Wednesday, February 29, 2012

MPB: Ενδιαφέρον από επενδυτές για συμμετοχή


MPB: Ενδιαφέρον από επενδυτές για συμμετοχή


Η Marfin Popular Bank, απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» στο οποίο γίνεται αναφορά ότι η Ρωσική Τράπεζα VTB ενδιαφέρεται για στρατηγική συμμετοχή στην Τράπεζα, επιβεβαίωσε ότι έχει γίνει δέκτης ενδιαφέροντος συμμετοχής από αριθμό αξιόπιστων στρατηγικών επενδυτών, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει οτιδήποτε προς ανακοίνωση.



source: euro2day.gr

ΗΠΑ: Ποινικές ευθύνες στην χειραγώγηση του Libor


ΗΠΑ: Ποινικές ευθύνες στην χειραγώγηση του Libor


Τη διερεύνηση και ποινικών ευθυνών αποφάσισε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην υπόθεση της χειραγώγησης των επιτοκίων Libor από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό έρευνα για το εάν έχει δημιουργηθεί καρτέλ με στόχο των χειραγώγηση των επιτοκίων σε μία αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Πλέον, η έρευνα αυτή αφορά και το εάν υπάρχουν ποινικά αδικήματα.

Ορισμένα από τα πλέον γνωστά ονόματα του διεθνούς τραπεζικού κλάδου βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας όπως Citigroup, HSBC Holdings , Royal Bank of Scotland και UBS.

Προς το παρόν, δεν έχουν διατυπωθεί κατηγορίες εναντίον κάποιας συγκεκριμένης τράπεζας ή φυσικού προσώπου. Δημοσιεύματα του ξένου Τύπου όμως, αναφέρουν ότι πολλές από τις τράπεζες που βρίσκονται στο στόχαστρο προχώρησαν σε απολύσεις στελεχών που φέρονται να σχετίζονται με την υπόθεση.



source: euro2day.gr

Κέρδη-ρεκόρ για την Standard Chartered


Κέρδη-ρεκόρ για την Standard Chartered

Χονγκ Κονγκ (Dow Jones) – Η Standard Chartered κατέγραψε καθαρά κέρδη-ρεκόρ για ένατο συνεχόμενο έτος το 2011, καθώς η ισχυρή ανάπτυξη των εσόδων τόσο στο wholesale banking όσο και στο consumer banking, καθώς και ο αυστηρός έλεγχος του κόστους, αύξησαν τα κέρδη κατά 12%.

Τα καθαρά κέρδη του πιστωτικού ιδρύματος στο σύνολο του 2011 αυξήθηκαν στα 4,75 δισ. δολάρια από τα 4,23 δισ. δολάρια το 2010. Τα αποτελέσματα ήταν αντίστοιχα των μέσων εκτιμήσεων για 4,75 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires στην οποία συμμετείχαν οκτώ αναλυτές.

Τα έσοδα αυξήθηκαν 9,8% στα 17,64 δισ. δολάρια σε σχέση με τα 16,06 δισ. δολάρια. Τα έσοδα από το consumer banking αυξήθηκαν 12% ενώ τα έσοδα από το wholesale banking ήταν υψηλότερα κατά 9%.

Οι χρεώσεις για επισφαλή δάνεια ήταν σχεδόν αμετάβλητες, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες διαμορφώθηκαν ελαφρώς υψηλότερα, αναφέρει η Standard Chartered σε ανακοίνωσή της.

«Η τράπεζα μπαίνει στο 2012 με καλό momentum, με έναν εξαιρετικά ισχυρό ισολογισμό. Παραμένουμε επικεντρωμένοι στα θεμελιώδη των δραστηριοτήτων μας και στην πειθαρχημένη εκτέλεση της στρατηγικής μας», αναφέρει στην ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος Peter Sands.




source: capital.gr

Γερμανία: Στο 6,8% η ανεργία το Φεβρουάριο



Γερμανία: Στο 6,8% η ανεργία το Φεβρουάριο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Ελαφρώς χειρότερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία για την ανεργία στη Γερμανία το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανέργων παρέμεινε σταθερός, ενώ η μείωση του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκε στις 26.000 από 34.000.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν μείωση των ανέργων το Φεβρουάριο κατά 5.000.

Ως ποσοστό η ανεργία σε προσαρμοσμένη εποχικά βάση διατηρήθηκε στο 6,8%, καθώς το μέγεθος του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκε ανοδικά κατά 0,1%. Από τη μεριά τους οι οικονομολόγοι προέβλεπαν διατήρηση της ανεργίας στο 6,7%.

Το 6,8% παραμένει το χαμηλότερο ποσοστό για την εποχικά προσαρμοσμένη ανεργία από το 1998 όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των συγκριτικών στοιχείων.


source: capital.gr

Ισπανία: Εξηγήσεις για υπερβολικό έλλειμμα


Ισπανία: Εξηγήσεις για υπερβολικό έλλειμμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τη Μαδρίτη να εξηγήσει το συντομότερο δυνατό για ποιο λόγο ξεπέρασε κατά πολύ το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2011, καθώς επίσης και να παρουσιάσει εντός του Μαρτίου σαφές προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2012. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας αναρριχήθηκε στο 8,5% του ΑΕΠ, υψηλότερα από τις προβλέψεις για 8,2%, και σε μεγάλη απόσταση από τις εκτιμήσεις της Επιτροπής για έλλειμμα περί του 6,5%. Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Ραχόι υποστήριζαν ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει να αναθεωρηθεί ο στόχος του 4,4% που έχει τεθεί για το 2012. Πλην όμως, κυβερνητική εκπρόσωπος απέφυγε να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. «Πρέπει να κατανοήσουμε τις αιτίες της απόκλισης? Δεν συζητάμε να δώσουμε περισσότερο ευελιξία σε κανένα κράτος-μέλος όσον αφορά την εκπλήρωση των δεσμεύσεων», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί.

source: stockwatch.com.cy

Marfin: Ζημιές €3,3 δισ. και «καινούργια αρχή»


Marfin: Ζημιές €3,3 δισ. και «καινούργια αρχή»

Τις μεγαλύτερες ζημιές στην ιστορία της ανακοίνωσε η Marfin Popular Bank που μετονομάζεται σε Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα και υπολογίζει ότι θα χρειαστεί νέα κεφάλαια €1,35 δισ. για να καλύψει τις νέες εποπτικές απαιτήσεις.

Οι ζημιές περιλαμβάνουν απομείωση €1969 εκ. από τα ελληνικά ομόλογα, επισφάλειες €1151 εκ. και διαγραφή λογιστικής υπεραξίας €796 εκ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η νέα έκδοση κεφαλαίων που απαιτείται για τη συμμόρφωση του Ομίλου με τον προβλεπόμενο δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων ύψους 9%, ανέρχεται σε €1,35 δισ., με βάση το Κεφαλαιακό Πλάνο που έχει κατατεθεί στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές οι οποίες και θα παρακολουθούν την υλοποίησή του.

Το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης περιλαμβάνει μια σειρά στοχευμένων ενεργειών, μεταξύ των οποίων η ανταλλαγή των υφιστάμενων αξιογράφων κεφαλαίου, η μείωση και διαχείριση της έκθεσης του χαρτοφυλακίου, καθώς και η έκδοση νέου μετοχικού κεφαλαίου. Πιο συγκεκριμένα, το πλάνο προνοεί τα ακόλουθα:

• €1,35 δισ. με έκδοση κοινών μετοχών, μέσω έκδοσης δικαιωμάτων υπέρ των μετόχων ή/και μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

• €600 εκ. περίπου από την ανταλλαγή σε κύρια βασικά πρωτοβάθμια κεφάλαια μέρους των αξιογράφων κεφαλαίου και δευτεροβάθμιου κεφαλαίου συνολικού ύψους €1,15 δισ.

• €400 εκ. περίπου, μέσω της διαχείρισης του σταθμισμένου ενεργητικού του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένης της αποεπένδυσης από μη κύριες επενδύσεις. Ποσοστό 20% του στόχου έχει ήδη επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών.

Για τη διαδικασία έκδοσης νέων μετοχών, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει καλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 2 Απριλίου 2012, για να ληφθεί η απαραίτητη έγκριση.

Στρατηγικοί επενδυτές

Στο πλαίσιο της έκδοσης κεφαλαίου, ο Όμιλος έχει ήδη γίνει δέκτης ενδιαφέροντος συμμετοχής από αξιόπιστους στρατηγικούς επενδυτές.

Η Διοίκηση της MPB εκτιμά πως στους αμέσως επόμενους μήνες θα αποσαφηνιστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την Κεφαλαιακή Ενίσχυση του Ομίλου. Η επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο 2012, θα καταστήσει την κεφαλαιακή θέση του Ομίλου σύμφωνη με τις ρυθμιστικές και εποπτικές απαιτήσεις.

Έμφαση στην Κύπρο

Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, η Marfin Popular Bank επανατοποθετείται στρατηγικά με την έδρα της την Κύπρο να αποτελεί την πλατφόρμα ανάπτυξης του Ομίλου. Η αναθεωρημένη στρατηγική κατεύθυνση περιλαμβάνει ελεγχόμενη έκθεση σε συγκεντρωμένο κίνδυνο, σταθερά αποτελέσματα από τους κύριους επιχειρηματικούς τομείς, εστίαση στη χρηματοδότηση του πυρήνα της οικονομίας, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά και ανάπτυξη με βάση το ιδιαίτερα επιτυχημένο μοντέλο δραστηριοποίησης του Ομίλου στη διεθνή τραπεζική και τις διεθνείς δραστηριότητες.

Οι δραστηριότητες του Ομίλου στην Ελλάδα αναδιοργανώνονται, ώστε να βελτιώσουν την απόδοση και να μειώσουν την έκθεση του Ομίλου, με σκοπό να υπάρξει όφελος από μελλοντική ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.

Ένα ολοκληρωμένο οργανωτικό μοντέλο, με έμπειρα στελέχη επικεφαλή χωρών και αναβαθμισμένες τοπικές και ενδο-ομιλικές διαδικασίες ελέγχων έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία από το Δεκέμβριο του 2011 για να φέρει εις πέρας τη νέα στρατηγική κατεύθυνση του Ομίλου.

Μια εκτενής σειρά από λειτουργικές πρωτοβουλίες έχει τεθεί σε εφαρμογή, με στόχο να ενισχύσει τη διαχείριση των ενδεχόμενων και σταθμισμένων κινδύνων και να βελτιώσει το προφίλ λειτουργικής απόδοσης. Οι πρωτοβουλίες αυτές εστιάζονται μεταξύ άλλων στα ακόλουθα:

• Διαχείριση Ενεργητικού (Asset & Liability Management): Συνεχής εξορθολογισμός του χαρτοφυλακίου, περιορισμός των κινδύνων από μη στρατηγικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων και ενεργός διαχείριση απόδοσης ενεργητικού και καταθέσεων, ώστε να ενισχυθούν τα καθαρά έσοδα από τόκους.

• Συστηματικές δράσεις για εξορθολογισμό και μείωση των δαπανών: Εκτεταμένος έλεγχος κόστους, περιλαμβανομένου και εξορθολογισμού του δικτύου καταστημάτων, προσαρμογής του κόστους στα τρέχοντα επίπεδα δραστηριότητας, μείωση κόστους και διαδικασίες αναδιοργάνωσης, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Σε έναν ορίζοντα 3 με 5 ετών, ο Όμιλος θα στοχεύει σε καθαρό επιτοκιακό περιθώριο άνω του 2,75%, δείκτη κόστους προς έσοδα κάτω του 50% και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περί το 15% νοουμένου ότι οι οικονομικές συνθήκες δεν επιδεινωθούν.

Υπογραμμίζοντας και σηματοδοτώντας τη νέα στρατηγική κατεύθυνση του Ομίλου, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αλλάξει την εμπορική ονομασία του Ομίλου στην Κύπρο σε Λαϊκή Τράπεζα και να εισηγηθεί για έγκριση από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων αλλαγή της νομικής ονομασίας του Ομίλου σε Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ.

Έσοδα, Έξοδα

Παρά τις μεγάλες και μη επαναλαμβανόμενες ζημιές, σε λειτουργικό επίπεδο η Τράπεζα παρουσίασε οριακή βελτίωση λόγω αύξησης των εσόδων και συγκράτησης των εξόδων.

Το σύνολο των εσόδων άγγιξε τα €1.037 εκ., σημειώνοντας άνοδο μόνο 1,5% λόγω ζημιών σε επενδυτικές θέσεις οι οποίες δεν αναμένεται να είναι επαναλαμβανόμενες.

Τα ετήσια αποτελέσματα συμπεριλαμβάνουν ζημιά ύψους €1.969 εκ. για το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου σε ελληνικά ομόλογα. Ο Όμιλος κατέχει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας €3.052 εκ. Μετά από την πρόβλεψη για απομείωση των Ελληνικών Ομόλογων στα αποτελέσματα 2011 ως αποτέλεσμα του προγράμματος ιδιωτικής συμμετοχής (PSI+), η λογιστική τους αξία έχει απομειωθεί κατά 62% και ανέρχεται στο 38% της αρχικής λογιστικής τους αξίας.

Προβλέψεις

Με αυτόβουλη ανάθεση σε δύο ανεξάρτητους εξειδικευμένους οίκους εγνωσμένου κύρους, ολοκληρώθηκε προαιρετική διαγνωστική αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων του Ομίλου, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και διαφύλαξη της ποιότητας και την αποφασιστική αντιμετώπιση των κινδύνων από ενδεχόμενες επισφάλειες. Η διαγνωστική αξιολόγηση αποτέλεσε τη βάση για την ενίσχυση των αποθεματικών προβλέψεων και η τρέχουσα θέση αντανακλά ένα σενάριο παρατεταμένης παραμονής στις σημερινές αρνητικές συνθήκες. Οι προβλέψεις για το δανειακό χαρτοφυλάκιο στο τέταρτο τρίμηνο του 2011 άγγιξαν τα €868 εκ. και στο σύνολο του έτους 2011 τα €1.151 εκ. (σε σχέση με €266 εκ. το 2010). Οι σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε €1.930 εκ. και καλύπτουν το 52% των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με 46% το γ’ τρίμηνο του 2011.

Ως συνέπεια των συνεχιζόμενων δυσμενών μακροοικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα, ο Όμιλος, κατόπιν ανάθεσης σε ανεξάρτητο εξειδικευμένο οίκο, έχει αναθεωρήσει τη λογιστική υπεραξία (Goodwill) που προέκυψε από την τριπλή συγχώνευση των Τραπεζών Εγνατίας, Μαρφίν και Λαικής το 2006. Ως αποτέλεσμα, καταγράφηκε απομείωση ύψους €796 εκ. στο τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Η Τράπεζα σημειώνει ότι η απομείωση της υπεραξίας δεν έχει καμία επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια, σύμφωνα με τις κανονιστικές ρυθμίσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Μεγέθη, δείκτες

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €24.8 δισ. το 2011, σημειώνοντας μείωση 6,2% σε σχέση με το 2010.

Οι καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €2.2 δισ. σημειώνοντας μείωση 21% σε ετήσια βάση.

