Friday, July 22, 2011

Fitch: Η συμμετοχή ιδιωτών φέρνει "restricted default" για την Ελλάδα


Fitch: Η συμμετοχή ιδιωτών φέρνει "restricted default" για την Ελλάδα


Ως «σημαντικό και θετικό βήμα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της σταθερότητας της Ευρωζώνης» χαρακτηρίζει o David Riley, επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων της Fitch, τη χθεσινή συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για στήριξη της Ελλάδας, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του οίκου, «μια πιο ενιαία και συνεκτική πολιτική απάντηση απέναντι στην ελληνική κρίση και απέναντι στην ευρύτερη χρηματοπιστωτική αστάθεια στην Ευρωζώνη μετριάζει τη βραχυπρόθεσμη πίεση στα πιστωτικά προφίλ των χωρών της περιοχής».

«Ωστόσο», συμπληρώνει, «έως ότου υπάρξει μια βιώσιμη και ευρεία οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή, συνδυαζόμενη με πρόοδο στη μείωση των ελλειμμάτων των κρατικών προϋπολογισμών και με δομικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, νέα επεισόδια στη μεταβλητότητα των αγορών δεν μπορούν να αποκλειστούν και οι καθοδικές πιέσεις στις κρατικές αξιολογήσεις θα διατηρηθούν».

«Η μεγαλύτερη λειτουργική ευελιξία του EFSF (και του διαδόχου του από τα μέσα του 2013 ESM) σε συνδυασμό με τη δέσμευση για αύξηση της δανειοδοτικής του ικανότητας στα 440 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν ουσιαστικά, κατά την άποψη της Fitch, την αποτελεσματικότητά του ως προς την υποστήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη. Η απόφαση για παροχή νέου δανείου ύψους 109 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ με χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης, αλλά και για διαφάνεια στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) επίσης θα στηρίξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς και στην Ελλάδα (CCC)».

Ο οίκος ανακοίνωσε επίσης ότι θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε “Restricted Default”, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο "πακέτο" στήριξης.

Όπως εξηγεί, «η συμμετοχή των ιδιωτών σε ένα νέο πρόγραμμα των Ε.Ε.-ΔΝΤ για τη στήριξη της Ελλάδας, όπως περιγράφεται στην πρόταση του Institute for International Finance (IIF) που έγινε γνωστή στη Σύνοδο, αποτελεί κατά τη Fitch εξέλιξη που συνιστά ΄Restricted Default΄ (RD). Σύμφωνα με το IIF, η προτεινόμενη ανταλλαγή χρέους υποδηλώνει ζημία 20% στην καθαρή παρούσα αξία για τις τράπεζες και άλλους κατόχους ελληνικού χρέους. Μια ανταλλαγή που προσφέρει νέους τίτλους με όρους δυσμενέστερους από τους αρχικά συμβατικά συμφωνημένους για το υπάρχον χρέος και, όταν το εν λόγω κράτος βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια, συνιστά γεγονός χρεοκοπίας» σύμφωνα με τα κριτήρια του οίκου.

Η Fitch θα ανακοινώσει νέες «μετά-χρεοκοπίας» (post-default) αξιολογήσεις για την Ελλάδα και για τα νέα ομόλογα όταν «θεραπευθεί» το γεγονός της χρεοκοπίας με την έκδοση νέων τίτλων προς τους συμμετέχοντες ομολογιούχους.

Μαζί με άλλους σχετικούς παράγοντες, η μεγαλύτερη περίοδος ωρίμανσης και η μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του ελληνικού δημοσίου χρέους θα αντανακλώνται στις νέες αξιολογήσεις, οι οποίες πιθανότατα θα είναι της κατηγορίας “low-speculative”, αναφέρει ο οίκος.

Στην ίδια ανακοίνωση η Fitch αναφέρει πως παρά το γεγονός ότι εκλαμβάνεται ως Restricted Default η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης προσφέρουν στην Ελλάδα ένα «παράθυρο ευκαιρίας» ώστε να ανακτήσει τη φερεγγυότητά της, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Charles Dallara, είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα τεθεί σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά για λίγο. Ο γενικός διευθυντής του IIF, τόνισε επίσης ότι ο οργανισμός ξόδεψε πολύ χρόνο μελετώντας τους κινδύνους που σχετίζονται με την τοποθέτηση της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας από τους οίκους αξιολόγησης. «Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι δεδομένου του εύρους του προγράμματος και της συνολικής βελτίωσης του outlook για την Ελλάδα, ότι η ‘επιλεκτική χρεοκοπία’ είναι μία προσωρινή κατάσταση για την Ελλάδα που θα περάσει πολύ γρήγορα», υπογράμμισε.

Χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής είχε τονίσει ότι αν η Ελλάδα τεθεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας λόγω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα, οι ηγέτες αποφάσισαν να υπάρξει ένα «μαξιλάρι» 35 δισ. ευρώ για τα ελληνικά ενέχυρα. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται τα ομόλογα της χώρας για τις πράξεις αναχρηματοδότησης.

Τί λέει η Fitch για Ιρλανδία - Πορτογαλία

Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, η Fitch σχολιάζει ότι η μείωση του επιτοκίου και η επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης υποστηρίζουν τη δυναμική του χρέους των δύο χωρών και το πιστωτικό τους προφίλ.

Ο οίκος κατά τις αξιολογήσεις του για τις δύο χώρες εστιάζει πρωταρχικά στις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης και στην πρόοδό τους για επαναφορά των δημόσιων οικονομικών τους σε βιώσιμη τροχιά.

Όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, η Fitch δίνει έμφαση στη δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών ότι η συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα είναι μία «εξαιρετική και μοναδική λύση». «Ωστόσο», προσθέτει, «αν οι οικονομίες τις Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και τα δημόσια οικονομικά τους δεν βρίσκονται με σιγουριά σε βιώσιμη τροχιά το 2013, όταν αμφότερες θα χρειαστεί να ανακτήσουν πρόσβαση σε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση από τις αγορές, το δυνητικό προηγούμενο της συμμετοχής ιδιωτών στο ελληνικό πακέτο θα ενσωματωθεί στις αξιολογήσεις της Fitch για τους κινδύνους των ομολογιούχων και θα αντανακλάται στις γνώμες και δράσεις του οίκου».

Moody΄s: Σύντομα η ανακοίνωση για την αξιολόγηση της Ελλάδας

Στο μικροσκόπιο της Moody΄s βρίσκεται το σχέδιο των Ευρωπαίων ηγετών για την επέκταση των δανείων προς την Ελλάδα.

Σε ανακοίνωσή του ο οίκος αναφέρει "πως αναλύει τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν οι Ευρωπαίοι στις Βρυξέλλες και πως το κοινό θα έχει σύντομα στα χέρια του την έκθεσή της Moody΄s για τις πιθανές επιπτώσεις στην αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας".

Σημειώνεται ότι o οίκος έχει θέσει αξιολόγηση "Caa1" στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, που ανήκει στην κλίμακα "junk"



source: capital.gr

ΗΠΑ: Απέρριψε η Γερουσία το ν/σ των ρεπουμπλικανών για το χρέος


ΗΠΑ: Απέρριψε η Γερουσία το ν/σ των ρεπουμπλικανών για το χρέος


Συνεχίζονται οι διαφωνίες μεταξύ δημοκρατικών και ρεπουμπλικανών για τον τρόπο μείωσης του ελλείμματος και της αύξησης του ορίου των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο επικεφαλής των ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων John Boehner τόνισε σε δηλώσεις του πως η επίτευξη συμφωνίας απέχει πολύ.

Την ίδια στιγμή η Γερουσία σε ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σήμερα με ψήφους 51 κατά και 46 υπέρ απέρριψε το νομοσχέδιο των ρεπουμπλικανών που είχε εγκριθεί εντός της εβδομάδας από τη Βουλή.

Το νομοσχέδιο προέβλεπε την αύξηση του ορίου χρέους κατά 2,4 τρισ. δολάρια καθώς και περικοπές δαπανών ίδιου ύψους.



source: capital.gr

Microsoft: Αύξηση 30% στα καθαρά κέρδη το Q4


Microsoft: Αύξηση 30% στα καθαρά κέρδη το Q4

Καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε ο τεχνολογικός κολοσσός της Microsoft λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης της Wall.

Αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 5,87 δισ. δολάρια ήτοι στα 0,69 σεντς ανά μετοχή έναντι 4,52 δισ. δολάρια (51 σεντς ανά μετοχή) την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Επιπλέον τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 8% στα 17,4 δισ. δολάρια.



source: euro2day.gr

"Κατηφορίζουν" spread και CDS!


"Κατηφορίζουν" spread και CDS!

Καθώς απομακρύνονται τα ενδεχόμενα του selective default και του "ντόμινο".

Tην "κατιούσα" έχουν πάρει στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές τόσο τα ελληνικά spread και CDS όσο και της υπόλοιπης Ευρωζώνης, καθώς το σχέδιο "Μάρσαλ" για την Ελλάδα ανακούφισε αγορές και επενδυτές, την ώρα που απομακρύνονται τουλάχιστον προς το παρόν τα ενδεχόμενααφενός του selective default και αφετέρου του "ντόμινο" κυρίως σε Ιταλία και Ισπανία.

Πιο αναλυτικά, το CDS του ελληνικού 5ετούς ομολόγου υποχωρεί στις 1.675 μ.β., του ισπανικού στις 372 μ.β., του πορτογαλικού στις 850 μ.β., του ιταλικού στις 214 μ.β. και του ιρλανδικού στις 800 μονάδες βάσης.

Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου διαμορφώνεται στις 1.353 μ.β, του 5ετούς στις 2.262 μ.β. και του 2ετούς στις 2.953 μονάδες βάσης.

Το spread του πορτογαλικού 10ετούς κινείται στις 838 μονάδες βάσης, του ιρλανδικού υποχωρεί προς τις 900 μονάδες βάσης (στις 907 μ.β. συγκεκριμένα), του ισπανικού στις 271 μ.β. και του ιταλικού στις 231 μονάδες βάσης.

source: reporter.gr

ΜPB: Στις 30/8 τα αποτελέσματα


ΜPB: Στις 30/8 τα αποτελέσματα

Την Τρίτη 30 Αυγούστου, 2011 θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Marfin Popular Bank, για να εξετάσει μεταξύ άλλων τα Οικονομικά Αποτελέσματά της για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2011. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την ίδια ημέρα.

source: reporter.gr

Γερμανία: Πτώση του δείκτη Ifo τον Ιούλιο


Γερμανία: Πτώση του δείκτη Ifo τον Ιούλιο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)— Σε χαμηλό εννέα μηνών υποχώρησε η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη τον Ιούλιο, καθώς οι εταιρείες αναμένουν μικρότερη ανάπτυξη στις εξαγωγές και είναι λιγότερο αισιόδοξες όσον αφορά τις δραστηριότητες λιανικής και χονδρικής, σύμφωνα με το γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο Ifo.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις 112,9 μονάδες, χωρίς να ικανοποιήσει τους οικονομολόγους που ανέμεναν 113,8 μονάδες.

Τον Ιούνιο, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο στις 114,5 μονάδες.

Παράλληλα, ο Ifo ανακοίνωσε πως η παραγωγική δυναμικότητα της μεταποίησης έχει ενισχυθεί από την Άνοιξη και πως οι εταιρείες συνεχίζουν να σχεδιάζουν προσλήψεις νέου προσωπικού. Επιπλέον, το κλίμα βελτιώθηκε στον κατασκευαστικό κλάδο.





source: capital.gr

Σκληρές διαπραγματεύσεις για το χρέος στις ΗΠΑ


Σκληρές διαπραγματεύσεις για το χρέος στις ΗΠΑ

Mε το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τις ΗΠΑ, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, παρόλο που εντείνονται τα «παζάρια» αλλά και οι πιέσεις στις δύο πλευρές «να τα βρουν».

Και αυτό, κατά προτίμηση, πριν από τη σημερινή εκπνοή της προθεσμίας, που έχει θέσει ο Λευκός Οίκος ώστε να προλάβει το Κογκρέσο να εγκρίνει όλες τις απαραίτητες πράξεις για την αύξηση του ορίου δανεισμού πριν από τις 2 Αυγούστου. O Ντέιβιντ Μπίαρς, ανώτερο στέλεχος του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor΄s, επρόκειτο να συναντηθεί αργά χθες το βράδυ με Ρεπουμπλικάνους που αντιτίθενται στην αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου, χωρίς σημαντικές περικοπές δαπανών, για να συζητήσουν τους λόγους για τους οποίους ο οίκος αξιολόγησης μπορεί να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Προειδοποίηση

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η S&P έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχουν 50% πιθανότητες να υποβαθμίσει την κορυφαία πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ μέσα σε τρεις μήνες, αν δεν υπάρξει συμφωνία μείωσης του ελλείμματος. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος διέψευσε χθες δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο ο Μπ. Ομπάμα και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, βρίσκονται κοντά στην άμεση επίτευξη συμφωνίας για τη μείωση του ελλείμματος και την αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου.

Ο Λευκός Οίκος τόνισε, ωστόσο, ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών και ότι υπάρχει δυναμική στην κατεύθυνση μίας «ισορροπημένης» συμφωνίας για το έλλειμμα... Χθες, περισσότεροι από 80 Ρεπουμπλικάνοι, από τους 240 της Βουλής των Αντιπροσώπων συνυπέγραψαν επιστολή, με την οποία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο εναλλακτικό σχέδιο των ηγετών των Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, Μιτς Μακόνελ και Χάρι Ριντ, σύμφωνα με το οποίο εξουσιοδοτείται μονομερώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, να αυξήσει το όριο δανεισμού έως 2,5 τρισ. δολ. σε τρεις φάσεις το επόμενο έτος.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος Ομπάμα προσπαθεί να προωθήσει το Σχέδιο Β της «Συμμορίας των Έξι» κορυφαίων στελεχών και από τα δύο Κόμματα, το οποίο περιλαμβάνει μείωση του ελλείμματος κατά 3,75 τρισ. δολ., με περικοπές δαπανών που θα συνδυάζονται με αυξήσεις στους φόρους. Την ίδια στιγμή, η Fed, ετοιμάζεται πυρετωδώς για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ. Ο Τσάρλς Πλόσερ, πρόεδρος της Fed στη Φιλαδέλφεια, αποκάλυψε ότι η κεντρική τράπεζα τους τελευταίους μήνες συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Οικονομικών για το ενδεχόμενο η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών στις 2 Αυγούστου -εάν δεν επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία.

Πιέσεις

Οι Ρεπουμπλικάνοι δέχονταν χθες ισχυρές πιέσεις για να οδηγηθούν σε συμφωνία που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία, ικανοποιώντας τη Wall Street. Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτελούν το σοβαρότερο εμπόδιο στην επίτευξη της συμφωνίας, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας έχουν δείξει μεγαλύτερη προθυμία στην κατεύθυνση του συμβιβασμού.

Ωστόσο, ο κ. Μπένερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα περισσότερα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συμβιβαστούν τελικά. Εκτός Κογκρέσου, κύκλοι που πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έκαναν επίσης έκκληση για συμβιβασμό.

source: stockwatch.com.cy

109 δισ. ευρώ το συνολικό πακέτο βοηθείας για την Ελλάδα


109 δισ. ευρώ το συνολικό πακέτο βοηθείας για την Ελλάδα

Με ένα πακέτο συνολικού ύψους 109 δισ. ευρώ απαντά η Ευρώπη στην κρίση του ελληνικού χρέους που κινδυνεύει να γκρεμίσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενώ σε επιπλέον 49 δισ. εκτιμάται η συμμετοχή του ελληνικού τραπεζικού τομέα στη λύση.

Όπως ανέφεραν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με το σχέδιο διασφαλίζεται βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, λαμβάνονται μέτρα για αποφυγή μετάδοσης της κρίσης, ενώ βελτιώνονται οι μηχανισμοί αντιμετώπισης κρίσεων.

Επιπλέον συστήνεται ομάδα στήριξης που θα βοηθήσει την Ελλάδα στο να αξιοποιήσει όλο το σχεδιασμό στη λογική ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ.

Το σχέδιο προβλέπει την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων έως και κατά 30 χρόνια, τη μείωση του επιτοκίου εξυπηρέτησης στο 3,5% καθώς και την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε διάφορες λύσεις, χωρίς πάντως αυτές να συγκεκριμενοποιούνται όπως στο αρχικό σχέδιο όπου γινόταν λόγος για roll-over.

Από τα 109 δισ., τα 30 θα προέλθουν από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα 37 από τον ιδιωτικό τομέα και τα 42 από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ρομπάι δήλωσε χαρούμενος για τη λύση που επιτεύχθηκε, ενώ ο κ. Μπαρόζο ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της,

Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την απόφαση ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης συνολικά του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα και βεβαίως των ελληνικών τραπεζών.

source: protothema.gr
Share |