Thursday, April 9, 2009

Μεγάλα κέρδη στην Ασία

Μεγάλα κέρδη στην Ασία


Σε ανοδικό έδαφος κινούνται οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές μετά τα χθεσινά κέρδη στη Wall Street και εν προσδοκιών ότι το Τόκιο θα ανακοινώσει σύντομα ένα νέο πακέτο μέτρων για την ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία το κυβερνών κόμμα πρότεινε πακέτο δημοσιονομικών μέτρων 154 δισ. δολ. προκειμένου να επαναφέρει σε τροχιά ανάκαμψης την ιαπωνική οικονομία, ενώ στο θετικό κλίμα συμβάλουν και τα θετικά μάκρο για τις παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία που έδειξαν απροσδόκητη άνοδο 1,4% τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση μετά από τέσσερις μήνες συρρίκνωσης. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση της τάξης του 8%.

Ο MSCI Asia Pacific Index ενισχύεται 2,5% και βρίσκεται στις 86,91 μονάδες τερματίζοντας το πτωτικό σερί των δύο προηγούμενων ημερών που τον οδήγησε σε σωρευτικές απώλειες 2,6%. Από την αρχή του έτους ο δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 3%, μετά την βουτιά-ρεκόρ κατά 43% για το 2008.

Στην Ιαπωνία οι δείκτης σημειώνουν μεγάλα κέρδη εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Ο δείκτης Nikkei σημείωσε άλμα 3,74% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές πάνω από τις 8.910 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix ολοκλήρωσε στο +3,26%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύεται κατά 2,31%, ενώ οριακές απώλειες 0,08% σημειώνει ο δείκτης CSI 300 στην Κίνα. Οι Shanghai Composite ενισχύεται σε ποσοστό 0,30%, ενώ στον αντίποδα ο Shenzhen Composite υποχωρεί κατά 0,09%.

Άλμα 4,12% καταγράφει στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex, ενώ ο Kospi στη Ν. Κορέα ενισχύεται σε ποσοστό 4,30%. Ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 ολοκλήρωσε με κέρδη 1,44%, ενώ ο δείκτης ΝΖΧ 50 στη Νέα Ζηλανδία ενισχύθηκε κατά 0,09%.

Την ίδια στιγμή ο δείκτης Straits Times της Σιγκαπούρης ενισχύεται κατά 2,71%, ενώ στην Ινδία ο Sensex 30 καταγράφει άνοδο 0,53%.

Αίσιο τέλος στην Wall Street

Και με τους τρεις δείκτες σε θετικό έδαφος κατάφερε να ολοκληρώσει η Wall Street τη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τα δύο σχέδια στήριξης των χρηματοπιστωτικών εταιρειών και των πιστωτικών αγορών, TARP και TALF αντίστοιχα, να δρουν ως ζεύγος διαπασών, προκαλώντας διακυμάνσεις.

Συγκεκριμένα, από το μέσο των συναλλαγών και έπειτα παρατηρήθηκε μεταβλητότητα, λόγω της είδησης πως δεν υπάρχει απόφαση από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας για επέκταση του TARP ώστε να περιλαμβάνει τις ασφαλιστικές. Οι δηλώσεις εκπροσώπου του ΥΠΟΙΚ “ξεφούσκωσαν” τον ενθουσιασμό που δημιούργησε δημοσίευμα της Wall Street Journal πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί σχετικό σχέδιο.

Παράλληλα, η Fed -πέραν των πρακτικών της συνεδρίασης της 17ης και 18ης Μαρτίου- ανακοίνωσε πως η ζήτηση για το δεύτερο γύρο κεφαλαίων από το TALF απεδείχθη ασθενής, γεγονός που υποδηλώνει πως οι fund managers παραμένουν επιφυλακτικοί στη χρήση των εν λόγω κεφαλαίων. Οι επενδυτές ζήτησαν κεφάλαια από το TALF μόλις 1,7 δισ. δολαρίων στο δεύτερο γύρο έναντι 4,7 δισ. δολαρίων στο πρώτο γύρο.

Ωστόσο, ασχέτως της μεταβλητότητας, η Wall κατάφερε να ανακόψει το πτωτικό σερί των τελευταίων δύο ημερών, με τους επενδυτές να μην δίνουν ιδιαίτερη βάση στα απογοητευτικά οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσε την Τρίτη (7/4) η Alcoa, όταν και “άνοιξε” το χορό των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου. Οι μετοχές της Alcoa ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με άνοδο 3,47%, καθώς η αγορά επικεντρώθηκε στα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της πως ο κλάδος βρίσκεται μία ανάσα από την ανάκαμψη, εν μέρει χάρη και στα “πακέτα” στήριξης.

Ακόμα μία θετική εξέλιξη για τις μετοχές του βιομηχανικού κλάδου, ήταν η πτώση-ρεκόρ στα αποθέματα χονδρικού εμπορίου στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, και συγκεκριμένα κατά 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 419,34 δισ. δολαρίων.

Πάντως, από εταιρικό επίπεδο ξεχώρισε η είδηση για τη συμφωνία ύψους 3,1 δισ. δολαρίων μεταξύ των Pulte Homes και Centex, η οποία έδωσε μερική ανακούφιση στον λαβωμένο από την κρίση κατασκευαστικό κλάδο. Από το deal αναμένεται να προκύψει η μεγαλύτερη εταιρεία ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ. Οι μετοχές της Pulte έκλεισαν με πτώση 10%, ενώ της Centex με άνοδο 19%.

Με απώλειες 3,5% έκλεισαν οι μετοχές της GM, καθώς έγινε γνωστό πως η ομάδα κρούσης του προέδρου Obama μετέβη την Τετάρτη στο Ντιτρόιτ για να επιταχυνθεί η διαδικασία αναδιάρθρωση και σκοπεύει να παραμείνει εκεί για τις επόμενες δύο εβδομάδας. Συγχρόνως, η GM θα έχει στην εποπτεία της 2 δισ. δολάρια από το πρόγραμμα στήριξης των προμηθευτών ανταλλακτικών των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Επίσης, τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων 21 ετών εμφάνισε η μετοχή της Ryder System, μετά την κίνηση της διοίκησης να αναθεωρήσει καθοδικά τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή στο εύρος των 22 cents-24 cents, έναντι 40 cents-50 cents προηγουμένως. Η διοίκηση της Ryder ανέφερε επίσης πως είναι έτοιμη να αναλάβει χρεώσεις αναδιάρθρωσης και όχι μόνο της τάξης των 8 εκατ. δολαρίων, μέγεθος που θα επιβαρύνει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Οι μετοχές βρέθηκαν να υποχωρούν έως και 25% στα 23,62 δολάρια, ενώ έκλεισαν στο -18%.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 47,55 μονάδες (+0,61%) κλείνοντας στις 7.837,11 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 29,05 μονάδων (+1,86%) και έκλεισε στις 1.590,66 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 9,61 μονάδων (+1,18%) κλείνοντας στις 825,16 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 17 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Εξ αυτών, τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η American Express κλείνοντας στα $15,72 με άνοδο 0,71 δολαρίων ή σε ποσοστό 4,73%. Ακολούθησαν η Home Depot με κέρδη 3,08% και κλείσιμο στα $25,12 και η IBM, η οποία έκλεισε στα $101,19 με άνοδο 2,47%.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη $0,21 ή σε ποσοστό +0,61% και έκλεισε στα 3,52 δολάρια. Το ADR του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά $0,45, που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία άνοδο 5,94% και έκλεισε στα 8,03 δολάρια.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |