Friday, May 22, 2009

Βουτιά στα ομόλογα ΗΠΑ μετά την υποβάθμιση της Βρετανίας

Βουτιά στα ομόλογα ΗΠΑ μετά την υποβάθμιση της Βρετανίας


Τσουλήθρα έκαναν οι τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων την Πέμπτη ενόψει της προγραμματισμένης έκδοσης νέου χρέους ύψους $100 δισ. την επόμενη εβδομάδα με την αγορά ανήσυχη μετά την υποβάθμιση των προοπτικών της βρετανικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor΄s, κίνηση που πίεσε σημαντικά την ισοτιμία της στερλίνας.

Για να χρηματοδοτήσουν το διογκούμενο δημοσιονομικό τους έλλειμμα στην προσπάθεια να εξέλθει η οικονομίας από την βαθιά ύφεση, οι ΗΠΑ αναμένεται να αντλήσουν γύρω στα $2 τρισ. φέτος. Η κίνηση της Standard & Poor΄s που υποβάθμισε το outlook της Βρετανίας σε αρνητικό από σταθερό προκάλεσε νευρικότητα στην αγορά ομολόγων με τους επενδυτές να φοβούνται μήπως παρόμοιο πλήγμα περιμένει και τις ΗΠΑ που βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστια ελλείμματα.

Με τις τιμές να πέφτουν, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 3,30% και στα 30ετή treasury στο 4,27% από 4,16%. Παρά τη στήριξη της Fed που αγόρασε ομόλογα αξίας $7,4 δισ., η πίεση ήταν μεγάλη. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη προβεί σε αγορές κρατικού χρέους ύψους $123 δισ. στα πλαίσια του κυβερνητικού προγράμματος στήριξης $300 δισ. με σκοπό να οδηγηθούν τα μακροχρόνια επιτόκια χαμηλότερα στοχεύοντας σε φθηνότερα στεγαστικά δάνεια.

Η κίνηση του οίκου Standard & Poor΄s θέτει σε κίνδυνο την αξιολόγηση ΑΑΑ της Βρετανίας το χρέος της οποίας ενδεχομένως να φτάσει το 100% του ΑΕΠ. Η υποβάθμιση τραυμάτισε τη στερλίνα που απώλεσε 3 σεντ έναντι του δολαρίου ενώ στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE100 έχασε σχεδόν 2%. Παρά την αντίθετη άποψη των οίκων Moody’s και Fitch, που έσπευσαν να επιβεβαιώσουν την αξιολόγηση ΑΑΑ για τη Βρετανία όπως και το ότι οι προοπτικές της παραμένουν σταθερές, η κίνηση αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Bρετανού πρωθυπουργού Gordon Brown ενόψει εκλογών.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |