Saturday, March 23, 2013

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο της εξυγίανσης τραπεζών


Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο της εξυγίανσης τραπεζών 
Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών, με 26 ψήφους υπέρ, 25 αποχές και δύο εναντίον.
Τα μέτρα εξυγίανσης των τραπεζικών ιδρυμάτων προνοούν τη δημιουργία καλής και κακής τράπεζας. Στη μία θα μεταφερθούν όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις, και στην άλλη οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα εξυπηρετούμενα δάνεια. Στην δεύτερη τράπεζα που θα είναι μια μορφή Bad Bank, και οποία επίσης θα είναι κρατική, θα μεταφερθούν όλες μη ασφαλισμένες καταθέσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και γενικά όλα τα κακά στοιχεία της εντός και εκτός Κύπρου. Θα διοριστεί Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο θα ξεκινήσει μία διαδικασία επίλυσης όλων των προβληματικών καταστάσεων της η οποία βεβαίως απαιτεί αρκετό χρόνο.
Με τη διαδικασία εξυγίανσης των δύο τραπεζών εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η παροχή ρευστότητα στο υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα. Ειδικότερα για την Λαϊκή Τράπεζα, Οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η Τράπεζα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα καθώς έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ρευστότητας που μπορούσε να αντλήσει από τον ELA και ότι με την εξυγίανση θα τις αφαιρεθούν όλα τα βαρίδια ώστε να γίνει μια φερέγγυα τράπεζα η οποία θα έχει την δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τον ELA.
Νωρίτερα, ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής τα νομοσχέδια για το ταμείο αλληλεγγύης, και για το πλαφόν στις αναλήψεις. Τα δύο νομοσχέδια ψηφίστηκαν ομόφωνα από τη Βουλή.
Για το νομοσχέδιο για το ταμείο αλληλεγγύης , λόγω της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Κυπριακή Δημοκρατία εξαιτίας του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, η ίδρυση του ταμείου εθνικής αλληλεγγύης έχει σκοπό να χρηματοδοτεί, να ενισχύει οικονομικά πιστωτικά ιδρύματα για να προωθεί και να συμβάλει στην κεφαλαιοποίηση ή την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων ή και να προωθεί και να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.
Το νομοσχέδιο για το πλαφόν, αφορά την ανάθεση εξουσιών στον υπουργό Οικονομικών ή κατά περίπτωση στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να μπορούν να λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα περιλαμβανομένων και περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων για λόγους δημόσιας τάξης και δημόσιας ασφάλειας και με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
source: alithia.com.cy
Share |