Thursday, November 8, 2012

Τρία χρόνια ύφεσης στην Κύπρο



Παρατεταμένη ύφεση και επιδείνωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Κύπρο, καθώς η κρίση στην Ελλάδα και οι προκλήσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα περιορίζουν σημαντικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές.

Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, η οικονομία της Κύπρου θα συρρικνωθεί φέτος κατά 2,3%.

Η συρρίκνωση αναφέρεται προκύπτει λόγω των οικονομικών ανισορροπιών και της απώλειας εμπιστοσύνης.

Για το 2013, η συρρίκνωση προβλέπεται να ανέλθει στο 1,7% λόγω της περαιτέρω πτώσης της εγχώριας κατανάλωσης και των επενδύσεων της κυβέρνησης αλλά και των ιδιωτικών επενδύσεων.
image

Η ΕΕ αναμένει συρρίκνωση ύψους 0,7% και το 2014 με την εγχώρια ζήτηση να συρρικνώνεται περαιτέρω και τις καθαρές εξαγωγές να εξακολουθούν να υποστηρίζουν την ανάπτυξη οριακά.

Οι σημερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν διαφέρουν σημαντικά από τις εαρινές της προβλέψεις ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,8% το 2012 και θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,3% το 2013.

Όπως τονίζεται, η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει ακολουθηθεί, η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και η μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα, έχουν επηρεάσει αισθητά την ιδιωτική κατανάλωση.

Επίσης, προστίθεται, η επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών έχει επιδεινώσει το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον ενώ αρνητικά επέδρασε στην επενδυτική δραστηριότητα και η χαμηλή εμπιστοσύνη.

Επιπρόσθετα, αναφέρει η Κομισιόν, οι δυσμενείς εξελίξεις στο εξωτερικό περιβάλλον και ιδιαίτερα στην Ελλάδα και η συνεχής μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν επηρεάσει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Σημαντική συρρίκνωση αναμένεται να συνεχίσει να καταγράφει ο κατασκευαστικός κλάδος.

Αντίθετα, ο εξωτερικός τομέας αναμένεται να επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα μειωθούν λόγω της μείωσης της εγχώριας ζήτησης ενώ οι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν ελαφρά το 2012.

Η προβλεπόμενη οικονομική απόδοση των μεγάλων εμπορικών εταίρων της Κύπρου δείχνει σταδιακή αύξηση των εξαγωγών το 2013 και 2014. Στον τομέα των υπηρεσιών, τόσο ο τουρισμός όσο και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες συνέχισαν να αποδίδουν καλά το 2012 και η τάση αναμένεται να συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια.

Αύξηση αναμένεται να καταγράφουν και τα έσοδα από τον τουρισμό.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί σταδιακά παρά την επιδείνωση του ισοζυγίου εισοδημάτων. Για φέτος, αναμένεται να ανέλθει στο 6,3% ενώ για το 2013 και 2014 θα περιοριστεί στο 3,5% και 3%, αντίστοιχα.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να ανέλθει φέτος στο 5,3% του ΑΕΠ ενώ για το 2013 και 2014 θα αυξηθεί στο 5,7% και 6% αντίστοιχα, αν δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.

Χειρότερες είναι και οι εκτιμήσεις για την πορεία της ανεργίας. Για φέτος, το ποσοστό της ανεργίας εκτιμάται να ανέλθει στο 12,1%. Το Μάιο η Κομισιόν ανέμενε ότι η ανεργία θα ανερχόταν στο 9,8%.

Η αγορά εργασίας θα παραμείνει στο κόκκινο για αρκετά χρόνια καθώς για το 2013 αναμένεται το ποσοστό ανέργων να ανέλθει στο 13,1% και το 2014 στο 13,9%.

Όσον αφορά τους μισθούς, σημειώνεται ότι λόγω της ύφεσης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, η ανάπτυξη θα είναι αρνητική ενώ η παγοποίηση των μισθών μέχρι το 2014 στο δημόσιο τομέα θα επηρεάσει την οικονομία ευρύτερα.

Για το δημόσιο χρέος, στις εαρινές προβλέψεις αναμενόταν να αυξηθεί στο 76,5% από 71,6% το 2011. Λόγω της κρατικής στήριξης της Λαϊκής Τράπεζας, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα αναρριχηθεί στο 89,7% του ΑΕΠ φέτος, στο 96,7% το 2013 και στο 102,7% το 2014.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 3,2% φέτος ενώ για το 2013 προβλέπεται να μειωθεί στο 12,5% και το 2014 στο 1,3%.

Για τον πληθωρισμό ανέμενε το Μάιο ότι θα ανέλθει στο 3,4% φέτος και στο 2,5% το 2013.

Καθοδικοί κίνδυνοι 

Στις προβλέψεις της η ΕΕ τονίζει τους καθοδικούς κινδύνους που υπάρχουν για την οικονομία, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τα δημόσια οικονομικά και του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η αποτυχία της χώρας, επισημαίνεται, να αυξήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται και να θέσει τις πολιτικές σε μια βιώσιμη πορεία θα μπορούσε να επιδεινώσει δραματικά τις προοπτικές και να επηρεάσει τη χαμηλή ρευστότητα, το ψηλό χρέος και την επιδείνωση στην αγορά εργασίας.

Καθοδικός κίνδυνος είναι επίσης η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα λόγω της έκθεσης των τραπεζών και της ανάγκης για περαιτέρω κεφαλαιοποίηση.

ΕΕ 

Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για το σύνολο της ευρωζώνης, καθώς μετά από δύο συνεχόμενη έτη ανάκαμψης, η ευρωπαϊκή οικονομία θα επανέλθει σε ύφεση, όπως και το 2009, με το ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει το 2012 κατά 0,4%. Το 2013 η οικονομία της ευρωζώνης θα παραμείνει στάσιμη με μια πολύ μικρή αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,1%, ενώ για το 2014 προβλέπεται ανάκαμψη με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,4%.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι οικονομικές ανισορροπίες που είχαν συσσωρευτεί πριν από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης το Φθινόπωρο του 2008, έχουν αρχίσει να απορροφώνται, ωστόσο η διαδικασία απορρόφησης αυτών των ανισορροπιών εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά την εσωτερική ζήτηση σε αρκετές χώρες, ενώ η οικονομική δραστηριότητα διαφέρει σημαντικά από το ένα κράτος μέλος στο άλλο. Στις χώρες που γνώρισαν μια σημαντική υποχώρηση της ανταγωνιστικότητάς τους στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του ευρώ, η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται αισθητά και αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών τους, το μέγεθος της οποίας θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Η έκθεση δίνει και μια νότα αισιοδοξίας από το 2014 και μετά, επισημαίνοντας ότι η βελτίωση που σημειώνεται στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε συνδυασμός με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς, ενώ τα μέτρα συντονισμού των οικονομικών πολιτικών που λαμβάνονται σε επίπεδο Ευρωζώνης θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη.

Στην Ελλάδα η ύφεση της οικονομίας αναμένεται να ανέλθει στο 6% για το 2012 και 4,2% για το 2013. Για το 2014, αναμένεται ανάκαμψη 0,6%.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, εκτιμάται να διαμορφωθεί φέτος στο 176,7% του ΑΕΠ, θα αγγίξει το 188,4% το 2013 και θα εκτοξευθεί το 2014 στο 188,9%. 
source: stockwatch.com.cy

Mε 153 «ναι» πέρασε το πολυνομοσχέδιο

Με 153 «ναι» έναντι 128 «όχι» και 18 «παρών» σε σύνολο 299 παρόντων και μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τα επείγουσα Μέτρα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

 Α. Σαμαράς: H Eλλάδα έκανε το βήμα προς την ανάκαμψη H Eλλάδα έκανε μεγάλο, αποφασιστικό και αισιόδοξο βήμα, το βήμα προς την ανάκαμψη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξερχόμενος από τη Βουλή και πρόσθεσε πως η έγκριση του πολυνομοσχεδίου αποτελούσε προϋπόθεση για να δουν οι Έλληνες καλύτερες ημέρες.

 Επόμενο βήμα, συνέχισε, είναι ο προϋπολογισμός και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα ψηφιστεί από τη Βουλή την Κυριακή. Επιπλέον είπε ότι προσωπικός του στόχος από τη Δευτέρα είναι να δοθεί το δικαίωμα στην ανάπτυξη και το χαμόγελο στο λαό μέσω της δουλειάς, της συντονισμένης δράσης με επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις και κινήσεις που θα δώσουν και προς τα μέσα την αλλαγή της ψυχολογίας και προς τα έξω το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. «Επομένως σήμερα ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα για το οποίο προφανώς είμαι πολύ ευχαριστημένος», κατέληξε. Γ. Στουρνάρας: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

 Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ότι η κυβερνητική τρόικα μετράει πληγές από την ψηφοφορία. «Με τα καταστροφικά μέτρα όμως, θα πληγώσει οικονομία και κοινωνία. Να τους σταματήσουμε!», πρόσθεσε. 153 «ναι», 128 «όχι», 18 «παρών» Διαγραφές σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ Ο Αθ. Νάκος ανακοινώνει τις διαγραφές από τις Κ.Ο. της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της N.Δ. δεν ψήφισε τα μέτρα ο βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης ο οποίος διεγράφη. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισαν τα μέτρα οι βουλευτές Μιχάλης Κασσής (όχι), Θόδωρος Παραστατίδης (όχι), Αντζελα Γκερέκου (παρούσα), Μάρκος Μπόλαρης (παρών), Γιάννης Κουτσούκος (παρών) και Κώστας Σκανδαλίδης (απουσίαζε). Όλοι τους διαγράφηκαν στη συνέχεια με απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου.

 Ο Κώστας Σκανδαλίδης αιτιολόγησε την απουσία του από την ψηφοφορία με γραπτή του δήλωση στην οποία αναφέρει πως τα μέτρα και η διαδικασία διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε, δυστυχώς αποτελούν πλήρη αντιστροφή των προεκλογικών λόγων του ΠΑΣΟΚ και κατάφωρη παραβίαση της προγραμματικής συμφωνίας. Παράλληλα χαρακτηρίζει επιβεβλημένο από αύριο κιόλας τον επανακαθορισμό των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση και τις πολιτικές που ακολουθεί.

Επίσης εξηγεί ότι αν παρέμενε στην αίθουσα προκειμένου να ψηφίσει «ναι» αυτό θα συνιστούσε αποδοχή της οριστικής μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο ενώ δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην ψηφοφορία για να ψηφίσει «όχι» διότι τυχόν πλειοψηφία του «όχι» θα οδηγούσε σε άρση της δεδηλωμένης και σε άμεσες εκλογές που σήμερα δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν στη χώρα. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, οι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς καταψήφισαν τα μέτρα διαφοροποιούμενοι από την επίσημη γραμμή του κόμματος που επέλεξε το «παρών».

 Η συζήτηση «Σήμερα καλούμαστε να επισφραγίσουμε τη νέα αξιοπιστία της Ελλάδας. Σήμερα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα αφεθούμε στην απόλυτη χρεοκοπία και αν θα επιστρέψουμε στη δραχμή ή αν θα βγούμε από την κρίση ενωμένοι», είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του πριν την ψηφοφορία [Βλέπε άρθρο] . Δεν παίζουμε με τη στρατηγική της χώρας, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι «η σταθερή μας θέση για τα εργασιακά μάς υπαγορεύει να μην ψηφίσουμε το σχέδιο νόμου και να δηλώσουμε «παρών» στην ψηφοφορία».

 Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με κυρίαρχη την κατηγορία ότι δεν έχει όρια και δεν θέτει κόκκινες γραμμές που να συγκρατούν τη χώρα από την κατρακύλα στην οποία οδηγείται, εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Την πρόταση για μονομερή διαγραφή του χρέους επανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ενώ για μέτρα που χαρακτηρίζονται από βαρβαρότητα έκανε λόγο η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η Χρυσή Αυγή καταψηφίζει τα μέτρα που οδηγούν σε περαιτέρω φτωχοποίηση τον Έλληνα, δήλωσε από την πλευρά του ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε αποσύρει τη νομοτεχνική βελτίωση με την οποία άνοιγε ο δρόμος για τις μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής χωρίς να απαιτείται προηγούμενη αλλαγή του Κανονισμού.

 source: naftemporiki.gr
Share |