Monday, September 21, 2009

ΗΠΑ: Αύξηση 0,6% στο δείκτη leading indicators Αυγούστου

ΗΠΑ: Αύξηση 0,6% στο δείκτη leading indicators Αυγούστου


Άνοδο 0,6% σημείωσε ο σύνθετος δείκτης leading indicators τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, για να συμπληρώσει πέντε διαδοχικούς μήνες ανόδου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η αμερικανική οικονομία επιστρέφει σε τροχιά ανάπτυξης.

Παράλληλα, τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Conference Board έδειξαν ότι ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,9% τον Ιούλιο, ποσοστό μεγαλύτερο από το 0,6% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση του δείκτη κατά 0,7% τον Αύγουστο.

"Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την άποψη ότι μετά την πολύ σοβαρή ύφεση, η ανάκαμψη είναι πολύ κοντά", σχολίασε ο Ken Goldstein, οικονομολόγος στο Conference Board. "Ωστόσο, η ένταση της ανάκαμψης είναι ακόμα αβέβαια", συμπλήρωσε.

capital.gr

ΕΚΤ: Οι μικρές επιχειρήσεις επηρεάστηκαν περισσότερο από την ύφεση

ΕΚΤ: Οι μικρές επιχειρήσεις επηρεάστηκαν περισσότερο από την ύφεση


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)-- Οι μικρές επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη επηρεάστηκαν περισσότερο από την οικονομική ύφεση σε σύγκριση με τις μεγάλες εταιρείες, καθώς η χρηματοδοτική τους διαθεσιμότητα συρρικνώθηκε, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ενώ γενικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση σε χρηματοδότηση στο πρώτο μισό του 2009, ένας αριθμός μικρών εταιρειών ανέφεραν πως περιορίστηκε η πρόσβασή τους στα τραπεζικά δάνεια.

“Η ποσότητα των απορριφθέντων αιτήσεων για τραπεζικά δάνεια ήταν σημαντικά μεγαλύτερη για τις μικρές εταιρείες σε σύγκριση με τις μεγάλες”, όπως ανέφερε η ΕΚΤ. “Αυτό μπορεί να οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ένα υψηλό ποσοστό μικρών επιχειρήσεων κατέγραψαν συρρίκνωση στα κεφάλαια τους αλλά και στην πιστοληπτική τους ικανότητα”.

Από τις 6.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος στην έρευνα, το 40% κατέγραψε αύξηση στα κόστη χρηματοδότησης, ενώ το 44% ανέφερε πως αυτά τα κόστη, που περιλαμβάνουν προμήθειες, παρουσίασαν μικρές αλλαγές.

Σημειώνεται πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από 17 Ιουνίου έως 23 Ιουλίου.

capital.gr

Μεγάλες απώλειες για το αργό

Μεγάλες απώλειες για το αργό


Σημαντικές απώλειες σημειώνει στις συναλλαγές της Δευτέρας η τιμή του αργού χάνοντας και το επίπεδο των 70 δολ. το βαρέλι μετά την ανάκαμψη του αμερικανικού δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών του και ενώ οι διεθνείς αγορές κινούνται με αρνητικό πρόσημο.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου βρέθηκε να χάνει 2,63 δολ. ή 3,7% στα 69,41 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου λήγει αύριο. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Νοεμβρίου βρέθηκε να υποχωρεί έως 3% στα 70,47 δολ. το βαρέλι.

Το συμβόλαιο του αργού Brent παραδόσεως Νοεμβρίου βρέθηκε να υποχωρεί 2,85 δολ. ή 4% στα 68,47 δολ. το βαρέλι στο ICE futures exchange του Λονδίνου.

Το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ στα 1,4634 ανά ευρώ στο Λονδίνο, από 1,4712 στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή. Στις 17 Σεπτεμβρίου το αμερικανικό νόμισμα διολίσθησε έως τα 1,4768 έναντι του ευρώ ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 25 Σεπτεμβρίου.

capital.gr

Αναστολή αδείας για Ασπίς Πρόνοια, General Union

Αναστολή αδείας για Ασπίς Πρόνοια, General Union



Την αναστολή άδειας λειτουργίας για τις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, τις General Union και General Trust, εταιρείες συμφερόντων Π. Ψωμιάδη, καθώς και για την ασφαλιστική Σκούρτης, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με την απόφαση οι εν λόγω εταιρείες παρουσίαζαν αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ασφαλισμένων τους, αλλά και των εργαζομένων τους.

Αντί να κατατεθούν τα οφειλόμενα ποσά στους συγκεκριμένους λογαριασμούς, στις 16 και στις 18 Σεπτεμβρίου 2009 εμφανίστηκε στην ΕΠΕΙΑ ο κ. Παύλος Ψωμιάδης (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ) και προς κάλυψη των απαιτούμενων ποσών των τεσσάρων πρώτων εκ των προαναφερόμενων εταιρειών κατέθεσε εγγυητική επιστολή ύψους 550 εκατ. ευρώ της τράπεζας HSBC, η οποία μετά από έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος αποδείχθηκε ότι δεν είναι γνήσια.

Το γεγονός αυτό - αναφέρει η ΕΠΕΙΑ - μας γνωστοποίησε η ΤτΕ με σχετικό έγγραφό της (αρ.πρ: ΙΔ/27 της 18/09/09) υποδεικνύοντας ταυτόχρονα και την άμεση ενημέρωση των Εισαγγελικών Αρχών, ενημέρωση στην οποία η ΕΠ.Ε.Ι.Α. έχει ήδη προβεί από 18/09/09.


Σημειώνεται ότι η Επ. Ε. Ι. Α. έχει διαμηνύσει σαφώς εδώ και καιρό ότι δεν θα διστάσει να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ στην περίπτωση που κρίνει ότι δεν καλύπτονται επαρκώς τα 203,59 εκατ. ευρώ που πρέπει να μπουν στην εταιρεία για να ανορθωθεί ο δείκτης φερεγγυότητάς της.

Η ανάκληση αδείας της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ συμπαρασύρει και την θυγατρική της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, ενώ αντίθετα κανονικά συνεχίζει την λειτουργία του ο όμιλος Commercial Value o οποίος περιλαμβάνει και τις Aspis Holding και Protοn Aσφαλιστική επίσης συμφερόντων Π. Ψωμιάδη.

Σημειώνεται ότι το κλίμα αβεβαιότητας γύρω από την τύχη των παραπάνω εταιρειών οδήγησε ήδη τους περισσότερους πράκτορες από όσους συνεργάζονται μαζί τους στην αναζήτηση κάλυψης για τα υφιστάμενα συμβόλαια Αυτοκινήτου τα οποία βρίσκονται εν ισχύ.

*** Η εξασφάλιση των κατόχων προγραμμάτων Ζωής

Πιο ήρεμη είναι η κατάσταση αναφορικά με τους κατόχους προγραμμάτων Ζωής χάρη στην ρύθμιση που πέρασε το υπουργείο Οικονομίας προ διμήνου, η οποία εξαιρεί τα συμβόλαια Ζωής από την διαδικασία εκκαθάρισης ασφαλιστικής, θεσπίζοντας, τον ρόλο του επόπτη χαρτοφυλακίου Ζωής ο οποίος ενεργεί αυτόνομα σε σχέση με τον επόπτη εκκαθάρισης και έχει ως βασική ευθύνη την διαχείριση του χαρτοφυλακίου προγραμμάτων Ζωής τα οποία μένουν εκτός εκκαθάρισης.

Ο ορισμός επόπτη διαχείρισης χαρτοφυλακίου Ζωής διενεργείται εφόσον δεν προκύψει μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Ζωής πριν την έναρξη εκκαθάρισης της προβληματικής ασφαλιστικής εταιρείας.

Προκειμένου δε να υπάρξει ομαλή μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ασφαλιστηρίων Ζωής σε υγιή ασφαλιστική εταιρεία, θεσπίστηκε παροχή εγγυήσεων από πλευράς Δημοσίου. Είτε απευθείας υπέρ της ασφαλιστικής εταιρείας στην οποία θα μεταβιβάζεται χαρτοφυλάκιο Ζωής, είτε στους ασφαλισμένους με προγράμματα Ζωής της εταιρείας της οποίας η άδεια ανεστάλη.
Η εγγύηση που παρέχει το Δημόσιο συνυπολογίζεται στο περιθώριο φερεγγυότητας και επομένως μειώνει τους άμεσους κινδύνους που διατρέχει μια υγιής ασφαλιστική όταν αναλαμβάνει ένα μεγάλο προβληματικό χαρτοφυλάκιο Ζωής.

Ταυτόχρονα, μέσω της παροχής εγγυήσεων η κυβέρνηση επιδιώκει να αμβλύνει τους κινδύνους που αναλαμβάνει η εταιρεία στην οποία μεταβιβάζεται ένα χαρτοφυλάκιο εργασιών Ζωής το οποίο έχει έλλειμμα αποθεμάτων και πιθανώς επιδεινούμενη ποιότητα (υψηλές εξαγορές, ζημιογόνα προγράμματα Ζωής, κ.α.).

Η μεταβίβαση των χαρτοφυλακίων, θα διενεργείται με επιμέλεια του επόπτη και θα επικυρώνεται με απόφαση του υπουργού Οικονομίας, μετά από πρόταση της Επιτροπής Εποπτείας Εταιρειών Ιδιωτικής Ασφάλισης.

*** Η απόφαση της ΕΠΕΙΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης συνεδρίασε σήμερα 21.09.09 και μετά από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των χιλιάδων ασφαλισμένων, των εργαζομένων και της αξιοπιστίας του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης, αποφάσισε ομόφωνα την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ, ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟIΑ ΑΕΑΖ, ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΕΕΓΑ (General Union), ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΕΓΑ (General Trust) και Γ.Η. ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΑΕΕΓΑ, διότι οι εν λόγω εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους προκειμένου να καλύψουν τα απαιτούμενα περιθώρια φερεγγυότητας, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Επισημαίνεται, ότι η ΕΠ.Ε.Ι.Α. από μακρού χρόνου, εξάντλησε όλα τα περιθώρια επίλυσης του προβλήματος δίνοντας επανειλημμένα την ευκαιρία να καλυφθούν τα απαραίτητα περιθώρια φερεγγυότητας. Παρά ταύτα, οι εν λόγω εταιρείες παρουσίαζαν αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ασφαλισμένων τους, αλλά και των εργαζομένων τους.

Αντί να κατατεθούν τα οφειλόμενα ποσά στους συγκεκριμένους λογαριασμούς, στις 16 και στις 18 Σεπτεμβρίου 2009 εμφανίστηκε στην ΕΠΕΙΑ ο κ. Παύλος Ψωμιάδης (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ) και προς κάλυψη των απαιτούμενων ποσών των τεσσάρων πρώτων εκ των προαναφερόμενων εταιρειών κατέθεσε εγγυητική επιστολή ύψους 550 εκατ. ευρώ της τράπεζας HSBC, η οποία μετά από έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος αποδείχθηκε ότι δεν είναι γνήσια. Το γεγονός αυτό μας γνωστοποίησε η ΤτΕ με σχετικό έγγραφό της (αρ.πρ: ΙΔ/27 της 18/09/09) υποδεικνύοντας ταυτόχρονα και την άμεση ενημέρωση των Εισαγγελικών Αρχών, ενημέρωση στην οποία η ΕΠ.Ε.Ι.Α. έχει ήδη προβεί από 18/09/09.

Με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο η ΕΠ.Ε.Ι.Α. ορίζει επόπτες ασφαλιστικής εκκαθάρισης και ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να ορίσει Επόπτη Χαρτοφυλακίων Ζωής.

Σημειώνεται ότι:
1. Για τον Κλάδο Αυτοκινήτων κάλυψη θα παρέχει το επικουρικό κεφάλαιο για 30 ημέρες, έτσι όπως προβλέπεται από το νόμο.
2. Για τον Κλάδο Ζωής, με βάση πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, ορίζεται από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής, ο οποίος αναλαμβάνει τη λειτουργία της εταιρείας μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια ζωής σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, καταβάλλοντας αποζημιώσεις σε ασφαλισμένους και δικαιούχους, καθώς και τους μισθούς στους εργαζόμενους.

Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται ότι όλοι οι ασφαλισμένοι στον Κλάδο Ζωής, δε θα χάσουν τα δικαιώματά τους και τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει.

Οι εργαζόμενοι στον Κλάδο Ζωής θα συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια σε άλλες εταιρείες, στις οποίες αναμένεται να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων.

Οι σχετικές αποφάσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΠΕΙΑ, www.pisc.gr.

euro2day.gr

ΗΠΑ: Παρατείνει τη διορία για τους φοροφυγάδες η IRS

ΗΠΑ: Παρατείνει τη διορία για τους φοροφυγάδες η IRS


Παρατείνει τη διορία για την γνωστοποίηση των offshore τραπεζικών λογαριασμών η φορολογική αρχή των ΗΠΑ, IRS, με σκοπό να δώσει περισσότερο χρόνο στους ενδιαφερόμενους να ετοιμάσουν το φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία τα οποία επικαλούνται πηγές προσκείμενες στο θέμα, η υπηρεσία αναστέλλει τη διορία της 23ης Σεπτεμβρίου μετά από αίτημα λογιστών και δικηγόρων που αντιμετωπίζουν καταιγισμό ερωτήσεων και χρειάζονται περισσότερο χρόνο να προετοιμάσουν τις αιτήσεις “εθελοντικής γνωστοποίησης”. Πάνω από 3.000 άτομα έχουν “φανερωθεί” από το Μάρτιο, όταν η IRS ανακοίνωσε το πρόγραμμα μερικής αμνηστίας, ενώ η νέα διορία είναι όπως όλα δείχνουν η 15η Οκτωβρίου.

Η IRS εκτιμά ότι θα διαχειριστεί έως και 10.000 υποθέσεις οι μισές εκ των οποίων θα προέρχονται από το πρόγραμμα εθελοντικής γνωστοποίησης. “Πρόκειται για ένα θετικό βήμα”, δήλωσε ο Stuart Bassin, συνεργάτης της νομικής εταιρείας Baker & Hostelter και πρώην στέλεχος του τμήματος φορολογικών υποθέσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης. “Δίνει σε όλους το περιθώριο να αφομοιώσουν όσα έγιναν τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες και να ετοιμάσουν το φάκελο τους”.

capital.gr

Εξελίξεις στην Aspis Bank;

Εξελίξεις στην Aspis Bank;


Σημαντικές εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο σηματοδοτεί η φημολογούμενη απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (που συνεδριάζει αυτή την ώρα), να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια.

Ως γνωστόν η ασφαλιστική εταιρεία συμφερόντων Παύλου Ψωμιάδη (ο οποίος ελέγχει ποσοστό 66,4% του μετοχικού κεφαλαίου) είναι βασικός μέτοχος της Aspis Βank με ποσοστό 67%. Η διακοπή λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας δεν συνεπάγεται σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της τράπεζας. Ωστόσο ανοίγει ενδεχομένως το δρόμο για αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της Aspis Bank.

Η τράπεζα, σύμφωνα με στελέχη της που είναι σε θέση να γνωρίζουν, έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) που ξεπερνά το όριο του 8% που έχει θέσει σαν επίπεδο ασφαλείας η ΤτΕ και προσεγγίζει σύμφωνα με την ίδια πηγή το 9%. Επίσης ο δείκτης ρευστότητάς της υπερβαίνει τις οδηγίες της ΤτΕ ενώ μετά τις πρόσφατες συστάσεις της Κεντρικής Τράπεζας, έχει δρομολογηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος της Aspis Bank, το ενημερωτικό της αύξησης είναι έτοιμο και αύριο θα συζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να λάβει έγκριση και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Στο σημείο αυτό βρίσκεται το κλειδί των εξελίξεων, καθώς μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Ασπίς Πρόνοια, ο βασικός μέτοχος δεν θα είναι σε θέση να καταβάλει τα χρήματα που αναλογούν για να διατηρήσει το μερίδιο του, ήτοι περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, στην αύξηση μπορούν να συμμετέχουν νέοι μέτοχοι και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές, η διοίκηση της Aspis Βank έχει προχωρήσει σε αναζήτηση επενδυτών και διερευνητικές συζητήσεις με ενδιαφερόμενους.

Η ιδία πηγή αναφέρει ότι η τράπεζα δεν έχει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της μετά τις πρόσφατες εξελίξεις καθόσον η ΕΠΕΙΑ έχει μπλοκάρει τις καταθέσεις της ασφαλιστικής εταιρείας στην τράπεζα, δηλαδή τα κεφάλαια παραμένουν στα ταμεία της τράπεζας.

capital.gr

MIG: Πρόταση για εξυπηρέτηση 24 άγονων γραμμών από Olympic Air


MIG: Πρόταση για εξυπηρέτηση 24 άγονων γραμμών από Olympic Air


Σε ανακοίνωσή της για την προσωρινή εξυπηρέτηση των 24 άγονων αεροπορικών γραμμών, η MIG επισημαίνει ότι θα προτείνει στη διοίκηση της Olympic Air να εξυπηρετήσει το σύνολο των εν λόγω γραμμών χωρίς καμία κρατική επιδότηση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της MIG έχει ως εξής:

"Ως γνωστόν η διαγωνιστική διαδικασία για τις άγονες αεροπορικές γραμμές ακυρώθηκε και πρόκειται να επαναπροκηρυχθεί από την επόμενη Κυβέρνηση και ως εκ τούτου το Υπουργείο Μεταφορών και η ΥΠΑ πρέπει να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα καλυφθούν οι ανάγκες των άγονων γραμμών στο μεσοδιάστημα. Η AEGEAN «προτάσσοντας το κοινωνικό συμφέρον» έχει προτείνει προς την ΥΠΑ να αναλάβει με ανάθεση τις πτήσεις 17 δρομολογίων με το «συμβολικό» αντιστάθμισμα του 50% της υφισταμένης σήμερα επιδότησης.

Η MIG, βάσει των αρχών πάνω στις οποίες έχει δομηθεί και λειτουργεί ο Όμιλος, δεν επιθυμεί ούτε ένα ευρώ κρατικής επιδότησης με ανάθεση, υπό περιστάσεις όπου το «συμβολικό» μπορεί να αποδειχθεί και εξαιρετικά επικερδές. Κατόπιν αυτού η MIG θα προτείνει στην Διοίκηση της θυγατρικής της OLYMPIC AIR, η οποία είναι και η μόνη εταιρεία που μπορεί να εξυπηρετήσει και τις 24 άγονες γραμμές, να το πράξει, έως ότου ολοκληρωθεί μια διαφανής και ορθή διαγωνιστική διαδικασία, χωρίς καμία κρατική επιδότηση.

capital.gr

Πτωτικά κινείται ο χρυσός

Πτωτικά κινείται ο χρυσός


Σε αρνητικό έδαφος και κοντά στο επίπεδο των 1.000 δολ. κινείται η τιμή του χρυσού καθώς η ανάκαμψη του αμερικανικού δολαρίου έναντι των βασικών ανταγωνιστών του περιορίζει την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση.

Πιο αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχωρεί 9,70 δολ. στα 1.000,60 δολ. ανά ουγγιά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Globex. Νωρίτερα, το συμβόλαιο διολίσθησε έως το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 996,30 δολ. ανά ουγγιά.

"Η σύνοδος της G20 και οι εκτιμήσεις ότι η Fed στη συνάντηση νομισματικής πολιτικής την Τετάρτη ενδεχομένως να ανακοινώσει τον τερματισμό των έκτακτων προγραμμάτων στήριξης έχουν προσφέρει στήριξη στο δολάριο", αναφέρει ο James Moore, αναλυτής της TheBullionDesk.com.

Ο δείκτης του δολαρίου, που αντανακλά την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι βασικών νομισμάτων, ενισχύεται σε ποσοστό 0,6% στις 76,863 μονάδες.

Εξάλλου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το διοικητικό του συμβούλιο ενέκρινε την πώληση 403,3 τόνων χρυσού, με τα έσοδα να κατευθύνονται σε νέο δανεισμό προς τις φτωχές χώρες.

capital.gr

Citibank: Πιθανή συνεργασία με Virgin Money στην Αυστραλία


Citibank: Πιθανή συνεργασία με Virgin Money στην Αυστραλία


ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ (Dow Jones) – Σε συνεργασία με την Virgin Money φέρεται να προχωρά η Citibank, έτσι ώστε να εισχωρήσει στην τραπεζική αγορά της Αυστραλίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Όπως ανέφερε Αυστραλιανή εφημερίδα, η Citi υπέγραψε δεκαετές αποκλειστικό συμβόλαιο με την Virgin την περασμένη εβδομάδα και θα παρέχει χρηματοδότηση, υποδομή και τραπεζικά δίκτυα για την νέα κοινοπραξία.

Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει πως η κοινοπραξία θα προσφέρει νέες πιστωτικές κάρτες, καταθετικούς λογαριασμούς και υποθήκες.

“Θέλουμε να μπούμε στους τέσσερις καλύτερους και να αποκτήσουμε μερίδιο αγοράς 13% με 14%” τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Citibank, Roy Gori.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρώτη πιστωτική κάρτα Citi-Vrigin αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούλιο του επόμενου έτους και κατόπιν θα ακολουθήσουν οι λογαριαμοί αποταμιεύσεων και καταθέσεων, στις οποίες η πρόσβαση θα πραγματοποιείται μόνο διαδικτυακά και όχι μέσω των υποκαταστημάτων.

capital.gr

Citi: Προς αποχώρηση ο επικεφαλής ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων


Citi: Προς αποχώρηση ο επικεφαλής ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων

Κοντά στην αποχώρηση του από την Citigroup φέρεται να βρίσκεται ο Tom King, από τα κορυφαία στελέχη του αμερικανικού τραπεζικού ομίλου στην Ευρώπη, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το υψηλόβαθμος στέλεχος της Citi μετά από 20 χρόνια στην αμερικανική εταιρεία φέρεται να οδεύει στην "αγκαλιά" της Barclays PLC όπου θα αναλάβει ανώτερη θέση στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής.

Ο 48χρονος King είναι επικεφαλής του τομέα επενδυτικής τραπεζικής και αγορών κεφαλαίου για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική της Citigroup.

capital.gr

Riding the bull a little longer

Riding the bull a little longer

The momentum that boosted the Dow, S&P 500 and Nasdaq to nearly one-year highs looks to reassert itself in the week ahead. Fed meeting, housing reports, G-20 summit on tap.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- With little on the docket to challenge investor optimism, the defiantly bullish stock market is looking to extend its staggering run in the week ahead.

And why not? Wall Street has shaken off pervasive calls for a September selloff and warnings about the still-struggling economy, managing frequent, fresh 2009 highs of late. The Dow Jones industrial average, the S&P 500 index and the Nasdaq composite have all ended higher in 9 of the last 11 sessions.

The petering out of certain government programs in the last two months of the year and the possibility that third-quarter financial reports will disappoint are real concerns -- so is the reality of a still-brutal job market and change in consumer attitudes toward spending versus saving. But these longer-term worries aren't likely to dominate in the week ahead.

"As long as the economic news keeps pointing up, the market is likely to post more gains in the near-term," said Michael Sheldon, chief market strategist at RDM Financial Group.

"However, given the rate of ascent in recent days, investors should be prepared for a pullback before too long," he said. "Anything that could disrupt the positive outlook could spell trouble."

Since bottoming at a 12-year low March 9, the S&P 500 has gained 58% and the Dow has gained 50%. Since bottoming at a six-year low, the Nasdaq has gained 68%.

0:00 /02:24Wall Streeters, a year later
The advance has been driven by extraordinary amounts of fiscal and monetary stimulus and a growing sense of optimism about the economy.

But that optimism may be misplaced, said Robert Loest, portfolio manager at Integrity Funds, and he said stocks could be in for a bigger selloff a few months out. "I don't think we've seen a rebound of this magnitude following a crash and I'm suspicious."

"This is not the time for investors to be getting into stocks but to be taking profits," he said. "I think this rally can go another five weeks or so, but not three months or six months."

The week ahead: The Federal Reserve meets Tuesday and Wednesday and is likely to hold interest rates steady. Last week, Fed chief Ben Bernanke said that the recession is "likely over," although the labor market has a way to go. The Fed's statement is likely to echo that observation.

Several housing market reports and the index of leading economic indicators are also on the docket this week. But the recent momentum is likely to keep nudging stocks higher.

Economy
Monday: The Conference Board's index of leading economic indicators is due in the morning. LEI is expected to have risen 0.7% in August after having risen 0.6% in July, according to a consensus of economists surveyed by Briefing.com.

Tuesday: The Federal Housing Finance Agency (FHFA) releases its July home price index after the start of trading. The index is expected to have risen 0.5% after rising 0.5% in June.

The Federal Reserve begins its two-day interest rate policy setting meeting with a decision expected Wednesday afternoon.

Wednesday: Treasury Secretary Timothy Geithner is set to testify before the House Financial Services committee on regulatory reform, starting at around 9:30 a.m. ET.

The Fed is widely expected to hold the fed funds rate, a key short-tem interest rate, at historic lows near zero on Wednesday, with an announcement due at 2:15 p.m. ET. But investors will be more focused on what the bankers say about their "exit strategy" as they seek to wind down programs that pumped trillions into the economy to cushion the blow of the recession.

The weekly crude oil inventories report is also due in the morning.

Thursday: The existing home sales report from the National Association of Realtors (NAR) is due shortly after the start of trading. August sales are expected to have risen to a 5.33 million unit annual rate from a 5.24 million unit rate in July. July sales were up 7.2% from the previous month, the largest monthly gain on record, going back to 1999.

The weekly jobless claims report from the Labor Department is due before the start of trading. 550,000 Americans are expected to have filed new claims for unemployment, versus 545,000 claims the week before. Continuing claims, a measure of people who have received benefits for a year or more, likely fell to 6.188 million from 6.230 million the week before.

Also Thursday, the G-20 summit in Pittsburgh gets underway. The Group of 20 leading developed and emerging countries will discuss the ongoing efforts to stabilize economies after the financial market meltdown.

Friday: Sales of new homes are expected to rise at a 440,000 unit annualized rate in August, according to forecasts, after rising at a surprisingly robust 433,000 unit annualized rate in July. The government report is due out after the start of trading.

The University of Michigan's September consumer sentiment index is due shortly after the start of trading. Sentiment is expected to have dipped to 70 from an initial read of 70.2.

Durable goods orders, or orders for long-lasting manufactured products, are expected to have risen 0.1% in August after rising 5.1% in July. The July jump resulted from a spike in aircraft orders. Orders excluding transportation are expected to have risen 0.8% in August after rising 1.1% in July.

cnn

Santander: ΑΜΚ στην θυγατρική της σε Βραζιλία

Santander: ΑΜΚ στην θυγατρική της σε Βραζιλία



Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 13,1 δισ. ρεάλ (7,2 δισ. δολάρια) της θυγατρικής που διαθέτει στην Βραζιλία, προχωρά η κορυφαία ισπανική τράπεζα Banco Santander.

Η τράπεζα προσφέρει 525 εκατ. «μετοχικές μονάδες» της θυγατρικής της, προς 22 έως 25 ρεάλ έκαστη. Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση κάθε «μετοχική μονάδα» θα περιλαμβάνει 55 κοινές και 50 προνομιούχες μετοχές.

Η τελική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος θα είναι η 6η Οκτωβρίου, ενώ οι «μετοχικές μονάδες» θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται ως ADRs στο NYSE στις 7 Οκτωβρίου.

euro2day.gr

Jumbo: Σε "buy" αναβαθμίζει η Deutsche Bank

Jumbo: Σε "buy" αναβαθμίζει η Deutsche Bank


Σε “buy” από “hold” αναβαθμίζει την σύσταση για την Jumbo η Deutsche Bank, με έκθεσή της στις 18/9, αυξάνοντας παράλληλα την τιμή-στόχο στα 11 ευρώ ανά μετοχή, από 7 ευρώ προηγουμένως.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, η συνέπεια που εμφανίζουν τα αποτελέσματα της Jumbo τους τελευταίους 18 μήνες οφείλονται στην ισχυρά αμυντική και ανταγωνιστική δραστηριότητά της, ενώ θεωρεί πως αυτή η ισχύς θα συνεχιστεί, αυξάνοντας τις πιθανότητες ανακοίνωσης αποτελεσμάτων καλύτερων του αναμενόμενου.

Η μετοχή της Jumbo ολοκλήρωσε την συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου στα 8,10 ευρώ.

euro2day.gr

Οι 6 λόγοι για το growth story της τράπεζας Κύπρου


Οι 6 λόγοι για το growth story της τράπεζας Κύπρου

Η τράπεζα Κύπρου αποτελεί μια περίπτωση τράπεζας που θα αποδειχθεί ισχυρό growth story, δηλαδή ισχυρή αναπτυξιακή ιστορία το επόμενο διάστημα. Όμως που εδράζεται αυτό το επιχείρημα για τις προοπτικές της τράπεζας Κύπρου κατά βάση σε 6 λόγους:
1) Πρωτίστως διαθέτει μια καλής ποιότητας ενεργητικό , η σύνθεση του ενεργητικού δεν κρύβει ρίσκο που δεν μπορεί να ελεγχθεί. Με 38 δισ. ευρώ σύνολο περιουσιακών στοιχείων , και με τα δάνεια να αγγίζουν τα 25 δισ. ευρώ η Κύπρου αποδεικνύεται σταθερή αξία στην τραπεζική αγορά.
2) Διαθέτει μια πολύ καλή σχέση δανείων προς καταθέσεις στο 89% πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι καταθέσεις που πλησιάζουν τα 29 δισ. ευρώ είναι περισσότερες από τις χορηγήσεις. Γενικά οι κυπριακές τράπεζες εμφανίζουν αυτό το πλεονέκτημα.
3) Ισχυρά ίδια κεφάλαια στα 2,2 δισ. ευρώ και με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 12,4% και έχοντας ολοκληρώσει έκδοση μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου 645 εκατ ευρώ η Κύπρου έχει θωρακισθεί κεφαλαιακά.
4) Αποτελεί την μόνη τράπεζα που έχει θέσει στόχο κερδοφορίας για το 2009 τα 300 με 400 εκατ ευρώ. Είναι καταφανές ότι ο στόχος αυτός τουλάχιστον στο κάτω εύρος θα επιτευχθεί.
5) Η Uniastrum bank μπορεί να εμφανίζει ζημίες 13 εκατ ευρώ αλλά επί της ουσίας είναι ελέγξιμες. Η Κύπρου ποντάρει πραγματικά στην ρωσική αγορά όταν η κρίση θα αρχίσει να ξεπερνιέται διεθνώς.
6) Το ισχυρό και όπως αποδεικνύεται αποτελεσματικό management Ηλιάδη έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ομοιογενή όμιλο , με χαμηλό ρίσκο στο ενεργητικό και με καλά επίπεδα κερδοφορίας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Κύπρου είναι να αντιμετωπίσει τον κορεσμό της κυπριακής αγοράς και την κάμψη της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

reporter.gr

ΗΠΑ: «Φρένο» στη συμφωνία Google-εκδοτών


ΗΠΑ: «Φρένο» στη συμφωνία Google-εκδοτών




Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κάλεσε την Παρασκευή το αρμόδιο αμερικανικό δικαστήριο να μην επικυρώσει τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε η εταιρεία Google με τις ενώσεις συγγραφέων και εκδοτών, διότι παραβιάζει τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων και δημιουργίας μονοπωλίου.

Ύστερα από αγωγή που είχε καταθέσει το 2005 η Ένωση Αμερικανών Συγγραφέων και ο Σύνδεσμος Αμερικανών Εκδοτών, τα δύο μέρη κατέληξαν πέρσι σε συμφωνία ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων η οποία θεωρείται ότι ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο στη Google να αυξήσει δραματικά τη διαθεσιμότητα βιβλίων σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτυο.

Επικριτές και ανταγωνιστές ωστόσο, όπως για παράδειγμα η Amazon και η Yahoo, θεωρούν ότι η συμφωνία αυτή ουσιαστικά θα καταστήσει τη Google μονοπώλιο στον εκδοτικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι συγγραφείς και οι εκδότες συμφώνησαν να συνεργαστούν με την Google για την ανάπτυξη του προγράμματος BookSearch, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει πρόσβαση σε βιβλία εκτός κυκλοφορίας, εξεύρεση νέων τρόπων για νόμιμη ηλεκτρονική αγορά βιβλίων, καθιέρωση συλλογικής συνδρομής για κολλέγια, πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς και παροχή ελεύθερης ηλεκτρονικής πρόσβασης σε βιβλία από συγκεκριμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε αμερικανικές δημόσιες και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ωστόσο απεφάνθη ότι το αρμόδιο δικαστήριο δεν πρέπει να δεχθεί τη συμφωνία και ότι τα συμβαλλόμενα μέρη θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους συνεργασίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την δυνατότητα διάθεσης των βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά θεωρεί ότι η συγκεκριμένη συμφωνία επιχειρεί να επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν μόνο από το νομοθετικό σώμα.


naftemporiki

VW: Προς απόκτηση ποσοστού στη Suzuki;

VW: Προς απόκτηση ποσοστού στη Suzuki;


Μερίδιο στην ιαπωνική Suzuki Motor αναμένεται να αποκτήσει μέχρι τα τέλη του 2009 η Volkswagen σύμφωνα με δημοσίευμα στο γερμανικό περιοδικό Automobilwoche.

«Πιστεύουμε πως θα υπάρξει μια βασική συμφωνία αυτή τη χρονιά», φέρεται να δήλωσε στέλεχος της Suzuki, στο περιθώριο της φετινής έκθεσης αυτοκινήτου στη Φρανκφούρτη.

«Για τη Suzuki και τη VW αυτή η σύνδεση θα είναι αμοιβαία επωφελής. Η Suzuki θα έχει πρόσβαση σε τεχνολογία της VW, ενώ η Volkswagen θα έχει ένα σημαντικό στήριγμα στην Ινδία και τη νοτιοανατολική Ασία», ανέφερε η ίδια πηγή.

Εκπρόσωπος της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο ούτε από τη Suzuki Germany.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι την περασμένη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της VW Μάρτιν Βίντερκορν είχε δηλώσει ότι το χαρτοφυλάκιο της Suzuki θα ταίριαζε καλά με αυτό της VW, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

naftemporiki

Ελλάδα: Προς το 9% κινούνται τα επισφαλή δάνεια φέτος

Στο 6,8% «έκλεισε» ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων για το εξάμηνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησαν οι τράπεζες και επεξεργάστηκε η Τράπεζα της Ελλάδος. Η αύξηση από το τέλος του 2008 προσεγγίζει τις δύο ποσοστιαίες μονάδες ενώ για το σύνολο του τρέχοντος έτους, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 9%. Ενώ το επίπεδο των επιτοκίων μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων, η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών «βαραίνει» στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων.

Για το εξάμηνο, εκτιμάται ότι οι επισφάλειες στα στεγαστικά δάνεια κινήθηκαν στο 6,7% από 6% στο τρίμηνο και 5,3% στο τέλος του 2008 ενώ τα καταναλωτικά έφθασαν στο 10,8% από 9% στο τρίμηνο και 8,2% το 2008. Αύξηση καταγράφηκε στο εξάμηνο και για τα επιχειρηματικά δάνεια που πέρασαν το «φράγμα» του 6% από 4,3% στο τέλος του προηγούμενου έτους. Συνολικά ο δείκτης στο πρώτο τρίμηνο, είχε διαμορφωθεί στο 6% ενώ ήταν στο επίπεδο του 5% το 2008.

Και μετά την αύξηση του εξαμήνου, τα μεγέθη παραμένουν στο εύρος που είχαν προβλέψει οι τραπεζίτες καθώς για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Εθνικής Τάκης Αράπογλου, είχε κάνει λόγο για διπλασιασμό των επισφαλειών φέτος. Θεωρούνται δε, διαχειρίσιμα εν όψει και των προβλέψεων που ελήφθησαν και οι οποίες ήταν σημαντικά αυξημένες και στο δεύτερο τρίμηνο.

Η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο λειτουργεί ευνοϊκά για το κόστος εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων και μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δώσει σαφείς ενδείξεις ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του βασικού ευρωπαϊκού επιτοκίου ενώ τo euribor συνεχίζει να σπάει τα ιστορικά χαμηλά σχεδόν σε καθημερινή βάση. Στον αντίποδα, όμως, το περιβάλλον και οι συνθήκες στην εγχώρια οικονομία δεν επιτρέπουν χαλάρωση της εγρήγορσης. Είναι εμφανές σε όλους τους πελάτες των τραπεζών ότι το κομμάτι των collections, οι διαδικασίες εισπραξιμότητας δηλαδή, έχουν ενταθεί.

Με τα στεγαστικά που είναι η ασφαλέστερη κατηγορία χορηγήσεων για τις τράπεζες να έχει επισφάλειες κατά 1,5% υψηλότερες από το 2008 και τα καταναλωτικά να πλησιάζουν το 11%, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού ενώ και η κεντρική τράπεζα εξετάζει σε βάθος την εξέλιξη των χαρτοφυλακίων.

Στα επιχειρηματικά δάνεια, ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων κινείται πιο συντηρητικά, κάτι που οφείλεται και στις αναχρηματοδοτήσεις που είναι σύμφωνες άλλωστε με τις τραπεζικές πρακτικές. Αυτό που προσέχει η ΤτΕ είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να λαμβάνονται ειδικές προβλέψεις για αναδιαρθρώσεις οφειλών και να μην αλλοιώνεται έτσι η εικόνα των χαρτοφυλακίων.

Σαφής εικόνα των καθυστερήσεων αναμένεται προς τα τέλη του έτους καθώς η καταγραφή των καθυστερήσεων είναι ετεροχρονισμένη σε σχέση με την επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος ενώ ορισμένοι παράγοντες της αγοράς τοποθετούν στο 2010 τα σημαντικότερα προβλήματα.

Προβλέψεις πάνω από 2,5 δισ.

Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ υπερέβησαν οι προβλέψεις για επισφάλειες που έλαβαν οι τράπεζες στο πρώτο εξάμηνο και ήταν αυξημένες σε ποσοστό 154,6% σε ετήσια βάση. Μόνο στις επτά μεγαλύτερες τράπεζες αναλογούν 1,87 δισ. ευρώ από 773,7 εκατ. ευρώ στο περυσινό πρώτο εξάμηνο. Στο δεύτερο τρίμηνο έναντι του πρώτου οι προβλέψεις ήταν περισσότερες κατά 190%. Ο αυξημένος κίνδυνος επισφαλειών που δημιουργούν οι συνθήκες κρίσης επέβαλε την λήψη υψηλών προβλέψεων και στα δύο τρίμηνα του τρέχοντος σε συνέχεια της πορείας του τελευταίου τριμήνου 2008.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων ενισχύθηκε: στην Εθνική, στο τέλος του δεύτερου τριμήνου διαμορφώνεται σε 4,4% από 3,7% στο πρώτο, στην Alpha Bank [ACBr.AT] σε 4,8% από 4,3%, στην Eurobank [EFGr.AT] σε 4,1% από 3,2% και στην Πειραιώς σε 4,3% από 4,1%. Marfin Popular και Κύπρου έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 4,5% και 4,9% του συνολικού χαρτοφυλακίου από 5,1% και 3,6% αντίστοιχα. Στους δύο πόλους της αγοράς βρίσκονται η Atebank με δείκτη 7% και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με μόλις 0,77%.

naftemporiki

Fitch: Αξιολόγηση “AAA” για τις καλυμμένες ομολογίες της ΕΤΕ

Fitch: Αξιολόγηση “AAA” για τις καλυμμένες ομολογίες της ΕΤΕ


Η Fitch Ratings αξιολογεί με “AAA” την τρίτη σειρά καλυμμένων ομολογιών της Εθνικής Τράπεζας, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αξιολόγηση “AAA” για το σύνολο των υπαρχουσών καλυμμένων ομολογιών της τράπεζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου που δημοσιεύει το Dow jones Newswires.

Η νέα σειρά έχει ύψος 1 δισ. ευρώ, με περίοδο ωρίμανσης τριών η επτά ετών και αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος καλυμμένων ομολογιών της τράπεζς, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση χαρακτηρίζεται ως “expected” καθώς απομένει η τυπική ανακοίνωση των όρων της έκδοσης από την Εθνική Τράπεζα.

capital.gr

Wind Hellas: Σχηματισμός επιτροπής από ομολογιούχους δανειστές

Wind Hellas: Σχηματισμός επιτροπής από ομολογιούχους δανειστές


Στο σχηματισμό επιτροπής προχώρησαν ομολογιούχοι δανειστές της Wind Hellas ώστε να τους αντιπροσωπεύσει στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους της ελληνικής εταιρείας ύψους 3,2 δισ. ευρώ.



Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, η επιτροπή θα αντιπροσωπεύσει επενδυτές που κατέχουν ομολογίες μειωμένης εξασφάλισης αξίας 500 εκατ. ευρώ.


Η επιτροπή έχει αναθέσει χρέη συμβούλου στο δικηγορικό γραφείο Jones Day και στην PricewaterhouseCoopers, ενώ το συντονισμό της έχει αναλάβει ο Michael Hodges της επενδυτικής τράπεζας boutique Aladdin Capital Management UK LLP. Σύμφωνα με τον Hodges, η επιτροπή είναι έτοιμοι να συνεργαστεί με πιστωτές ανώτερης τάξης για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας.

capital.gr

Μ. Βρετανία: Άνοδος 0,6% στο δείκτη τιμών κατοικιών Rightmove


Μ. Βρετανία: Άνοδος 0,6% στο δείκτη τιμών κατοικιών Rightmove


Άνοδο σημείωσαν οι τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία το Σεπτέμβριο, καθώς το κλίμα στην αγορά ακινήτων έχει βελτιωθεί, και τα αποθέματα βρέθηκαν στο χαμηλότερο τους επίπεδο για το διάστημα των τελευταίων 18 μηνών, σύμφωνα με την Rightmove.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το μέσο κόστος μιας κατοικίας αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαίο επίπεδο, ενώ σε ετήσιο υποχώρησε 1,5%. Σημειώνεται πως η μηνιαία κάμψη ήταν η μικρότερη από το Σεπτέμβριο του 2008.

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο, οι τιμές είχαν μειωθεί κατά 2,2% σε μηνιαία βάση και κατά 3,1% σε ετήσια, σύμφωνα με την Rightmove.

Η αγορά ακινήτων στη Βρετανία δείχνει σημάδια βελτίωσης καθώς η οικονομία της χώρας προσπαθεί να ξεφύγει από την ύφεση. Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 0,5% αλλά και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με νεοεκδιδόμενο χρήμα για την ενίσχυση της οικονομίας.

capital.gr

H οικονομική ανάκαμψη σε Κίνα και ΗΠΑ ξεκινάει, λένε οι ειδικοί

H οικονομική ανάκαμψη σε Κίνα και ΗΠΑ ξεκινάει, λένε οι ειδικοί


Όλοι διαβάζουμε για τα εμβρυικά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης που έρχονται στη δημοσιότητα. Μέχρι τώρα. Στο Peterson Institute for International Economics, μιλάνε όχι μόνο για ανάκαμψη, αλλά για μια πλήρη οικονομική ανάπτυξη που έχει ήδη αρχίσει.

Οι αμετανόητοι φορείς αυτών των καλών νέων ήταν ο Michael Mussa, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και ο Nicholas Lardy, κορυφαίος Αμερικανός ειδικός σχετικά με την οικονομία της Κίνας. Και οι δύο είναι υπότροφοι στο Peterson.

Ενώ ο Mussa ήταν αρκετά διαχυτικός (έκανε λόγο για 4% αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το τελευταίο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, και αύξηση 4,2% το επόμενο έτος), επικεντρώθηκα στον Lardy, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά, “Η Κίνα οδηγεί την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη".

Ο Lardy προέβλεψε πως η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα είναι 8% με 9% το τρέχον έτος, και 9% με 10% το επόμενο έτος και στη συνέχεια. Όπως καθιστά σαφές η έκθεσή του, ο Lardy θεωρεί πως η ανάκαμψη της Κίνας είναι βαθιά και βιώσιμη.

Σημειώνει ότι η ανάπτυξη συνδέεται, φυσικά εν μέρει με τις κυβερνητικές δαπάνες για υποδομές, αλλά και με την τεράστια αύξηση των κοινωνικών δαπανών - για την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση ως επί το πλείστον.

Η Ουάσιγκτον έχει πιέσει το Πεκίνο να βασιστεί περισσότερο στην εγχώρια κατανάλωση και λιγότερο στις εξαγωγές για την οικονομική ανάπτυξη και – είναι δεν είναι λόγω της πίεσης των ΗΠΑ - οι Κινέζοι στην πραγματικότητα το πράττουν, σύμφωνα με τον Lardy. Η αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών ήταν περίπου 7,5% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, το υψηλότερο στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Πέρυσι, πολλοί οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας χτίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε μή βιώσιμες δαπάνες για real estate. Αλλά μια από τις διαφάνειες του Lardy δείχνει μια απότομη πτώση σε τέτοιες επενδύσεις από τον Ιούλιο 2008. Υπήρξε μια στροφή πίσω σε επενδύσεις σε ακίνητα το τρέχον έτος, αλλά δεν είναι κοντά στα προηγούμενα υψηλά. Επιπλέον, τα δάνεια για υποδομές σημειώνουν άνοδο, ενώ ο δανεισμός στο real estate υποχωρεί, σύμφωνα με τον Lardy.

Τέλος, όλα αυτά συμβαίνουν παρά τη μείωση των εξαγωγών που αφαίρεσαν τρεις ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες από την αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

capital.gr

Κλειστός ο Nikkei, άνευρες οι ασιατικές αγορές

Κλειστός ο Nikkei, άνευρες οι ασιατικές αγορές


Περιορισμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον στις ασιατικές αγορές καθώς αρκετά είναι τα χρηματιστήρια που παραμένουν κλειστά λόγω αργίας. Κέρδη 0,15% για τον Shanghai Composite, απώλειες καταγράφει ο Hang Seng.

Αναλυτικά, σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Κίνας και της Νότιας Κορέας, ενώ εξαίρεση αποτελεί ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ο οποίος σημειώνει κέρδη. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη στην οποία αναμένεται να δοθούν περαιτέρω στοιχεία για την εξέλιξη της ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι κλειστές παραμένουν οι αγορές της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρης, της Μαλαισίας, της Ινδονησίας, της Ινδίας και των Φιλιππίνων.

Στην Κίνα, η Metallurgical Corp of China, η κατασκευαστική εταιρεία που ολοκλήρωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΜΚ αυτόν το χρόνο, σημείωσε άνοδο 27% στην πρώτη της συνεδρίαση στη Σανγκάη, ωστόσο η άνοδος είναι μικρότερη του μισού του μέσου όρου, καθώς η αυξημένη προσφορά και ευρύτερες ανησυχίες επηρέασαν τη ζήτηση.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, επιφυλακτική στάση διατηρεί για το βραχυπρόθεσμο outlook της αγοράς αλουμινίου η Rio Tinto, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει την εξοικονόμηση πόρων ως βασική προτεραιότητα των δραστηριοτήτων της στην εν λόγω αγορά.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο παρουσίασης στους αναλυτές, ανώτερα στελέχη της μονάδας αλουμινίου της Rio Tinto, Alcan, ανέφεραν ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η αγορά αλουμινίου παραμένει ελκυστική με την ετήσια αύξηση της ζήτησης να εκτιμάται στο 4%-6% στη διάρκεια των οικονομικών κύκλων.

Ωστόσο, η διευθύνουσα σύμβουλος της Alcan, Jacynthe Cote τόνισε ότι η εταιρεία παραμένει επιφυλακτική βραχυπρόθεσμα και προσανατολίζεται στην εξοικονόμηση πόρων. Η μονάδα, “μεριμνά για τη διατήρηση της ικανότητας να λειτουργεί αποδοτικά και θα προβεί σε ανάπτυξη των δραστηριοτήτων όταν οι αγορές ανακάμψουν”, επισήμανε.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει απώλειες 0,18%, ενώ στην Κίνα ο CSI 300 κινείται ανοδικά στο +0,28%.

Κέρδη και για τους Shanghai Composite και Shenzhen Composite οι οποίοι ενισχύονται σε ποσοστό 0,15% και 0,90% αντίστοιχα.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 0,34%, ενώ ο δείκτης ΝΖΧ 50 στη Νέα Ζηλανδία υποχώρησε κατά 0,03%.

Ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν βρέθηκε να υποχωρεί σε ποσοστό 0,32%, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 0,25%.


capital.gr

Η UBS αναβαθμίζει σε “buy” τη Marfin Popular, αυξάνει τιμή-στόχο


Η UBS αναβαθμίζει σε “buy” τη Marfin Popular, αυξάνει τιμή-στόχο


Η UBS αναβαθμίζει σε “buy” από “sell” τη σύστασή της για τη μετοχή της Marfin Popular Bank, σε έκθεσή της με ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 2009, αυξάνοντας παράλληλα την τιμή-στόχο σε 3,50 ευρώ, από 1,90 ευρώ προηγουμένως.

"Τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου έδειξαν σημαντική βελτίωση στα έσοδα από βασικές τραπεζικές δραστηριότητες", αναφέρει ο οίκος, "η οποία θεωρούμε ότι είναι βιώσιμη".

"Τα καθαρά έσοδα από τόκους βελτιώνονται και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο θα συνεχίσει να βελτιώνεται", αναφέρει η UBS, και προχωράει σε ανοδική αναθεώρηση κατά 50% των προβλέψεών της για τα κέρδη ανά μετοχή της Marfin Popular Bank.

Έτσι, για το σύνολο του 2009 η UBS προβλέπει για τη Marfin Popular Bank κέρδη ανά μετοχή ύψους 0,24 ευρώ, από 0,16 ευρώ της προηγούμενης πρόβλεψης, ενώ για το σύνολο του 2010 προβλέπει κέρδη ανά μετοχή επίσης 0,24 ευρώ, από 0,17 ευρώ προηγουμένως.

capital.gr
Share |