Wednesday, May 12, 2010

Ε.Ε.: Σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος 5 κράτη


Ε.Ε.: Σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος 5 κράτη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα τις εκθέσεις για τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Δανία, τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο στο πλαίσιο του διορθωτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έχοντας λάβει δεόντως υπόψη τις πλέον πρόσφατες οικονομικές προοπτικές και άλλους συναφείς παράγοντες, οι εκθέσεις εξετάζουν κατά πόσον το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης παραμένει πλησίον της τιμής αναφοράς του 3% του ΑΕΠ και εάν η υπέρβαση έχει έκτακτο και προσωρινό χαρακτήρα. Η Επιτροπή συμπεραίνει ότι μόνο στην περίπτωση του Λουξεμβούργου πληρούνται και οι τρεις προϋποθέσεις.

«Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση δημιούργησε έντονες πιέσεις στα δημόσια οικονομικά της ΕΕ, με αποτέλεσμα τα περισσότερα κράτη μέλη να παρουσιάζουν σήμερα ελλείμματα γενικής κυβέρνησης τα οποία υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ. Οι εαρινές προβλέψεις 2010 των υπηρεσιών της Επιτροπής δείχνουν ότι η ανάκαμψη, μολονότι σταδιακή, βρίσκεται καθοδόν στην ΕΕ. Η προσοχή μας συνεπώς πρέπει να στραφεί στην επάνοδο σε διατηρήσιμα δημόσια οικονομικά, το συντομότερο δυνατό. Η αυστηρή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί το καλύτερο μέσον για να πεισθούν οι χρηματαγορές ότι η μείωση των επιπέδων του ελλείμματος και του χρέους θα υλοποιηθεί σωστά και εγκαίρως», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων κ. Olli Rehn.

Κύπρος

Στην κοινοποίηση στο πλαίσιο της ΔΥΕ τον Απρίλιο του 2010, οι κυπριακές αρχές ανακοίνωσαν έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 6,1% του ΑΕΠ το 2009, ενώ το ακαθάριστο δημόσιο χρέος ανήλθε σε 56,2% του ΑΕΠ, ακολουθώντας ανοδική τάση. Λόγω της σοβαρής αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, η Επιτροπή θεώρησε ως έκτακτη την υπέρβαση της τιμής αναφοράς του 3%. Δεδομένου ότι το έλλειμμα υπερβαίνει σαφώς το 3%, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί πλησίον της τιμής αναφοράς. Οι εαρινές προβλέψεις δείχνουν ότι η υπέρβαση δεν είναι προσωρινή. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή συνεπέρανε ότι δεν πληρούται το κριτήριο που ορίζει η Συνθήκη αναφορικά με το έλλειμμα. Επειδή ο δείκτης του δημόσιου χρέους προβλέπεται να υπερβεί την τιμή αναφοράς του 60% του ΑΕΠ το 2010 σύμφωνα τόσο με το πρόγραμμα σταθερότητας όσο και με τις εαρινές προβλέψεις, η Επιτροπή συνεπέρανε ότι δεν πληρούται το κριτήριο που ορίζει η Συνθήκη αναφορικά με το χρέος.

Βουλγαρία

Τα στοιχεία που αναφέρθηκαν από τις βουλγαρικές αρχές στην κοινοποίηση στο πλαίσιο της ΔΥΕ τον Απρίλιο του 2010 δείχνουν ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στη Βουλγαρία ανήλθε σε 3,9% του ΑΕΠ το 2009. Η υπέρβαση της τιμής αναφοράς του 3% του ΑΕΠ μπορεί να χαρακτηριστεί ως έκτακτη, καθώς οφείλεται στην έντονη οικονομική επιβράδυνση. Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις, το έλλειμμα είναι προσωρινό καθώς η πρόγνωση για το έλλειμμα του τρέχοντος έτους είναι κάτω του 3% του ΑΕΠ, μολονότι επικρατεί σημαντική αβεβαιότητα ως προς το αποτέλεσμα. Ωστόσο, εφόσον το έλλειμμα δεν μπορεί να θεωρηθεί πλησίον της τιμής αναφοράς, η Επιτροπή συνεπέρανε ότι δεν πληρούται το κριτήριο που ορίζει η Συνθήκη αναφορικά με το έλλειμμα.

Δανία

Οι αρχές της Δανίας ανέφεραν για το 2010 προβλεπόμενο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης 5,4% του ΑΕΠ στην κοινοποίηση της ΔΥΕ τον Απρίλιο 2010. Η προβλεπόμενη υπέρβαση της τιμής αναφοράς είναι έκτακτη καθώς οφείλεται στην έντονα αρνητική οικονομική συγκυρία. Δεδομένου ότι το έλλειμμα υπερβαίνει σαφώς το 3%, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί πλησίον της τιμής αναφοράς. Όπως δείχνουν οι εαρινές προβλέψεις, το προβλεπόμενο έλλειμμα δεν είναι προσωρινό. Η Επιτροπή συνεπέρανε συνεπώς ότι δεν πληρούται το κριτήριο που ορίζει η Συνθήκη αναφορικά με το έλλειμμα.

Φινλανδία

Οι φινλανδικές αρχές ανέφεραν για το 2010 προβλεπόμενο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης 4,1% του ΑΕΠ στην κοινοποίηση της ΔΥΕ τον Απρίλιο 2010. Η προβλεπόμενη υπέρβαση της τιμής αναφοράς είναι έκτακτη καθώς οφείλεται στην έντονα αρνητική οικονομική συγκυρία. Το προβλεπόμενο έλλειμμα είναι προσωρινό καθώς στις εαρινές προβλέψεις εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε 2,9% του ΑΕΠ σε περίπτωση μη αλλαγής πολιτικής, ελαφρά χαμηλότερο από την τιμή αναφοράς. Το προβλεπόμενο, ωστόσο, έλλειμμα του 4,1% του ΑΕΠ δεν μπορεί να θεωρηθεί πλησίον της τιμής αναφοράς. Η Επιτροπή συνεπέρανε συνεπώς ότι δεν πληρούται το κριτήριο που ορίζει η Συνθήκη αναφορικά με το έλλειμμα.

Λουξεμβούργο

Σύμφωνα με την κοινοποίηση της ΔΥΕ τον Απρίλιο του 2010, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο Λουξεμβούργο εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 4,2% του ΑΕΠ το 2010. Η υπέρβαση θεωρείται ως έκτακτη καθώς οφείλεται στην έντονα αρνητική οικονομική συγκυρία. Ωστόσο, το έλλειμμα σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής είναι μόνον 3,5% του ΑΕΠ και μπορεί να θεωρηθεί πλησίον της τιμής αναφοράς. Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της πολιτικής απόφασης που λήφθηκε μετά τις εαρινές προβλέψεις, το έλλειμμα για το 2010 μπορεί να θεωρηθεί προσωρινό. Η Επιτροπή συνεπέρανε συνεπώς ότι πληρούται το κριτήριο που ορίζει η Συνθήκη αναφορικά με το έλλειμμα.

Πλαίσιο: Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης απαιτεί από την Επιτροπή τη σύνταξη έκθεσης εφόσον το πραγματικό ή το προβλεπόμενο έλλειμμα ενός κράτους μέλους υπερβαίνει την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ. Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος διέπεται από το άρθρο 126 της Συνθήκης και αποσαφηνίζεται περαιτέρω στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1467/97 του Συμβουλίου.

Οι εκθέσεις δυνάμει του άρθρου 126 παράγραφος 3 απευθύνονται στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή, η οποία γνωμοδοτεί (άρθρο 126 παράγραφος 4). Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση αυτή, διατυπώνει στη συνέχεια τη γνώμη της σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος (άρθρο 126 παράγραφος 5) και αποφασίζει να απευθύνει συστάσεις προς το Συμβούλιο αναφορικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος (άρθρο 126 παράγραφος 6) και την προθεσμία για τη διόρθωσή του (άρθρο 126 παράγραφος 7).
Οι εκθέσεις της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 126 παράγραφος 3 διατίθενται στον δικτυακό τόπο:

source: capital.gr

No comments:

Share |