Friday, May 22, 2009

Μ. Βρετανία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,9% στο πρώτο τρίμηνο

Μ. Βρετανία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,9% στο πρώτο τρίμηνο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Κατά 1,9% (μη αναθεωρημένο μέγεθος) συρρικνώθηκε η οικονομία της Μ. Βρετανίας στο πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με τους τελευταίους τρεις μήνες του 2008, και κατά 4,1% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (ONS).

Η συρρίκνωση της οικονομίας αποδίδεται στην πτώση που καταγράφηκε στις δαπάνες των νοικοκυριών, η ισχυρότερη από το 1980 και στην υποχώρηση ρεκόρ των αποθεμάτων κατά 6 δισ. λίρες, καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει το τρίτο κατά σειρά τρίμηνο συρρίκνωσης.

Οι οικονομολόγοι είχαν εκτιμήσει ότι τα αρχικά στοιχεία του ΑΕΠ δεν θα αναθεωρηθούν. Η κατά 1,9% τριμηνιαία πτώση της παραγωγής είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 1980.

Η δαπάνη των νοικοκυριών, που αποτελεί γενικό μέτρο της καταναλωτικής δαπάνης, υποχώρησε κατά 1,2% στους πρώτους τρεις μήνες του έτους σε τριμηνιαία βάση, μετά από μείωση 1% στο τέταρτο τρίμηνο.

Επιπλέον σε αυτό, ήταν η κατά 1,1% μείωση στις αποζημιώσεις των εργαζομένων σε επίπεδο τριμήνου, η οποία είναι η χαμηλότερη από το πρώτο έτος καταγραφής των στοιχείων το 1955. Σημειώνεται πως στο τέταρτο τρίμηνο, οι αποζημιώσεις αυξήθηκαν 0,1%.

Παράλληλα, η πτώση των αποθεμάτων συντέλεσε 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στην 1,9% συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, όπως ανέφερε η ONS.

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική οικονομία εισήλθε σε αυτό που απειλεί να γίνει βαθιά ύφεση στα μέσα του περασμένου έτους.

Τέλος, στο τέταρτο τρίμηνο η παραγωγή μειώθηκε 1,6% σε επίπεδο τριμήνου και 2% σε ετήσιο.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |