Monday, September 20, 2010

ΗΠΑ: Αμετάβλητος στις 13 μονάδες ο δείκτης στεγαστικής αγοράς NAHB


ΗΠΑ: Αμετάβλητος στις 13 μονάδες ο δείκτης στεγαστικής αγοράς NAHB

Στις 13 μονάδες για δεύτερο διαδοχικό μήνα διατηρήθηκε το Σεπτέμβριο δείκτης στεγαστικής αγοράς που καταρτίζει η National Association of Home Builders, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.


Σημειώνεται πως οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου τοποθετούσαν το δείκτη στις 14 μονάδες.

Ο δείκτης μετρά τις προσδοκίες των κατασκευαστών για την πορεία του κλάδου με τα μεγέθη άνω των 50 μονάδων να αντιπροσωπεύουν τις θετικές απόψεις.

source: capital.gr

IBM: Συμφωνία για την εξαγορά της Netezza έναντι 1,7 δισ. δολ.


IBM: Συμφωνία για την εξαγορά της Netezza έναντι 1,7 δισ. δολ.

Την εξαγορά της Netezza Corporation έναντι 27 δολ. ανά μετοχή ή 1,7 δισ. δολ. ανακοίνωσε σήμερα η IBM επισημαίνοντας ότι η εξαγορά θα επεκτείνει τις πρωτοβουλίες της στον τομέα Business Analytics.

Η εξαγορά, η οποία υπόκειται στην έγκριση των μετόχων της Netezza, αναμένεται να ολοκληρωθεί το δ΄ τρίμηνο του 2010.

source: capital.gr

Ρωσία: "Ψαλίδι" σε 100 χιλ. θέσεις εργασίας του Δημοσίου


Ρωσία: "Ψαλίδι" σε 100 χιλ. θέσεις εργασίας του Δημοσίου


Τη μείωση των διοικητικών θέσεων εργασίας στο δημόσιο κατά 100.000 έως το 2013 εξετάζει η Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Alexei Kudrin, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

“Αναμένουμε πως τα επόμενα τρία χρόνια περισσότερες από 100.000 ομοσπονδιακές θέσεις θα έχουν κοπεί,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός προσθέτοντας πως το συνολικό όφελος μετά την τριετία θα ανέρχεται σε 1,04 δισ. δολάρια.

source: capital.gr

Σε υψηλά 15 ετών το βαμβάκι


Σε υψηλά 15 ετών το βαμβάκι


Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών διαπραγματεύεται σήμερα το βαμβάκι, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να υπερβαίνει την προσφορά και οι ζημιές στις καλλιέργειες του Πακιστάν και της Κίνας δεν έχουν ακόμη εκτιμηθεί στην πλήρη τους έκταση.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του Δεκεμβρίου έφτασε να διαπραγματεύεται νωρίτερα έως τα 1,0198 δολάρια/ λίβρα στη Νέα Υόρκη, με κέρδη 3,8%, ενώ τον τελευταίο χρόνο η τιμή έχει ενισχυθεί συνολικά κατά 62%. Είναι η πρώτη φορά από το 1995 που η τιμή ξεπερνάει το 1 δολάριο.

Η παραγωγή της Κίνας -που αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό και καταναλωτή βάμβακος παγκοσμίως- αναμένεται μειωμένη για φέτος λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών φέτος, όπως και στην Ινδία, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό παγκοσμίως.

Μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, οι εισαγωγές βάμβακος από το Πακιστάν αναμένονται αυξημένες κατά 100% στα 3,5 εκατ. bales, ενώ αυξημένες αναμένονται φέτος και οι εισαγωγές της Κίνας, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση μεταξύ αναλυτών του πρακτορείου Bloomberg.

source: capital.gr

Με αλλεπάλληλα ρεκόρ συνεχίζει ο χρυσός


Με αλλεπάλληλα ρεκόρ συνεχίζει ο χρυσός

Συνεχίζει να κερδίζει έδαφος ο χρυσός φτάνοντας σε νέα υψηλά στην Ασία μετά τα τρία ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας.

Ο χρυσός άμεσης παράδοσης σημείωσε σήμερα και νέο ρεκόρ φτάνοντας τα 1,283,20 δολ. ανά ουγγιά στις συναλλαγές στην Ασία μετά το ιστορικό υψηλών των 1.282,97 δολ. την περασμένη Παρασκευή.

Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου κερδίζει 6 δολ. στα 1.283,50 δολ. ανά ουγγιά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Globex, ενώ νωρίτερα αναρριχήθηκε στο υψηλό των 1.284,90 δολ.

Το συμβόλαιο σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ στο κλείσιμο την Παρασκευή στα 1.277,5 δολ. ανά ουγγιά στη Νέα Υόρκη, ενώ στα υψηλά της ημέρας είχε φτάσει τα 1.284,40 δολ. ανά μετοχή.

Σε ανάλυση της η Barclays Capital εκτιμά ότι ο χρυσός οδεύει για τεχνική διόρθωση μετά τα ισχυρά κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας και τις τάσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών που φάνηκαν από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Επισημαίνει ωστόσο ότι ενδεχόμενη διόρθωση θα προσελκύσει αγοραστές με το πολύτιμο μέταλλο να βρίσκεται επίπεδα στήριξης στα 1,250 με 1.263 δολ. ανά ουγγιά.

Η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί πιθανή περαιτέρω άνοδο του χρυσού, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Σε δημοσκόπηση 20 αναλυτών, επενδυτών και traders οι 16 δήλωσαν ότι το μέταλλο θα συνεχίσει να κερδίζει έδαφος, ενώ δύο εκτίμησαν ότι θα υποχωρήσει και δύο ήταν ουδέτεροι.

Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην κρίσιμη συνεδρίαση της Νομισματικής Πολιτικής της αμερικανικής Federal Reserve αυτή την εβδομάδα. Αναλυτές και επενδυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενδεχομένως να προετοιμάσει τον δρόμο για περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση με στόχο την τόνωση της οικονομίας. Νέες αγορές ομολόγων και άλλων κυβερνητικών τίτλων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα με στόχο την αύξηση της προσφοράς χρήματος αναμένεται να αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο.

source: capital.gr

Burberry: Από τους Κινέζους επισκέπτες το 30% των πωλήσεων


Burberry: Από τους Κινέζους επισκέπτες το 30% των πωλήσεων

Οι Κινέζοι επισκέπτες στη Βρετανία, αντιστοιχούν στο 30% των δραστηριοτήτων της Burberry Group Plc στη Βρετανία, σύμφωνα με την Angela Ahrendts, τη διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας.

Από την πλευρά της η Stacey Cartwright, η επικεφαλής οικονομικών του ομίλου, δήλωσε ότι τέτοιες πωλήσεις ενισχύονται και από την υποχώρηση της στερλίνας, προσθέτοντας ότι τα προϊόντα Burberry είναι 40% φθηνότερα στη Βρετανία από ό,τι στην Κίνα, κυρίως εξαιτίας των φόρων και των τελών.

Χαρακτηριστικό είναι πως η εταιρεία, σχεδιάζει να προσθέσει άλλα 10 καταστήματα στο δίκτυό της στην Κίνα, μέχρι το τέλος του έτους.

source: capital.gr

ΕΤΕ: "Πράσινο φως" για υποκαταστήματα σε Τουρκία


ΕΤΕ: "Πράσινο φως" για υποκαταστήματα σε Τουρκία


Το "πράσινο φως" των ρυθμιστικών αρχών για τη δημιουργία 35-40 νέων υποκαταστημάτων στην Τουρκία εξασφάλισε η Finansbank, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με το πρωινό report της Proton.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η ΕΤΕ σχεδιάζει το άνοιγμα των εν λόγω υποκαταστημάτων εντός του έτους.

source: euro2day.gr

FT: Αναβλήθηκαν τα «τεστ αντοχής» των ελληνικών τραπεζών


FT: Αναβλήθηκαν τα «τεστ αντοχής» των ελληνικών τραπεζών


Την αναβολή των «τεστ αντοχής» στις ελληνικές τράπεζες κατά ένα μήνα αποφάσισαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , σύμφωνα με τους Financial Times.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα σε σημερινό δημοσίευμά της, η αναβολή των τεστ αποφασίστηκε προκειμένου να έχουν οι αρμόδιες αρχές τον χρόνο να αποτιμήσουν την πορεία των πωλήσεων ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές.

Τα stress tests των ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Οκτωβρίου, αναφέρουν οι FT.

Η καθυστέρηση αυτή σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερος χρόνος για να αξιολογηθούν τόσο τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όσο και η έκβαση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

«Μια επιτυχημένη ΑΜΚ από την ΕΤΕ θα δώσει ώθηση στην εμπιστοσύνη των επενδυτών… Επίσης θα επιταχύνει τις συγχωνεύσεις και εξαγορές που βρίσκονται ήδη υπό συζήτηση», σχολίασε ανώτατος τραπεζίτης.

Αύριο έχει προγραμματιστεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου τρίμηνης διάρκειας, με την προσοχή των αναλυτών να είναι στραμμένη στις προσφορές που θα κατατεθούν καθώς και στα επίπεδα στα οποία θα διαμορφωθεί το επιτόκιο δανεισμού.

source: naftemporiki.gr

Ιρλανδία: Αποκλείει τη βοήθεια από ΕΕ και ΔΝΤ


Ιρλανδία: Αποκλείει τη βοήθεια από ΕΕ και ΔΝΤ

Απέκλεισε την χρηματοοικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Brian Lenihan, εν όψει της πώλησης 1,5 δισ. ευρώ σε δημοπρασία ομολόγων αυτή την εβδομάδα.

Ο Lenihan δήλωσε στην Sunday Telegraph ότι απορρίπτει τη σπέκουλα σχετικά με το ότι το κόστος διάσωσης του τραπεζικού συστήματος θα εξαναγκάσει τη χώρα να στραφεί στην ΕΕ και το ΔΝΤ για επείγουσα χρηματοδότηση.

Ο Lenihan προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι η κυβέρνηση μπορεί να δώσει ώθηση στο τραπεζικό σύστημα, ύστερα από την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ιρλανδίας, εν μέσω ανησυχιών ότι το κόστος της διάσωσης αυξάνεται.

source: capital.gr

Γερμανία: Αναμένεται επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2010


Γερμανία: Αναμένεται επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2010



Βερολίνο (Dow Jones) – Η οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2010, αν και η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σε σχέση με το ρυθμό του β΄ τριμήνου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στο μηνιαίο report του.

Μετά από το δεύτερο τρίμηνο, όπου η οικονομία διευρύνθηκε με ετήσιο ρυθμό 9%, το υπουργείο επισήμανε ότι οι τομείς της μεταποίησης και των κατασκευών συγκεκριμένα, είχαν εμφανίσει σημαντική ανάπτυξη.

Ωστόσο, οι πιο πρόσφατοι δείκτες, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της βιομηχανικής παραγωγής που σημείωσε οριακή αύξηση 0,1% τον Ιούλιο και 2,2% υποχώρηση οι βιομηχανικές παραγγελίες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αποδεικνύουν ότι ο ρυθμός της ανάπτυξης έχει έκτοτε επιβραδυνθεί.

«Η ανάκαμψη πιθανότητα θα συνεχιστεί και το υπόλοιπο του έτους, αν και με πολύ μικρότερο ρυθμό», επισημαίνει το υπουργείο.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ότι η Γερμανία θα αναπτυχθεί 3,4% το 2010. Η γερμανική κυβέρνηση έχει μια πολύ χαμηλότερη πρόβλεψη, στο 1,4%, την οποία και αναμένεται να αναθεωρήσει τον επόμενο μήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Rainer Bruederle, έχει δηλώσει ότι ο νέος στόχος θα είναι υψηλότερος του 2,5%.

Αναφορικά με τα χρηματοοικονομικά του προϋπολογισμού της κυβέρνησης, το υπουργείο εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα έχει λιγότερο νέο δανεισμό από ό,τι αρχικά σχεδιαζόταν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο.

Η προσδοκία είναι ότι ο νέος καθαρός δανεισμός θα είναι κατά πολύ κάτω των 60 δισ. ευρώ, επισημαίνεται στο report.

Ο υπουργός Οικονομικών Wolfang Schaeuble δήλωσε στα μέλη του κοινοβουλίου, καθώς παρουσίαζε τις προτάσεις για τον προϋπολογισμό του 2011 την προηγούμενη εβδομάδα, ότι ο καθαρός νέος δανεισμός θα βρίσκεται μεταξύ 50-60 δισ. ευρώ αυτό το χρόνο.

Το report του υπουργείου εμφάνισε ότι τα φορολογικά έσοδα ήταν υψηλότερα κατά 3,6% τον Αύγουστο έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2009. Τα ομοσπονδιακά φορολογικά έσοδα ήταν επίσης υψηλότερα κατά 3,2% έναντι του περασμένου έτους.


source: capital.gr

Περικοπές έως και 1.400 θέσεων εργασίας εξετάζει η Alitalia


Περικοπές έως και 1.400 θέσεων εργασίας εξετάζει η Alitalia

Το ενδεχόμενο περικοπής 1.200-1.400 θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του έτους εξετάζει η ιταλική αεροπορική εταιρεία Alitalia σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Κοριέρε ντέλα Σέρα.

Το ενδεχόμενο περικοπής 1.200-1.400 θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του έτους εξετάζει η ιταλική αεροπορική εταιρεία Alitalia, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Κοριέρε ντέλα Σέρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Ρόκο Σαμπέλι, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει στις περικοπές στις 2 Σεπτεμβρίου σε ομιλία του ενώπιον 400 εργαζομένων. Ο Σαμπέλι έκανε λόγο για μείωση του δυναμικού στο επίπεδο που προβλέπεται από το «Φοίνιξ», το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Το σχέδιο «Φοίνιξ» προβλέπει ότι η Alitalia θα πρέπει να έχει 12.600 υπαλλήλους, δηλαδή 1.400 λιγότερους απ' όσους εργάζονται σήμερα στην εταιρεία.

Σημειώνεται ότι η Alitalita, η οποία ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας, εξαγοράστηκε από ένα συνεταιρισμό Ιταλών μεγαλοεπιχειρηματιών και συγχωνεύτηκε με την Air One, τη δεύτερη σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία της χώρας.

Η νέα εταιρεία ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στις 13 Ιανουαρίου 2009, την επομένη της ανακοίνωσης της συνεργασίας της με την ολλανδογαλλική Air France-KLM. Το σχέδιο εξυγίανσης της Alitalia οδήγησε στην κατάργηση περισσότερων από 3.000 θέσεων εργασίας.

source: naftemporiki.gr

IMF: Greek banks will start merging their subsidiaries in Bulgaria


IMF: Greek banks will start merging their subsidiaries in Bulgaria

Athens. The first victim of the crisis in the Greek banking system may turn out to be the Greek banks in Bulgaria, GR Reporter informs, as quotd by the Klasa daily. So at least the representatives of the International Monetary Fund, of the European Central Bank and of the European Commission see a possible way out of the deadlock, which the financial institutions of our southern neighbor are in. During the past week they met with top managers and major shareholders of large Greek banks and all of them agreed that the main problem of the Greek economy at present and in particular in its banking system is the lack of fresh capital and cash. Global markets are practically closed for both the Greek state and for its banking institutions which practically maintain their liquidity only through the loans from the European Central Bank.

According to the experts of the triple union the bank mergers would not bring fresh capital in the market, because "when two poor people decide to get married, they don’t automatically become rich." That’s why on one hand they have encouraged bankers to look for strategic investors from abroad who are able to provide fresh capital to the Greek market. On the other hand, however, they have warned them that the international investors do not believe in Greece and do not want to take the risk of its economic recovery. There are many reasons – from high taxes to extremely unfavorable labor legislation.

Having in mind this bleak picture the outcome, which the experts of the triple are offering is the sale of the subsidiaries of Greek banks in Sout Eastern Europe. The scheme, which they are offering is: a Greek bank, which is strong in Romania to absorb another Greek bank. And the subsidiary of the second, which is strong in Bulgaria to absorb the first. According to the IMF this would reduce the operating costs of the institutions and respectively it would increase their profits - for example, instead of maintaining two trading floors only one will be maintained and instead of maintaining two administrations there will be only one. At the same time, the banks in Greece will continue to compete and thus the interpersonal problem will be avoided which is currently obstructing a lot of mergers - ie which of the two executive directors to continue to be in charge.

"Find money or sell" – this according to the newspaper "Vima" was the suggestion, which the experts of the triple literally made to the Greek bankers. They also urged them to join the Fund for fiscal stability from which they will also be able to receive cash money. According to the scheme of the board the Greek state will own preferred shares in any bank which comes to need its services. The preferred shares are not entitled to voting rights. If within five years the financial institution does not repay the Fund, those shares will become ordinary ones and will be entitled to voting rights. Furthermore, the Greek state will have the right to appoint a representative on the Board of directors of the Bank, who will have veto power in the decision making.

IMF insists that one way or another the Greek banks increase their capital and reduce their dependence on the European Central Bank, which can not finance them indefinitely. They expect deterioration in the economic climate in Greece in 2011 and even more difficult times for its banks. According to the experts from the Fund the indolence of the Greek banking sector is particularly troubling and most of all the delay of decisions regarding mergers and capital increases. They warn that Greece might repeat the mistake it made with the government bonds in October last year when the new government of George Papandreou instead of immediately begining to sell while the spread-index was still significantly lower, it decided to make statements which gave a signal for the speculators on the international markets to begin to attack.

In the public space appear various scenarios. The forthcoming merger of Eurobank EFG with Alpha Bank was refuted by a top manager of the first at the International Thessaloniki Fair, but the Greek media continue to argue that the contacts between the Spiros Latsis and George Costopoulos continue. Moreover, most unexpectedly for many people Spiros Latsis himself appeared in the Greek capital on Tuesday. Of course, the official reason for the visit is the opening of a museum in the name of his father Yiannis Latsis somewhere near Elefsina. But the wealthy people are rarely so sentimental. Currently, financial analysts estimated as 50 to 50 the chances for the merger of Alpha and Eurobank.

This week, the government advisers from Lazard, HSBC and the London branch of Deutsche Βank have to rule over the proposal of Piraeus Bank to buy the Agricultural Bank and Postal Fund. Other rumors on the other hand claim that the president of Piraeus Michalis Salas is negotiating with Andreas Vgenopoulos about a merger with Marfin. The only certain thing is that the National Bank of Greece proceeds with an increase in its capital by 2.8 billion euros through the sale of 20 percent of its shares to the Turkish Finanz Bank.

International analysts, however, are concerned by the decision of the Bank of Greece in cooperation with the triple, of course, not to announce officially the results of the stress-test-s which the Greek financial institutions will have to undergo in mid-October. Unlike the preceding stress-test-es of the European Commission, which took place in July, the Greek ones are customized to the profile of each bank, its investments abroad, its opening to the Greek government bonds and also its credit policy.

source: focus-fen.net
Share |