Friday, July 22, 2011

Σκληρές διαπραγματεύσεις για το χρέος στις ΗΠΑ


Σκληρές διαπραγματεύσεις για το χρέος στις ΗΠΑ

Mε το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τις ΗΠΑ, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, παρόλο που εντείνονται τα «παζάρια» αλλά και οι πιέσεις στις δύο πλευρές «να τα βρουν».

Και αυτό, κατά προτίμηση, πριν από τη σημερινή εκπνοή της προθεσμίας, που έχει θέσει ο Λευκός Οίκος ώστε να προλάβει το Κογκρέσο να εγκρίνει όλες τις απαραίτητες πράξεις για την αύξηση του ορίου δανεισμού πριν από τις 2 Αυγούστου. O Ντέιβιντ Μπίαρς, ανώτερο στέλεχος του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor΄s, επρόκειτο να συναντηθεί αργά χθες το βράδυ με Ρεπουμπλικάνους που αντιτίθενται στην αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου, χωρίς σημαντικές περικοπές δαπανών, για να συζητήσουν τους λόγους για τους οποίους ο οίκος αξιολόγησης μπορεί να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Προειδοποίηση

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η S&P έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχουν 50% πιθανότητες να υποβαθμίσει την κορυφαία πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ μέσα σε τρεις μήνες, αν δεν υπάρξει συμφωνία μείωσης του ελλείμματος. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος διέψευσε χθες δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο ο Μπ. Ομπάμα και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, βρίσκονται κοντά στην άμεση επίτευξη συμφωνίας για τη μείωση του ελλείμματος και την αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου.

Ο Λευκός Οίκος τόνισε, ωστόσο, ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών και ότι υπάρχει δυναμική στην κατεύθυνση μίας «ισορροπημένης» συμφωνίας για το έλλειμμα... Χθες, περισσότεροι από 80 Ρεπουμπλικάνοι, από τους 240 της Βουλής των Αντιπροσώπων συνυπέγραψαν επιστολή, με την οποία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο εναλλακτικό σχέδιο των ηγετών των Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, Μιτς Μακόνελ και Χάρι Ριντ, σύμφωνα με το οποίο εξουσιοδοτείται μονομερώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, να αυξήσει το όριο δανεισμού έως 2,5 τρισ. δολ. σε τρεις φάσεις το επόμενο έτος.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος Ομπάμα προσπαθεί να προωθήσει το Σχέδιο Β της «Συμμορίας των Έξι» κορυφαίων στελεχών και από τα δύο Κόμματα, το οποίο περιλαμβάνει μείωση του ελλείμματος κατά 3,75 τρισ. δολ., με περικοπές δαπανών που θα συνδυάζονται με αυξήσεις στους φόρους. Την ίδια στιγμή, η Fed, ετοιμάζεται πυρετωδώς για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ. Ο Τσάρλς Πλόσερ, πρόεδρος της Fed στη Φιλαδέλφεια, αποκάλυψε ότι η κεντρική τράπεζα τους τελευταίους μήνες συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Οικονομικών για το ενδεχόμενο η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών στις 2 Αυγούστου -εάν δεν επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία.

Πιέσεις

Οι Ρεπουμπλικάνοι δέχονταν χθες ισχυρές πιέσεις για να οδηγηθούν σε συμφωνία που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία, ικανοποιώντας τη Wall Street. Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτελούν το σοβαρότερο εμπόδιο στην επίτευξη της συμφωνίας, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας έχουν δείξει μεγαλύτερη προθυμία στην κατεύθυνση του συμβιβασμού.

Ωστόσο, ο κ. Μπένερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα περισσότερα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συμβιβαστούν τελικά. Εκτός Κογκρέσου, κύκλοι που πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έκαναν επίσης έκκληση για συμβιβασμό.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |