Saturday, May 21, 2011

Προβληματισμός για ξένο δανεισμό


Προβληματισμός για ξένο δανεισμό

Σκέψεις για προσφυγή το καλοκαίρι στις ξένες αγορές χρήματος κάνει το υπουργείο Οικονομικών, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που δημιουργεί η έκρυθμη κατάσταση στην Ελλάδα στην πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου.

Η διατήρηση της απόδοσης του κυπριακού δεκαετούς ομολόγου σε επίπεδα πάνω του 6% προβληματίζει το υπουργείο, αφού θα κληθεί να καταβάλει γύρω στις 150 μονάδες ψηλότερο επιτόκιο για να δανειστεί από τις ξένες αγορές σε σχέση με τις αρχές του 2010.

Από την άλλη, όμως, αναγνωρίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αβεβαιότητα που υπάρχει στις διεθνείς αγορές ομολόγων και την ενισχυόμενη δυσπιστία των ξένων αξιολογητών της κυπριακής οικονομίας.

Από την αρχή του έτους, η απόδοση του κυπριακού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 30 μονάδες βάσης, παρά τη μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων ομολόγων χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Η απόδοση του 10-ετούς Ισπανικού ομολόγου έφθασε χθες το 5,2% και της Ιταλίας το 4,5%.

Αντίθετα, στις χώρες που προσέφυγαν στο μηχανισμό στήριξης, οι αποδόσεις εκτινάχθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα, παρουσιάζοντας αύξηση 110-300 μονάδων σε σχέση με το τέλος του 2010.

Στην Ελλάδα η απόδοση του ομολόγου ανήλθε χθες στο 15,5%, στην Ιρλανδία στο 10,2% και στην Πορτογαλία στο 9,4%.

Λόγω των δυσμενών συνθηκών που υπάρχουν στις διεθνείς αγορές, η κυβέρνηση απέφυγε να δανειστεί από το εξωτερικό, πλην μιας μικρής έκδοσης ευρωπαϊκών μεσοπρόθεσμων χρεογράφων ύψους €170 εκ. στο τέλος Φεβρουαρίου 2011.

Από την αρχή του έτους έχει δανειστεί γύρω στο €1 δισ. σε βραχυπρόθεσμη βάση από την εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η Κυπριακή Δημοκρατία θα χρειαστεί να δανειστεί μέχρι τις αρχές του 2012 δύο τουλάχιστον δισεκατομμύρια για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.

Τους επόμενους δέκα περίπου μήνες λήγουν χρεόγραφα ύψους €1,9 δισ., τα οποία θα πρέπει η κυβέρνηση να αναχρηματοδοτήσει από ντόπιους ή ξένους πιστωτές.

source: stockwatch.com.cy
Share |