Friday, May 22, 2009

MasterCard: Το ήμισυ του portfolio της απειλείται από τη Visa

MasterCard: Το ήμισυ του portfolio της απειλείται από τη Visa

Τεράστιο μερίδιο αγοράς θα χάσει η MasterCard από την απόφαση της JPMorgan να διαθέσει μεγαλύτερα κεφάλαια στη Visa Inc, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, αφού εκτιμάται ότι περίπου το μισό από το 59 δισ. δολαρίων portfolio της θα μετακινηθεί στη Visa. Η MasterCard δραστηριοποιείται από το 2005 σε ένα συγκεκριμένο portfolio, το οποίο μεταφέρθηκε από την Washington Mutual. Ωστόσο, όταν η τελευταία αγοράστηκε τον περασμένο χρόνο από την JPMorgan, έχει ξεκινήσει προσπάθεια επανάκτισης και διεύρυνσης του πελατολογίου.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της MasterCard, Joanne Trout, η εταιρεία αναγνωρίζει το ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω της, αλλά για το πελατολόγιο της, οι υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία δεν θέτουν θέμα διλήμματος. Δεν θα υπάρξει καμία αρνητική μεταβολή στην πορεία των εσόδων της εταιρείας, πρόσθεσε η Trout.

REPORTER.GR

Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία «βουτιά» για το libor το 2009

Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία «βουτιά» για το libor το 2009

Τη μεγαλύτερη βουτιά σε επίπεδο εβδομάδας για το 2009 κατέγραψε το κόστος διατραπεζικού δανεισμού σε δολάρια για διάστημα τριών μηνών, καθώς οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών για την ενίσχυση της ρευστότητας και οι δραστικές μειώσεις επιτοκίων αμβλύνουν τις ανησυχίες για την κρίση στις πιστωτικές αγορές. Το επιτόκιο του δολαρίου Libor διάρκειας τριών μηνών καταγράφει μικρές διακυμάνσεις σήμερα στο 0,66%, έχοντας υποχωρήσει 17 μονάδες βάσης από την αρχή της εβδομάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από την εβδομάδα που έληξε στις 19 Δεκεμβρίου όταν είχε χάσει 42 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανικής Ένωσης Τραπεζών (BBA).

REPORTER.GR

Και τέταρτος «μνηστήρας» για τη General Motors

Και τέταρτος «μνηστήρας» για τη General Motors

Και τέταρτος «μνηστήρας» ενδέχεται να προστεθεί στη λίστα των υποψήφιων αγοραστών των εργοστασίων της Opel και της Vauxhall στην Ευρώπη, που ανήκουν στη General Motors, ύστερα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από κινεζική αυτοκινητοβιομηχανίαχθες. Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία χθες έστειλε επίσημο γράμμα κατάθεσης ενδιαφέροντος, το οποίο έχει παρέλθει της αρχικής προθεσμίας. Η ταυτότητα της εταιρείας έχει παραμείνει μυστική.Η GM έχει αναφέρει ότι η Opel χρειάζεται περίπου 3,3 δισ. δολάρια ευρώ ως βοήθεια για την επιβίωση της. Η GM έχει σκοπό να πουλήσει την πλειοψηφία στις ευρωπαϊκές εργασίες των αυτοκινητοβιομηχανιών, ενώ προετοιμάζεται πιθανόν να δηλώσει χρεοκοπία την 1η Ιουνίου. Μέχρι στιγμής έχει δεχτεί προτάσεις από την Ιταλική Fiat, την Καναδική Magna International και την RHJ International.

Οι προτάσεις από τη Magna και τη RHJ περιλαμβάνει την καταβολή μετρητών, ενώ η πρόταση της Fiat ζητά 7 δισ. ευρώ κεφάλαια με σκοπό την αναδιοργάνωση της εταιρείας.

REPORTER.GR

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
550.06 ( -1.79%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1613.19 ( -2.03%)

Όγκος: € 15,024,040

=======================

XAA

Γενικός Δείκτης
2280.15 ( 1.29%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1186.16 ( 1.31%)

Καθησυχαστική η Moody΄s για την αξιολόγηση "ΑΑΑ" των ΗΠΑ

Καθησυχαστική η Moody΄s για την αξιολόγηση "ΑΑΑ" των ΗΠΑ

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η Moody΄s Investors Service για το βραχυπρόθεσμο μέλλον της κορυφαίας αξιολόγησης “ΑΑΑ” των ΗΠΑ, απαλύνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών μετά την κίνηση της S&P να υποβαθμίσει το outlook για την αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου, οικονομίας που θεωρείται από ορισμένους ως “δίδυμη” της αμερικανικής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Moody΄s εμμένει στην αξιολόγηση “ΑΑΑ” των ΗΠΑ, αν και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει εγγύηση πως η χώρα θα έχει επ΄ άπειρον την κορυφαία αυτή αξιολόγηση.

Ο επικεφαλής αναλυτής της Moody΄s, Steven Hess, εξήγησε πως “διακρίνονται σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα πιέσεις στην αξιολόγηση που είναι ιδιαίτερα σαφείς". Η Moody΄s διατηρεί το “σταθερό” outlook για την αξιολόγηση των ΗΠΑ, γεγονός που υποδηλώνει πως δεν θα υπάρξει αλλαγή στην αξιολόγηση της χώρας για τους επόμενους 18 μήνες.

Ο Hess πρόσθεσε πως "φυσικά, εξακολουθούμε να παρατηρούμε τα δημόσια οικονομικά των ΗΠΑ, ενώ μακροπρόθεσμα υπάρχουν απειλές για την χρηματοοικονομική θέση των ΗΠΑ που θα πρέπει να αξιολογήσουμε, ωστόσο καμία εξ αυτών δεν είναι άμεση”.

Συνέχισε λέγοντας πως "η χρηματοοικονομική ισχύς των ΗΠΑ έχει δοκιμασθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης και της ύφεσης”. Ο Hess ανέφερε πως το κατά πόσο η αξιολόγηση των ΗΠΑ τελικά θα απειληθεί, θα εξαρτηθεί από το αν το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνει και μετά το πέρας της ύφεσης. Συγκεκριμένα δήλωσε: “Πιστεύω πως είναι πολύ νωρίς για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση”.

CAPITAL.GR

Ρωσία: Σε υψηλό δεκαετίας η ανεργία τον Απρίλιο

Ρωσία: Σε υψηλό δεκαετίας η ανεργία τον Απρίλιο


ΜΟΣΧΑ (Dow Jones) – Η ανεργία στη Ρωσία ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας τον Απρίλιο, καθώς 7,7 εκατ. άνθρωποι είναι χωρίς εργασία, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η Federal Statistics Service, ή Rosstat.

Από το καλοκαίρι 3 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, όταν και ξεκίνησε η οικονομική κρίση παράλληλα με τη στρατιωτική σύγκρουση με τη Γεωργία.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 10,2% του εργατικού δυναμικού το οποίο ανέρχεται σε 75,2 εκατ. ανθρώπους.

CAPITAL.GR

Πλησιάζει τα $960 ο χρυσός

Πλησιάζει τα $960 ο χρυσός


Σε ανοδικό έδαφος βαδίζει για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση ο χρυσός διευρύνοντας τα κέρδη του στην εβδομάδα στο 3% περίπου, καθώς η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου ενισχύει την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου.

Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου ενισχύεται 8,40 δολ. ή 0,9%, στα 959,60 δολ. ανά ουγγιά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στις ΗΠΑ.

CAPITAL.GR

Μ. Βρετανία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,9% στο πρώτο τρίμηνο

Μ. Βρετανία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,9% στο πρώτο τρίμηνο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Κατά 1,9% (μη αναθεωρημένο μέγεθος) συρρικνώθηκε η οικονομία της Μ. Βρετανίας στο πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με τους τελευταίους τρεις μήνες του 2008, και κατά 4,1% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (ONS).

Η συρρίκνωση της οικονομίας αποδίδεται στην πτώση που καταγράφηκε στις δαπάνες των νοικοκυριών, η ισχυρότερη από το 1980 και στην υποχώρηση ρεκόρ των αποθεμάτων κατά 6 δισ. λίρες, καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει το τρίτο κατά σειρά τρίμηνο συρρίκνωσης.

Οι οικονομολόγοι είχαν εκτιμήσει ότι τα αρχικά στοιχεία του ΑΕΠ δεν θα αναθεωρηθούν. Η κατά 1,9% τριμηνιαία πτώση της παραγωγής είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 1980.

Η δαπάνη των νοικοκυριών, που αποτελεί γενικό μέτρο της καταναλωτικής δαπάνης, υποχώρησε κατά 1,2% στους πρώτους τρεις μήνες του έτους σε τριμηνιαία βάση, μετά από μείωση 1% στο τέταρτο τρίμηνο.

Επιπλέον σε αυτό, ήταν η κατά 1,1% μείωση στις αποζημιώσεις των εργαζομένων σε επίπεδο τριμήνου, η οποία είναι η χαμηλότερη από το πρώτο έτος καταγραφής των στοιχείων το 1955. Σημειώνεται πως στο τέταρτο τρίμηνο, οι αποζημιώσεις αυξήθηκαν 0,1%.

Παράλληλα, η πτώση των αποθεμάτων συντέλεσε 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στην 1,9% συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, όπως ανέφερε η ONS.

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική οικονομία εισήλθε σε αυτό που απειλεί να γίνει βαθιά ύφεση στα μέσα του περασμένου έτους.

Τέλος, στο τέταρτο τρίμηνο η παραγωγή μειώθηκε 1,6% σε επίπεδο τριμήνου και 2% σε ετήσιο.

CAPITAL.GR

Ζημίες-ρεκόρ για την British Airways

Ζημίες-ρεκόρ για την British Airways



Τις μεγαλύτερες ζημίες από το 1997, όταν ιδιωτικοποιήθηκε, παρουσίασε η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, British Airways, επικαλούμενη τη μείωση της επιβατικής κίνησης, την αδύναμη στερλίνα [GBP=X] και τις αυξημένες δαπάνες για καύσιμα, την ώρα που ο διευθύνων σύμβουλός της υποστηρίζει ότι «δεν διαφαίνεται άμεση βελτίωση».


Ο βρετανικός αερομεταφορέας εμφάνισε καθαρές ζημίες 375 εκατ. στερλινών (595 εκατ. δολ.) ή 32,6 πένες ανά μετοχή, έναντι κερδών 712 εκατ. στερλινών ένα χρόνο νωρίτερα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν, κατά μέσο όρο, ζημίες 312 εκατ. στερλινών.


«Η παρατεταμένη φύση της παγκόσμιας επιβράδυνσης καθιστά το εμπορικό περιβάλλον το δυσκολότερο που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΑ, Ουίλι Ουόλς. «Οι συνθήκες στην αγορά παραμένουν δύσκολες, καθώς δεν διαφαίνεται άμεση βελτίωση», συμπλήρωσε.


Η αεροπορική βιομηχανία «εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολύ δύσκολες εμπορικές συνθήκες, με σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.


Οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση 2,7% στα 8,92 δισ. στερλίνες, αλλά το κόστος των καυσίμων ανήλθε σε περίπου 3 δις. στερλίνες (αυξημένο κατά 45% από το προηγούμενο έτος λόγω της ενίσχυσης των τιμών των καυσίμων και της αποδυνάμωσης της στερλίνας [GBP=X] ). Η εταιρεία ανακοίνωσε πως δεν θα καταβάλλει μέρισμα για τη χρήση 2008.


Μεσούσης της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, οι διεθνείς αερομεταφορείς προχωρούν σε περικοπές πτήσεων και προορισμών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την κάμψη της ζήτησης. Η ΒΑ εξακολουθεί να πραγματοποιεί περικοπές θέσεων εργασίας. Ήδη 2.500 θέσεις έχουν περικοπεί από το περασμένο καλοκαίρι. Η εταιρεία δέχτηκε ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα από τη μείωση των πωλήσεων στη θέση business και την πρώτη θέση, από τις οποίες αντλεί μεγάλο ποσοστό των κερδών της.


Η ΒΑ βρίσκεται σε συνομιλίες με την ισπανική Iberia σχετικά με μια πιθανή συγχώνευση, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να δημιουργήσει έναν αεροπορικό όμιλο με δύο στόλους και διπλή παρουσία στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Μαδρίτης.

NAFTEMPORIKI

«Κλειδωμένες» στα cash οι επενδυτικές

«Κλειδωμένες» στα cash οι επενδυτικές



Τοποθετημένο σε μετρητά είναι το ένα τρίτο περίπου του ενεργητικού των δεκαεπτά εισηγμένων επενδυτικών, που φαίνεται να έχασαν την ευκαιρία να «μπουν» στο κυπριακό χρηματιστήριο το Μάρτιο, όταν οι μετοχικές αξίες υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Ο πειρασμός των ψιλών επιτοκίων που προσέφεραν οι τράπεζες προς το τέλος του 2008 οδήγησε σε «κλείδωμα» σημαντικού μέρους του ενεργητικού τους σε καταθέσεις στερώντας τους τη δυνατότητα να μεγιστοποιήσουν το όφελος από το ράλι των τελευταίων δύο μηνών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μετοχικές αξίες κέρδισαν 150%.

Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η StockWatch δείχνουν πως το ύψος των μετρητών των εισηγμένων εταιρειών διατηρήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008. Στο σύνολο τους οι επενδυτικές κατείχαν στο τέλος Μαρτίου 2009 €118,9 εκ. σε μετρητά έναντι €115 εκ. που είχαν τέλος Δεκεμβρίου 2008. Τα μετρητά, τέλος Μαρτίου 2009 αποτελούσαν το 29,6% του συνολικού ενεργητικού τους έναντι 27,2% που ήταν τέλος Δεκεμβρίου 2008.


Παρά την υποχώρηση του ΧΑΚ σε επίπεδα ρεκόρ, πέντε εταιρείες κράτησαν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους σε μετρητά. Πρόκειται για τις Empire (85,10% του ενεργητικού της), Τρίαινα (75,99%), Καρυές (69,89%), Stario (60,84%), και Αθηνά (57,43%). Οι εταιρείες αυτές επενδύουν λιγότερο σε μετοχές. Η Empire είχε τέλος Μαρτίου το 13,32% του ενεργητικού της επενδυμένο σε μετοχές και χρεόγραφα, η Τρίαινα το 18,95%, η Καρυές το 27,86%, η Stario το 32,92% και η Αθηνά το 13,4%.

Από τις μεγάλες επενδυτικές, το ψηλότερο ποσοστό ρευστού έχει η θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας, Αθηνά. Πέραν του μισού της ενεργητικού ύψους €44,8 εκ. είναι σε μετρητά και εισπρακτέα ποσά.

Η μεγαλύτερη επενδυτική, η Δήμητρα, έχει γύρω στα €62 εκ. σε μετρητά, το ένα τρίτο περίπου των κεφαλαίων που διαχειρίζεται, έναντι €61 εκ. τέλος Δεκεμβρίου 2008. Ο γενικός διευθυντής της επενδυτικής, Νίκος Μιχαηλάς, ανέφερε πως έγιναν κάποιες τοποθετήσεις σε μετοχές το πρώτο τρίμηνο που συνεχίστηκαν τον Απρίλιο.

«Θεωρούμε ότι οι μετοχές μακροπρόθεσμα μπορούν να δώσουν κέρδη και με αυτό τον τρόπο συνεχίζουμε τις αγορές», ανέφερε στη StockWatch ο κ. Μιχαηλάς.

Οι άλλες δύο θυγατρικές τραπεζών έχουν τοποθετημένα σε καταθέσεις πολύ μικρότερα ποσοστά του ενεργητικού τους. Η θυγατρική της Λαϊκής, Apollo, έχει το 28,43% του ενεργητικού της ή €6,1 εκ. σε μετρητά και η Cytrustees, της Τρ. Κύπρου, μόλις 18,55% ή €5,4 εκ.

Σύμφωνα με το διευθυντή Διαχείρισης Κεφαλαίων της Marfin CLR, Χρίστο Καλογέρη, αρκετές επενδυτικές αποφεύγουν περαιτέρω μετοχικές τοποθετήσεις γιατί ήδη έχουν σημαντικές επενδύσεις.

Επίσης, σημειώνει πως το τοπίο παραμένει ρευστό στις αγορές, με αποτέλεσμα να υπάρχει διστακτικότητα για πρόσθετες μετοχικές επενδύσεις.

Το συνολικό ενεργητικό των δεκαεπτά εταιρειών διαμορφώθηκε τέλος Μαρτίου 2009 στα €402,3 εκ. από €422,3 εκ. τέλος Δεκεμβρίου 2008.

Από την αρχή του έτους, το ΧΑΚ κερδίζει γύρω στο 50%.

STOCKWATCH.COM.CY

U.K. Treasury Refuses to Release Stress Tests on RBS, Lloyds

U.K. Treasury Refuses to Release Stress Tests on RBS, Lloyds

May 22 (Bloomberg) -- The U.K. refused to release the results of stress tests conducted on British banks, two weeks after the Federal Reserve said similar reviews showed 10 U.S. lenders needed to raise a total of $74.6 billion.

Publishing the information may increase instability and force the government to take further action to shore up the U.K. financial system, the Treasury said in response to a Freedom of Information Act request by Bloomberg News that sought the test results and criteria used to evaluate banks. U.S regulators said publishing their findings would ease concerns about lenders.

“Keeping the information under wraps will only serve to create more uncertainty in the long term,” Vince Cable, the opposition Liberal Democrats’ spokesman on treasury issues, said in an e-mailed statement. “We need a system that is as open and as transparent as that in the United States.”

The Financial Services Authority carried out stress tests on U.K. banks earlier this year to determine their ability to withstand losses amid the worst recession in 60 years. Barclays Plc is the only bank to have disclosed its results, saying the in will continue to meet the regulator’s capital requirements under various credit risk, market risk and economic scenarios.

Disclosure of the results “at this time may lead to uncertainty in financial markets, either in relation to specific institutions or more generally,” the Treasury said in its response to Bloomberg. “Such instability could require further action by the authorities.”

The same request to the FSA was rejected on the grounds it would be too costly to retrieve the documents. Lesley Richardson, an FSA freedom of information officer, said the results wouldn’t be released in any case because the information was confidential.

Bank Aid

The U.K. has committed as much as 1.4 trillion pounds ($2.2 trillion) to bolster the nation’s banking system through direct investments, asset insurance and underwriting loans. The government has nationalized Northern Rock Plc and Bradford & Bingley Plc, and taken controlling stakes Royal Bank of Scotland Group Plc and Lloyds Banking Group Plc.

The scenarios used to test Barclays’ assets included a 50 percent drop in U.K. house prices and a recession lasting two years, the Financial Times reported in March, without saying where it got the information. Alistair Smith, a Barclays spokesman, declined to comment.

The Federal Reserve gave banks six months to fill any capital shortfalls identified by the U.S. tests or face expanded federal ownership. At the time, Chairman Ben S. Bernanke said releasing the findings should reassure investors about the soundness of the financial system.

Transparency Questioned

“The transparency of companies over the last few months has significantly improved so it is ironic that the one body who isn’t joining in the transparency is the regulator itself,” said Ian Gordon, an analyst at Exane BNP Paribas in London.

Representatives of RBS, Lloyds, Northern Rock and HSBC Plc declined to comment on whether they passed the U.K.’s stress tests when contacted by Bloomberg News.

Bank stress test results should be made public to improve risk management, Andrew Haldane, executive director for financial stability at the Bank of England, said in a speech to in February.

“There is a case for having these results set out regularly in firms’ public reports,” he said. “Having a standardized, published set of such stress-testing results would help improve financial markets’ understanding and hence pricing of bank-specific risk.”

Halden wasn’t available for comment yesterday.

BLOOMBERG

Πτώση 58% στα κέρδη α' τρίμηνου της Alpha - Στα 85 εκατ τα κέρδη

Πτώση 58% στα κέρδη α' τρίμηνου της Alpha - Στα 85 εκατ τα κέρδη


Περί τα 85 εκατ ευρώ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν τα ενοποιημένα κέρδη της Alpha bank στο α' τρίμηνο του 2009 καταγράφοντας πτώση 58% σε σχέση με τα 205 εκατ ευρώ του α΄ τριμήνου του 2008. H Alpha ανακοινώνει κέρδη α' τριμήνου στις 26 Μαΐου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της Alpha είναι επηρεασμένα αφενός από το κόστος άντλησης καταθέσεων αν και η τράπεζα ακολούθησε ορθολογική τιμολογιακή πολιτική καθώς και από την γενικότερη επιβράδυνση των δανείων. Στο α' τρίμηνο εμφανίζεται αυξημένη η συμμετοχή των εκτάκτων εσόδων.
Τα σημάδια για το β' τρίμηνο του 2009 είναι πιο αισιόδοξα. H Alpha bank έχει ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας και ρευστότητας ενώ το συντηρητικό της προφίλ και η μικρότερη έκθεση στο εξωτερικό έχουν ευνοήσει την μετοχή.

REPORTER.GR

Τράπεζες: Στο 1 δις τα προβληματικά δάνεια το α' τρίμηνο

Τράπεζες: Στο 1 δις τα προβληματικά δάνεια το α' τρίμηνο

Προβλέψεις για προβληματικά δάνεια ύψους 1 δις ευρώ εκτιμάται ότι θα πραγματοποιήσουν οι οκτώ μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες στο α' τρίμηνο του 2009 ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν οι τράπεζες για να εξυγιάνουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι η τάση που επικρατεί είναι ειδικά στο α' τρίμηνο να παρατηρείται αύξηση των τακτικών προβλέψεων σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2008. Η ΤτΕ μάλιστα φέρεται να έχει ζητήσει οι τακτικές προβλέψεις στο α' τρίμηνο του 2009 να είναι αυξημένες κατά 10% σε σχέση με τις τακτικές προβλέψεις του δ' τριμήνου του 2008.
Πάντως σε σχέση με το παρελθόν ΤτΕ και τραπεζίτες είναι πιο αισιόδοξοι για την πορεία και την έκβαση των επισφαλειών καθώς θεωρούν ότι δεν θα υπερβούν το 1% με 1,5% επί του συνόλου των δανείων δηλαδή από 5% που διαμορφώθηκε στο τέλος του 2008 το NPLs να κινηθεί στο 6% ή 6,5%. Δηλαδή από 3 έως 4,5 δις ευρώ νέα προβληματικά δάνεια. Θα πρέπει να σημειωθεί ως μέτρο σύγκρισης ότι στο δ΄ τρίμηνο του 2008 οι ελληνικές τράπεζες πραγματοποίησαν συνολικά 884 εκατ τακτικές προβλέψεις και 1,4 δις ευρώ έκτακτες δηλαδή 2,28 δις ευρώ προβλέψεις μόνο μέσα σε ένα τρίμηνο.

Επίσης είναι ενδεικτικό των μεγάλων διαφορών μεταξύ αρχών του 2008 και τέλους του 2008 ότι συνολικά οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια διαμορφώθηκαν στα 427 εκατ ευρώ για τις 8 μεγαλύτερες τράπεζες όταν τόσες περίπου ήταν οι προβλέψεις της Alpha bank στο δ΄ τρίμηνο του 2008. Με δεδομένο λοιπόν ότι το α' τρίμηνο του 2008 δεν είναι αντιπροσωπευτικό καθώς οι προβλέψεις των τραπεζών ήταν πολύ περιορισμένες ή ορθή σύγκριση θα πρέπει να πραγματοποιείται μεταξύ δ' τριμήνου του 2008 και α΄ τριμήνου του 2009.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν η Εθνική αναμένεται να εμφανίσει προβλέψεις για προβληματικά δάνεια πέριξ των 200 εκατ ευρώ όταν στο α΄ τρίμηνο του 2008 είχε εμφανίσει προβλέψεις για προβληματικά δάνεια 88 εκατ ευρώ.

Η εικόνα που επικρατεί στο επιτελείο της Εθνικής τράπεζας είναι ότι στα επόμενα τρίμηνα θα υπάρξει μείωση του ρυθμού αύξησης των νέων επισφαλειών στοιχείο προφανώς ενθαρρυντικό. Στην Alpha bank προβλέπεται ότι οι προβλέψεις που θα διενεργηθούν θα αγγίξουν τα 150 εκατ ευρώ όταν στο δ' τρίμηνο του 2008 είχε πραγματοποιήσει προβλέψεις 140 εκατ ευρώ. Η Eurobank αναμένεται να διενεργήσει προβλέψεις 240 εκατ ευρώ σε σχέση με τα 233 εκατ ευρώ του δ' τριμήνου του 2009.

Μια αξιοσημείωτη παράμετρος που ως τάση ισχύει περίπου σε όλες τις τράπεζες είναι ότι ενώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2008 υποχρεώθηκαν σε προβλέψεις έκτακτες δεν φαίνεται αυτό να συνεχίζεται το 2009 , τουλάχιστον στο α' τρίμηνο. Η Πειραιώς αποτέλεσε μια εξαίρεση του κανόνα καθώς κινήθηκε επιθετικότερα στις προβλέψεις της για επισφαλή δάνεια. Ανήλθαν στα 81 εκατ ευρώ από 40 εκατ ευρώ τακτικών προβλέψεων στο τέλος του 2008. Η Κύπρου αναμένεται να διενεργήσει προβλέψεις στο α' τρίμηνο παραπλήσιες με αυτές του δ΄ τριμήνου δηλαδή 50 εκατ ευρώ.

Ανάλογη τακτική φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και η Marfin popular Bank με τις προβλέψεις της να διαμορφώνονται περί τα 55 εκατ ευρώ. Υψηλότερες του δ' τριμήνου του 2008 ήταν οι προβλέψεις που έλαβε η ΑΤΕ στο α΄ τρίμηνο καθώς διαμορφώθηκαν στα 56,8 εκατ ευρώ. Πολύ υψηλές ήταν και οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια που διενήργησε καιη Emporiki ύψους 175 εκατ ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2009.

REPORTER.GR

Υπερέβη τα 950 δολάρια ο χρυσός

Υπερέβη τα 950 δολάρια ο χρυσός


Το επίπεδο των 950 δολαρίων ανά ουγγιά υπερέβη για πρώτη φορά από τα τέλη Μαρτίου η τιμή του χρυσού, καθώς νέος γύρος αδύναμων οικονομικών στοιχείων που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας ενίσχυσε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου έναντι άλλων επενδύσεων μεγαλύτερου ρίσκου.

Τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας και τον δείκτη Philly Fed που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι ο δρόμος για την ανάκαμψη το επόμενο διάστημα θα είναι δύσβατος. Παράλληλα, με την άνοδο της τιμής του χρυσού συνδέθηκε η συνεχιζόμενη υποχώρηση του δολαρίου.

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου, ενισχύθηκε κατά 13,80 δολάρια ή 1,5% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές της Πέμπτης στα 951,20 δολάρια ανά ουγγιά, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 23 Μαρτίου.

Στον αντίποδα, το συμβόλαιο του χαλκού έχασε 0,0565 cents ή 2,7% κι έκλεισε στα 2,05 δολάρια η λίβρα.

Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, το ασήμι Ιουλίου κέρδισε 16,5 cents στα 14,445 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλατίνα Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 9,30 δολάρια στα 1.154,70 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Ιουνίου υποχώρησε οριακά κατά 35 cents στα 235,50 δολάρια ανά ουγγιά.

CAPITAL.GR

Βουτιά στα ομόλογα ΗΠΑ μετά την υποβάθμιση της Βρετανίας

Βουτιά στα ομόλογα ΗΠΑ μετά την υποβάθμιση της Βρετανίας


Τσουλήθρα έκαναν οι τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων την Πέμπτη ενόψει της προγραμματισμένης έκδοσης νέου χρέους ύψους $100 δισ. την επόμενη εβδομάδα με την αγορά ανήσυχη μετά την υποβάθμιση των προοπτικών της βρετανικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor΄s, κίνηση που πίεσε σημαντικά την ισοτιμία της στερλίνας.

Για να χρηματοδοτήσουν το διογκούμενο δημοσιονομικό τους έλλειμμα στην προσπάθεια να εξέλθει η οικονομίας από την βαθιά ύφεση, οι ΗΠΑ αναμένεται να αντλήσουν γύρω στα $2 τρισ. φέτος. Η κίνηση της Standard & Poor΄s που υποβάθμισε το outlook της Βρετανίας σε αρνητικό από σταθερό προκάλεσε νευρικότητα στην αγορά ομολόγων με τους επενδυτές να φοβούνται μήπως παρόμοιο πλήγμα περιμένει και τις ΗΠΑ που βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστια ελλείμματα.

Με τις τιμές να πέφτουν, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 3,30% και στα 30ετή treasury στο 4,27% από 4,16%. Παρά τη στήριξη της Fed που αγόρασε ομόλογα αξίας $7,4 δισ., η πίεση ήταν μεγάλη. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη προβεί σε αγορές κρατικού χρέους ύψους $123 δισ. στα πλαίσια του κυβερνητικού προγράμματος στήριξης $300 δισ. με σκοπό να οδηγηθούν τα μακροχρόνια επιτόκια χαμηλότερα στοχεύοντας σε φθηνότερα στεγαστικά δάνεια.

Η κίνηση του οίκου Standard & Poor΄s θέτει σε κίνδυνο την αξιολόγηση ΑΑΑ της Βρετανίας το χρέος της οποίας ενδεχομένως να φτάσει το 100% του ΑΕΠ. Η υποβάθμιση τραυμάτισε τη στερλίνα που απώλεσε 3 σεντ έναντι του δολαρίου ενώ στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE100 έχασε σχεδόν 2%. Παρά την αντίθετη άποψη των οίκων Moody’s και Fitch, που έσπευσαν να επιβεβαιώσουν την αξιολόγηση ΑΑΑ για τη Βρετανία όπως και το ότι οι προοπτικές της παραμένουν σταθερές, η κίνηση αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Bρετανού πρωθυπουργού Gordon Brown ενόψει εκλογών.

CAPITAL.GR

Another $7.5 billion bailout for GMAC

Another $7.5 billion bailout for GMAC

Auto lender to GM and Chrysler gets big investment from Treasury. Aim is to shore up depleted funds and boost Chrysler lending.


The government is engaged in a far-reaching - and expensive - effort to rescue the economy. Here's how you can keep tabs on the bailouts. More Sick Chrysler car deals

Get ready for a truly amazing fire sale. Many doomed Chrysler dealerships are stuck with some decent cars and trucks on their lots that they need to unload by June 9.
View photosFind your next Car

New
Used
Select a MakeAcuraAston MartinAudiBentleyBMWBugattiBuickCadillacChevroletChryslerDodgeFerrariFordGMCHondaHUMMERHyundaiInfinitiIsuzuJaguarJeepKiaLamborghiniLand RoverLexusLincolnLotusMaseratiMaybachMazdaMercedes-BenzMercuryMINIMitsubishiMorganNissanPanozPontiacPorscheRolls-RoyceSaabSaleenSaturnScionsmartSpykerSubaruSuzukiToyotaVolkswagenVolvo
Select a MakeAcuraAmerican MotorsAston MartinAudiBMWBentleyBuickCadillacChevroletChryslerDodgeEagleFerrariFordGMCGeoHondaHummerHyundaiInfinitiIsuzuJaguarJeepKiaLamborghiniLand RoverLexusLincolnLotusMGMaseratiMazdaMercedesMercuryMiniMitsubishiNissanOldsmobilePlymouthPontiacPorscheRolls-RoyceSaabSaturnScionSubaruSuzukiToyotaVolkswagenVolvo

RESOURCES
Car News & Tips
All New Cars
All Used Cars
Blue Book Values
Auto Loans
Car Insurance
Hybrid Cars
Sports Cars



NEW YORK (CNNMoney.com) -- The Obama administration announced Thursday that it has invested $7.5 billion in GMAC, aiming to prop up the troubled lender and boost its ability to make loans to Chrysler dealers and customers.

GMAC is the main source of financing for General Motors (GM, Fortune 500) customers and was recently tapped by the administration as the main lender for Chrysler.

The company, which is also a home mortgage lender, has been wracked by huge losses in recent quarters and hit hard by the decline in auto sales and turmoil in the housing market.

"Over the past several months, the contraction of credit in the auto finance markets has helped drive our auto industry into a historic crisis," Treasury Secretary Tim Geithner said in a statement. "This new arrangement with GMAC will help provide a reliable source of financing to both auto dealers and customers seeking to buy cars."

Government involvement: GMAC had already received about $6 billion from the government under the Troubled Asset Relief Program, or TARP.

The new $7.5 billion investment will be in the form of preferred equity. The Treasury Department said it will also soon exchange a previous $884 million loan to GM for common shares in GMAC. As a result, Treasury would hold 35.4% of the common equity of GMAC.

The new injection, however, also can be converted into common equity at a later date if GMAC's financial health deteriorates further. The government's ultimate ownership stake remains to be seen.

Some $4 billion of the new investment will go toward supporting financing for Chrysler dealers and customers. The remaining $3.5 billion will be used to boost GMAC's capital levels, as required under Treasury's recent stress tests of the nation's largest banks and lenders.

GMAC must still raise $5.6 billion to meet regulators' requirements about its financial health. The company has until June 8 to present a plan to obtain the remaining funds.

"This provides a downpayment on that, but doesn't meet the entire need," said a senior administration official.

GMAC also said Thursday that it had been approved to participate in a powerful program that lets companies issuing debt backed by the Federal Deposit Insurance Corp. GMAC will be able to borrow as much as $7.4 billion.

"These actions represent another major step in stabilizing and strengthening GMAC," GMAC Chief Executive Officer Alvaro G. de Molina said in a statement.

Past and future: GMAC and was once a major driver of General Motors' earnings before GM sold a majority stake to private equity firm Cerberus Capital Management LP and other investors in 2006.

The company had approximately $180 billion in assets and serviced 15 million customers around the world, as of March 31.

GMAC's auto finance business will get a boost this month as it becomes the preferred lender to Chrysler LLC customers as part of the Obama administration's agreement with that bankrupt automaker. Chrysler Financial, also owned by Cerberus, will no longer provide loans to Chrysler dealers and customers.

Chrysler and GM are both facing critical deadlines in coming days. A federal bankruptcy judge who holds the fate of Chrysler's restructuring plan is set to hold a key hearing next week. And GM is racing toward a June 1 deadline imposed by President Obama to devise a viable survival plan.

On Thursday, the United Auto Workers union said it has reached a deal with Treasury and GM to alter its labor contract - one of the key obstacles that needed to be cleared for GM to potentially avoid being forced into bankruptcy in the next two weeks.

CNN

BoJ: Βελτίωση της οικονομικής προοπτικής

BoJ: Βελτίωση της οικονομικής προοπτικής



Στην προς τα πάνω αναθεώρηση της οικονομικής προοπτικής – για πρώτη φορά σε περίπου τρία χρόνια – προχώρησε η Bank of Japan (BoJ) εν μέσω ενδείξεων ότι η συρρίκνωση ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο αντικατόπτρισε τα χειρότερα της ύφεσης.

«Οι οικονομικές συνθήκες περιορίστηκαν, αλλά οι εξαγωγές και η παραγωγή αρχίζουν να ανακάμπτουν», αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση τη τράπεζα στο Τόκιο. Νωρίτερα είχε πει ότι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο «συρρικνώνεται σημαντικά».

Το γιέν [JPY=X] διαπραγματεύθηκε στα 94,18 ανά δολάριο στις 12:57 μ.μ. από 94,23 που ήταν πριν την ανακοίνωση, πλησιάζοντας τα υψηλότερα επίπεδα εννέα εβδομάδων των 93,87 που άγγιξε νωρίτερα σήμερα.

Η BoJ είπε ότι «ο ρυθμός της συρρίκνωσης των οικονομικών συνθηκών πιθανόν να περιοριστεί σταδιακά».

Η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές άρχισαν να σταθεροποιούνται στο τέλος αυτού του τριμήνου κατά το οποίο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό 15,2% ετησίως, τον ταχύτερο από τα 1995 που υπάρχουν στοιχεία.

Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε σήμερα ομόφωνα να διατηρήσει τα επιτόκια στο 0,1%.

NAFTEMPORIKI
Share |