσια βάση, η παραγωγή υποχώρησε κατά 23,2%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1990.

NAFTEMPORIKI

Προς πλήρη κρατικοποίηση η Hypo Real Estate

Προς πλήρη κρατικοποίηση η Hypo Real Estate



Την πρώτη προσφορά για την εξαγορά τράπεζας που έχει πληγεί από τη χρηματοοικονομική κρίση κατέθεσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, η οποία σκοπεύει να αγοράσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Hypo Real Estate μέσω προσφοράς εθελοντικής εκχώρησης που θα κάνει στους μετόχους.

Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι καλούνται να διαθέσουν το ποσοστό που κατέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της στεγαστικής τράπεζας έναντι 1,39 ευρώ. Στην τιμή περιλαμβάνεται πριμ 10% επί του νόμιμου ελάχιστου τιμήματος, με αποτέλεσμα η μετοχή της HRE να εκτιναχθεί κατά 13% στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης.

Ο νέος νόμος που θεσπίστηκε εκτάκτως για τη διάσωση των τραπεζών δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να δημεύσει το μερίδιο των μετόχων και να θέσει τις τράπεζες υπό τον έλεγχό της. Με την προσφορά εθελοντικής πώλησης, το Βερολίνο θέλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προτού επιβάλλει υποχρεωτική εκχώρηση των ποσοστών που κατέχουν οι μέτοχοι της HRE. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η πλήρης κρατικοποίηση της τράπεζας εξασφαλίζει την εξυγίανσή της και εγγυάται χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης.

ΝΑFTEMPORIKI

Ελλάδα: Kάμψη οικοδομικής δραστηριότητας κατά 22,5%

Μειωμένη κατά 22,5% εμφανίστηκε η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο, βάσει του αριθμού των αδειών που εκδόθηκαν, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος ΕΣΥΕ .

Η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, που υποχώρησε κατά 15,4% την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2008, αποτελεί μια επιπλέον ένδειξη της επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, τον Ιανουάριο εκδόθηκαν σε όλη τη χώρα 3.835 άδειες, που αντιστοιχούν σε επιφάνεια 840.500 τετραγωνικών μέτρων, έναντι 4.946 αδειών, που αντιστοιχούσαν σε 1.317,8 χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Την έξοδο από το TARP αναζητούν οι τράπεζες

ΗΠΑ: Την έξοδο από το TARP αναζητούν οι τράπεζες


Δεν βλέπουν την ώρα να επιστρέψουν τα κρατικά κεφάλαια που έλαβαν στο πλαίσιο του προγράμματος TARP πολλές αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες δεν επιθυμούν να συμμορφωθούν με τους περιορισμούς που επιβάλλουν στη λειτουργία τους τόσο οι εποπτικές αρχές όσο και το επενδυτικό κοινό.

Στην πρώτη φάση του TARP, οι τράπεζες που συμπεριλήφθηκαν στο πακέτο κρατικών ενισχύσεων αντιμετωπίστηκαν θετικά από το επενδυτικό κοινό, καθώς η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα αποκλείσει τους πιο «αδύναμους κρίκους». Έκτοτε, πολλά έχουν αλλάξει –με κυριότερο το δημόσιο ενδιαφέρον για τις αποφάσεις που λαμβάνουν σε επίπεδο αμοιβών, δαπανών και εξαγορών.

«Διασωθείσες» τράπεζες όπως οι Goldman Sachs Group Inc, Morgan Stanley και Bank of America Corp έχουν ήδη δείξει την ανυπομονησία τους να αποπληρώσουν τα κρατικά δάνεια –κίνηση η οποία ενδέχεται να προσκρούσει στις εποπτικές αρχές σε περίπτωση που την κρίνουν πρόωρη και θεωρήσουν ότι θα λειτουργήσει εις βάρος της εξομάλυνσης στην αγορά πιστώσεων.

Το ζήτημα που απασχολεί τους κρατικούς αξιωματούχους είναι η αντιμετώπιση που θα έχουν από το επενδυτικό κοινό οι τράπεζες που δεν θα αποπληρώσουν άμεσα τα κονδύλια ενίσχυσης του TARP, τη στιγμή που πολλοί ανταγωνιστές τους θα έχουν επιστρέψει τα «χρωστούμενα» στο κράτος.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να δημοσιοποιήσει εντός του μήνα τα αποτελέσματα των «τεστ αντοχής» στα οποία υποβλήθηκαν οι 19 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ. Οι εποπτικές αρχές δήλωσαν ότι θα περιμένουν τα αποτελέσματα του τεστ για να αποφασίσουν ποιες τράπεζες είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τη διεθνή κρίση χωρίς τη συνδρομή του κράτους, προτού επιτρέψουν την αποπληρωμή των υφιστάμενων ομοσπονδιακών κεφαλαίων.

NAFTEMPORIKI

Ενδοομιλική συναλλαγή της Dubai τα πακέτο στην MIG

Ενδοομιλική συναλλαγή της Dubai τα πακέτο στην MIG

Ως εσωτερική αναδιάρθρωση χαρακτηρίζεται το πακέτο των 57,846 εκατ. μετοχών που πραγματοποιήθηκε στην MIG στην τιμή των 1,92 ευρώ συνολικής αξίας 111 εκατ ευρώ. Το πακέτο που αντιστοιχεί στο 7,7% του μετοχικού κεφαλαίου και αποτελεί αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων της Dubai Investment Group. Εντολή αγοράς είχε δώσει η Dubai και ουσιαστικά αποτελεί ενοομιλική συναλλαγήστον αραβικό όμιλο.

REPORTER.GR

LyondellBasell: Περικοπές 3.000 θέσεων εργασίας

LyondellBasell: Περικοπές 3.000 θέσεων εργασίας


Σε περικοπές 3.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η LyondellBasell, ολλανδική εταιρεία χημικών, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξανόμενες ανάγκες μείωσης του κόστους κατά 700 εκατ. δολάρια έως το τέλος του 2010.

Οι 3.000 θέσεις αντιστοιχούν στο 17% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας, ενώ σχεδιάζει παράλληλα, την μείωση των εργολάβων κατά 2.000, περίπου 30%.

Επιπλέον, το σχέδιο περιλαμβάνει την διακοπή της λειτουργίας 20 γραφείων και κέντρων έρευνας και ανάπτυξης καθώς και την παύση των εργασιών σε 10 ή και περισσότερες βιομηχανικές μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως η μονάδα της LyondellBasell στις ΗΠΑ κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 τον Ιανουάριο, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης για τα προϊόντα της.

CAPITAL.GR

Βρετανία: Αμετάβλητα αναμένονται τα επιτόκια

Βρετανία: Αμετάβλητα αναμένονται τα επιτόκια


Πιέσεις προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για αγορά κρατικών ομολόγων 75 δισ. στερλινών, με στόχο τη στήριξη της βρετανικής οικονομίας, δέχεται από τους επενδυτές ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) Μέρβιν Κινγκ, εν όψει της σημερινής απόφασης για τα επιτόκια.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο του Βρετανού τραπεζίτη για αγορά στοιχείων με τύπωση νέου χρήματος, το οποίο ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα και έτυχε ευρείας αποδοχής, έχει χάσει τη δυναμική του.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν, αφού είχαν αρχικά υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με τον Κινγκ να κάνει ένα βήμα πίσω όσον αφορά στην εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου, υποστηρίζοντας στις 24 Μαρτίου ότι οι αξιωματούχοι πιθανόν να μην ξοδέψουν όλα τα χρήματα που θα έχουν στη διάθεσή τους.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να διατηρήσει σήμερα αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,5%. Η απόφαση αυτή, η οποία θα ανακοινωθεί στις 14:00 (ώρα Ελλάδος), είναι η πρώτη που καλείται να λάβει η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας από τότε που ξεκίνησαν τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.

NAFTEMPORIKI

Εντός των τειχών θα περάσουν οι Βρετανοί το Πάσχα

Εντός των τειχών θα περάσουν οι Βρετανοί το Πάσχα



Στα κάμπινγκ και τις παραλίες θα περάσουν το φετινό Πάσχα οι Βρετανοί, οι οποίοι αναγκάζονται να σφίξουν το ζωνάρι μετά τη δριμεία ύφεση που πλήττει τη χώρα.

Οι κρατήσεις για τους μέχρι πρότινος δημοφιλείς προορισμούς όπως η Φλόριντα ή οι Κανάριοι Νήσοι παρουσιάζουν κατακόρυφη πτώση, ενώ 10 εκατομμύρια αυτοκίνητα βγήκαν σήμερα στις εθνικές οδούς της Βρετανίας, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη των αργιών του καθολικού Πάσχα.

Παρά τις σημαντικές μεταβολές στην κίνηση των Βρετανών για τις πασχαλινές διακοπές, οι ενδείξεις των ταξιδιωτικών γραφείων την καλοκαιρινή περίοδο είναι πιο αισιόδοξα.

«Είναι σαφές ότι πολύ λιγότεροι επέλεξαν να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα στο εξωτερικό», παρατηρεί ο Ίαν Μπράντλεϊ της Ένωσης Ανεξάρτητων Διοργανωτών Ταξιδίων της Βρετανίας. «Πολλοί κάνουν οικονομίες για τις καλοκαιρινές διακοπές. Παρά τις δύσκολες εποχές που ζούμε, οι καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό είναι κάτι που οι Βρετανοί δύσκολα θα στερηθούν, το Πάσχα όμως είναι αλλιώς», συμπληρώνει.

NAFTEMPORIKI

Ιαπωνία: Νέο σχέδιο στήριξης ύψους 154 δισ. δολαρίων

Ιαπωνία: Νέο σχέδιο στήριξης ύψους 154 δισ. δολαρίων

Νέο σχέδιο στήριξης ύψους 15,4 τρισ. γεν (154 δισ. δολαρίων) αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Taro Aso στο πλαίσιο τόνωσης της οικονομίας που διανύει τη χειρότερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.Το κυβερνών κόμμα αναμένεται να προτείνει στην κυβέρνηση να δαπανήσει το 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Πρόκειται για το τρίτο πακέτο στήριξης που ανακοινώνει ο Aso από το Σεπτέμβριο όταν ανέλαβε καθήκοντα. Το συνολικό ύψους των μέτρων ανέρχεται στα 25 τρισ. γεν.

Ο Aso είχε τονίσει τη σημασία των σχεδίων τόνωσης στη Σύνολο των G20 την προηγούμενη εβδομάδα, επικρίνοντας παράλληλα τη «διστακτικότητα» της Γερμανίας αναφορικά με την αύξηση των επενδύσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία της χώρας «σκοντάφτουν» στο χρέος της Ιαπωνίας, που είναι ήδη το μεγαλύτερο στον κόσμο, και αναμένεται να φτάσει το 197% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά.

REPORTER.GR

Barclays: Κοντά σε συμφωνία με την CVC για την iShares

Barclays: Κοντά σε συμφωνία με την CVC για την iShares

Κοντά σε συμφωνία με την CVC Capital Partners για την πώληση της iShares έναντι 3 δισ. λιρών βρίσκεται η Barclays, η τρίτη μεγαλύτερη βρετανική τράπεζα.Tο deal μπορεί και να ανακοινωθεί επισήμως ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Η Barclays θα κρατήσει το 20% των μετοχών της iShares, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης exchange-traded funds.

Η συμφωνία πώλησης αναμένεται να στηρίξει τα κεφάλαια της Barclays μετά και την άρνηση της βρετανικής τράπεζας να ενταχθεί στο πρόγραμμα της κυβέρνησης.

REPORTER.GR

ING: Σχεδιάζει την πώληση παγίων έως και 8 δισ. ευρώ

ING: Σχεδιάζει την πώληση παγίων έως και 8 δισ. ευρώ


Την πώληση παγίων αξίας έως και 8 δισ. ευρώ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η ING Groep NV, όπως ανακοίνωσε σήμερα, προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο και να επικεντρωθεί στις δραστηριότητές της στην Ευρώπη, στις ασφάλειες ζωής και στα συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ING, η οποία δέχτηκε βοήθεια ποσού 10 δισ. ευρώ από την ολλανδική κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβριο, εξετάζει την αποεπένδυση σε 10 ή 15 περιφερειακές δραστηριότητες που η αξία τους ανέρχεται σε 6 έως 8 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η ING σημείωσε ζημιές 3,71 δισ. ευρώ κατά την διάρκεια του τέταρτου τριμήνου και έχει ήδη προβεί στις μισές από τις 7.000 περικοπές θέσεων εργασίας που έχει ανακοινώσει με στόχο την μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 1 δισ. ευρώ το χρόνο.

CAPITAL.GR

Μεγάλα κέρδη στην Ασία

Μεγάλα κέρδη στην Ασία


Σε ανοδικό έδαφος κινούνται οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές μετά τα χθεσινά κέρδη στη Wall Street και εν προσδοκιών ότι το Τόκιο θα ανακοινώσει σύντομα ένα νέο πακέτο μέτρων για την ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία το κυβερνών κόμμα πρότεινε πακέτο δημοσιονομικών μέτρων 154 δισ. δολ. προκειμένου να επαναφέρει σε τροχιά ανάκαμψης την ιαπωνική οικονομία, ενώ στο θετικό κλίμα συμβάλουν και τα θετικά μάκρο για τις παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία που έδειξαν απροσδόκητη άνοδο 1,4% τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση μετά από τέσσερις μήνες συρρίκνωσης. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση της τάξης του 8%.

Ο MSCI Asia Pacific Index ενισχύεται 2,5% και βρίσκεται στις 86,91 μονάδες τερματίζοντας το πτωτικό σερί των δύο προηγούμενων ημερών που τον οδήγησε σε σωρευτικές απώλειες 2,6%. Από την αρχή του έτους ο δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 3%, μετά την βουτιά-ρεκόρ κατά 43% για το 2008.

Στην Ιαπωνία οι δείκτης σημειώνουν μεγάλα κέρδη εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Ο δείκτης Nikkei σημείωσε άλμα 3,74% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές πάνω από τις 8.910 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix ολοκλήρωσε στο +3,26%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύεται κατά 2,31%, ενώ οριακές απώλειες 0,08% σημειώνει ο δείκτης CSI 300 στην Κίνα. Οι Shanghai Composite ενισχύεται σε ποσοστό 0,30%, ενώ στον αντίποδα ο Shenzhen Composite υποχωρεί κατά 0,09%.

Άλμα 4,12% καταγράφει στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex, ενώ ο Kospi στη Ν. Κορέα ενισχύεται σε ποσοστό 4,30%. Ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 ολοκλήρωσε με κέρδη 1,44%, ενώ ο δείκτης ΝΖΧ 50 στη Νέα Ζηλανδία ενισχύθηκε κατά 0,09%.

Την ίδια στιγμή ο δείκτης Straits Times της Σιγκαπούρης ενισχύεται κατά 2,71%, ενώ στην Ινδία ο Sensex 30 καταγράφει άνοδο 0,53%.

Αίσιο τέλος στην Wall Street

Και με τους τρεις δείκτες σε θετικό έδαφος κατάφερε να ολοκληρώσει η Wall Street τη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τα δύο σχέδια στήριξης των χρηματοπιστωτικών εταιρειών και των πιστωτικών αγορών, TARP και TALF αντίστοιχα, να δρουν ως ζεύγος διαπασών, προκαλώντας διακυμάνσεις.

Συγκεκριμένα, από το μέσο των συναλλαγών και έπειτα παρατηρήθηκε μεταβλητότητα, λόγω της είδησης πως δεν υπάρχει απόφαση από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας για επέκταση του TARP ώστε να περιλαμβάνει τις ασφαλιστικές. Οι δηλώσεις εκπροσώπου του ΥΠΟΙΚ “ξεφούσκωσαν” τον ενθουσιασμό που δημιούργησε δημοσίευμα της Wall Street Journal πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί σχετικό σχέδιο.

Παράλληλα, η Fed -πέραν των πρακτικών της συνεδρίασης της 17ης και 18ης Μαρτίου- ανακοίνωσε πως η ζήτηση για το δεύτερο γύρο κεφαλαίων από το TALF απεδείχθη ασθενής, γεγονός που υποδηλώνει πως οι fund managers παραμένουν επιφυλακτικοί στη χρήση των εν λόγω κεφαλαίων. Οι επενδυτές ζήτησαν κεφάλαια από το TALF μόλις 1,7 δισ. δολαρίων στο δεύτερο γύρο έναντι 4,7 δισ. δολαρίων στο πρώτο γύρο.

Ωστόσο, ασχέτως της μεταβλητότητας, η Wall κατάφερε να ανακόψει το πτωτικό σερί των τελευταίων δύο ημερών, με τους επενδυτές να μην δίνουν ιδιαίτερη βάση στα απογοητευτικά οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσε την Τρίτη (7/4) η Alcoa, όταν και “άνοιξε” το χορό των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου. Οι μετοχές της Alcoa ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με άνοδο 3,47%, καθώς η αγορά επικεντρώθηκε στα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της πως ο κλάδος βρίσκεται μία ανάσα από την ανάκαμψη, εν μέρει χάρη και στα “πακέτα” στήριξης.

Ακόμα μία θετική εξέλιξη για τις μετοχές του βιομηχανικού κλάδου, ήταν η πτώση-ρεκόρ στα αποθέματα χονδρικού εμπορίου στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, και συγκεκριμένα κατά 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 419,34 δισ. δολαρίων.

Πάντως, από εταιρικό επίπεδο ξεχώρισε η είδηση για τη συμφωνία ύψους 3,1 δισ. δολαρίων μεταξύ των Pulte Homes και Centex, η οποία έδωσε μερική ανακούφιση στον λαβωμένο από την κρίση κατασκευαστικό κλάδο. Από το deal αναμένεται να προκύψει η μεγαλύτερη εταιρεία ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ. Οι μετοχές της Pulte έκλεισαν με πτώση 10%, ενώ της Centex με άνοδο 19%.

Με απώλειες 3,5% έκλεισαν οι μετοχές της GM, καθώς έγινε γνωστό πως η ομάδα κρούσης του προέδρου Obama μετέβη την Τετάρτη στο Ντιτρόιτ για να επιταχυνθεί η διαδικασία αναδιάρθρωση και σκοπεύει να παραμείνει εκεί για τις επόμενες δύο εβδομάδας. Συγχρόνως, η GM θα έχει στην εποπτεία της 2 δισ. δολάρια από το πρόγραμμα στήριξης των προμηθευτών ανταλλακτικών των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Επίσης, τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων 21 ετών εμφάνισε η μετοχή της Ryder System, μετά την κίνηση της διοίκησης να αναθεωρήσει καθοδικά τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή στο εύρος των 22 cents-24 cents, έναντι 40 cents-50 cents προηγουμένως. Η διοίκηση της Ryder ανέφερε επίσης πως είναι έτοιμη να αναλάβει χρεώσεις αναδιάρθρωσης και όχι μόνο της τάξης των 8 εκατ. δολαρίων, μέγεθος που θα επιβαρύνει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Οι μετοχές βρέθηκαν να υποχωρούν έως και 25% στα 23,62 δολάρια, ενώ έκλεισαν στο -18%.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 47,55 μονάδες (+0,61%) κλείνοντας στις 7.837,11 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 29,05 μονάδων (+1,86%) και έκλεισε στις 1.590,66 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 9,61 μονάδων (+1,18%) κλείνοντας στις 825,16 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 17 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Εξ αυτών, τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η American Express κλείνοντας στα $15,72 με άνοδο 0,71 δολαρίων ή σε ποσοστό 4,73%. Ακολούθησαν η Home Depot με κέρδη 3,08% και κλείσιμο στα $25,12 και η IBM, η οποία έκλεισε στα $101,19 με άνοδο 2,47%.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη $0,21 ή σε ποσοστό +0,61% και έκλεισε στα 3,52 δολάρια. Το ADR του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά $0,45, που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία άνοδο 5,94% και έκλεισε στα 8,03 δολάρια.

CAPITAL.GR

Τουλάχιστον 275 οι νεκροί, «σβήνουν» οι ελπίδες για επιζώντες

Τουλάχιστον 275 οι νεκροί, «σβήνουν» οι ελπίδες για επιζώντες


Στους 275 νεκρούς και 1.170 τραυματίες έχει ανέλθει μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός του σεισμού που έπληξε την πόλη Λʼ Άκουϊλα της Ιταλίας, τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG24.

Είκοσι έως τριάντα άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ οι 179 από τους 1.170 τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με την αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα συνεργεία διάσωσης ανακοίνωσαν πως ανέσυραν δύο πτώματα από κτίριο φοιτητικής εστίας, που κατάρρευσε ολοσχερώς. Στο μεταξύ, συνολικά 17.772 άνθρωποι πέρασαν μια ακόμα νύχτα σε 2.962 σκηνές και σε εκατοντάδες αυτοκίνητα στους χώρους στάθμευσης της πόλης.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται τις τελευταίες ώρες οι μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο να καταγράφεται στους 5,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, στις 02:52. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Ρώμη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ιταλίας.

Τέσσερις μέρες μετά το σεισμό, οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα ερείπια είναι ελάχιστες, με τους μετασεισμούς να καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των συνεργείων και να κάνουν ακόμα πιο ασταθή και επικίνδυνα τα ερείπια των κτιρίων.

Πάντως όπως ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση, παρατείνονται έως την Κυριακή οι έρευνες των σωστικών συνεργείων, δηλαδή τρεις ημέρες πέραν του χρόνου που είχε ανακοινωθεί αρχικώς από τον πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Η έρευνα για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα ερείπια θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή του Πάσχα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος επισκέφτηκε το κέντρο συντονισμού των σωστικών συνεργείων, στη Ρώμη.

Τα δύο πρώτα θύματα του σεισμού κηδεύτηκαν χθες. Όπως δήλωσαν επίσημες πηγές, την Παρασκευή – η οποία θα κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους – θα πραγματοποιηθεί ομαδική κηδεία. Τη νεκρώσιμη ακολουθία θα τελέσει το νούμερο δύο του Βατικανού καρδινάλιος Ταρκίζιο Μπερτόνε.

Στην Λʼ Άκουϊλα αναμένεται να βρεθεί σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

NAFTEMPORIKI

Σε υψηλό ρεκόρ το τρίμηνο οι περικοπές μερισμάτων

Σε υψηλό ρεκόρ το τρίμηνο οι περικοπές μερισμάτων


Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθε το πρώτο τρίμηνο ο αριθμός των εταιρειών που αποφάσισαν μείωση του μερίσματός τους σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν το απαιτούμενο ρευστό για να αντεπεξέλθουν στην κρίση.

Σύμφωνα με στοιχεία του οίκου Standard & Poor's, συνολικά 367 εταιρείες προχώρησαν σε περικοπές μερισμάτων. Πρόκειται για αύξηση 300% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008. Στον αντίποδα μόνο 283 εταιρείες (μείωση 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα) ανακοίνωσαν αύξηση του μερίσματός τους.

Βάσει των στοιχείων αυτών η εικόνα του πρώτου τριμήνου του 2009 όσον αφορά στα μερίσματα είναι η πλέον ζοφερή από το 1955. Παρ' όλα αυτά, ο S&P εκτιμά ότι μάλλον τα χειρότερα έχουν παρέλθει στο συγκεκριμένο τομέα.

ΝΑFTEMPORIKI

Ελλάδα: Στα € 2 δισ. το κόστος της περαίωσης για εταιρείες

Πρόσθετους φόρους ύψους 2,16 δισ. ευρώ έχει βεβαιώσει μέχρι σήμερα ο εισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών από τις ρυθμίσεις της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2006, αλλά και των ληξιπρόθεσμων χρεών, ενώ συνολικά έχει εισπραχθεί ποσό 1,045 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, από τη ρύθμιση της περαίωσης έχουν βεβαιωθεί φόροι 1,3 δισ. ευρώ και από αυτή των ληξιπρόθεσμων 860 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εισπραχθεί ήδη 700 εκατ. ευρώ και 345 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Οσον αφορά ειδικότερα στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων έως τις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει σύμφωνα με τη νέα διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου η προθεσμία για υπαγωγή στη ρύθμιση, θα έχουν κληθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ 415.000 επιτηδευματίες για να παραλάβουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα της περαίωσης με τους πρόσθετους φόρους που προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ.


Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας.
Συγκεκριμένα, με βάση το χρονοδιάγραμμα των αρμόδιων υπηρεσιών:

* Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κληθούν 175.000 υπόχρεοι για να παραλάβουν τα ειδικά σημειώματα που περιλαμβάνουν φόρους ύψους 840 εκατ. ευρώ.

* Αμέσως μετά το Πάσχα θα κληθούν σταδιακά ακόμη 240.000 επιτηδευματίες που θα πρέπει να καταβάλλουν πρόσθετους φόρους της τάξης του 1,15 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο από την πορεία των ρυθμίσεων και για το λόγο αυτό ευελπιστεί ότι θα καταστεί δυνατή η επίτευξη του στόχου που προβλέπει την είσπραξη εντός του έτους ποσού 2,3 δισ. ευρώ, που αναμφισβήτητα θα αποτελέσει μια «τονωτική ένεση» για τις εισπράξεις του Δημοσίου και θα συμβάλλει στη στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού, οι ανάγκες του οποίου είναι σημαντικά αυξημένες φέτος.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα κληθούν να παραλάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης θα έχουν προθεσμία 10 ημερών προκειμένου να το αποδεχθούν και να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Επισημαίνεται όμως ότι αν και η προθεσμία για τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων λήγει στις 30 Ιουνίου, σε αυτή μπορούν να υπαχθούν και όσοι είχαν λάβει μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου τα ειδικά σημειώματα της περαίωσης, αλλά δεν τα είχαν αποδεχθεί, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υποβάλλουν τη σχετική αίτηση το αργότερο έως και τις 30 Απριλίου.

Αλλά και ο επιτηδευματίας του οποίου υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων και δεν έχει συζητηθεί στο ακροατήριο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, εάν επιθυμεί την περαίωσή της μαζί με τις επόμενες ανέλεγκτες χρήσεις, μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση, αρκεί όμως να υποβάλει την προβλεπόμενη αίτηση το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου.

NAFTEMPORIKI

EE: Να πληρώνει σε 30 μέρες το κράτος

EE: Να πληρώνει σε 30 μέρες το κράτος


Ουσιώδεις αλλαγές προτείνει σε οδηγία για καθυστερημένες πληρωμές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να αναγκάσει τις δημόσιες αρχές να πληρώνουν τις επιχειρήσεις εντός 30 ημερών. Η πρόταση της Επιτροπής, που αναμένεται να επηρεάσει και τις διαδικασίες που ακολουθεί το κυπριακό κράτος, σκοπεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με το κράτος, θέλοντας να τις ενισχύσει σε μια περίοδο κρίσης που χρειάζονται το ρευστό για να επιβιώσουν.

«Δυστυχώς, η τρέχουσα τακτική πληρωμών των δημόσιων αρχών δεν είναι η πρέπουσα. Έτσι, με δεδομένη τη σημερινή κρίση, πολλά κράτη μέλη άρχισαν να αντιμετωπίζουν το θέμα αυτό σε εθνικό επίπεδο», αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση η Επιτροπή.

«Η Επιτροπή προτείνει σήμερα μια νέα πολιτική προσέγγιση όσον αφορά τις καθυστερημένες πληρωμές, καθώς και ουσιώδεις αλλαγές στην οδηγία του 2000 για τις καθυστερημένες πληρωμές», αναφέρει η ανακοίνωση. «Η Επιτροπή είναι της άποψης ότι οι δημόσιες αρχές πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα και να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους εντός 30 ημερών. Παράλληλα, η Επιτροπή δεσμεύεται να επιταχύνει την πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών, έτσι ώστε να τηρούνται οι στόχοι όσον αφορά την πληρωμή λογαριασμών, και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και να μειώνει το χρόνο πληρωμής κάτω του νομικά προβλεπομένου», σημειώνει.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Günter Verheugen, αρμόδιος για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, δήλωσε ότι: «Δεν είναι πλέον ανεκτή η καθυστέρηση πληρωμών από τις δημόσιες αρχές. Η σημερινή πρόταση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, συμβάλλοντας στην αποφυγή άλλων πτωχεύσεων και προωθώντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να αναζωογονηθεί μακροπρόθεσμα η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».

Οι προτεινόμενες αλλαγές αντικατοπτρίζουν τη σπουδαιότητα των έγκαιρων πληρωμών προς τις επιχειρήσεις και ειδικότερα τις ΜΜΕ:

• Κατά κανόνα, οι δημόσιες αρχές πρέπει να καταβάλλουν τις πληρωμές εντός 30 ημερών, διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλλουν τόκους, αποζημίωση για το κόστος είσπραξης και μια κατ’ αποκοπή αποζημίωση 5% του οφειλόμενου ποσού, με ημερομηνία αφετηρίας του υπολογισμού την 1η ημέρα της καθυστέρησης. Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις οι περίοδοι πληρωμής μπορούν να είναι μεγαλύτερες.

• Η ελευθερία σύναψης σύμβασης είναι σεβαστή στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων, ωστόσο, σε περίπτωση καθυστέρησης, οι επιχειρήσεις θα έχουν το δικαίωμα απαίτησης τόκου καθυστέρησης πληρωμής και αποζημίωση για τις δαπάνες είσπραξης.

• Ενισχύονται οι κανόνες για τις κατάφωρα καταχρηστικές συμβάσεις.
Οι νέες προτάσεις της Επιτροπής αναμένεται να οδηγήσουν σε αλλαγές και στις διαδικασίες πληρωμών που ακολουθεί το κυπριακό κράτος, που κατηγορείται από εργολάβους για καθυστερήσεις που φθάνουν μέχρι και τρία χρόνια στις πληρωμές. Μέρος των καθυστερήσεων αφορά διαφορές μεταξύ του κράτους και των επιχειρηματιών για το βαθμό υλοποίησης των εκτελεσθέντων έργων.

«Από την καθυστέρηση που παρατηρείται δημιουργείται μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στους εργολάβους κυρίως τη συγκεκριμένη περίοδο όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά», ανέφερε χθες στη StockWatch, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Εργολάβων Κύπρου, Σώτος Λοής. «Η Ομοσπονδία», ανέφερε ο κ. Λοής «εισηγείται την εισαγωγή του θεσμού του Κριτή Διαφορών ο οποίος να επιλαμβάνεται των διαφορών που προκύπτουν μεταξύ των αρμοδίων και των εργολάβων πριν οδηγηθούν σε επιδιαιτησία».

Μετά από παράπονα εργολάβων για καθυστερήσεις, η Κεντρική Επιτροπή Απαιτήσεων Έργων ανέλαβε πριν λίγες βδομάδες να εξετάσει το θέμα με στόχο την επίλυση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν στο σύστημα.

Ο γενικός διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου, Λάζαρος Λαζάρου, παραδέχθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του στη StockWatch ότι «όντως υπάρχουν περιπτώσεις που το κράτος δεν ανταποκρίνεται έγκαιρα στις υποχρεώσεις του προς τον ιδιωτικό τομέα όχι μόνο στους εργολάβους οι οποίοι αναλαμβάνουν την εκτέλεση διάφορων έργων, αλλά και σε επιχειρηματίες από τους οποίους αγοράζονται υπηρεσίες και αγαθά».

STOCKWATCH.COM.CY

Buffett's Berkshire loses top rating

Buffett's Berkshire loses top rating

Moody's cut its rating on Warren Buffett's holding company two notches, saying investment losses were hurting the company's ability ot meet its funding needs.

NEW YORK (Reuters) -- Moody's Investors Service cut its credit ratings on Berkshire Hathaway Inc. from Aaa, the top rating, saying the recession and investment losses at insurance operations of investor Warren Buffett's holding company reduced its ability to support funding needs.

Wednesday's cut to Berkshire's rating means Moody's no longer has a Aaa rating on any company with significant financial-services operations.

Moody's cut the ratings on Omaha, Neb.-based Berkshire (BRK-A) to Aa2, the third-highest investment grade, and cut to Aa1, the second-highest, its ratings on Berkshire's reinsurance subsidiary National Indemnity Co and bond insurance arm Berkshire Hathaway Assurance Corp.

The downgrades come more than a month after Berkshire reported a 62% drop in profit, the worst year since Buffett took over 44 years ago. The outlook for all the ratings is stable, Moody's said, indicating an additional rating change is not anticipated over the next 12 to 18 months.

A Berkshire spokeswoman was not immediately available to comment.

0:00 /1:48Buffett's alarming letter
The cut by Moody's comes nearly four weeks after Fitch stripped Berkshire of its top rating, saying it believed "AAA ratings are not appropriate at the holding company level for financial-oriented enterprises," lowering its rating to AA.

Fitch also raised so-called "key man risk," pointing to 78-year-old Buffett's lack of a publicly named successor.

Berkshire is still clinging to its triple-A rating from Standard & Poor's. But on March 25, S&P changed its outlook on Berkshire to negative, indicating a downgrade is now more likely.

S&P on Wednesday cut the ratings on all major U.S. mortgage insurers, saying the deterioration in the residential mortgage market had translated into greater delinquency rates than it had anticipated.

0:00 /4:58Buffett's annus horribilis
Moody's cut to Berkshire's ratings leaves only four other companies with its top rating: Johnson & Johnson (JNJ, Fortune 500), Exxon Mobil Corp (XOM, Fortune 500), Microsoft Corp (MSFT, Fortune 500) and Automatic Data Processing Inc (ADP, Fortune 500).

Financial fallout. Analysts said Berkshire's downgrade reflected what investors already knew -- that no one is immune from the worst financial crisis in decades.

"This has been the most critical financial environment of our lifetimes," said Michael Holland, head of New York-based investment firm Holland & Co, which holds Berkshire shares. "Any financial company, including Warren Buffett's, has been affected by it. Moody's is saying it is so, long after the fact."

"Moody's is taking preemptive action," said Sean Egan, managing director of Egan-Jones Ratings Co in Haverford, Pa. "We think the Moody's downgrade is not a major move. It won't cost them a lot of business," Egan said, adding that his own ratings company would probably take Berkshire down a notch or two.

Berkshire is a large investor in Moody's.

Falling stock prices have reduced the value of National Indemnity's investment portfolio, in turn weakening its capital cushion relative to its insurance and investment exposures, Moody's said in a statement.

About half of Berkshire's results come from its insurance businesses. The company's declines in the last year came mainly from paper losses on derivative contracts tied to stock market indexes. Berkshire's equity holdings, such as American Express Co. (AXP, Fortune 500) and Wells Fargo & Co (WFC, Fortune 500)., have also suffered big declines in value.

Other, non-insurance businesses at the company have also seen "a meaningful drop in earnings and cash flows, particularly for businesses tied to the U.S. housing market, construction, retailing or consumer finance," Moody's added.

Since taking over Berkshire in 1965, Buffett has transformed it from a failing textile maker into a sprawling insurance and investment company, with nearly 80 businesses.

Over the years, Buffett has amassed a fortune worth $37 billion and making him the world's second-richest person, according to Forbes magazine. Berkshire products include Geico car insurance, Borsheim's Fine Jewelry and Fruit of the Loom underwear.

The company's bond insurance arm Berkshire Hathaway Assurance (BHAC) had been the only insurer of municipal bonds to have retained its top credit rating, although it has not been a major player in insuring primary deals.

BHAC insured just $3.3 billion in new debt last year, according to Thomson Reuters data. Buffett said about $15.6 billion was insured in the secondary market for munis, although 77% of that was on bonds that were already insured by lower-rated guarantors.

Class A shares of Berkshire closed Wednesday at $88,960 on the New York Stock Exchange, nearly 40% below the $147,000 year-high set Sept. 19, according to Reuters data.

CNN

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
International Trade
Dept of Commerce


8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor


8:30 AM
Import and Export Prices
Dept of Labor

Oppenheimer: Η BofA θα χρειαστεί ΑΜΚ 36,6 δισ.

Oppenheimer: Η BofA θα χρειαστεί ΑΜΚ 36,6 δισ.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 36,6 δισ. δολαρίων θα χρειαστεί η Bank of America, ώστε να καλύψει τη διαφορά των κεφαλαιακών αναγκών της, ανέφερε σε πρόσφατη έκθεση της η Oppenheimer.Με τους μετόχους να είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε πιθανή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η Oppenheimer ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανό η BofA να μετατρέψει προνομιούχες σε κοινές μετοχές ή να προχωρήσει σε έκδοση 5,2 δισ. μετοχών μέσω του προγράμματος ενίσχυσης κεφαλαίων από το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών. Στην τελευταία περίπτωση η έκδοση μετοχών θα γίνει στην τιμή των 6,24 δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η BofA έχει ήδη αποδεχτεί δύο πακέτα οικονομικής ενίσχυσης από την αμερικανική κυβέρνηση ύψους 163 δισ. δολαρίων, αν και ο CEO της τράπεζας, Kenneth Lewis, δήλωσε ότι θα ξεπεραστούν οι ζημιές του 2008 χωρίς περεταίρω κυβερνητική βοήθεια.

Τέλος, η Oppenheimer «έκοψε» τις εκτιμήσεις της για το μέρισμα του πρώτου τριμήνου της BofA στα 2 cents ανά μετοχή από 10 cents, εξαιτίας των εκτιμήσεων για υψηλότερες ζημιές από πιστωτικές κάρτες και δάνεια.

REPORTER.GR

Καλύτερη η εικόνα για τον S&P 500 από τρίμηνο σε τρίμηνο

Καλύτερη η εικόνα για τον S&P 500 από τρίμηνο σε τρίμηνο

Κατά 37% ενδέχεται να υποχωρήσουν τα κέρδη των εταιριών του δείκτη S&P 500 το πρώτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη μεταξύ των αναλυτών του δικτύου Bloomberg. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε συνδυασμό με τη διοίκηση του δείκτης, η πίεση που ασκείται για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο στα αποτελέσματα των εταιριών θεωρείται ως η μεγαλύτερη από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η έρευνα προχώρησε και οι αναλυτές αναμένουν και για το δεύτερο τρίμηνο του έτους πτώση στα κέρδη των εταιρειών, η οποία ενδέχεται να φτάσει το 31%, ενώ το τρίτο τρίμηνο του έτους η πτώση αναμένεται να περιοριστεί στο 18%. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές ήταν οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όταν και αναμένουν ανοδο της τάξεως του 76%, κυρίως λόγω της ανάκαμψης του τραπεζικού κλάδου. Χωρίς να συμπεριληφθούν οι τράπεζες στις εκτιμήσεις για τα κέρδη του τελευταίου τριμήνου του 2009, η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι αναλυτές αναμένουν πτώση των κερδών κατά 4,5%.

REPORTER.GR

Το IRF αποκτά επενδυτική θέση στην Alpha , δεν σχετίζεται η MIG

Το IRF αποκτά επενδυτική θέση στην Alpha , δεν σχετίζεται η MIG


To 0,48% ή 2 εκατ. μετοχές της Alpha bank φέρεται να έχει συγκεντρώσει για επενδυτικούς σκοπούς το IRF το οποίο κατέχει το 10% της MIG. Προχθές με αφορμή τα 9 πακέτα που πραγματοποιήθηκαν στην Alpha καλλιεργήθηκε μια φιλολογία περί κίνησης που εκδηλώνεται από την πλευρά της MIG. O επικεφαλής του ομίλου Α. Βγενόπουλος είχε τονίσει ότι η MIG δεν αγοράζει μετοχές της Alpha ωστόσο όπως προκύπτει αγοράζει το IRF. Συνειρμικά θα μπορούσε να εξαχθεί το συμπέρασμα ότιIRF κινείται για λογαριασμό της MIG ωστόσο αυτό δεν ευσταθεί. Η πραγματικότητα είναι ότι το IRF έχει αποκτήσει θέση στην Alpha για επενδυτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να συνδέεται με το γεγονός ότι το IRFείναι μέτοχος της MIG. O επικεφαλής της MIG Α. Βγενόπουλος πάντως υποστηρίζει ότι deals μέσω επιθετικών εξαγορών δεν μπορούν να υπάρξουν. Και ενώ το IRF έχει προκαλέσει γενική αναστάτωση με τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει στην Alpha στην Eurobank διακινήθηκε το 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου που αντιστοιχεί σε 2,8 εκατ μετοχές αξίας 12,9 εκατ ευρώ. Το πακέτο αυτό αφορά αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων ξένων. Ουσιαστικά πούλησε ένας ξένος και με προσύμφωνα αγόρασε ένας άλλος.

REPORTER.GR
Share |