Thursday, May 20, 2010

Αλλάζει το κλίμα για το ευρώ- Ανεβαίνει στο 1,25


Αλλάζει το κλίμα για το ευρώ- Ανεβαίνει στο 1,25

Πλήρης ανατροπή του κλίματος έγινε υπέρ του ευρώ, πριν από λίγη ώρα, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να ανακάμπτει έναντι του δολαρίου, καθώς έντονη είναι η φημολογία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει μεγαλύτερη δράση για την προστασία του ευρώ. Αυτήν την ώρα το ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται στα επίπεδα του 1,2494 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 0,56%, από 1,2295 δολάρια νωρίτερα.
Ούτως ή άλλως μεγάλη μερίδα αναλυτών εκτιμά πως η ευρωπαϊκή κρίση θα συνεχίσει να προκαλεί τριγμούς στο ευρώ και προβλέπουν πως η πτωτική πορεία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος θα συνεχιστεί.
Μεταξύ των 1,10 και 1,20 ευρώ βλέπει το ευρώ ο Charles Wyplosz, επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου Νομισματικών και Τραπεζικών Ερευνών στη Γενεύη. «Έχει ακόμη χώρο να πάει παρακάτω» σημειώνει ο ίδιος.

Την άποψη του Wyplosz συμμερίζονται αρκετοί οικονομολόγοι των UBS, Danske Bank, Royal Bank of Scotland Group και Bank of America Merrill Lynch, που προβλέπουν τη διαμόρφωση του ευρώ μεταξύ των 1,15 και 1,26 δολαρίων μέχρι το τέλος του έτους.

«Το ευρώ ενδέχεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για 3-4 χρόνια, καθώς η Ευρώπη ταλαιπωρείται με τα ελλείμματα», δηλώνει αναλυτής της BNP Paribas.

Στα 1,16 δολάρια «βλέπουν» το ευρώ εντός των ερχόμενων τριών μηνών αναλυτές της Credit Suisse.

source: reporter.gr

Νέα πτώση για το χρυσό


Νέα πτώση για το χρυσό


Με νέες απώλειες έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς έντονη είναι η ανησυχία στους κόλπους των επενδυτών ότι η αγορά των μετάλλων είναι υπεραγορασμένη. Αν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο χρυσός σημείωνε σημαντικές απώλειες, στο τέλος περιόρισε την πτώση καθώς οι ρευστοποιήσεις στα διεθνή χρηματιστήρια οδήγησαν τους επενδυτές να λάβουν εκ νέου θέσεις.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου υποχώρησαν κατά 0,4% στα 1.188,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ η πλατίνα και το παλλάδιο έκλεισαν με απώλειες 6,8% και 11% αντίστοιχα.
Τις απώλειες του χρυσού ενέτεινε και η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε εμφανίζονται να έχουν αποκλίνουσες απόψεις για την πολιτική που θα πρέπει να εφαρμόσουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση και να περιορίσουν το χρέος. Πιέσεις προκάλεσε στο κοινό νόμισμα η έκκληση που απηύθυνε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde για μεγαλύτερο συντονισμό στις πολιτικές των χωρών της ευρωζώνης.

source: reporter.gr

Νέα βουτιά για το αργό- Στα 70,80 δολάρια


Νέα βουτιά για το αργό- Στα 70,80 δολάρια

Νέα βουτιά σημείωσε το αργό και σήμερα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, αντανακλώντας για ακόμη μία φορά το βαρύ αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Η κρίση στην Ευρώπη και οι φόβοι διάχυσης έχουν προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης του αργού.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του αργού υποχώρησαν κατά 2,3% ή 1,68 δολάρια, στα 70,80 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου που έληξε σήμερα σημείωσε απώλειες 2,6% στα 68,01 δολάρια το βαρέλι.
Σημαντικές πιέσεις δέχτηκε το αργό και από την αναπάντεχη αύξηση κατά 25.000 που εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που μας πέρασε, ενώ διαμορφώθηκαν στις 471.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Απασχόλησης. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 440.000 από 446.000 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Επιπλέον, ο μέσος όρος των νεών αιτήσεων κατά τις τέσσερις τελευταίες βδομάδες ανήλθε κατά 3.000 στις 453.500.

source: reporter.gr

Στο -3.6% η Wall


Στο -3.6% η Wall

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι δείκτες στη Wall, καθώς ο Dow Jones υποχώρησε κατά 3,6% στις 10.068 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 3,9% στις 1.072 μονάδες, ενώ Nasdaq σημείωσε πτώση 4,1% στις 2.204 μονάδες.

Μαζικές ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν σήμερα στη Wall, αφού οι απώλειες έφτασαν στο 4%, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τη δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη και την αναπάντεχη αύξηση των αιτήσεων ανεργίας. Ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται κατά 11% χαμηλότερα σε σχέση με τα υψηλότερα επίπεδα που έχει φτάσει από την αρχή του έτους, στις 23 Απριλίου.

Με απώλειες 2,3% κινήθηκε η Barrick Gold, λόγω της πτωτικής πορείας της τιμής του χρυσού. Σημειώνεται ότι ο χρυσός για τα συμβόλαια άμεσης παράδοσης υποχώρησε κατά 0,4%.

Στο -1,8% βρέθηκε η Exxon, και στο -3,2% η ConocoPhillips, με το αργό για τα συμβόλαια Ιουνίου να κλείνει στο -2,3% στα 70,80 δολάρια.

Στο -4,1% βρέθηκε η General Electric, μετά την ανάκληση προβληματικών συσκευών της από τα Wal-Mart Stores.

Με απώλειες που ξεπέρασαν το 7% κινήθηκε η Spectra Energy, η σύσταση της οποίας μειώθηκε από την Jefferies & Co. σε underperform από hold προηγουμένως.

Στο -2,1% βρέθηκε και η Caterpillar οδηγώντας τον βιομηχανικό κλάδο να κλείνει με απώλειες της τάξεως του 3,7%, στον απόηχο της πτώσης των βιομηχανικών μετάλλων. Στο -4,7% και η Alcoa

«Βουτιά» 14% για τη MF Global, καθώς παρουσίασε ζημιές, εξαιρουμένων των έκτακτων δαπανών, κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

Αύξηση κατά 25.000 εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που μας πέρασε, ενώ διαμορφώθηκαν στις 471.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Απασχόλησης. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 440.000 από 446.000 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Επιπλέον, ο μέσος όρος των νεών αιτήσεων κατά τις τέσσερις τελευταίες βδομάδες ανήλθε κατά 3.000 στις 453.500.

Βελτιωμένη εμφανίστηκε η μεταποιητική δραστηριότητα κατά το μήνα Μάιο στην περιοχή της Φιλαδέλφεια για ένατο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve Bank of Philadelphia. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Philly Fed αυξήθηκε στις 21,4 μονάδες από 20,2 μονάδες τον Απρίλιο. Ωστόσο, οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 21,7 μονάδες. Ακόμη, ο επιμέρους δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε κατά οκτώ μονάδες στις 6,1 μονάδες.

Μείωση, για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2009, εμφάνισε ο δείκτης των κορυφαίων οικονομικών ενδείξεων (leading indicators), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Conference Board. Συγκεκριμένα, ο δείκτης leading indicators υποχώρησε 0,1% τον Απρίλιο, μετά από αύξηση 1,3% το Μάρτιο. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,2%. Η οικονομική ανάκαμψη θα επιβραδυνθεί λίγο, ωστόσο θα συνεχιστεί το καλοκαίρι, σύμφωνα με το Conference Board.

source: reporter.gr

Σε 39,7 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για τοκοχρεολύσια φέτος!


Σε 39,7 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για τοκοχρεολύσια φέτος!

Στα 39,7 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου για τοκοχρεολύσια, τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Ποσό το οποίο αν δεν καλυφθεί από την έξοδο στις αγορές, θα καλυφθεί βάσει των δανειακών συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ τονίζεται ότι, «η μεταβολή του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, είναι 11,8 δισ. ευρώ. Μέρος αυτής της αύξησης του δημοσίου χρέους εκφράζει την αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου κατά 6 δισ. περίπου σε σχέση με την αρχή του έτους. Κατά συνέπεια η «καθαρή» αύξηση του χρέους είναι 5,8 δισ. για το πρώτο τρίμηνο και είναι σε πλήρη συμφωνία με το δανειακό πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί για το 2010.

Για το εννεάμηνο Απριλίου-Δεκεμβρίου που διανύουμε, οι υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου για τοκοχρεολύσια εκτιμώνται σε 39,7 δισ. ευρώ, ενώ ο δανεισμός μέσω εκδόσεων ομολόγων και Εντόκων Γραμματίων ανήλθε σε 9,8 δισ. ευρώ κατά το μήνα Απρίλιο.

Στο βαθμό που δεν θα κριθεί σκόπιμη η πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, οι δανειακές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να καλύψουν το υπόλοιπο των δανειακών αναγκών της χώρας, οι οποίες σε κάθε περίπτωση είναι εντός των προβλέψεων του Οικονομικού Προγράμματος».

source: reporter.gr

Εντονες ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές


Εντονες ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,65% στις 5.073,13 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 2,02% στις 5.867,88 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC σημείωσε πτώση 2,25% στις 3.432,52 μονάδες. Στο -1,73% ο IBEX 35 στην Ισπανία, ενώ ο PSI-20 βρέθηκε στο -2,5%. Ίδια η εικόνα και στη Wall, καθώς ο Dow Jones υποχωρεί κατά 2,11% στις 10.223,92 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 1,34% στις 1.088,74 μονάδες, ενώ Nasdaq σημειώνει πτώση 2,66% στις 2.237,16 μονάδες.

«Βουτιά» στην Ευρώπη

Οι απώλειες στον μεταλλουργικό κλάδο και τον κλαδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά και οι ανησυχίες ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας και θα απαγορεύσουν το short-selling σε ορισμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία, «βύθισαν» τις ευρωαγορές σε νέα χαμηλά εξαμήνου.

Πτώση 3,4% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 στις 235,38 μονάδες, μετά την πτώση κατά 3% μια ημέρα νωρίτερα.

Στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αύριο Παρασκευή στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον, με την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, να εισηγείται την επιβολή σκληρών μέτρων και αυστηρών κανόνων έναντι των κρατών - μελών που «ταλαιπωρούνται» από μεγάλα χρέη και ελλείμματα.

Με σημαντικές απώλειες ύψους 6,7% κινήθηκε η SABMiller, στον απόηχο της μικρής ανόδου στην κερδοφορία του έτους χρήσης.

Στο -5% βρέθηκε η BHP Billiton, στο -7,1% η Rio Tinto, στο -7,4% η Xstrata και στο -5,7% η ArcelorMittal, στον απόηχο της πτωτικής πορείας της τιμής των μεταλλευμάτων.

Στο -3,6% βρέθηκε η BMW και στο -6,1% η Daimler.

Σε αρνητικό έδαφος πέρασε και ο τραπεζικός κλάδος. Στο -1,5% η BNP Paribas, στο +4,6% η Santander.

Βουτιά 7,7% σημείωσε η National Grid, η οποία μάλιστα σημείωσε και τη μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2008. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 3,2 δις. στερλινών υπέρ των παλαιών μετόχων με αναλογία 2 προς 5, ενώ είχε ανακοινώσει ότι τα προ φόρων κέρδη του έτους χρήσης 2010 διαμορφώθηκαν στα 2,2 δις. Στερλινών.

Στο -4,9% και η British Airways, μετά την απόφαση των εργαζομένων να προχωρήσουν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Απώλειες 6,4% και για τη SABMiller, η οποία ανακοίνωσε πτώση 1,7% στα λειτουργικά κέρδη του έτους χρήσης, πολύ χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές.

Κατά 0,3% αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο στη Βρετανία, συγκρινόμενες με τα επίπεδα του Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα η αρμόδια στατιστική υπηρεσία. Σε σχέση με τα επίπεδα του Απριλίου του 2009, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,8%. Να σημειωθεί ότι η αύξηση – τόσο σε μηνιαία, όσο και σε ετήσια βάση – είναι εναρμονισμένη με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Αύξηση κατά 44% εμφάνισε η παραγωγή αυτοκινήτων στη Βρετανία κατά το μήνα Απρίλιο, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ από την αρχή του έτους έχει σημειώσει άνοδο ύψους 64,9%. "Η άνοδος της παραγωγής τον Απρίλιο, η οποία οφείλεται στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών και προϊόντων στη βρετανική αγορά, προμηνύει ένα καλό ξεκίνημα για το β' τρίμηνο του 2010", δήλωσε ο CEO της SMMT, Paul Everitt.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Βελτιωμένος ο δείκτης Philly το Μάιο - Στις 21,4 μονάδες


ΗΠΑ: Βελτιωμένος ο δείκτης Philly το Μάιο - Στις 21,4 μονάδες

Βελτιωμένη εμφανίστηκε η μεταποιητική δραστηριότητα κατά το μήνα Μάιο στην περιοχή της Φιλαδέλφεια για ένατο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve Bank of Philadelphia. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Philly Fed αυξήθηκε στις 21,4 μονάδες από 20,2 μονάδες τον Απρίλιο. Ωστόσο, οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 21,7 μονάδες. Ακόμη, ο επιμέρους δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε κατά οκτώ μονάδες στις 6,1 μονάδες.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Απρόσμενη υποχώρηση του δείκτη leading indicators


ΗΠΑ: Απρόσμενη υποχώρηση του δείκτη leading indicators

Μείωση, για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2009, εμφάνισε ο δείκτης των κορυφαίων οικονομικών ενδείξεων (leading indicators), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Conference Board.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης leading indicators υποχώρησε 0,1% τον Απρίλιο, μετά από αύξηση 1,3% το Μάρτιο.

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,2%.

Η οικονομική ανάκαμψη θα επιβραδυνθεί λίγο, ωστόσο θα συνεχιστεί το καλοκαίρι, σύμφωνα με το Conference Board.

source: reporter.gr

FDIC: Στις 775 αυξήθηκαν οι "προβληματικές" τράπεζες


FDIC: Στις 775 αυξήθηκαν οι "προβληματικές" τράπεζες


Νέα αύξηση του αριθμού των τραπεζών που βρίσκονται στη λίστα των "προβληματικών" ιδρυμάτων ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία, στη λίστα με τα προβληματικά ιδρύματα περιλαμβάνεται συνολικά 775 τράπεζες με συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία ύψους 431 δισ. δολ. στο τέλος του πρώτου τριμήνου από 702 στα τέλη του περασμένου έτους.

Η FDIC ανακοίνωσε παράλληλα ότι το ταμείο της για την προστασία των καταθέσεων παραμένει ελλειμματικό στα -20,7 δισ. δολ. έως το τέλος του α΄ τριμήνου.

Ο τραπεζικός κλάδος κατάφερε πάντως να επιστρέψει στην κερδοφορία το α΄ τρίμηνο του 2010, όπως ανακοίνωσε η FDIC, με τις τράπεζες και τα αποταμιευτικά ιδρύματα να ανακοινώνουν κέρδη 18 δισ. δολ. για το α΄ τρίμηνο του 2010, από ζημιές 1,3 δισ. δολ. το δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους.

Η πρόεδρος της FDIC, Sheila Bair δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι "ενθαρρυντικά".

"Τα κέρδη της βιομηχανίας σημειώνουν άνοδο. Περισσότερες τράπεζες ανακοίνωσαν ενίσχυση της κερδοφορίας τους , ενώ λιγότερες έχασαν χρήματα", δήλωσε η Bair σε σχετική ανακοίνωση.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Αύξηση σημείωσε ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Μαΐου.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 25.000 στις 471.000, διαψεύδοντας τους οικονομολόγους οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν κάνει εκτιμήσεις για μείωση των αιτήσεων κατά 4.000.


Παράλληλα, ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 3.000 στις 453.500. Ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων για την εβδομάδα έως τις 8 Μαΐου, υποχώρησε κατά 40.000 στις 4.625.000.

source: capital.gr

Ποιοι υποχρεούνται σε έκδοση αποδείξεων από 1ης Ιουλίου


Ποιοι υποχρεούνται σε έκδοση αποδείξεων από 1ης Ιουλίου

Αγορές με αποδείξεις θα αρχίσουμε να κάνουμε σε 40 ημέρες και σε καταστήματα και επιχειρήσεις, που μέχρι σήμερα εισέπρατταν τα χρήματά μας, αλλά δεν τηρούσαν βιβλία ! Η εγκύκλιος του υπουργείου οικονομικών για την εφαρμογή του φορολογικού νόμου προβλέπει ότι από την 1η Ιουλίου αποδείξεις θα υποχρεούνται να εκδίδουν:


* οι ιδιοκτήτες περιπτέρων,
* οι πωλητές εφημερίδων, περιοδικών και καρτών κινητής τηλεφωνίας,
* οι έμποροι λαϊκών αγορών και οι παραγωγοί, που πωλούν εκεί τα προϊόντα τους.

source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Αύξηση των λιανικών πωλήσεων για τρίτο διαδοχικό μήνα


Μ. Βρετανία: Αύξηση των λιανικών πωλήσεων για τρίτο διαδοχικό μήνα


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Αύξηση για τρίτο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στη Μ. Βρετανία τον Απρίλιο, σε αναλογία με τις εκτιμήσεις, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις τροφίμων μειώθηκαν με το μεγαλύτερο ετήσιο ρυθμό σε διάστημα άνω του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ONS.

Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι διάφορες αντιξοότητες, όπως η αύξηση του πληθωρισμού και οι ανησυχίες για την αγορά εργασίας, θα μπορούσαν να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα τις δαπάνες τους επόμενους μήνες.

Η ONS ανέφερε ότι ο όγκος των λιανικών πωλήσεων τον Απρίλιο ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,2% σε μηνιαία βάση και 1,8% σε ετήσια βάση.

source: capital.gr

RICS Κύπρου: Mεγάλη πτώση των τιμών ακινήτων στην Λάρνακα


RICS Κύπρου: Mεγάλη πτώση των τιμών ακινήτων στην Λάρνακα


Τα αποτελέσματα της δεύτερης έκδοσης του Δείκτη Τιμών Ακινήτων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Επιμετρητών Οικονομολόγων Κατασκευών Κύπρου (ΣΕΕΟKΚ), δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ο δείκτης παρακολουθεί τις τιμές και τα ενοίκια των ακινήτων σε όλες τις επαρχίες και βασίζεται σε μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Reading, του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το πρώτο τρίμηνο του 2010, ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων έχει καταγράψει την συμπεριφορά των τιμών/ενοικίων ακινήτων στις κύριες αστικές περιοχές ολόκληρης της Κύπρου. Οι τιμές στις κατοικίες, τόσο στα σπίτια όσο και στα διαμερίσματα, μειώθηκαν κατά μέσο όρο 4.5% και 1.6% αντίστοιχα, με την μεγαλύτερη πτώση για τα σπίτια να λαμβάνει χώρα στη Λάρνακα (-6.8%) και για τα διαμερίσματα στο Παραλίμνι (-14.9%). Οι αξίες των εμπορικών ακινήτων γενικά έπεσαν σε όλες τις πόλεις κατά μέσο όρο 1.4% για τα καταστήματα και 2.9% για τις αποθήκες. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα γραφεία τα οποία παρουσίασαν άνοδο κατά μέσο όρο 1.4%, επηρεασμένα σημαντικά από τα γραφεία στη Λευκωσία που παρουσίασαν άνοδο κατά 6.1%.

Οι τιμές ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο έπεσαν για διαμερίσματα, σπίτια, και μονάδες επαγγελματικής μίσθωσης κατά 1.9%, 2.7% και 1.5% αντίστοιχα. Σε αντίθεση, τα ενοίκια σε αποθήκες και γραφεία αυξήθηκαν κατά αντίστοιχο μέσο όρο 1.0% και 2.7%.

Η συμπεριφορά των ενοικίων επιδεικνύει μια ενδιαφέρουσα διχοτομία μεταξύ της Λευκωσίας και των παράκτιων πόλεων. Τα ενοίκια για τις αποθήκες και τους χώρους γραφείων στη Λευκωσία αυξήθηκαν κατά 10% και 12.5%, αντισταθμίζοντας την πτώση των ενοικίων στις άλλες πόλεις. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη χώρων γραφείου Κατηγορίας A σε ολόκληρη τη Λευκωσία, ειδικά χώρου που διαθέτει ευρύχωρο χώρο στάθμευσης και είναι εύκολα προσβάσιμος από τον αυτοκινητόδρομο. Το τελευταίο ισχύει επίσης για αποθηκευτικούς χώρους, καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να χαμηλώσουν το κόστος διακίνησης συγκεντρώνοντας τις επιχειρήσεις τους σε κομβικά σημεία.

Σύμφωνα με τον κ Παύλο Λοΐζου MRICS, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του RICS Κύπρου «Το ξεκίνημα του 2010 βρίσκει την Κύπρο να δέχεται το βάρος της διεθνούς οικονομικής κρίσης, καθώς η οικονομία σημείωσε επιβράδυνση, υπάρχει μείωση στα κυβερνητικά έσοδα από τη φορολογία, και σοβαρή μείωση στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Το τελευταίο αυτό φαινόμενο οφείλεται στη μειωμένη δραστηριότητα από τους επενδυτές εξωτερικού (μείωση 80% σε σχέση με το 2005-2008) καθώς και στον περιορισμό των δανείων από τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για αγορές ακινήτων και στην αλλαγή των προσδοκιών του κόσμου για τις μελλοντικές αλλαγές στις κεφαλαιακές αξίες.»

Αναφερόμενος στην απόδοση επενδύσεων, ο κ. Λοΐζου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο όρος απόδοση επενδύσεων (yield) σπάνια χρησιμοποιείται στην Κύπρο μιας και οι περισσότερες εταιρείες δε μισθώνουν τα ακίνητα τους αλλά τα κατέχουν ιδιόκτητα. Ωστόσο, οι αποδόσεις αποτελούν χρήσιμο εργαλείο το οποίο υποδηλώνει τη σχέση μεταξύ των τιμών ενοικίασης και αγοράς ακινήτων. Οι αρχικές αποδόσεις των εμπορικών ακινήτων αυξήθηκαν ελαφρώς, και τώρα βρίσκονται στο 6.1% για καταστήματα, 4.7% για γραφεία και 5.0% για αποθήκες. Οι αποδόσεις στα οικιστικά ακίνητα βρίσκονται στο πολύ χαμηλό σημείο των 3.6% για τα διαμερίσματα και 2.0% για τα σπίτια, δείχνοντας ότι οι τιμές σε σχέση με τα ενοίκια παραμένουν σε πολλαπλάσιο σημαντικά πιο ψηλό από εκείνο άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, παράγοντας ο οποίος δεικνύει το ότι οι τιμές πιθανός να είναι υπερτιμημένες.»

source: financialmirror.com

Ελληνική ένεση ρευστότητας €1 δισ.


Ελληνική ένεση ρευστότητας €1 δισ.


Καταθέσεις ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μπήκαν στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα από την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες ενισχύοντας τη ρευστότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος κόντρα στις ανησυχίες των τραπεζιτών για νέο ράλι των καταθετικών επιτοκίων. Η ροή καταθέσεων από την Ελλάδα ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια το μήνα, καθώς οι φόβοι που δημιουργήθηκαν στις αγορές από την κρίση στην Ελλάδα ωθούν μικρό αριθμό Ελλήνων καταθετών σε άλλα χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, Μιχάλη Καμμά, από τις αρχές του έτους μέχρι και τέλος Απριλίου, «φαίνεται να έχουν φθάσει στην Κύπρο καταθέσεις περίπου €1 δισ. από την Ελλάδα».


Πέραν των θυγατρικών ελληνικών τραπεζών, επισημαίνουν οι τραπεζίτες, οι Έλληνες καταθέτες στρέφονται και στις κυπριακές τράπεζες. Το προφίλ των Ελλήνων καταθετών είναι επιχειρηματίες και άτομα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας που συνάπτουν κυρίως ετήσια ή πιο μικρής διάρκειας γραμμάτια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οι καταθέσεις των κατοίκων της ευρωζώνης στην Κύπρο (που περιλαμβάνουν και τις καταθέσεις κατοίκων Ελλάδας) έφθασαν το Μάρτιο τα €2,19 δισ. από €1,72 δισ. το Φεβρουάριο και €1,15 δισ. τον περσινό Μάρτιο.

Ευτυχώς για τις ελληνικές τράπεζες, η εκροή καταθέσεων από το ελληνικό σύστημα είναι σχετικά μικρή.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από το Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι και το Μάρτιο (βλέπε πίνακα) έχουν φύγει από τη χώρα καταθέσεις €12,75 δισ. μειώνοντας το σύνολο των καταθέσεων στα €269 δισ.

Αν και μικρό για τα ελληνικά δεδομένα, το €1 δισ. που κατέληξε στο εγχώριο σύστημα συνέβαλε στη συγκράτηση των καταθετικών επιτοκίων στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch με τηλεφωνική έρευνα σε 12 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες και τα ΣΠΙ για ετήσια γραμμάτια €100 χιλ. παραμένουν καθηλωμένα κοντά στο 4%, όσο ήταν περίπου και τον Απρίλιο.


Οι τραπεζίτες δεν εφησυχάζουν όμως και εκτιμούν πως η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα ενδέχεται να συμβάλει μεσοπρόθεσμα στην αύξηση του κόστους του χρήματος, λόγω των πιέσεων ρευστότητας που εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες.

«Η αύξηση των spreads των ελληνικών ομολόγων δημιουργεί αυξητικές πιέσεις στα καταθετικά επιτόκια στην Ελλάδα και κατά συνέπεια αυτό επηρεάζει έμμεσα και σε κάποιο βαθμό τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο», ανέφερε στη StockWatch, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Popular, Χρίστος Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμά, στην Ελλάδα υπάρχουν ανοδικές τάσεις στα επιτόκια και υπάρχει ενδεχόμενο το κλίμα της ανοδικής τάσης να παρατηρηθεί και στην Κύπρο. «Ωστόσο», τόνισε ο κ. Καμμάς, «ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν λόγω της αστάθειας που υπάρχει στις αγορές». «Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των μακροοικονομικών εξελίξεων», πρόσθεσε.

Για μετριασμό των πιέσεων ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε το τελευταίο διάστημα σε υιοθέτηση ρυθμίσεων που ευκολύνουν τον διατραπεζικό δανεισμό.

Οι κύπριοι τραπεζίτες εκτιμούν όμως πως ακόμα και αυτά τα μέτρα δεν θα είναι αρκετά για να αποτρέψουν την αύξηση των εγχώριων τραπεζικών επιτοκίων.

«Σίγουρα τα μέτρα που επιτρέπουν στις ελλαδικές τράπεζες να δανείζονται από την ΕΚΤ με χαμηλούς όρους τονώνουν τη ρευστότητα τους. Όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που θα περιορίσει τις πιέσεις στην άνοδο των επιτοκίων», σημείωσε ο Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Τράπεζας, Ανδρέας Παπαδόπουλος.

source: stockwatch.com.cy

Taiwan’s Economy Expanded 13.27% Last Quarter, Bureau Says


Taiwan’s Economy Expanded 13.27% Last Quarter, Bureau Says


May 20 (Bloomberg) -- Taiwan’s economy expanded 13.27 percent in the first quarter from a year earlier, the statistics bureau said today in Taipei.

The median estimate in a Bloomberg News survey of 20 economists was for an 11 percent increase in gross domestic product.

source: bloomberg.com

HSBC: Τι προβλέπει για το Q1 έξι τραπεζών


HSBC: Τι προβλέπει για το Q1 έξι τραπεζών


Τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη των τραπεζών στο πρώτο τρίμηνο του έτους περιλαμβάνει report της HSBC, όπου εκτιμάται ότι το συνολικό δανειακό spread των τραπεζών έχει αυξηθεί οριακά.

Σε ό,τι αφορά τα καταθετικά spreads, η χρηματιστηριακή αναμένει ότι οι πιέσεις θα είναι αυξημένες σε τριμηνιαία βάση, ενώ σχετικά με την ποιότητα ενεργητικού, θεωρεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα εμφανίζουν αυξημένο ρυθμό (συνολικά περίπου 30% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).

Αναλυτικά, για την Εθνική Τράπεζα (η οποία ανακοινώνει τα μεγέθη της στις 26/5) η HSBC εκτιμά ότι θα εμφανίσει επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη στα 50 εκατ. ευρώ έναντι 198 στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 και 317 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του περσινού έτους. Για τη Eurobank (27/5) αναμένονται επαναλαμβανόμενα κέρδη μετά από φόρους στα 37 εκατ .ευρώ έναντι 82 εκ. στο προηγούμενο τρίμηνο και 81 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του 2009.

Κέρδη μετά φόρων στα 45 εκατ. ευρώ αναμένει η χρηματιστηριακή για την Alpha Bank (27/5), έναντι 48 εκ. στο Q4 του 2009 και 86 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του περσινού έτους. Στο 1 εκ. από 17 στο Q4 2009 και από 52 εκ. στο Q1 2009 αναμένονται τα αποτελέσματα της Πειραιώς (28/5). Οι εκτιμήσεις της HSBC για τα καθαρά κέρδη της Marfin (27/5) βλέπουν επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη στα 22 εκατ. ευρώ από 43 εκ στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 και από 40 στο πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.


Τέλος, για την Τράπεζα Κύπρου (26/5), τα κέρδη αναμένονται στα 64 εκατ. από 49 στο Q4 του 2009 και από 63 εκ. στο Q1 του ίδιου έτους.

source: euro2day.gr

Στο 4,9% η ανάπτυξη του ιαπωνικού ΑΕΠ


Στο 4,9% η ανάπτυξη του ιαπωνικού ΑΕΠ

Κατώτερη των εκτιμήσεων η οικονομική ανάπτυξη στην Ιαπωνία καθώς το α τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 4,9% από 5,5% που ήταν οι προβλέψεις. Παρά τον χαμηλότερο των εκτιμήσεων ρυθμό ανάπτυξης, οικονομικοί αναλυτές δείχνουν ικανοποιημένοι από το γεγονός πως η ιαπωνική οικονομία έχει πάρει μπροστά, με τις εξαγωγές της να ενισχύονται.

Αγκάθι ωστόσο παραμένει η εσωτερική κατανάλωση, παρά το γεγονός, πως η αφύπνιση της οικονομίας έχει αρχίσει και φαίνεται τόσο στην απασχόληση όσο και στους μισθούς. Υπάρχουν ωστόσο φόβοι, επιβράδυνσης σε περίπτωση που αναχαιτισθεί η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

source: reporter.gr

Κίνα προς ΗΠΑ: Μειώστε τα χρέη για να μην έχετε προβλήματα ανάλογα με εκείνα της ευρωζώνης


Κίνα προς ΗΠΑ: Μειώστε τα χρέη για να μην έχετε προβλήματα ανάλογα με εκείνα της ευρωζώνης

Τα προβλήματα χρέους στην Ευρώπη υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι για τις ΗΠΑ να ελέγξουν το δικό τους δανεισμό καθώς τα χρέη τους αγγίζουν ανησυχητικά επίπεδα, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός οικονομικών της Κίνας Ζου Γκουανγκγκιάο.


Η δήλωση του Κινέζου αξιωματούχου ερμηνεύεται ως προσπάθεια του Πεκίνου να στρέψει την προσοχή στις δικές του ανησυχίες για τις αμερικανικές πολιτικές, και ειδικότερα το αυξανόμενο έλλειμμα, τη στιγμή που δέχεται κριτική για τη διατήρηση της ντε φάκτο ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος με το δολάριο.

Όπως είπε ο Ζου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στην προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα διμερή σινοαμερικανική σύνοδο κορυφής για τον «Στρατηγικός και Οικονομικός Διάλογος», θα υπάρξουν «ήσυχες συζητήσεις» σχετικά με το γουάν, αλλά η εξωτερική πίεση, απλώς θα καθυστερήσει τη μεταρρύθμιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, την οποία η Κίνα, θέλει να επιβάλει.

«Η πιο επείγουσα ανάγκη της παγκόσμιας οικονομίας είναι για οικονομικές συνθήκες που θα σταθεροποιήσουν την Ευρώπη, στον απόηχο των προβλημάτων της Ελλάδας», είπε ο Ζου, ο οποίος προσέθεσε ότι «η δραστική οικονομική κρίση της Ευρώπης είναι μία πρόκληση για τις χώρες που αποτελούν μέρος της, όπως η Ελλάδα, είναι μία πρόκληση για τη σταθερότητα στο σύνολο της διεθνούς οικονομικής αγοράς».

«Αφορά την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας συνολικά και για αυτό απαιτεί μία κοινή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα», είπε ο κινέζος αξιωματούχος.

Η Κίνα θα προσπαθήσει να συντονίσει τις οικονομικές της πολιτικές με τις ΗΠΑ για να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα στην αναταραχή και θα ήθελε οι χώρες -μέλη της ομάδας των 20 να έχουν ρόλο στην ενίσχυση της παγκόσμια απάντησης, είπε ο Ζου, καλώντας παράλληλα τις ΗΠΑ να ασχοληθούν σοβαρά με τη δική τους οικονομική κατάσταση, υπό το πρίσμα του τι συμβαίνει στην Ευρώπη.

«Ελπίζουμε ότι το αμερικανικό έλλειμα θα πέσει ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος καθώς η οικονομία ανακάμπτει και θα φτάσει σε ανεκτό επίπεδο», σημείωσε ο Ζου, υπενθυμίζοντας ότι πολλοί αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά και ο πρόεδρος Ομπάμα, έχουν υποσχεθεί ότι θα προσέχουν τα επίπεδα του χρέους.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως κάτοχος αμερικανικών ομολόγων έχοντας συνολικά 895,2 δισεκατομμύρια δολάρια και τον προηγούμενο Μάρτιο αύξησε τα ποσά αυτά για πρώτη φορά μετά από 7 μήνες.

source: reporter.gr

Whistle-Blowers Become Investment Option for Hedge Funds

Whistle-Blowers Become Investment Option for Hedge Funds

Informants who turn in tax cheats have to wait years to get their share of any reward from the I.R.S.’s recently expanded whistle-blower program. So hedge funds, private equity groups and other big investors are offering an alternative. They are essentially agreeing to buy a percentage of those future payouts in exchange for a smaller amount upfront to the whistle-blowers.

The surging size of the potential awards is driving all the interest. Three years ago, the I.R.S. began offering bigger rewards — 15 percent to 30 percent of whatever money the government recovered — in a move that has turbocharged the agency’s whistle-blower program.

Where it once handled only a trickle of tips, often involving relatively small amounts of unpaid taxes, I.R.S. offices now receive a torrent of big money claims. Accountants and company employees have taken to trooping in bearing computer records and boxes of documents to back up their claims of underpayment by big companies.

In what is believed to be the first of these structured tax payouts, an I.R.S. informant who reported that an overseas multinational corporation had underpaid its taxes by billions of dollars received $4 million last month from a private equity firm. In exchange, the firm will receive a portion of the award the informant expects to collect eventually.

The whistle-blower’s lawyer, Eric R. Havian, declined to name his client or provide specifics of the deal, such as how much more than $4 million the investor expects to get. But he said the informant needed money to cover living expenses because he had had trouble finding work since filing his claim.

“The investors take a big bite out of the awards because they could get nothing if the I.R.S. decides not to pay,” said Mr. Havian, a partner in Phillips & Cohen, a firm in Washington specializing in whistle-blower cases.

“And for the whistle-blowers, the amount of the potential award is so astronomical — tens of millions, hundreds of millions of dollars — that they have to ask themselves, ‘How many times over do you have to be rich?’ and ‘Would I be better off with the guarantee of some money now?’ ”

Determining the value of a whistle-blower complaint is a risky endeavor for the investors. Confidentiality rules forbid I.R.S. officials from discussing the status of an investigation even with the whistle-blower, so investors are left to gauge the strength, and potential payoff, of any claim by reviewing the documentation provided by the informant and his lawyer.

I.R.S. officials acknowledge that they have discussed such agreements with whistle-blower lawyers, but the agency does not keep track of how many may have been executed.

Among the lawyers, hedge funds and investors who may provide the financing for class-action lawsuits and whistle-blower cases against government contractors, the reinvigorated I.R.S. program has attracted attention.

Even Credit Suisse, the big Swiss bank, which has been criticized by the United States and other governments for allowing tax evaders to use its private accounts to hide assets, has explored the possibility of investing in a whistle-blower’s award, according to lawyers involved in the negotiations. A Credit Suisse spokesman, however, said the bank had not made any deal and was no longer interested in one.

David Desser, whose capital management firm specializes in litigation finance, said the market was likely to expand once the I.R.S. awarded its first whistle-blower a check under the expanded program, which is expected later this year.

“As soon as the I.R.S. begins paying whistle-blowers, more people will realize that this is a whole new class of assets to be monetized,” Mr. Desser said. “It will be limited in size, because only a percentage of whistle-blowers will have incentive to sell. But for investors there is potential here for outsized returns.”

While the market in whistle-blower futures is in its infancy, investors have been requesting as much as 65 percent of any award an informant receives, according to lawyers negotiating possible deals. In the more established field of litigation finance, investors who underwrite the cost of a lawsuit get 5 percent to 50 percent of any legal settlement or jury award.

Although the I.R.S. has long accepted tips from informants, until recently it seemed reluctant to investigate their complaints or reward them. For the five years ended in 2008, the I.R.S. received about 80 whistle-blower complaints a year, and recovered an average of $155 million a year from tips in previous years, paying an average of $14 million annually in awards.

Related
Times Topic: Hedge FundsSince sweetening its awards, the whistle-blower’s office has been receiving more than 500 tips a year, involving far larger amounts. In the five years through fiscal 2008, tips from informants led to 20 cases in which the I.R.S. had been underpaid by at least $2 million. Now the I.R.S. receives 40 or 50 such tips a month, about 10 percent claiming fraud of $100 million or more.

It is too early to gauge whether the program will deliver on the promise that it might recover billions each year, but the preliminary results are promising: an audit by the Treasury Department found that in 2008 alone, whistle-blowers had reported $65 billion in unpaid taxes.

Law firms have been aggressively marketing themselves by setting up whistle-blower blogs and seminars, financing taxpayer antifraud groups, firing off press releases to trumpet big claims, and holding whistle-blower boot camps to train lawyers.

Some accountants and tax lawyers warn that the lure of big money awards could taint the process, even encouraging false accusations from unscrupulous business rivals, or disgruntled employees looking to cash in.

Donald L. Korb, former chief counsel of the I.R.S., said he considered it “unseemly” for the government to encourage citizens to become bounty hunters by informing on their co-workers, employers and neighbors.

During his tenure at the I.R.S., Mr. Korb said he had tried to set up a sophisticated set of procedures to vet complaints because he feared that misuse of the program might bring new complaints about overzealousness by I.R.S. auditors. “I think it’s a bad precedent,” said Mr. Korb, now a partner at the law firm Sullivan & Cromwell. “It’s a disaster waiting to happen.”

But I.R.S. investigators say that the whistle-blower’s office will carefully screen cases to prevent abuse and that the program already precludes monetary awards for people involved in planning or initiating the tax fraud they report.

Those restrictions will be tested in the case of Bradley C. Birkenfeld, the whistle-blower who helped pierce the secrecy of the Swiss banking system.

Mr. Birkenfeld’s tip helped the government win a $780 million settlement from UBS, another big Swiss bank, and could lead to billions more because he helped the I.R.S. find thousands of Americans with offshore accounts.

But Mr. Birkenfeld also withheld information from investigators about his actions to help a client evade taxes, and is now serving a 40-month sentence. Dean A. Zerbe, who represents Mr. Birkenfeld, said the I.R.S. risked undermining the program if it reneged on paying an award.

“He came forward and helped them recover more tax money than anyone else in history,” said Mr. Zerbe, who helped write the new whistle-blower rules four years ago, while working for the Senate Finance Committee. “And if people see that he went to jail and didn’t get the kind of award the I.R.S. has been promising, why would anyone ever come forward again?”

A recent round of “program changes” by the I.R.S. announced that informants are entitled only to a portion of the money directly paid to the government. If a tip simply leads to the denial of a refund — or if the unpaid taxes are used to offset other losses — the whistle-blower comes up empty.

Erika Kelton, a whistle-blower lawyer who testified before the Senate when the rules were being amended, predicted the limits would be struck down “either in tax court or in Congress.”

source: nytimes.com

Κλειστόν λόγω απεργίας


Κλειστόν λόγω απεργίας


Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται και σήμερα η χώρα, λόγω της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν από κοινού, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, δεύτερη φορά μέσα στο Μάιο, πρώτη για το ασφαλιστικό. Βασικό χαρακτηριστικό της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η περικοπή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, καθώς και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μέσα από τη μετάλλαξη της πλήρους σύνταξης με 35 χρόνια ασφάλισης σε ανώτατη δυνατή μετά από 40 χρόνια εργασίας,. Παράλληλα, το σχέδιο νόμου που αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης, κυρίως μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών μας, τελικά αποτυγχάνει και στους δύο από τους στόχους που έχει θέσει εξ αρχής τόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος όσο και ο Γ. Κουτρουμάνης: τη δημιουργία ενός δικαιότερου – αναλογικότερου συστήματος και τη μείωση της συμμετοχής του δημοσίου, ως ποσοστό του ΑΕΠ στις δαπάνες για συντάξεις. Κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται, καθώς απουσιάζουν οι απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες. Αυτό που αποδεικνύεται και είναι άμεσα μετρήσιμο είναι το γεγονός ότι, τη μεγαλύτερη ωφέλεια το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης τη δέχεται από τους ήδη συνταξιούχους, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς, λόγω της εφαρμογής του ΛΑΦΚΑ και της περικοπής δώρων και επιδομάτων (13ης και 14ης σύνταξης) οι συντάξεις μειώνονται κατά μέσο όρο, περίπου κατά 11% - 12%. Η ανυπαρξία αναλογιστικών μελετών, αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα και στην όποια διαπραγμάτευση είναι σε θέση να κάνει ο υπουργός Εργασίας με τους εκπροσώπους της τρόικας των δανειστών, οι οποίοι ήδη θέτουν σε αντιπαραβολή το σχέδιο με το μνημόνιο και σημειώνουν αποκλείσεις...

Στο απεργιακό τοπίο, η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή. Μία ώρα νωρίτερα, στην Ομόνοια, θα συγκεντρωθούν τα μέλη του ΠΑΜΕ. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 10:00 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενώ τα μέλη του ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθούν, την ίδια ώρα, στο άγαλμα του Ελ.Βενιζέλου.

Στη σημερινή απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να αναμένονται προβλήματα στις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις συναλλαγές με το δημόσιο -εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κλπ- αλλά και τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς στην απεργία συμμετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές. Πάντως, από το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζουν ότι οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά, με προσωπικό ασφαλείας.

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία, λόγω της συμμετοχής των ναυτεργατών στην απεργία, ενώ απεργούν και οι λιμενεργάτες. Προβλήματα θα υπάρξουν στις πτήσεις εσωτερικού λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Λεωφορεία, ΟΣΕ, προαστιακός, μετρό και τρόλεϊ δεν θα κυκλοφορήσουν σήμερα, ενώ από τις 10.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα θα λειτουργήσουν ο ηλεκτρικός και το τραμ. Λόγω της 24ωρης απεργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς δεν θα ισχύσει την Πέμπτη ο δακτύλιος.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Από τα καθήκοντά τους απέχουν οι δικηγόροι, ενώ και οι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν εξαγγείλει για σήμερα 24ωρη απεργία.

Στην απεργία συμμετέχει και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία έχει αποφασίσει συνέχιση των κινητοποιήσεων, με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη Τρίτη.

Μετά από αίτημα της ΓΣΕΕ, οι δημοσιογράφοι –πλην των εργαζόμενων στα κρατικά κανάλια– ανέστειλαν την κινητοποίησή τους και θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία, κατά την ημέρα ψήφισης του σχεδίου νόμου.

source: capital.gr

Dubai World: Συμφωνία με πιστωτές για όρους αναδιάρθρωσης χρέους


Dubai World: Συμφωνία με πιστωτές για όρους αναδιάρθρωσης χρέους


Σε συμφωνία επί της αρχής με την συντονιστική επιτροπή που εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους πιστωτές της τράπεζας αλλά και την κυβέρνηση του Dubai προχώρησε η κρατική Dubai World, αναφορικά με τους όρους αναδιάρθρωσης δανείων ύψους 14,4 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι η συντονιστική επιτροπή ή CoCom εκπροσωπεί περίπου το 60% των πιστωτών της Dubai World. Τα συνολικά δάνεια που θα αναδιαρθρωθούν ανέρχονται στα 23,5 δισ. δολάρια.

«Μετά την αναδιάρθρωση οι υποχρεώσεις της εταιρείας ύψους 14,4 δισ. δολαρίων θα αφορούν δύο πακέτα. Το πρώτο περιλαμβάνει την πληρωμή τίτλων αξίας 4,4 δισ. δολαρίων σε πέντε έτη και το δεύτερο την πληρωμή τίτλων που λήγουν σε οκτώ έτη, αξίας 10 δισ. δολαρίων», διευκρίνισε η Dubai World.

Οι τράπεζες θα μπορούν να επιλέξουν από ένα συνδυασμό δανείων που αποτιμώνται σε δολάρια η ντιρχάμ, με διαφορετικό επιτόκιο και διαφορετικές ημερομηνίες λήξης. Το επιτόκιο για το πρώτο πακέτο θα διαμορφωθεί στο 1%, ενώ για το δεύτερο πακέτο τα επιτόκια θα κυμαίνονται κατά περίπτωση από τουλάχιστον 1% έως 2,5%.


Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο η κυβέρνηση του Dubai ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εξοφλήσει το 100% των υποχρεώσεων της, σε νέες, ωστόσο, μεγαλύτερες προθεσμίες, σε μια κίνηση να διαλύσει την αβεβαιότητα γύρω από την αναδιάρθρωση του χρέους της και τον ολοένα αυξανόμενο αντίκτυπο στην οικονομία του εμιράτου.

source: capital.gr
Share |