Wednesday, May 12, 2010

Παραμένει σε ύφεση η οικονομία


Παραμένει σε ύφεση η οικονομία

Με όπισθεν έτρεξε για έκτο συνεχές τρίμηνο η κυπριακή οικονομία ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ξένων αναλυτών ότι το κυπριακό ΑΕΠ θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2010. Ο ρυθμός συρρίκνωσης της κυπριακής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2010, όμως, είναι ο χαμηλότερος από το 2008, δημιουργώντας προσδοκίες πως μέχρι το τρίτο τρίμηνο η οικονομία θα αρχίσει να μεγεθύνεται.

Η κατάσταση που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία είναι αντίθετη με αυτή της ευρωζώνης, όπου συνεχίζονται οι τάσεις ανάκαμψης.

Μάλιστα, η κυπριακή οικονομία είναι η μόνη που παρουσιάζει συρρίκνωση, μετά την ελληνική.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, το κυπριακό ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,2% έναντι του προηγούμενο τριμήνου και κατά 2,3% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2009. Είναι το έκτο συνεχές τρίμηνο κατά το οποίο η οικονομία συρρικνώνεται, αν και ο ρυθμός συρρίκνωσης είναι ο χαμηλότερος από τότε που ξεκίνησε η ύφεση, το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου, η συρρίκνωση της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2010 οφείλεται κατά κύριο λόγο στους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης που παρατηρούνται στους τομείς των κατασκευών, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας.

Αντίθετα, αναφέρει ότι ο θετικός ρυθμός που σημειώνει ο ευρύτερος τομέας των υπηρεσιών και οι βελτιωμένες επιδόσεις του τουρισμού, οδήγησαν σε συγκράτηση της συρρίκνωσης της οικονομίας.

Η Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε σήμερα και τις προβλέψεις της για τη μεταβολή του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Η συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους ήταν μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Το κυπριακό ΑΕΠ μειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο κατά 0,4% αντί 0,3% που ήταν η αρχική εκτίμηση και σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008 κατά 3% αντί κατά 2,8% που υπολογιζόταν αρχικά.

Αντίθετη εικόνα στην ΕΕ

Σε αντίθεση με την Κύπρο, στην ΕΕ η εικόνα είναι διαφορετική καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει για τρίτο συνεχές τρίμηνο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2010 κατά 0,2% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009 και στην ΕΕ επίσης κατά 0,2%. Το τέταρτο τρίμηνο η οικονομία της ευρωζώνης είχε παραμείνει στάσιμη και στην ΕΕ είχε σημειωθεί ανάπτυξη 0,1%.

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009 καταγράφουν οι πλείστες χώρες. Συρρίκνωση πέραν της Κύπρου εξακολουθούν να σημειώνουν η Λιθουανία (-4,1%), Εσθονία (-2,3%), Ελλάδα (-0,8%) και Ρουμανία (-0,3%).

Στη Γερμανία η οικονομία μεγεθύνθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 0,2%. Στην Ιταλία, η τριμηνιαία μεγέθυνση του ΑΕΠ ανήλθε στο 0,5%. Αύξηση 0,1% σημειώθηκε και στο ΑΕΠ στη Γαλλία και στην Ισπανία.

Πέραν της τριμηνιαίας μεγέθυνσης, το ΑΕΠ στην ΕΕ και ευρωζώνη καταγράφει και ετήσια αύξηση. Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2010 αυξήθηκε κατά 0,5% και 0,3% αντίστοιχα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009. Το τέταρτο τρίμηνο του 2009 ως προς το τέταρτο τρίμηνο του 2009, η μείωση στο ΑΕΠ της ευρωζώνης ήταν 2,2% και της ΕΕ 2,3%.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |