Thursday, April 9, 2009

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση αγοράζει 17.600 αυτοκίνητα από GM, Chrysler, Ford

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση αγοράζει 17.600 αυτοκίνητα από GM, Chrysler, Ford


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ (Dow Jones)-- Το ποσό των 285 εκατ. δολαρίων από το “πακέτο” των 787 δισ. δολαρίων θα δαπανήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ για να αποκτήσει νέα αμερικανικά αυτοκίνητα με δυνατότητα εξοικονόμησης καυσίμων, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, ανέφερε πως από την 1η Ιουνίου, η γενική διεύθυνση υπηρεσιών θα αποκτήσει περίπου 17.600 οχήματα , συμπεριλαμβανομένων 2.500 σεντάν, από τις Chrysler, Ford Motor Co. (F) και General Motors (GM). Ο Obama έδωσε στις 30 Μαρτίου εντολή στην κυβέρνηση του να επιταχύνει την αγορά οχημάτων, στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης των λαβωμένων από την κρίση αυτοκινητοβιομηχανιών.

"Έχω τη χαρά να ανακοινώσω σήμερα πως η ομάδα μου έχει κινηθεί γοργά για να επιταχύνει αυτή την αγορά και να δώσει στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά και στην ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ ώθηση” ανέφερε ο Obama σε ανακοίνωση του.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως η απόκτηση υβριδικών οχημάτων είναι η μεγαλύτερη αγορά τέτοιων οχημάτων που έχει κάνει ποτέ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Με το να στραφεί σε οχήματα υψηλότερης εξοικονόμησης καυσίμων, η κυβέρνηση εκτιμά πως θα μειώσει την κατανάλωση βενζίνης κατά 1,3 εκατ. γαλόνια το έτος και να αποφύγει την εκπομπή 26 εκατ. λίβρων διοξειδίου του άνθρακα. Κριτήριο για την απόκτηση ήταν τα νέα οχήματα να έχουν υψηλότερη αξιολόγηση της αναλογίας μιλίων ανά γαλόνι από αυτά που αντικαθιστούν με στόχο την αύξηση τουλάχιστον κατά 10% της εξοικονόμησης καυσίμων.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες προσπάθειες για τη στήριξη των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η κυβέρνηση ανέφερε πως θα συνεχίσει να εργάζεται για την αύξηση των πιστωτικών ροών προς τις αντιπροσωπείες και τους αγοραστές, ενώ θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να περάσει νομοσχέδιο απόσυρσης αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας με νέας.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |