Thursday, April 9, 2009

Τουλάχιστον 275 οι νεκροί, «σβήνουν» οι ελπίδες για επιζώντες

Τουλάχιστον 275 οι νεκροί, «σβήνουν» οι ελπίδες για επιζώντες


Στους 275 νεκρούς και 1.170 τραυματίες έχει ανέλθει μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός του σεισμού που έπληξε την πόλη Λʼ Άκουϊλα της Ιταλίας, τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG24.

Είκοσι έως τριάντα άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ οι 179 από τους 1.170 τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με την αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα συνεργεία διάσωσης ανακοίνωσαν πως ανέσυραν δύο πτώματα από κτίριο φοιτητικής εστίας, που κατάρρευσε ολοσχερώς. Στο μεταξύ, συνολικά 17.772 άνθρωποι πέρασαν μια ακόμα νύχτα σε 2.962 σκηνές και σε εκατοντάδες αυτοκίνητα στους χώρους στάθμευσης της πόλης.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται τις τελευταίες ώρες οι μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο να καταγράφεται στους 5,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, στις 02:52. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Ρώμη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ιταλίας.

Τέσσερις μέρες μετά το σεισμό, οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα ερείπια είναι ελάχιστες, με τους μετασεισμούς να καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των συνεργείων και να κάνουν ακόμα πιο ασταθή και επικίνδυνα τα ερείπια των κτιρίων.

Πάντως όπως ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση, παρατείνονται έως την Κυριακή οι έρευνες των σωστικών συνεργείων, δηλαδή τρεις ημέρες πέραν του χρόνου που είχε ανακοινωθεί αρχικώς από τον πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Η έρευνα για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα ερείπια θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή του Πάσχα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος επισκέφτηκε το κέντρο συντονισμού των σωστικών συνεργείων, στη Ρώμη.

Τα δύο πρώτα θύματα του σεισμού κηδεύτηκαν χθες. Όπως δήλωσαν επίσημες πηγές, την Παρασκευή – η οποία θα κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους – θα πραγματοποιηθεί ομαδική κηδεία. Τη νεκρώσιμη ακολουθία θα τελέσει το νούμερο δύο του Βατικανού καρδινάλιος Ταρκίζιο Μπερτόνε.

Στην Λʼ Άκουϊλα αναμένεται να βρεθεί σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |