Saturday, January 14, 2012

Kρουαζιέρα τρόμου στις ιταλικές ακτές


Kρουαζιέρα τρόμου στις ιταλικές ακτές

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ  περισσότεροι από 4.000 επιβάτες ανάμεσα σε αυτούς και το  πλήρωμα διασώθηκαν χθες το βράδυ μετά από μια  απρόσμενη εξέλιξη που είχε  κρουαζιέρα  στην   Ιταλία.



Είκοσι τέσσερις Βρετανοί τουρίστες βρίσκονταν  στο  Costa Concordia που είχε ξεκινήσει από το λιμάνι στις 19:00 για μια επταήμερη κρουαζιέρα στη Μεσόγειο  αλλά μέσα σε δύο ώρες, προσάραξε στη θάλασσα με μια μεγάλη ηλεκτρική βλάβη.



Συγκεκριμένα έπειτα από την πρόσκρουση προκλήθηκε μεγάλη ζημιά  με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η εισχώρηση νερού, κοντά στο νησί Giglio, στα ανοικτά των ακτών της Τοσκάνης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών    το πλοίο είχε αρχίσει  ήδη να βυθίζεται τόσο πολύ με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη έναρξη της διαδικασίας εγκατάλειψης του πλοίου με τις σωσίβιες λέμβους, ενώ κάποιοι είπαν ότι είδαν επιβάτες να  πηδούν  στη θάλασσα προκειμένου να σωθούν.




Τουλάχιστον τρια  πτώματα έχουν  περισυλλεχθεί από τη θάλασσα, αν και προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για οκτώ  νεκρούς.

Δεκατέσσερις άνθρωποι φαίνεται να   έχουν ελαφρά τραύματα, όπως μώλωπες.

 Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει αν μεταξύ των τραυματισμένων ή των νεκρών βρίσκονται Βρετανοί.

Πάντως μεταξύ των θυμάτων   ήταν ένας άντρας  ηλικίας  65 ετών, ο οποίος  σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων  εξέπνευσε καθώς δεν άντεξε το κρύο της θάλασσας τη νύχτα.

Θεωρείται ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί ακόμα,  ενώ γίνεται λόγος για ακόμη τρεις  ανεπιβεβαίωτους θανάτους.

Τρομοκρατημένοι οι επιβάτες κλήθηκαν να φορέσουν αμέσως  τα  σωσίβιά τους,  ενώ  ελικόπτερα έσπευσαν να  προστατεύσουν   τα περίπου 50 άτομα που είχαν παγιδευτεί.


«Ήμασταν  στο κατάστρωμα και δειπνούσαμε, όταν ακούσαμε ένα δυνατό θόρυβο, όπως αυτό της καρίνας που σέρνεται πάνω από κάτι», δήλωσε ένας  επιβάτης ονόματι Λουτσιάνο  Κάστρο  όπως είπε το ιταλικό κρατικό ραδιόφωνο.

Τα φώτα έσβησαν και υπήρχαν σκηνές πανικού, ενώ  γυαλιά έπεφταν  στο πάτωμα », συμπλήρωσε ακόμη.


Μια  επιβάτης η Μάρα Parmegiani είπε ήταν «σαν μια σκηνή από τον Τιτανικό».


Οι επιβάτες  τελικά διασώθηκαν από ένα από τα πολλά πλοία  που  προσέτρεξαν σε βοήθεια.


Τα άτομα που απομακρύνθηκαν βρήκαν καταφύγιο  σε σχολεία, ξενοδοχεία  και σε  μια εκκλησία στο μικροσκοπικό νησί Giglio, ένα δημοφιλές νησί διακοπών περίπου 18 μίλια από την κεντρική δυτική ακτή της Ιταλίας.

Ο  πρώτος συναγερμός χτύπησε  περίπου στις 22:30, δύο ώρες αφού το  Concordia   είχε αρχίσει το ταξίδι του από το λιμάνι της Civitavecchia, και το πλοίο βρισκόταν  καθ 'οδόν στο  λιμάνι της , Σαβόνα, στη βορειοδυτική Ιταλία.


Χαρακτηριστική μαρτυρία αναφέρει  το πλοίο «χτύπησε ένα εμπόδιο»   δεν ήταν σαφές αν προσέκρουσε σε  βραχώδη ύφαλο στα ύδατα στα ανοικτά Giglio  « μια  βαθειά ρωγμή  50 μέτρων  προκλήθηκε στην αριστερή πλευρά του πλοίου, και άρχισε να μπαίνει  νερό.

Ο καπετάνιος στη συνέχεια προσπάθησε να κατευθύνει το πλοίο του προς τα ρηχά νερά, κοντά στο μικρό λιμάνι Giglio, ώστε  η  εκκένωση με τις  σωσίβιες λέμβους να γίνει  ευκολότερη.


Οι περίπου  3.200 επιβάτες επί του πλοίου  και τα 1.000 μέλη του πληρώματος εκκένωσαν το κρουαζιερόπλοιο.


Από 01:20 π.μ. τοπική ώρα, είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία  και αξιωματούχοι είπαν ότι το σκάφος της γραμμής ήταν  σε γωνία 20 μοιρών, ωστόσο  δεν υπήρχε   κίνδυνος να βυθιστεί.

Κατά τις πρωινές ώρες , η εταιρεία που εκτελεί το πλοίο Costa Cruises , επιβεβαίωσε ότι η εκκένωση των 3.200 επιβατών και 1.000 πλήρωμα είχε αρχίσει.

Στη δήλωση αναφέρθηκε: « η θέση του πλοίου, το οποίο επιδεινώνεται, κάνει πιο δύσκολο το τελευταίο μέρος της εκκένωσης.

Η εταιρεία ωστόσο »δεν αναφέρθηκε σε θύματα, και είπε ότι δεν είχε ακόμη καθορίσει την αιτία του προβλήματος.

Ανέφερε κόμη  ότι το Costa Concordia έπλεε σε μια κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, ξεκινώντας από Civitavecchia με προγραμματισμένους προορισμούς  τη Σαβόνα, τη Μασσαλία, τη Βαρκελώνη, Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Κάλιαρι και Παλέρμο.


Ανάμεσα στους  1.000 επιβαίνοντες ήταν περισσότεροι   από 500 Γερμανοί, περίπου 160 Γάλλοι και περίπου 1.000 μέλη του πληρώματος.
Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι προσπαθούσε  «επειγόντως» να εντοπίσει  Βρετανούς, ενώ  μια ομάδα από τις προξενικές αρχές  είχε σταλεί στην Ιταλία.

Ένας εκπρόσωπος είπε: «Είμαστε σε στενή επαφή με τις τοπικές αρχές και εργάζεται εντατικά για την αναγνώριση Βρετανών υπηκόων.

Ο αριθμός των νεκρών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ακριβώς , ενώ δηλώσεις πρόκειται να υπάρξουν σχετικά με τον σαφή προσδιορισμό της αιτίας του ναυαγίου.

source: newsbomb.gr

Απεβίωσε ο Ραούφ Ντενκτάς


Απεβίωσε ο Ραούφ Ντενκτάς

Απεβίωσε το βράδυ της Παρασκευής ο πρώην ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ραούφ Ντενκτάς.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του τουρκοκύπριο, που μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ντενκτάς γεννήθηκε στην Πάφο το 1924. Ο πατέρας του, Ραΐφ Εφέντης, καταγόταν από το αμιγώς τουρκοκυπριακό χωριό Άγιος Επιφάνιος.

Ο Ντενκτάς αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Κατά τη διάρκεια των ετών 1941-1943 εργάστηκε ως μεταφραστής, δημοδιδάσκαλος, καθώς και ως δικαστικός υπάλληλος στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου. Το 1944, μετέβη στο Λονδίνο, όπου σπούδασε Νομικά στο Lincoln’s Inn με υποτροφία του British Council.

Αποφοίτησε το 1947 και επέστρεψε στην Κύπρο όπου άρχισε να εργάζεται στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της αποικιακής κυβέρνησης. Ως δικηγόρος του στέμματος, ασχολήθηκε με πάρα πολλές ποινικές υποθέσεις σε πολλά μέρη της Κύπρου ενώ κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959 ο Ραούφ Ντενκτάς ανέλαβε ως εισαγγελέας την προώθηση πολλών υποθέσεων εναντίον αγωνιστών της ΕΟΚΑ που οδηγούντο στα δικαστήρια και πέτυχε την καταδίκη πολλών. Μεταξύ εκείνων των υποθέσεων ήταν και η καταδίκη του ήρωα Μιχαλάκη Καραολή που καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε.

Η σύνδεσή του με το τουρκικό βαθύ κράτος έγινε το 1957 όταν ήταν βοηθός Γενικός Εισαγγελέας. Παραιτήθηκε από το αξίωμα για να αναμιχθεί με την πολιτική. Ανέλαβε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τ/κ Συνδέσμων, η οποία θεωρείτο ισχυρό πολιτικό σώμα των Τ/κ, αφού ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Φαϊζ Καϊμάκ αναγκάστηκε από την Τουρκία να παραιτηθεί. Το τέλος του 1957, μαζί με τον φίλο του, γιατρό Μπουρχάν Ναλμπάντογλου και τον Τούρκο πρόξενο στην Κύπρο Κεμάλ Τανρισεβντί, ίδρυσαν την τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ. Η οργάνωση ΤΜΤ χρησιμοποιήθηκε για να πληγεί ο ενωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ και διέπραξε δολοφονίες, επιθέσεις και ταυτόχρονα έπληξε προοδευτικούς Τουρκοκύπριους που εργάζονταν υπέρ της συνεργασίας και της ειρηνικής συμβίωσης με τους Ε/κ κατά την περίοδο μετά την ανεξαρτησία.

Ο Ντενκτάς εκπροσώπησε τους Τ/κ στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1958.

Συμβούλευσε την Τουρκία για τα δικαιώματα των Τ/κ κατά την προετοιμασία των συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου οι οποίες υπογράφηκαν τον Ιανουάριο του 1959. Την τ/κ πλευρά εκπροσώπησε ο Φαζίλ Κιουτσιούκ. Μέχρι την μεταβατική περίοδο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου, η ΤΜΤ ενισχύθηκε σημαντικά σε οπλισμό ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς ετάχθη με το μέρος των Τούρκων που επέμεναν στη διχοτόμηση της Κύπρου. Ωστόσο δεν εκδήλωνε τις απόψεις του. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και πρόεδρος της τ/κ αντιπροσωπείας για το Σύνταγμα, σπανίως εμφανιζόταν στις συνεδρίες και αρνήθηκε να αναλάβει υπουργικό αξίωμα και προτίμησε να εκλεγεί πρόεδρος της τουρκικής Κοινοτικής Συνέλευσης..

Κατά τη διάρκεια της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας (16 Αυγούστου 1960) μέχρι και τις ένοπλες συγκρούσεις τον Δεκέμβριο 1963, εργάστηκε συνειδητά προς την κατεύθυνση της υπονομεύσεως του κυπριακού κράτους, ακόμη και σε περιόδους που η επίσημη Τουρκία υποστήριζε την διατήρηση του καθεστώτος που είχε καθιερωθεί από τη Συμφωνία της Ζυρίχης. Προπαγάνδιζε υπέρ της μη συνεργασίας των Τουρκοκυπρίων με τους Έλληνες της Κύπρου, αποθάρρυνε τους ομοθρήσκους του να έχουν εμπορικές σχέσεις με τους Ελληνοκυπρίους και προσπάθησε να εμποδίσει την επιστροφή των Τουρκοκυπρίων που είχαν καταφύγει σε αμιγώς τουρκοκυπριακά χωριά κατά την διάρκεια του αγώνος της ΕΟΚΑ, στα χωριά τους.

Κατά τη διάρκεια των αιματηρών γεγονότων της τουρκοκυπριακής ανταρσίας, που ξέσπασαν τον Δεκέμβριο του 1963 εξ αφορμής της προτάσεως του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για τροποποίηση δεκατριών σημείων του Συντάγματος, ο Ντενκτάς είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τον Ιανουάριο του 1964 έλαβε μέρος στην πενταμερή διάσκεψη του Λονδίνου για το Κυπριακό ζήτημα ενώ τον επόμενο μήνα εμφανίσθηκε ως εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων στα Ηνωμένα Έθνη, όπου υπεραμύνθηκε των τουρκοκυπριακών θέσεων, διαστρεβλώνοντας παράλληλα τα γεγονότα της ένοπλης τουρκοκυπριακής ανταρσίας και εκστομίζοντας ψευδείς κατηγορίες κατά της Κυπριακής Κυβερνήσεως. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Δημοκρατίας να τον κηρύξει ανεπιθύμητο πρόσωπο και του απαγόρευσε την επάνοδο στην Κύπρο. Κατέφυγε στην Αγκυρα αλλά συνέχισε να διατηρεί επαφή με τους Τ/κ και να κατευθύνει την ανταρσία τους στο νησί.

Τον Αύγουστο του 1964, κατά την διάρκεια των μαχών που έγιναν στην περιοχή της Τηλλυρίας, ο Ντενκτάς αποβιβάσθηκε στην περιοχή της των Κοκκίνων μαζί με αξιωματικούς από την Τουρκία και φοιτητές. Ωστόσο λόγω της σφοδρής αντεπίθεσης των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή, ο Ντενκτάς και οι σύντροφοί του αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν με τουρκικό πολεμικό πλοίο για να αποφύγουν την σύλληψη.

Τον Οκτώβριο του 1967, ο Ντενκτάς επεχείρησε για δεύτερη φορά να εισέλθει παράνομα στην Κύπρο. Λόγω όμως των άσχημων καιρικών συνθηκών το ψαροκάικο που τον μετέφερε αναγκάστηκε να τον αποβιβάσει σε ακτή της Καρπασίας, αντί στη Λάρνακα, όπως προβλέπετο. Συνελήφθη από αγροφύλακα και παραδόθηκε στην Εθνική Φρουρά. Η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο και η πράξη αυτή «καλής θέλησης» των Ε/κ ήταν μια από διάφορες ενέργειες στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης που οδήγησαν στην έναρξη των συνομιλιών με την τουρκοκυπριακή πλευρά τον Απρίλιο του 1968. Ο Ντενκτάς, επέστρεψε, τότε, νομίμως στην Κύπρο και ορίστηκε εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων ενώ συνομιλητής των Ε/κ ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης. Οι συνομιλίες, διευρύνθηκαν αργότερα με την συμμετοχή του Έλληνα συνταγματολόγου Μιχ. Δεκλερή και του Τούρκου Ορχάν Αλντικαστί. Διακόπηκαν με την τουρκική εισβολή.

Το 1973 ίδρυσε το Κόμμα Εθνικής Ενότητας ενώ το 1975 έγινε «πρόεδρος» του ‘ομόσπονδου τουρκοκυπριακού κράτους’ ενώ προχώρησε στις 15 Νοεμβρίου 1983 στην παράνομη και μονομερή ανακήρυξη της λεγόμενης ‘τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου’. «Εκλέγεται» πρόεδρος του ψευδοκράτους το 1985 και επανεκλέγεται το 1990, 1995 και 2000. Το 2005 ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικούσε επανεκλογή του στην προεδρία του ψευδοκράτους.

Μετά την εισβολή, ο Ντενκτάς έχει συνομιλήσει με όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή με τους Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, Σπύρο Κυπριανού, Γιώργο Βασιλείου, Γλαύκο Κληρίδη και Τάσσο Παπαδόπουλο. Στις συνομιλίες διατηρούσε αδιάλλακτη θέση, ανοικτά υπέρ της δημιουργίας δυο κρατών στην Κύπρο, η οποία δεν επέτρεπε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Ηταν νυμφευμένος με την Αϊντίν και είχε πέντε παιδιά. Εχασε ένα κοριτσάκι σε ηλικία επτά χρονών όταν χειρουργήθηκε από τον συνιδρυτή της ΤΜΤ γιατρό Ναλμπάντογλου ενώ ο γιός του Ραϊφ σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα το 1985. Ο γιός του Σερντάρ είναι αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος στα κατεχόμενα ενώ έχει ακόμη δύο κόρες που ζουν στη Λευκωσία.

Εχει εκδώσει αριθμό βιβλίων και συγγραμμάτων.

source: stockwatch.com.cy

Στα «σκουπίδια» το rating της Κύπρου από S&P



Στα «σκουπίδια» το rating της Κύπρου από S&P

Την υποβάθμιση 9 χωρών της ευρωζώνης περιλαμβανομένης και της Κύπρου ανακοίνωσε πριν λίγο ο οίκος Standard and Poor’s, εκτιμώντας ότι οι πρωτοβουλίες των ευρωπαίων ηγετών τις τελευταίες βδομάδες δεν είναι αρκετές για να αντιμετωπίσουν πλήρως τη συνεχιζόμενη κρίση στην ευρωζώνη.

