Thursday, May 20, 2010

Ελληνική ένεση ρευστότητας €1 δισ.


Ελληνική ένεση ρευστότητας €1 δισ.


Καταθέσεις ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μπήκαν στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα από την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες ενισχύοντας τη ρευστότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος κόντρα στις ανησυχίες των τραπεζιτών για νέο ράλι των καταθετικών επιτοκίων. Η ροή καταθέσεων από την Ελλάδα ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια το μήνα, καθώς οι φόβοι που δημιουργήθηκαν στις αγορές από την κρίση στην Ελλάδα ωθούν μικρό αριθμό Ελλήνων καταθετών σε άλλα χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, Μιχάλη Καμμά, από τις αρχές του έτους μέχρι και τέλος Απριλίου, «φαίνεται να έχουν φθάσει στην Κύπρο καταθέσεις περίπου €1 δισ. από την Ελλάδα».


Πέραν των θυγατρικών ελληνικών τραπεζών, επισημαίνουν οι τραπεζίτες, οι Έλληνες καταθέτες στρέφονται και στις κυπριακές τράπεζες. Το προφίλ των Ελλήνων καταθετών είναι επιχειρηματίες και άτομα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας που συνάπτουν κυρίως ετήσια ή πιο μικρής διάρκειας γραμμάτια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οι καταθέσεις των κατοίκων της ευρωζώνης στην Κύπρο (που περιλαμβάνουν και τις καταθέσεις κατοίκων Ελλάδας) έφθασαν το Μάρτιο τα €2,19 δισ. από €1,72 δισ. το Φεβρουάριο και €1,15 δισ. τον περσινό Μάρτιο.

Ευτυχώς για τις ελληνικές τράπεζες, η εκροή καταθέσεων από το ελληνικό σύστημα είναι σχετικά μικρή.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από το Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι και το Μάρτιο (βλέπε πίνακα) έχουν φύγει από τη χώρα καταθέσεις €12,75 δισ. μειώνοντας το σύνολο των καταθέσεων στα €269 δισ.

Αν και μικρό για τα ελληνικά δεδομένα, το €1 δισ. που κατέληξε στο εγχώριο σύστημα συνέβαλε στη συγκράτηση των καταθετικών επιτοκίων στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch με τηλεφωνική έρευνα σε 12 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες και τα ΣΠΙ για ετήσια γραμμάτια €100 χιλ. παραμένουν καθηλωμένα κοντά στο 4%, όσο ήταν περίπου και τον Απρίλιο.


Οι τραπεζίτες δεν εφησυχάζουν όμως και εκτιμούν πως η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα ενδέχεται να συμβάλει μεσοπρόθεσμα στην αύξηση του κόστους του χρήματος, λόγω των πιέσεων ρευστότητας που εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες.

«Η αύξηση των spreads των ελληνικών ομολόγων δημιουργεί αυξητικές πιέσεις στα καταθετικά επιτόκια στην Ελλάδα και κατά συνέπεια αυτό επηρεάζει έμμεσα και σε κάποιο βαθμό τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο», ανέφερε στη StockWatch, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Popular, Χρίστος Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμά, στην Ελλάδα υπάρχουν ανοδικές τάσεις στα επιτόκια και υπάρχει ενδεχόμενο το κλίμα της ανοδικής τάσης να παρατηρηθεί και στην Κύπρο. «Ωστόσο», τόνισε ο κ. Καμμάς, «ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν λόγω της αστάθειας που υπάρχει στις αγορές». «Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των μακροοικονομικών εξελίξεων», πρόσθεσε.

Για μετριασμό των πιέσεων ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε το τελευταίο διάστημα σε υιοθέτηση ρυθμίσεων που ευκολύνουν τον διατραπεζικό δανεισμό.

Οι κύπριοι τραπεζίτες εκτιμούν όμως πως ακόμα και αυτά τα μέτρα δεν θα είναι αρκετά για να αποτρέψουν την αύξηση των εγχώριων τραπεζικών επιτοκίων.

«Σίγουρα τα μέτρα που επιτρέπουν στις ελλαδικές τράπεζες να δανείζονται από την ΕΚΤ με χαμηλούς όρους τονώνουν τη ρευστότητα τους. Όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που θα περιορίσει τις πιέσεις στην άνοδο των επιτοκίων», σημείωσε ο Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Τράπεζας, Ανδρέας Παπαδόπουλος.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |