Wednesday, May 12, 2010

Έκλεισε σε ιστορικά υψηλά ο χρυσός


Έκλεισε σε ιστορικά υψηλά ο χρυσός

Σε ιστορικό υψηλό έκλεισε η τιμή του χρυσού, καθώς οι ανησυχίες για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης 750 δισ. ευρώ και το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε πληθωρισμό, δημιούργησαν αποστροφή προς το ρίσκο, ρίχνοντας τους επενδυτές «στην αγκαλιά» του πολύτιμου μετάλλου.

Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Ιουνίου, ενισχύθηκε κατά 22,80 δολάρια ή 1,9% στα 1.243,10 δολάρια ανά ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Υπενθυμίζεται ότι τα συμβόλαια Μαΐου και Ιουνίου του χρυσού ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά στη Νέα Υόρκη.

Οι αγορές συνεχίζουν να αφομοιώνουν τα νέα δεδομένα μετά τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού των 750 δισ. ευρώ, σημειώνουν αναλυτές. Την ίδια στιγμή οι επενδυτές συνεχίζουν να στρέφονται στο χρυσό ψάχνοντας ασφαλές καταφύγιο εν μέσω ανησυχιών για πιθανή κλιμάκωση της κρίσης του ευρωπαϊκού χρέους.

Παραδοσιακά ο χρυσός παίζει τον ρόλο ασφαλούς καταφυγίου σε περιόδους οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αναταραχής.

"Οι ανησυχίες πώς η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να περάσει και σε άλλες χώρες παρά τον μηχανισμό των 750 δισ. ευρώ, αποσταθεροποιώντας το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οδηγούν τους επενδυτές στο πολύτιμο μέταλλο", σημειώνει η Commerzbank AG σε σχετικό σημείωμα.

"Η τιμή του χρυσού βρίσκει στήριξη τις τελευταίες ημέρες στη ζήτηση για ασφαλές καταφύγιο εν μέσω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την Ευρώπη", σχολιάζουν αναλυτές της BNP Paribas. "Αν και η ανακοίνωση του ευρωπαϊκού μηχανισμού βοήθησε να αμβλυνθούν οι άμεσες ανησυχίες για τον κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης, οι αγορές συνεχίζουν να αμφιβάλουν για την ικανότητα των κυβερνήσεων να μειώσουν άμεσα τα ελλείμματα τους".

Στο μεταξύ ράλι σημείωσε και η τιμή του ασημιού, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές με άνοδο 37 σεντς ή σχεδόν 2% στα 19,66 δολάρια ανά ουγγιά. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2008.

source: capital.gr

Απέκλεισε ξανά το ενδεχόμενο αποπομπής κράτους-μέλους ο Trichet


Απέκλεισε ξανά το ενδεχόμενο αποπομπής κράτους-μέλους ο Trichet


Το ενδεχόμενο αποπομπής κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη απέκλεισε για άλλη μια φορά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet.

«Το αποκλείω εντελώς» δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Ο Trichet τόνισε πως τα κράτη-μέλη του μπλοκ πρέπει αυστηρά να επιτηρούν τους προϋπολογισμούς μικρότερων κρατών της ζώνης. Ο ίδιος ανέφερε πως οι κυρώσεις για χώρες που δεν επιδεικνύουν δημοσιονομική πειθαρχία υπάρχουν στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρωζώνης με τη μορφή μεγάλων προστίμων, ωστόσο δεν έχουν επιβληθεί όπως πρέπει στο παρελθόν.

Άλλες πιθανές κυρώσεις για τις χώρες που παρεκκλίνουν, είναι η κατάργηση δικαιωμάτων ψήφου και συγκεκριμένες συναλλαγές, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ο Trichet υπερασπίστηκε την απόφαση της ΕΚΤ να ξεκινήσει τις αγορές ομολόγων που εκδίδονται από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και επέμεινε στο ότι η νομισματική πολιτική δεν μεταβάλλεται.

«Διασφαλίζουμε την ομαλή μετάδοση της νομισματικής μας πολιτικής. Δεν τελούμε υπό καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης. Παίρνουμε πίσω, όση ρευστότητα παραχωρούμε», δήλωσε.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Έκδοση 10ετών ομολόγων ύψους 24 δισ. δολ.


ΗΠΑ: Έκδοση 10ετών ομολόγων ύψους 24 δισ. δολ.

Το ποσό των 24 δισ. δολαρίων σε ομόλογα 10ετούς διάρκειας δημοπράτησε η αμερικανική κυβέρνηση σήμερα, στην απόδοση του 3,548%. Οι υποψήφιοι αγοραστές προσέφεραν 2,96 δολάρια για κάθε δολάριο, υψηλότερα σε σχέση με τα 2,61 δολάρια που ήταν ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.
Οι έμμεσοι αγοραστές, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ξένες τράπεζες συμμετείχαν κατά 41,8%, ενώ στις τελευταίες συνεδριάσεις το ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 40%. Οι άμεσοι αγοραστές συμμετείχαν με ποσοστό 25% σε σχέση με το 6% που ήταν ο μέσος όρος.

source: reporter.gr

Στα 83 δισ. δολ. το κυβερνητικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Απρίλιο


Στα 83 δισ. δολ. το κυβερνητικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Απρίλιο

Στα 83 δισ. δολάρια διαμορφώθηκε το κυβερνητικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Απρίλιο, αφού τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 245,3 δισ. δολάρια και οι δαπάνες στα 328 δισ. δολάρια. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ειδικής υπηρεσίας του κογκρέσου, ενώ ήταν υψηλότερο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2009, όταν και είχε διαμορφωθεί στα 20,9 δισ. δολάρια.

source: reporter.gr

Νέα πτώση για το αργό- Στα 75,65 δολάρια


Νέα πτώση για το αργό- Στα 75,65 δολάρια


Με νέες απώλειες έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο των ανησυχιών των επενδυτών ότι η διεθνής οικονομική βοήθεια για τα υπερχρεωμένα ευρωπαϊκά κράτη θα αποδυναμώσει τα νομίσματα.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού υποχώρησε κατά 0,9% στα 75,65 δολ. το βαρέλι.
"Ο επίμονος φόβος ότι τα χρέη της ευρωζώνης θα διαχυθούν στις άλλες χώρες (μετά την Ελλάδα) παρά το σχέδιο βοήθειας ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίσθηκε από την ΕΕ, και συνεπώς θα συμβάλουν σε μια αποσταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ωθούν τους επενδυτές προς ρευστοποιήσεις των συμβολαίων του αργού.

Πιέσεις στο αργό άσκησε και η αύξηση κατά 1,95 εκατ. βαρέλια στα 362,5 εκατ. βαρέλια που κατέγραψαν τα αποθέματα πετρελαίου για την εβδομάδα που πέρασε, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 800.000 βαρέλια.

Επιπλέον, τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 2,81 εκατ. βαρέλια στα 222,128 εκατ. βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα, αυξήθηκαν κατά 1,39 εκατ. βαρέλια στα 153,789 εκατ. βαρέλια.

Η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων υποχώρησε στο 88,42% από 89,59%.

source: reporter.gr

Διευκρινίσεις από Ε.Κ. για short selling


Διευκρινίσεις από Ε.Κ. για short selling

Η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων ισχύει τόσο για τις ακάλυπτες (naked) όσο και για καλυμμένες (covered) ανοικτές πωλήσεις και περιλαμβάνει πωλήσεις που καλύπτονται από μεταγενέστερες ενδοσυνεδριακά αγορές, διευκρινίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σημειώνεται ότι η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων ισχύει για όλες τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετοχές ανεξαρτήτως του τόπου κατάρτισης των συναλλαγών (οργανωμένη αγορά, ΠΜΔ ή εξωχρηματιστηριακά – OTC).

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ε.Κ. η απαγόρευση εφαρμόζεται και στα εισηγμένα στο Χ.Α. μερίδια διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων.

Η απαγόρευση ισχύει για όλα τα πιστοποιητικά κατάθεσης (depository receipts) π.χ. ADRs, GDRs, που αντιπροσωπεύουν μετοχές εισηγμένες στο Χ.Α.

Σημειώνεται ότι η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει το άνοιγμα ή την αύξηση αρνητικής θέσης που προκύπτει από συναλλαγές που καταρτίζονται επί παραγώγων χρηματοπιστωτικών μέσων σε οργανωμένη αγορά/ΠΜΔ ή σε εξωχρηματιστηριακά παράγωγα.

Εξαιρούνται οι έχοντες την ιδιότητα του ειδικού διαπραγματευτή επί μετοχών ή πιστοποιητικών κατάθεσης σε οργανωμένη αγορά ή ΠΜΔ για συναλλαγές ανοικτής πώλησης που καταρτίζουν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων τους για ειδική διαπραγμάτευση.

Εξαιρούνται οι έχοντες την ιδιότητα του ειδικού διαπραγματευτή επί μεριδίων ΔΑΚ στην οργανωμένη αγορά του Χ.Α. για συναλλαγές που καταρτίζουν επί μεριδίων ΔΑΚ στο πλαίσιο των υποχρεώσεων τους για ειδική διαπραγμάτευση.

Τέλος εξαιρούνται οι έχοντες την ιδιότητα του ειδικού διαπραγματευτή επί παραγώγων χρηματοπιστωτικών μέσων ή επί μεριδίων ΔΑΚ σε οργανωμένη αγορά ή ΠΜΔ, για συναλλαγές ανοικτής πώλησης επί μετοχών, οι οποίες αποτελούν υποκείμενη αξία παραγώγου/ ΔΑΚ ή οι οποίες συμμετέχουν σε δείκτη που αποτελεί υποκείμενη αξία παραγώγου/ ΔΑΚ, που καταρτίζουν με σκοπό την κάλυψη ή αντιστάθμιση κινδύνου επί θέσεων που λαμβάνουν σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα ή σε μερίδια ΔΑΚ στην οργανωμένη αγορά ή στον ΠΜΔ.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση στα αποθέματα αργού


ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση στα αποθέματα αργού

Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας.


Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 1,949 εκατ. βαρέλια στα 362,524 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Μαΐου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 800.000 βαρέλια.


Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 2,814 εκατ. βαρέλια στα 222,128 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, ενώ εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires που έκαναν λόγο για αύξηση κατά 500.000 βαρέλια.


Τέλος, τα διυλισμένα αποθέματα, αυξήθηκαν κατά 1,396 εκατ. βαρέλια στα 153,789 εκατ. βαρέλια. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση κατά 1,2 εκατ. βαρέλια.


Η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων υποχώρησε στο 88,42% από το 89,59% την προηγούμενη εβδομάδα και έναντι του 89,4% των εκτιμήσεων.

source: capital.gr

Παραμένει σε ύφεση η οικονομία


Παραμένει σε ύφεση η οικονομία

Με όπισθεν έτρεξε για έκτο συνεχές τρίμηνο η κυπριακή οικονομία ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ξένων αναλυτών ότι το κυπριακό ΑΕΠ θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2010. Ο ρυθμός συρρίκνωσης της κυπριακής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2010, όμως, είναι ο χαμηλότερος από το 2008, δημιουργώντας προσδοκίες πως μέχρι το τρίτο τρίμηνο η οικονομία θα αρχίσει να μεγεθύνεται.

Η κατάσταση που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία είναι αντίθετη με αυτή της ευρωζώνης, όπου συνεχίζονται οι τάσεις ανάκαμψης.

Μάλιστα, η κυπριακή οικονομία είναι η μόνη που παρουσιάζει συρρίκνωση, μετά την ελληνική.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, το κυπριακό ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,2% έναντι του προηγούμενο τριμήνου και κατά 2,3% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2009. Είναι το έκτο συνεχές τρίμηνο κατά το οποίο η οικονομία συρρικνώνεται, αν και ο ρυθμός συρρίκνωσης είναι ο χαμηλότερος από τότε που ξεκίνησε η ύφεση, το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου, η συρρίκνωση της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2010 οφείλεται κατά κύριο λόγο στους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης που παρατηρούνται στους τομείς των κατασκευών, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας.

Αντίθετα, αναφέρει ότι ο θετικός ρυθμός που σημειώνει ο ευρύτερος τομέας των υπηρεσιών και οι βελτιωμένες επιδόσεις του τουρισμού, οδήγησαν σε συγκράτηση της συρρίκνωσης της οικονομίας.

Η Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε σήμερα και τις προβλέψεις της για τη μεταβολή του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Η συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους ήταν μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Το κυπριακό ΑΕΠ μειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο κατά 0,4% αντί 0,3% που ήταν η αρχική εκτίμηση και σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008 κατά 3% αντί κατά 2,8% που υπολογιζόταν αρχικά.

Αντίθετη εικόνα στην ΕΕ

Σε αντίθεση με την Κύπρο, στην ΕΕ η εικόνα είναι διαφορετική καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει για τρίτο συνεχές τρίμηνο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2010 κατά 0,2% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009 και στην ΕΕ επίσης κατά 0,2%. Το τέταρτο τρίμηνο η οικονομία της ευρωζώνης είχε παραμείνει στάσιμη και στην ΕΕ είχε σημειωθεί ανάπτυξη 0,1%.

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009 καταγράφουν οι πλείστες χώρες. Συρρίκνωση πέραν της Κύπρου εξακολουθούν να σημειώνουν η Λιθουανία (-4,1%), Εσθονία (-2,3%), Ελλάδα (-0,8%) και Ρουμανία (-0,3%).

Στη Γερμανία η οικονομία μεγεθύνθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 0,2%. Στην Ιταλία, η τριμηνιαία μεγέθυνση του ΑΕΠ ανήλθε στο 0,5%. Αύξηση 0,1% σημειώθηκε και στο ΑΕΠ στη Γαλλία και στην Ισπανία.

Πέραν της τριμηνιαίας μεγέθυνσης, το ΑΕΠ στην ΕΕ και ευρωζώνη καταγράφει και ετήσια αύξηση. Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2010 αυξήθηκε κατά 0,5% και 0,3% αντίστοιχα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009. Το τέταρτο τρίμηνο του 2009 ως προς το τέταρτο τρίμηνο του 2009, η μείωση στο ΑΕΠ της ευρωζώνης ήταν 2,2% και της ΕΕ 2,3%.

source: stockwatch.com.cy

Βρετανία: Στο 8% η ανεργία το α΄τρίμηνο


Βρετανία: Στο 8% η ανεργία το α΄τρίμηνο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Ο αριθμός των ανθρώπων που έλαβαν επίδομα ανεργίας υποχώρησε τον Απρίλιο περισσότερο του αναμενομένου αν και το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το τελευταίο τρίμηνο του 1994.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εύθραυστη αλλά βελτιούμενη κατάσταση της οικονομίας που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός David Cameron έπειτα από το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ONS ο αριθμός των ανέργων που έλαβαν επίδομα υποχώρησε κατά 27.000 στους 1,52 εκατ., εμφανίζοντας την πέμπτη πτώση τους τελευταίους έξι μήνες ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση κατά 22.500. Σημειώνεται πως τα στοιχεία του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν για δείξουν πτώση των επιδομάτων κατά 32.700 έναντι 32.900 προηγουμένως.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ευρύτερο δείκτη της International Labour Organization ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε τους τρεις πρώτους μήνες του 2010 κατά 53.000 στους 2,51 εκατ. σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2009, αριθμός ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος από τέταρτο τρίμηνο του 1994. Το ποσοστό ανεργίας όμως παρέμεινε στο 8%.

Οι μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές, με εξαίρεση τα μπόνους αυξήθηκαν 1,9% έναντι 2% των εκτιμήσεων, ενώ συμπεριλαμβανομένων και των μπόνους ενισχύθηκαν 4%.


source: capital.gr

Ε.Ε.: Σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος 5 κράτη


Ε.Ε.: Σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος 5 κράτη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα τις εκθέσεις για τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Δανία, τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο στο πλαίσιο του διορθωτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έχοντας λάβει δεόντως υπόψη τις πλέον πρόσφατες οικονομικές προοπτικές και άλλους συναφείς παράγοντες, οι εκθέσεις εξετάζουν κατά πόσον το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης παραμένει πλησίον της τιμής αναφοράς του 3% του ΑΕΠ και εάν η υπέρβαση έχει έκτακτο και προσωρινό χαρακτήρα. Η Επιτροπή συμπεραίνει ότι μόνο στην περίπτωση του Λουξεμβούργου πληρούνται και οι τρεις προϋποθέσεις.

«Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση δημιούργησε έντονες πιέσεις στα δημόσια οικονομικά της ΕΕ, με αποτέλεσμα τα περισσότερα κράτη μέλη να παρουσιάζουν σήμερα ελλείμματα γενικής κυβέρνησης τα οποία υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ. Οι εαρινές προβλέψεις 2010 των υπηρεσιών της Επιτροπής δείχνουν ότι η ανάκαμψη, μολονότι σταδιακή, βρίσκεται καθοδόν στην ΕΕ. Η προσοχή μας συνεπώς πρέπει να στραφεί στην επάνοδο σε διατηρήσιμα δημόσια οικονομικά, το συντομότερο δυνατό. Η αυστηρή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί το καλύτερο μέσον για να πεισθούν οι χρηματαγορές ότι η μείωση των επιπέδων του ελλείμματος και του χρέους θα υλοποιηθεί σωστά και εγκαίρως», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων κ. Olli Rehn.

Κύπρος

Στην κοινοποίηση στο πλαίσιο της ΔΥΕ τον Απρίλιο του 2010, οι κυπριακές αρχές ανακοίνωσαν έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 6,1% του ΑΕΠ το 2009, ενώ το ακαθάριστο δημόσιο χρέος ανήλθε σε 56,2% του ΑΕΠ, ακολουθώντας ανοδική τάση. Λόγω της σοβαρής αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, η Επιτροπή θεώρησε ως έκτακτη την υπέρβαση της τιμής αναφοράς του 3%. Δεδομένου ότι το έλλειμμα υπερβαίνει σαφώς το 3%, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί πλησίον της τιμής αναφοράς. Οι εαρινές προβλέψεις δείχνουν ότι η υπέρβαση δεν είναι προσωρινή. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή συνεπέρανε ότι δεν πληρούται το κριτήριο που ορίζει η Συνθήκη αναφορικά με το έλλειμμα. Επειδή ο δείκτης του δημόσιου χρέους προβλέπεται να υπερβεί την τιμή αναφοράς του 60% του ΑΕΠ το 2010 σύμφωνα τόσο με το πρόγραμμα σταθερότητας όσο και με τις εαρινές προβλέψεις, η Επιτροπή συνεπέρανε ότι δεν πληρούται το κριτήριο που ορίζει η Συνθήκη αναφορικά με το χρέος.

Βουλγαρία

Τα στοιχεία που αναφέρθηκαν από τις βουλγαρικές αρχές στην κοινοποίηση στο πλαίσιο της ΔΥΕ τον Απρίλιο του 2010 δείχνουν ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στη Βουλγαρία ανήλθε σε 3,9% του ΑΕΠ το 2009. Η υπέρβαση της τιμής αναφοράς του 3% του ΑΕΠ μπορεί να χαρακτηριστεί ως έκτακτη, καθώς οφείλεται στην έντονη οικονομική επιβράδυνση. Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις, το έλλειμμα είναι προσωρινό καθώς η πρόγνωση για το έλλειμμα του τρέχοντος έτους είναι κάτω του 3% του ΑΕΠ, μολονότι επικρατεί σημαντική αβεβαιότητα ως προς το αποτέλεσμα. Ωστόσο, εφόσον το έλλειμμα δεν μπορεί να θεωρηθεί πλησίον της τιμής αναφοράς, η Επιτροπή συνεπέρανε ότι δεν πληρούται το κριτήριο που ορίζει η Συνθήκη αναφορικά με το έλλειμμα.

Δανία

Οι αρχές της Δανίας ανέφεραν για το 2010 προβλεπόμενο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης 5,4% του ΑΕΠ στην κοινοποίηση της ΔΥΕ τον Απρίλιο 2010. Η προβλεπόμενη υπέρβαση της τιμής αναφοράς είναι έκτακτη καθώς οφείλεται στην έντονα αρνητική οικονομική συγκυρία. Δεδομένου ότι το έλλειμμα υπερβαίνει σαφώς το 3%, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί πλησίον της τιμής αναφοράς. Όπως δείχνουν οι εαρινές προβλέψεις, το προβλεπόμενο έλλειμμα δεν είναι προσωρινό. Η Επιτροπή συνεπέρανε συνεπώς ότι δεν πληρούται το κριτήριο που ορίζει η Συνθήκη αναφορικά με το έλλειμμα.

Φινλανδία

Οι φινλανδικές αρχές ανέφεραν για το 2010 προβλεπόμενο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης 4,1% του ΑΕΠ στην κοινοποίηση της ΔΥΕ τον Απρίλιο 2010. Η προβλεπόμενη υπέρβαση της τιμής αναφοράς είναι έκτακτη καθώς οφείλεται στην έντονα αρνητική οικονομική συγκυρία. Το προβλεπόμενο έλλειμμα είναι προσωρινό καθώς στις εαρινές προβλέψεις εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε 2,9% του ΑΕΠ σε περίπτωση μη αλλαγής πολιτικής, ελαφρά χαμηλότερο από την τιμή αναφοράς. Το προβλεπόμενο, ωστόσο, έλλειμμα του 4,1% του ΑΕΠ δεν μπορεί να θεωρηθεί πλησίον της τιμής αναφοράς. Η Επιτροπή συνεπέρανε συνεπώς ότι δεν πληρούται το κριτήριο που ορίζει η Συνθήκη αναφορικά με το έλλειμμα.

Λουξεμβούργο

Σύμφωνα με την κοινοποίηση της ΔΥΕ τον Απρίλιο του 2010, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο Λουξεμβούργο εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 4,2% του ΑΕΠ το 2010. Η υπέρβαση θεωρείται ως έκτακτη καθώς οφείλεται στην έντονα αρνητική οικονομική συγκυρία. Ωστόσο, το έλλειμμα σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής είναι μόνον 3,5% του ΑΕΠ και μπορεί να θεωρηθεί πλησίον της τιμής αναφοράς. Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της πολιτικής απόφασης που λήφθηκε μετά τις εαρινές προβλέψεις, το έλλειμμα για το 2010 μπορεί να θεωρηθεί προσωρινό. Η Επιτροπή συνεπέρανε συνεπώς ότι πληρούται το κριτήριο που ορίζει η Συνθήκη αναφορικά με το έλλειμμα.

Πλαίσιο: Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης απαιτεί από την Επιτροπή τη σύνταξη έκθεσης εφόσον το πραγματικό ή το προβλεπόμενο έλλειμμα ενός κράτους μέλους υπερβαίνει την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ. Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος διέπεται από το άρθρο 126 της Συνθήκης και αποσαφηνίζεται περαιτέρω στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1467/97 του Συμβουλίου.

Οι εκθέσεις δυνάμει του άρθρου 126 παράγραφος 3 απευθύνονται στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή, η οποία γνωμοδοτεί (άρθρο 126 παράγραφος 4). Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση αυτή, διατυπώνει στη συνέχεια τη γνώμη της σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος (άρθρο 126 παράγραφος 5) και αποφασίζει να απευθύνει συστάσεις προς το Συμβούλιο αναφορικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος (άρθρο 126 παράγραφος 6) και την προθεσμία για τη διόρθωσή του (άρθρο 126 παράγραφος 7).
Οι εκθέσεις της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 126 παράγραφος 3 διατίθενται στον δικτυακό τόπο:

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 3,9% των αιτήσεων ενυπόθηκων δανείων


ΗΠΑ: Αύξηση 3,9% των αιτήσεων ενυπόθηκων δανείων


Αύξηση 3,9% σημείωσε ο όγκος των αιτήσεων ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα όπως ανακοίνωσε σήμερα η Mortgage Bankers Association, καθώς το άλμα στις αιτήσεις αναχρηματοδότησης αντιστάθμισε την πτώση στις αγορές, μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Ο Michael Fratantoni, αντιπρόεδρος της MBA, σημείωσε ότι οι δανειολήπτες επωφελήθηκαν από την βουτιά στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο στο αμερικανικό χρέος εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση της κρίσης στην Ευρώπη.

Η απόδοση στο 30ετές σταθερού επιτοκίου υποχώρησε στο 4,96% από 5,02%, ενώ για το 15ετές υποχώρησε στο 4,32% από 4,34%. Στα κυμαινόμενου επιτοκίου διαμορφώθηκε στο 6,86% από 7,03%.

Η δραστηριότητα στον τομέα της αναχρηματοδότησης σημείωσε άλμα 15% σύμφωνα με την εβδομαδιαία έρευνα της MBA. Ωστόσο οι αιτήσεις για αγορά υποχώρησαν 9,5% την πρώτη εβδομάδα μετά τη λήξη των προγραμμάτων φοροαπαλλαγών για τους αγοραστές.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Στα $40,4 δισ. το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου


ΗΠΑ: Στα $40,4 δισ. το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου (Εκτ: -40.5 δισ.)

source: capital.gr

The euro ate my profits


The euro ate my profits


NEW YORK (CNNMoney.com) -- The euro's plunge against the dollar this year may be bad news for big American companies. And that may not be priced into the market just yet.

Online travel kingpin Priceline.com, for example, reported strong revenue and profit growth for the first quarter Monday, but the stock is down 14% Tuesday due to disappointing guidance for the second quarter.


Priceline said the weakening euro was one reason why earnings won't match analysts' initial expectations. The travel halt in Europe due to the Iceland volcano isn't helping either.

Now you might be wondering why the debt drama with the PIIGS is a big deal for Priceline (PCLN), a company known mainly in the U.S. for those wacky TV ads featuring William Shatner of "Star Trek" fame.

Well, the majority of Priceline's gross airline and hotel bookings actually come from its international Booking.com business -- and a big chunk of that is from European travel. Because the dollar is rallying against the euro, sales from any businesses conducted in euros is reduced when translated back into stronger dollars.

Priceline laid it out pretty bluntly in its quarterly earnings filing with the SEC Monday night, saying that if the euro remains around current levels for the rest of the year, results from its European business will be "adversely impacted."

Keep track of the euro and other currencies
Of course, currency fluctuations are nothing new. All multinationals deal with exchange rate risk and most hedge it appropriately enough so that currency moves don't impact sales and profits too badly.

But this isn't your average currency swing. The euro has dropped 6% against the dollar in just the past month and is down 11% on the greenback so far this year. Those are significant moves in the usually slow-moving currency markets.

"If the euro hadn't moved from $1.50 to $1.26 in a short period of time this wouldn't be an issue. Day-to-day fluctuations are typically not a concern," said Andrew Corn, chief investment officer of equities with Beacon Trust, a money manager in Summit, N.J.

In addition, the debt fears could have a more tangible impact on actual demand for Priceline.

"Destabilization of the European economy could lead to a decrease in consumer confidence, which could cause reductions in discretionary spending on services such as leisure travel," the company said.

In other words, continued turmoil in Europe could really hurt big American companies because it could lead to more than just short-term pain from exchange rate shifts. It could actually cause a slowdown in real sales and profits.

With that in mind, it's going to be very important to see what two of the bluest of blue chips have to say about Europe when they report their latest results in the next few days.

Entertainment giant Walt Disney (DIS, Fortune 500), which has a big theme park presence in Paris, will release its fiscal second quarter earnings after the bell Tuesday while networking titan Cisco Systems (CSCO, Fortune 500) is set to report its fiscal third quarter results on Wednesday afternoon.

Both companies generate a significant chunk of their business from Europe. In fiscal 2009, which ended last September, Disney reported that revenues and operating profits from Europe accounted for about 17% of its total sales and operating income.

Meanwhile, Cisco said that revenue and gross profits from Europe made up about 20% of the company's total in its fiscal second quarter.


0:00 /3:22American economy not a Greek tragedy
If either of them issue warnings because of the gyrations in the euro or concerns that Europe's woes may cause consumers and businesses to pull back on spending, that could be another reason why stocks will have a tough time building on Monday's massive rally.

Still, the big question for investors is this: Will any currency and earnings woes tied to Europe's porcine pentagon (tired of calling that group of five countries the PIIGS over and over again so hoping my new nickname sticks) be a one-quarter phenomenon or more than just a short-term blip?

Several analysts reiterated their "buy" recommendations on Priceline Tuesday, arguing that the stock's drop was an overreaction.

Doug MacKay, chief investment officer with Broadleaf Partners, an investment firm based in Hudson, Ohio, said the $1 trillion aid package for Greece and other troubled European nations unveiled over the weekend should be enough to avert a global crisis along the lines of Lehman Brothers in 2008.

"A lot of companies in the second quarter will say that Europe is weak and point to the chaos there. Investors need to be mindful of that but they don't need to panic," he said. "Hopefully, the latest bailout efforts will mean the weakness is more of a one-time event."

But Keith Springer, president of Capital Financial Advisory Services, a Sacramento, Calif.-based investment advisory firm, is skeptical.

"There is no question that companies are relying on demand in the U.S. to counter weakness in Europe," he said. "But currency fluctuations are definitely going to have an impact. This is a major problem. The world is in denial about the increased amount of debt in Europe."

And MacKay conceded that some consumer staples companies, which normally would be good defensive bets in a time of economic turmoil, may ironically be companies to steer clear of because of exposure to Europe.

He did not mention specific companies, but a quick look at the earnings statements of some of the Dow's biggest consumer companies show who could be at risk.

Coca-Cola (KO, Fortune 500) generated 17% of its total sales from Europe in the first quarter while nearly a quarter of Kraft's (KFT, Fortune 500) first quarter sales were from Europe. McDonald's (MCD, Fortune 500) may face the biggest problems though -- 40% of total revenue came from Europe in the first quarter.

That's a lot of Royales with Cheese.

source: cnn.com

Blackstone, THL Group’s Fidelity Bid May Exceed $15 Billion


Blackstone, THL Group’s Fidelity Bid May Exceed $15 Billion


May 12 (Bloomberg) -- Blackstone Group LP, Thomas H. Lee Partners LP and TPG Capital are in talks to pay more than $15 billion including debt for Fidelity National Information Services Inc., said a person with knowledge of the matter, a deal that would value the company at about $32 a share.

Fidelity National Information may reach an agreement with the buyout group as soon as May 16 if talks don’t collapse, this person said, speaking on condition of anonymity because the discussions are private. Marcia Danzeisen, a spokeswoman for Fidelity National, didn’t return a call after regular business hours yesterday.

A $15 billion deal would be about three times as big as the largest leveraged buyout since the credit markets crumbled in July 2007, showing how private-equity firms are again putting capital to work after more than a two-year drought in transactions. LBO funds worldwide have about $500 billion of unspent committed capital, according to researcher Preqin Ltd.

Private-equity firms announced about $24 billion of company takeovers so far this year, compared with $5.7 billion during the same period in 2009.

For Fidelity National Information, a Jacksonville, Florida- based payment-processing company, a deal in the $32 a share range would represent more than a 20 percent premium to the $26 closing stock price on May 5, the last day before the Wall Street Journal reported the company was in buyout talks.

Other private-equity firms have recently held talks about joining the group bidding for Fidelity National Information, said two people with knowledge of the matter. With banks preparing about $10 billion in debt financing, the private- equity group would have to put up more than $5 billion, one of the people said.

Financing Group

Bank of America Corp., Barclays Plc, Citigroup Inc., Credit Suisse Group AG, Deutsche Bank AG and JPMorgan Chase & Co. are among the banks that have been working on financing the takeover, said other people with knowledge of the matter.

Credit-market turmoil in 2007 led banks to pull back on leveraged loans used to finance buyouts. Since July of that year, the largest LBO was that of IMS Health Inc., acquired in February for about $5 billion including debt.

Fidelity National Information had about $2.9 billion of net debt and noncontrolling interest as of March 31. With about 377 million shares outstanding as of April 30, a deal at $32 a share would value the company’s stock at $12.1 billion.

Thomas H. Lee, also known as THL Partners, already owns about 4.4 percent of Fidelity National, according to data compiled by Bloomberg. Private-equity firm Warburg Pincus is the company’s largest shareholder, with about 11 percent.

Fidelity National Information processes payments and issues cards for more than 14,000 institutions globally. The company had profit of $105.9 million in 2009 on revenue of $3.77 billion.

source: bloomberg.com

EKT: Θα κρατήσουμε τα ομόλογα που αγοράζουμε


EKT: Θα κρατήσουμε τα ομόλογα που αγοράζουμε


Έως την ωρίμανσή τους θα διακρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης που αγοράζει, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. Juergen Stark την Τετάρτη, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Στην πορεία του χρόνου θα αδρανοποιήσουμε τις επιπτώσεις που έχει η ρευστότητα (σ.σ. τον πληθωρισμό). Θα «μαζέψουμε» ξανά την επιπλέον ρευστότητα. Το έχουμε επαναλάβει στο παρελθόν», τόνισε ο ίδιος.

source: euro2day.gr

Το στοίχημα της Universal αιτία των αναταράξεων


Το στοίχημα της Universal αιτία των αναταράξεων

Οι αναταράξεις της περασμένης Πέμπτης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με την αιφνίδια «βουτιά» του Dow Jones [.DJI] κατά 1.000 μονάδες, ίσως τελικά να οφείλονται στις κινήσεις ενός και μόνο αντισταθμιστικού ταμείου (hedge fund). Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal «πηγή του κακού» ενδέχεται να είναι μεγάλο στοίχημα της Universal Ιnvestments.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας λίγο μετά τις 21:15 ώρα Ελλάδος το συγκεκριμένο hedge fund πραγματοποίησε συναλλαγή ύψους 7,5 εκατ. δολαρίων στην αγορά οψιόν, μέσω της οποίας πόνταρε σε δραστική πτώση των τιμών των μετοχών.

Μία οποιαδήποτε άλλη ημέρα η κίνηση αυτή θα έπληττε σε περιορισμένο μόνο βαθμό τις μετοχές. Ήρθε, όμως σε μία στιγμή, κατά την οποία υπήρχε ήδη αναταραχή στο σύνολο των χρηματοοικονομικών αγορών.

Όπως εξηγούν αναλυτές η πράξη της Universa ώθησε και άλλους χρηματιστές, μεταξύ των οποίων ήταν και ο επενδυτικός βραχίονας της βρετανικής τράπεζας Βarclays, να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις προκειμένου να αντισταθμίσουν μέρος του κινδύνου.

Η πτώση των μετοχών οδήγησε με τη σειρά της σε ακόμη περισσότερες «αντισταθμιστικές» ρευστοποιήσεις, δημιουργώντας ένα κύμα πιέσεων, το οποίο πλημμύρισε πολύ γρήγορα σχεδόν στο σύνολό της την αγορά.

Όταν το κύμα αυτό έρχεται σε μία περίοδο, κατά την οποία επικρατεί έντονη νευρικότητα στις αγορές εξαιτίας των σεναρίων για μία εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, λαμβάνει απροσδόκητες διαστάσεις.

Μερίδιο ευθύνης βεβαίως φέρουν βεβαίως και τα ίδια τα χρηματιστήρια, τα οποία αποδείχθηκε ότι δεν είναι προετοιμασμένα για τέτοιες καταστάσεις. Ο τεράστιος όγκος εντολών είχε ως αποτέλεσμα να «βραχυκυκλώσει» το σύστημα και να υπάρξουν στρεβλώσεις στα δεδομένα, που έφταναν στις χρηματιστηριακές εταιρείες, όπως στην Βarclays Capital.

Σύμφωνα με δηλώσεις χρηματιστών στη Wall Street Journal ακόμη και πριν την κατάρρευση κάποιων μετοχών σε μόλις ένα σεντ, ορισμένα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του NYSE Euronext, Αrca, ήταν αμφίβολης ορθότητας.

«Η Universa από μόνη της δεν θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση αυτή της αγοράς» απαντά στα σενάρια αυτά ο ιδρυτής της Universa, Μαρκ Σπίτσνεϊτζελ. Από την πλευρά της η Barclays Capital αρνήθηκε να σχολιάσει τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα.

source: naftemporiki.gr

Βρετανία: Φόβοι για τη μείωση του ελλείμματος, πτώση της στρελίνας


Βρετανία: Φόβοι για τη μείωση του ελλείμματος, πτώση της στρελίνας

Η στερλίνα [GBP=X] υποχώρησε έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων του κόσμου εν μέσω εικασιών ότι ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέϊβιντ Κάμερον και ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ δεν θα καταφέρουν να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους για τη μείωση του ελλείμματος το οποίο σύμφωνα με την Standard & Poor’s θα αυξηθείς το 77% του ΑΕΠ φέτος.

Πτωτικά για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες κινήθηκε η βρετανική λίρα έναντι του δολαρίου και του ευρώ εν μέσω ανησυχιών ότι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στη Βρετανία δεν θα συμφωνήσει στις πολιτικές για τη μείωση του ελλείμματος προϋπολογισμού που βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Η στερλίνα υποχώρησε έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων του κόσμου εν μέσω εικασιών ότι ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέϊβιντ Κάμερον και ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ δεν θα καταφέρουν να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους για τη μείωση του ελλείμματος το οποίο σύμφωνα με την Standard & Poor’s θα αυξηθείς το 77% του ΑΕΠ φέτος. Η λίρα σημείωσε χθες άνοδο όταν ο Ντέϊβιντ Κάμερον αντικατέστησε τον Γκόρντον Μπράουν μετά από πέντε ημέρες συνομιλιών από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Το νόμισμα της Βρετανίας υποχώρησε στο 1,4894 δολ. στις 11:33 π.μ. στο Τόκιο από 1,4956 δολ. που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη όπου ισχυροποιήθηκε 0,7%. Η στερλίνα υποχώρησε στις 84,88 πένες ανά ευρώ από 84,66 πένες, μετά την αναρρίχησή της στις 84,28 στις 6 Μαΐου, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 22 Ιουνίου.

Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της χώρας υποχώρησε χθες τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,88%.

Παρά το γεγονός ότι το κόμμα των Συντηρητικών κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές από το 1931, ο Κάμερον ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών προκειμένου να απομακρύνει το Εργατικό Κόμμα του Γκόρντον Μπράουν. Αργά χθες ο Κάμερον ανακοίνωσε τη δημιουργία συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους.

Οι ηγέτες του συνασπισμού θα προτείνουν περικοπές 6 δισ. στερλινών (8,93 δισ. δολ.) σε 50 ημέρες για περιορισμό του ελλείμματος προϋπολογισμού, αύξηση του ορίου καταβολής φόρου εισοδήματος, μελέτη για τον διαχωρισμό της λιανικής από την επενδυτική τραπεζική και αύξηση της εποπτείας των τραπεζών από την Bank of England, σύμφωνα με αξιωματούχους των Συντηρητικών.

source: naftemporiki.gr

Επέστρεψε στα κέρδη η ING


Επέστρεψε στα κέρδη η ING

Στα κέρδη επέστρεψε η ING κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου χάρη στη συρρίκνωση των διαγραφών, τη μείωση των «κακών» δανείων και το κέρδος που εξασφάλισε από την πώληση των μονάδων ιδιωτικής τραπεζικής στην Ασία και την Ελβετία.

Η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ολλανδία εμφάνισε καθαρά κέρδη 1,33 δισ. ευρώ, έναντι ζημιών 793 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει πριν από ένα χρόνο, και ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η ING σχεδιάζει να διαχωρίσει λειτουργικά τις μονάδες ασφαλειών και τραπεζικής μέχρι τα τέλη της χρονιάς, καθώς στόχος της είναι να πουλήσει τις ασφαλιστικές της δραστηριότητες. Οι δύο αυτές μονάδες κατέγραψαν προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 269 εκατ. ευρώ και 1,28 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

«Οι προτεραιότητές μας για φέτος είναι να διασφαλίσουμε τον σωστό λειτουργικό διαχωρισμό της τράπεζας και των ασφαλειών και να βελτιώσουμε τις επιδόσεις και των δύο μονάδων προκειμένου να δημιουργήσουμε ισχυρές ανεξάρτητες εταιρείες που θα έχουν μέλλον», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ING, Γιαν Χόμεν.

source: naftemporiki.gr

Γερμανία: Αύξηση 0,2% για το ΑΕΠ α΄ τριμήνου


Γερμανία: Αύξηση 0,2% για το ΑΕΠ α΄ τριμήνου

Ρυθμό ανάπτυξης 0,2% σημείωσε η οικονομία της Γερμανίας στο πρώτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Ειδικότερα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναπροσαρμοσμένα στοιχεία, ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,2%, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,1% στο ίδιο διάστημα.

Έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, η οικονομία της Γερμανίας αναπτύχθηκε κατά 1,6%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς για ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,2%.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Συμφωνία για την ενίσχυση των κανονισμών ασφαλείας στην Wall Street


ΗΠΑ: Συμφωνία για την ενίσχυση των κανονισμών ασφαλείας στην Wall Street

Σε συμφωνία για την ενίσχυση των ασφαλειών και αυτόματων διακοπτών (circuit breakers) κατέληξαν τα οι διαχειρίστριες εταιρείες των χρηματιστηριακών δεικτών των ΗΠΑ σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα από την Securities and Exchange Commission.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι διακόπτες θα ενεργοποιούνται όταν μία μετοχή υποχωρεί κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα

Σημειώνεται πως ανώτερα στελέχη του NYSE Euronext, του Nasdaq OMX Group και του CME Group θα καταθέσουν σήμερα σε επιτροπή του κογκρέσου για το φαινόμενο που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με το dow Jones Newswires, ο επικεφαλής συναλλαγών του Nasdaq OMX, Eric Noll, δήλωσε πως οι συναλλαγές για τον S&P 500 θα διακόπτονται για 15 λεπτά όταν υποχωρεί 5%, για μία ώρα όταν η πτώση φτάνει το 10% ενώ θα διακόπτονται για όλη την υπόλοιπη συνεδρίαση όταν υποχωρεί 20%.

source: capital.gr

7 χρόνια πίσω τα σαλούν


7 χρόνια πίσω τα σαλούν


Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003 επέστρεψε το πρώτο τετράμηνο η ζήτηση για ιδιωτικά σαλούν αντανακλώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά ο κλάδος και εντείνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των εισαγωγέων. Η ζήτηση στον κλάδο παρουσιάζει μεγάλη συρρίκνωση ακόμα και από τα περσινά χαμηλά επίπεδα, όταν ξεκίνησε η κρίση στην αγορά οχημάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, οι εγγραφές ιδιωτικών σαλούν σημείωσαν μείωση 20,8% τον Απρίλιο έπειτα από μείωση 14,4% το Μάρτιο. Οι εγγραφές νέων σαλούν καταγράφουν μείωση 16,3% ενώ οι εγγραφές των μεταχειρισμένων 24,1%.


Το πρώτο τετράμηνο του έτους έγιναν εγγραφές για 10,882 ιδιωτικά σαλούν έναντι 13,276 το 2009 και 16,441 το 2008. Είναι ο χαμηλότερος αριθμός εγγραφών από το 2003.

«Δυστυχώς, ο κλάδος των αυτοκινήτων είναι ο πρώτος που πέφτει και ο τελευταίος που επανέρχεται καθώς η απόφαση για αγορά ή αλλαγή αυτοκινήτου είναι δύσκολη, πιο δύσκολη κάποιες φορές και από την αγορά σπιτιού ή διαμερίσματος», ανέφερε στη StockWatch ο διευθύνων σύμβουλος της Unicars, Αλέξανδρος Διογένους.

Η καθίζηση της αγοράς αυτοκινήτων οξύνει τον ανταγωνισμό με τους εισαγωγείς οχημάτων να εντείνουν τις ενέργειες τους για να κερδίσουν μερίδιο από τη συρρικνούμενη «πίττα» των νέων πωλήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΕΒ που επεξεργάστηκε η StockWatch, στην πρώτη θέση της αγοράς νέων ιδιωτικών σαλούν τον Απρίλιο ήταν η Nissan με μερίδιο 12,6% καθώς είχε 147 από το σύνολο των 1171 καινούριων οχημάτων.


Ακολουθεί η BMW με 12,1% (142 εγγραφές) και η Volkswagen με 8,9% (104 εγγραφές) που ανέβασε αισθητά το μερίδιο της σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στα μεταχειρισμένα, στην πρώτη θέση ανήλθε τον Απρίλιο η Mercedes και ακολούθησε η Toyota. Το 18,7% ή 269 από το σύνολο των 1440 εγγραφών μεταχειρισμένων οχημάτων ήταν Mercedes και 264 ή 18,3% Toyota. Ακολουθούν η Suzuki με 14,7% (212 εγγραφές) και η BMW με 13,8% (198 εγγραφές).

Αναφορικά με το σύνολο των εγγραφών ιδιωτικών σαλούν, την πρώτη θέση με βάση τα στοιχεία Απριλίου κατέχει η Mercedes (353 εγγραφές ή 13,5% μερίδιο αγοράς), ενώ ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής τα Toyota με 346 εγγραφές (13,3% μερίδιο αγοράς) και τα BMW (340 ή 13%). Το μερίδιο αγοράς της Suzuki ανέρχεται στο 9% (236 εγγραφές).

Η κατάσταση που δημιουργείται στον κλάδο διαψεύδει τις προσδοκίες των εισαγωγέων για ανάκαμψη και εντείνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για προώθηση νέου σχεδίου απόσυρσης.

«Ο κλάδος των οχημάτων είναι ο μόνος που δεν πήρε καμία βοήθεια από την κυβέρνηση», είπε ο κ. Διογένους. «Εάν αναλογιστεί κανείς ότι από κάθε αυτοκίνητο 14 αλόγων, το κράτος εισπράττει €2500 από την εγγραφή του και εάν δοθούν €1700 για απόσυρση όπως ήταν το ποσό του προηγούμενου σχεδίου, τότε θα εισρεύσουν στο κράτος τουλάχιστον €800 κέρδος από κάθε αυτοκίνητο», υποστήριξε.

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι η φημολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες βδομάδες για προώθηση νέου σχεδίου απόσυρσης, συμβάλλει στο μούδιασμα της αγοράς

«Ένας από τους λόγους που ο κλάδος δεν ανακάμπτει είναι και η μη λήψη απόφασης για την εισαγωγή σχεδίου απόσυρσης που εκτιμάται να έχει σημαντικά οφέλη», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ford, Χαράλαμπος Παπαχαραλάμπους.

Όσο για την κρατική έκθεση, στην οποία αρκετοί εισαγωγείς εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ανάκαμψη του κλάδου, ο κ. Παχαραλάμπους ανέφερε πως σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις η κίνηση είναι μουδιασμένη.

source: stockwatch.com.cy

Στα 1.220 δολάρια ο χρυσός


Στα 1.220 δολάρια ο χρυσός

Με πολύ σημαντικά κέρδη έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της επανεμφάνισης των ανησυχιών για το πόσο ρεαλιστικός είναι ο μηχανισμός στήριξης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου έκλεισαν με κέρδη 1,6%, ή 19,50 δολάρια, φτάνοντας στα 1.220,30 δολάρια. Σημειώνεται ότι ενδοσυνεδριακά ο χρυσός έφτασε στα 1.226,40 δολάρια.
Σήμερα, στις διεθνείς κεφαλαιαγορές επικράτησαν ρευστοποιητικές τάσεις με τους επενδυτές να καταφεύγουν για ακόμη μία ημέρα στην ασφάλεια του χρυσού.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Έκδοση 3ετών ομολόγων ύψους 38 δισ. δολ.


ΗΠΑ: Έκδοση 3ετών ομολόγων ύψους 38 δισ. δολ.

Το ποσό των 38 δισ. δολαρίων σε ομόλογα 3ετούς διάρκειας δημοπράτησε η αμερικανική κυβέρνηση σήμερα, στην απόδοση του 1,414%. Οι υποψήφιοι αγοραστές προσέφεραν 3,27 δολάρια για κάθε δολάριο, υψηλότερα σε σχέση με τα 3,01 δολάρια που ήταν ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.
Οι έμμεσοι αγοραστές, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ξένες τράπεζες συμμετείχαν κατά 50,7%, ενώ στις τελευταίες συνεδριάσεις το ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 48,3%. Οι άμεσοι αγοραστές συμμετείχαν με ποσοστό 16,5% σε σχέση με το 13,6% που ήταν ο μέσος όρος.

source: reporter.gr

Ρευστοποιήσεις στο αργό


Ρευστοποιήσεις στο αργό

Με απώλειες έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της επανεμφάνισης των ανησυχιών για το πόσο ρεαλιστικός είναι ο μηχανισμός στήριξης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού έκλεισαν με απώλειες 0,6%, φτάνοντας στα 76,37 δολάρια, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωνε κέρδη φτάνοντας στα 77 δολάρια.
Σήμερα, στις διεθνείς κεφαλαιαγορές επικράτησαν ρευστοποιητικές τάσεις με τους επενδυτές να προτιμούν πιο ασφαλείς τοποθετήσεις σε σχέση με την αγορά του πετρελαίου.

source: reporter.gr

Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας ο Ντ. Κάμερον


Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας ο Ντ. Κάμερον

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήρε από τη Βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισσάβετ, ο ηγέτης των Συντηριτικών, Ντ. Κάμερον, μετά την συμφωνία που έγινε με την ηγεσία των Δημοκρατικών, για δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα των Συντηρητικών κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου, χωρίς ωστόσο να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνησης συνασπισμού με το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Ο Κάμερον, πρώην στέλεχος δημοσίων σχέσεων, είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία των τελευταίων 200 χρόνων της Βρετανίας.

source: reporter.gr

Γ. Παπανδρέου: Θα δημευτούν περιουσίες υπαλλήλων και πολιτικών που ήταν προϊόν διαφθοράς


Γ. Παπανδρέου: Θα δημευτούν περιουσίες υπαλλήλων και πολιτικών που ήταν προϊόν διαφθοράς

Τη δήμευση περιουσιών υπαλλήλων και πολιτικών ανακοίνωσε πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, από το βήμα του ΣΕΒ, αναφερόμενος στους ανθρώπους που βρέθηκαν με χρήματα του δημοσίου ή προϊόν διαφθοράς.
Μια βασική προϋπόθεση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί, καθώς τώρα όλοι έχουμε την ευκαιρία να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες, του παρασιτισμού, της υπανάπτυξης και της κοινωνικής αδικίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση για να επιτύχει το μηχανισμό στήριξης ο οποίος, όπως είπε, επιτεύχθηκε από όλη την ελληνική κοινωνία καθώς υπήρξαν και θυσίες των πολιτών για αυτόν και τόνισε ότι σήμερα μιλάμε σε διαφορετική βάση από ότι ξεκινήσαμε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες και πρέπει να μπει στην πορεία της ανάπτυξης, επισήμανε ότι μεγάλο βάρος θα δοθεί στις ιδιωτικές επενδύσεις και κάλεσε τους επιχειρηματίες να λειτουργήσουν μέσα στο πλαίσιο το οποίο δημιουργεί η κυβέρνηση, έτσι ώστε να υπάρξει και ανάπτυξη αλλά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Όλοι οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά και δημιουργικά.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανατροπές ώστε να αλλάξει τα κακώς κείμενα δεκαετιών, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, εγώ προσωπικά θα εργαστώ σκληρά, ζητώ και από εσάς να συνταχθείτε σε αυτή την προσπάθεια, έτσι ώστε να μεταμορφώσουμε αυτό που αποκαλούμε ελληνικό πρόβλημα σε ελληνικό θαύμα, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

source: reporter.gr
Share |