Ο οίκος υποβάθμισε την Κύπρο κατά δύο βαθμίδες, σε ΒΒ+ από ΒΒΒ, δίνοντας της για πρώτη φορά μη επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή σε junk.

Υποβάθμισε επίσης άλλες οκτώ χώρες: τις Ιταλία, Πορτογαλία, και Ισπανία κατά δύο βαθμίδες, και τις Αυστρία, Γαλλία, Μάλτα, Σλοβακία και Σλοβενία κατά μία βαθμίδα.

Επιβεβαίωσε τα ratings του Βελγίου, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας.

Όλες οι χώρες πλην της Γερμανίας και της Σλοβακίας βρίσκονται σε αρνητικό ορίζοντα, δηλαδή μπορεί να υποβαθμιστούν εκ νέου τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια.

Πέραν της Κύπρου, σε μη επενδυτική βαθμίδα τέθηκε και το rating της Πορτογαλίας.

Για τις δύο χώρες θεωρείται ότι η αναμενόμενη ανάκτηση χρεών φθάνει το 30-50% σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου ανακοίνωσε λίγο πριν τα μεσάνυκτα ότι θα προβεί σε τοποθέτηση για την απόφαση των Standard and Poor’s αύριο.

«Οι σημερινές μας αποφάσεις οδηγούνται κυρίως από την εκτίμηση μας ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν λάβει οι ευρωπαίοι ηγέτες τις τελευταίες βδομάδες ίσως να είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν πλήρως τη συνεχιζόμενη συστημική κρίση στην ευρωζώνη», αναφέρει ο οίκος.

Κατά την άποψη του οίκου, οι συστημικές πιέσεις που αντιμετωπίζει το σύστημα περιλαμβάνουν:

Πρώτον, την πιστωτική στενότητα. Δεύτερο, την αύξηση του κόστους δανεισμού για πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τρίτο, μια ταυτόχρονη προσπάθεια απομόχλευσης κυβερνήσεων και νοικοκυριών. Τέταρτο, ασθενείς προοπτικές ανάπτυξης. Και πέμπτο, μια δημόσια και παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ των ευρωπαίων φορέων λήψης αποφάσεων για την δέουσα προσέγγιση για αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Παραθέτουμε τις αλλαγές που ανακοίνωσαν οι Standard and Poors’ στα ratings για την κάθε χώρα:

Αυστρία: Από ΑΑΑ σε ΑΑ+ με αρνητικό ορίζοντα.

Βέλγιο: Από ΑΑ παραμένει ΑΑ με αρνητικό ορίζοντα.

Κύπρος: Από ΒΒΒ σε ΒΒ+ με αρνητικό ορίζοντα.

Εσθονία: Από ΑΑ- παραμένει ΑΑ- με αρνητικό ορίζοντα.

Φινλανδία: Από ΑΑΑ παραμένει ΑΑΑ με αρνητικό ορίζοντα.

Γαλλία: Από ΑΑΑ σε ΑΑ+ με αρνητικό ορίζοντα.

Γερμανία: Από ΑΑΑ σε ΑΑΑ με σταθερό ορίζοντα.

Ιρλανδία: Από ΒΒΒ+ παραμένει ΒΒΒ+ με αρνητικό ορίζοντα.

Ιταλία: Από Α σε ΒΒΒ+ με αρνητικό ορίζοντα..

Λουξεμβούργο: Από ΑΑΑ παραμένει ΑΑΑ με αρνητικό ορίζοντα.

Μάλτα: Από Α σε Α- με αρνητικό ορίζοντα.

Ολλανδία: Από ΑΑΑ παραμένει ΑΑΑ με αρνητικό ορίζοντα.

Πορτογαλία: Από ΒΒΒ- σε ΒΒ με αρνητικό ορίζοντα.

Σλοβακία: Από Α+ σε Α με σταθερό ορίζοντα.

Σλοβενία: Από ΑΑ- σε Α+ με αρνητικό ορίζοντα.

Ισπανία: Από ΑΑ- σε Α με αρνητικό ορίζοντα.

source: stockwatch.com.cy
Share |