Thursday, April 9, 2009

Προς πλήρη κρατικοποίηση η Hypo Real Estate

Προς πλήρη κρατικοποίηση η Hypo Real Estate



Την πρώτη προσφορά για την εξαγορά τράπεζας που έχει πληγεί από τη χρηματοοικονομική κρίση κατέθεσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, η οποία σκοπεύει να αγοράσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Hypo Real Estate μέσω προσφοράς εθελοντικής εκχώρησης που θα κάνει στους μετόχους.

Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι καλούνται να διαθέσουν το ποσοστό που κατέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της στεγαστικής τράπεζας έναντι 1,39 ευρώ. Στην τιμή περιλαμβάνεται πριμ 10% επί του νόμιμου ελάχιστου τιμήματος, με αποτέλεσμα η μετοχή της HRE να εκτιναχθεί κατά 13% στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης.

Ο νέος νόμος που θεσπίστηκε εκτάκτως για τη διάσωση των τραπεζών δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να δημεύσει το μερίδιο των μετόχων και να θέσει τις τράπεζες υπό τον έλεγχό της. Με την προσφορά εθελοντικής πώλησης, το Βερολίνο θέλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προτού επιβάλλει υποχρεωτική εκχώρηση των ποσοστών που κατέχουν οι μέτοχοι της HRE. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η πλήρης κρατικοποίηση της τράπεζας εξασφαλίζει την εξυγίανσή της και εγγυάται χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης.

ΝΑFTEMPORIKI

No comments:

Share |