Σαρρής: Πλήρης διαφάνεια για καινούργια αρχή

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων 2011 και της ανακοίνωσης της νέας στρατηγικής κατεύθυνσης του Ομίλου, ο κ. Μιχάλης Σαρρής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Marfin Popular Bank έχει υποστεί σημαντικές ζημίες κυρίως από το Πρόγραμμα Ιδιωτικής Συμμετοχής (PSI+) στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους αλλά και από τις επιπτώσεις της παρατεταμένης μακροοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Παρουσιάσαμε με πλήρη διαφάνεια το πρόβλημα με τρόπο που να μας επιτρέπει μια καινούργια αρχή. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι αναγνωρίζουμε πλήρως την μεγάλη ευθύνη και την πρόκληση, να ηγηθούμε αυτής της ιδιαίτερα κρίσιμης πορείας προσαρμογής της Τράπεζας στα νέα δεδομένα που επιβάλουν οι σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Όμιλος συνεχίζει να επωφελείται από έναν αριθμό σημαντικών στρατηγικών πλεονεκτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ηγετικής παρουσίας του στην κυπριακή τοπική και διεθνή τραπεζική, του εκτεταμένου διεθνούς δικτύου που συνδέει την Κύπρο με κύριες αγορές του εξωτερικού, των υγιών βάσεων της οικονομίας μας και των προοπτικών που δημιουργεί η πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην χώρα μας. Αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την ευόδωση των σημαντικών πρωτοβουλιών και προσπαθειών που καταβάλλουμε για την προσέλκυση επενδυτών, που θα μας ανοίξει το δρόμο για να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας».

Ο κ. Χρίστος Στυλιανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, σχολίασε:

«Η Διοίκηση είναι απόλυτα προσηλωμένη στην υλοποίηση του ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού της Marfin Popular Bank. Τα πρώτα δείγματα από τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, επιβεβαιώνοντας τις δυνατές βάσεις του Ομίλου. Το επενδυτικό ενδιαφέρον που παρατηρείται, ισχυροποιεί τις προοπτικές. Είμαστε σίγουροι ότι τα συστατικά ποιότητας που χαρακτηρίζουν τον Όμιλο μας , η αφοσίωση, η ομαδικότητα και ο επαγγελματισμός του προσωπικού μας και η εμπιστοσύνη των πελατών και των μετόχων μας, θα ενδυναμώσουν την Marfin Popular Bank ώστε να συνεχίσει τον ηγετικό της ρόλο στον περιφερειακό τραπεζικό τομέα, δίδοντας σταθερή συνέχεια στην 110-ετή επιτυχημένη ιστορία της. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης και την υλοποίηση των ενεργειών που έχουν τροχιοδρομηθεί σε όλα τα επίπεδα, η Marfin Popular Bank θα συνεχίσει ενισχυμένη την πορεία της, στηρίζοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και υποστηρίζοντας επί της ουσίας τις οικονομίες των χωρών όπου δραστηριοποιούμαστε».

source: stockwatch.com.cy

Στις 13.000 μονάδες ο Dow Jones


Στις 13.000 μονάδες ο Dow Jones



Κοντά στα υψηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τον βιομηχανικό Dow Jones να κλείνει πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 13.000 μονάδων για πρώτη φορά από το Μάιο του 2008.

Για τον Nasdaq και τον S&P 500 ήταν η τέταρτη διαδοχική θετική συνεδρίαση με τον τεχνολογικό δείκτη να προσεγγίζει το επίπεδο των 3.000 μονάδων.

Το θετικό κλίμα στην αγορά διαμόρφωσαν σήμερα τα στοιχεία που έδειξαν άλμα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ σε υψηλό ενός έτους αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες από τα απογοητευτικά στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών.

Τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες με τον σχετικό δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board να σκαρφαλώνει το Φεβρουάριο στις 70,8 μονάδες από το αναθεωρημένο μέγεθος των 61,5 μονάδων τον Ιανουάριο.

Πρόκειται για το υψηλότερο μέγεθος από τον Φεβρουάριο του 2011 όταν ο δείκτης είχε αναρριχηθεί στις 72,0 μονάδες. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 64,4 μονάδες.

Στον αντίποδα τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών ήταν πολύ χειρότερα των εκτιμήσεων με τις παραγγελίες να υποχωρούν τον Ιανουάριο με το μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι παραγγελίες υποχώρησαν κατά 4% διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones που έκαναν λόγο για μείωση 1,1%. Η ζήτηση υποχώρησε σε πολλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανόμενης της πτώσης κατά 19% στις παραγγελίες αεροσκαφών. Εξαιρουμένων των αεροσκαφών, οι παραγγελίες κεφαλαιουχικών αγαθών εκτός της άμυνας μειώθηκαν κατά 4,5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα ενός έτους.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 23,60 μονάδες (0,18%) κλείνοντας στις 13.005,10 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 20,60 μονάδων (0,69%) και έκλεισε στις 2.986,70 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 4,50 μονάδων (0,34%) κλείνοντας στις 1.372,10 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 21 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Microsoft κλείνοντας στα 31,87 δολ. με άνοδο 0,52 δολ. ή σε ποσοστό 1,66%. Ακολούθησαν η Intel με κέρδη 1,30% και κλείσιμο στα 27,24 δολ. και η Johnson and Johnson, η οποία έκλεισε στα 65,18 δολ. με άνοδο 1,13%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η American Express (-0,78%), η Travelers Companies Inc (-0,34%) και η 3M (-0,34%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,19 δολ. ή σε ποσοστό 5,88% και έκλεισε στα 3,04 δολ.

Στα υπόλοιπα μάκρο, από την αγορά κατοικίας ο δείκτης S&P/Case-Shiller για τις τιμές των κατοικιών υποχώρησε το Δεκέμβριο τόσο σε μηνιαία βάση όσο και στο έτος.

Ειδικότερα, ο δείκτης για τις είκοσι μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ υποχώρησε 4% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010 και κατά 1,1% σε σύγκριση με το Νοέμβριο.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν πτώση του δείκτη σε ετήσια βάση 3,8%.

Ο δείκτης για τις δέκα μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές υποχώρησε 1,1% στο μήνα και 3,9% στο έτος.

Συνολικά για το τέταρτο τρίμηνο οι τιμές το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο είναι μειωμένες κατά 3,8% και σύγκριση με το αντίστοιχο του 2010 κατά 4%, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από την έναρξη της στεγαστικής κρίσης στα μέσα του 2006 εμφανίζουν πτώση 33,8%.

Την ίδια στιγμή συνέχισε να βελτιώνεται η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή του κεντρικού Ατλαντικού στις ΗΠΑ όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve του Richmond.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης σκαρφάλωσε στις 20 μονάδες το Φεβρουάριο από τις 12 μονάδες τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης αποστολών κέρδισε 8 μονάδες σκαρφαλώνοντας στις 25 μονάδες τον Ιανουάριο, ο δείκτης εσόδων του κλάδου λιανικής υποχώρησε στις 7 από τις 23 μονάδες, ενώ ο δείκτης εσόδων του κλάδου υπηρεσιών σημείωσε πτώση στις 6 από τις 18 μονάδες.

Στα αποτελέσματα της ημέρας η Office Depot ανακοίνωσε σήμερα κέρδη για το δ΄ τρίμηνο του έτους έναντι ζημιών το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ειδικότερα, η εταιρεία εμφάνισε κέρδη 12,3 εκατ. δολ., ή 4 cents ανά μετοχή έναντι ζημιών 108,6 εκατ. δολ., ή 39 cents ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα ανήλθαν σε 2,97 δισ. δολ. από 2,96 δισ. δολ.


source: capital.gr
Share |