Thursday, May 20, 2010

Κλειστόν λόγω απεργίας


Κλειστόν λόγω απεργίας


Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται και σήμερα η χώρα, λόγω της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν από κοινού, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, δεύτερη φορά μέσα στο Μάιο, πρώτη για το ασφαλιστικό. Βασικό χαρακτηριστικό της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η περικοπή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, καθώς και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μέσα από τη μετάλλαξη της πλήρους σύνταξης με 35 χρόνια ασφάλισης σε ανώτατη δυνατή μετά από 40 χρόνια εργασίας,. Παράλληλα, το σχέδιο νόμου που αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης, κυρίως μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών μας, τελικά αποτυγχάνει και στους δύο από τους στόχους που έχει θέσει εξ αρχής τόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος όσο και ο Γ. Κουτρουμάνης: τη δημιουργία ενός δικαιότερου – αναλογικότερου συστήματος και τη μείωση της συμμετοχής του δημοσίου, ως ποσοστό του ΑΕΠ στις δαπάνες για συντάξεις. Κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται, καθώς απουσιάζουν οι απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες. Αυτό που αποδεικνύεται και είναι άμεσα μετρήσιμο είναι το γεγονός ότι, τη μεγαλύτερη ωφέλεια το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης τη δέχεται από τους ήδη συνταξιούχους, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς, λόγω της εφαρμογής του ΛΑΦΚΑ και της περικοπής δώρων και επιδομάτων (13ης και 14ης σύνταξης) οι συντάξεις μειώνονται κατά μέσο όρο, περίπου κατά 11% - 12%. Η ανυπαρξία αναλογιστικών μελετών, αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα και στην όποια διαπραγμάτευση είναι σε θέση να κάνει ο υπουργός Εργασίας με τους εκπροσώπους της τρόικας των δανειστών, οι οποίοι ήδη θέτουν σε αντιπαραβολή το σχέδιο με το μνημόνιο και σημειώνουν αποκλείσεις...

Στο απεργιακό τοπίο, η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή. Μία ώρα νωρίτερα, στην Ομόνοια, θα συγκεντρωθούν τα μέλη του ΠΑΜΕ. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 10:00 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενώ τα μέλη του ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθούν, την ίδια ώρα, στο άγαλμα του Ελ.Βενιζέλου.

Στη σημερινή απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να αναμένονται προβλήματα στις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις συναλλαγές με το δημόσιο -εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κλπ- αλλά και τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς στην απεργία συμμετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές. Πάντως, από το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζουν ότι οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά, με προσωπικό ασφαλείας.

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία, λόγω της συμμετοχής των ναυτεργατών στην απεργία, ενώ απεργούν και οι λιμενεργάτες. Προβλήματα θα υπάρξουν στις πτήσεις εσωτερικού λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Λεωφορεία, ΟΣΕ, προαστιακός, μετρό και τρόλεϊ δεν θα κυκλοφορήσουν σήμερα, ενώ από τις 10.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα θα λειτουργήσουν ο ηλεκτρικός και το τραμ. Λόγω της 24ωρης απεργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς δεν θα ισχύσει την Πέμπτη ο δακτύλιος.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Από τα καθήκοντά τους απέχουν οι δικηγόροι, ενώ και οι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν εξαγγείλει για σήμερα 24ωρη απεργία.

Στην απεργία συμμετέχει και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία έχει αποφασίσει συνέχιση των κινητοποιήσεων, με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη Τρίτη.

Μετά από αίτημα της ΓΣΕΕ, οι δημοσιογράφοι –πλην των εργαζόμενων στα κρατικά κανάλια– ανέστειλαν την κινητοποίησή τους και θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία, κατά την ημέρα ψήφισης του σχεδίου νόμου.

source: capital.gr

No comments:

Share |