Monday, September 21, 2009

Κλειστός ο Nikkei, άνευρες οι ασιατικές αγορές

Κλειστός ο Nikkei, άνευρες οι ασιατικές αγορές


Περιορισμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον στις ασιατικές αγορές καθώς αρκετά είναι τα χρηματιστήρια που παραμένουν κλειστά λόγω αργίας. Κέρδη 0,15% για τον Shanghai Composite, απώλειες καταγράφει ο Hang Seng.

Αναλυτικά, σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Κίνας και της Νότιας Κορέας, ενώ εξαίρεση αποτελεί ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ο οποίος σημειώνει κέρδη. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη στην οποία αναμένεται να δοθούν περαιτέρω στοιχεία για την εξέλιξη της ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι κλειστές παραμένουν οι αγορές της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρης, της Μαλαισίας, της Ινδονησίας, της Ινδίας και των Φιλιππίνων.

Στην Κίνα, η Metallurgical Corp of China, η κατασκευαστική εταιρεία που ολοκλήρωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΜΚ αυτόν το χρόνο, σημείωσε άνοδο 27% στην πρώτη της συνεδρίαση στη Σανγκάη, ωστόσο η άνοδος είναι μικρότερη του μισού του μέσου όρου, καθώς η αυξημένη προσφορά και ευρύτερες ανησυχίες επηρέασαν τη ζήτηση.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, επιφυλακτική στάση διατηρεί για το βραχυπρόθεσμο outlook της αγοράς αλουμινίου η Rio Tinto, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει την εξοικονόμηση πόρων ως βασική προτεραιότητα των δραστηριοτήτων της στην εν λόγω αγορά.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο παρουσίασης στους αναλυτές, ανώτερα στελέχη της μονάδας αλουμινίου της Rio Tinto, Alcan, ανέφεραν ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η αγορά αλουμινίου παραμένει ελκυστική με την ετήσια αύξηση της ζήτησης να εκτιμάται στο 4%-6% στη διάρκεια των οικονομικών κύκλων.

Ωστόσο, η διευθύνουσα σύμβουλος της Alcan, Jacynthe Cote τόνισε ότι η εταιρεία παραμένει επιφυλακτική βραχυπρόθεσμα και προσανατολίζεται στην εξοικονόμηση πόρων. Η μονάδα, “μεριμνά για τη διατήρηση της ικανότητας να λειτουργεί αποδοτικά και θα προβεί σε ανάπτυξη των δραστηριοτήτων όταν οι αγορές ανακάμψουν”, επισήμανε.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει απώλειες 0,18%, ενώ στην Κίνα ο CSI 300 κινείται ανοδικά στο +0,28%.

Κέρδη και για τους Shanghai Composite και Shenzhen Composite οι οποίοι ενισχύονται σε ποσοστό 0,15% και 0,90% αντίστοιχα.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 0,34%, ενώ ο δείκτης ΝΖΧ 50 στη Νέα Ζηλανδία υποχώρησε κατά 0,03%.

Ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν βρέθηκε να υποχωρεί σε ποσοστό 0,32%, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 0,25%.


capital.gr

No comments:

Share |