Wednesday, May 12, 2010

Το στοίχημα της Universal αιτία των αναταράξεων


Το στοίχημα της Universal αιτία των αναταράξεων

Οι αναταράξεις της περασμένης Πέμπτης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με την αιφνίδια «βουτιά» του Dow Jones [.DJI] κατά 1.000 μονάδες, ίσως τελικά να οφείλονται στις κινήσεις ενός και μόνο αντισταθμιστικού ταμείου (hedge fund). Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal «πηγή του κακού» ενδέχεται να είναι μεγάλο στοίχημα της Universal Ιnvestments.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας λίγο μετά τις 21:15 ώρα Ελλάδος το συγκεκριμένο hedge fund πραγματοποίησε συναλλαγή ύψους 7,5 εκατ. δολαρίων στην αγορά οψιόν, μέσω της οποίας πόνταρε σε δραστική πτώση των τιμών των μετοχών.

Μία οποιαδήποτε άλλη ημέρα η κίνηση αυτή θα έπληττε σε περιορισμένο μόνο βαθμό τις μετοχές. Ήρθε, όμως σε μία στιγμή, κατά την οποία υπήρχε ήδη αναταραχή στο σύνολο των χρηματοοικονομικών αγορών.

Όπως εξηγούν αναλυτές η πράξη της Universa ώθησε και άλλους χρηματιστές, μεταξύ των οποίων ήταν και ο επενδυτικός βραχίονας της βρετανικής τράπεζας Βarclays, να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις προκειμένου να αντισταθμίσουν μέρος του κινδύνου.

Η πτώση των μετοχών οδήγησε με τη σειρά της σε ακόμη περισσότερες «αντισταθμιστικές» ρευστοποιήσεις, δημιουργώντας ένα κύμα πιέσεων, το οποίο πλημμύρισε πολύ γρήγορα σχεδόν στο σύνολό της την αγορά.

Όταν το κύμα αυτό έρχεται σε μία περίοδο, κατά την οποία επικρατεί έντονη νευρικότητα στις αγορές εξαιτίας των σεναρίων για μία εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, λαμβάνει απροσδόκητες διαστάσεις.

Μερίδιο ευθύνης βεβαίως φέρουν βεβαίως και τα ίδια τα χρηματιστήρια, τα οποία αποδείχθηκε ότι δεν είναι προετοιμασμένα για τέτοιες καταστάσεις. Ο τεράστιος όγκος εντολών είχε ως αποτέλεσμα να «βραχυκυκλώσει» το σύστημα και να υπάρξουν στρεβλώσεις στα δεδομένα, που έφταναν στις χρηματιστηριακές εταιρείες, όπως στην Βarclays Capital.

Σύμφωνα με δηλώσεις χρηματιστών στη Wall Street Journal ακόμη και πριν την κατάρρευση κάποιων μετοχών σε μόλις ένα σεντ, ορισμένα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του NYSE Euronext, Αrca, ήταν αμφίβολης ορθότητας.

«Η Universa από μόνη της δεν θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση αυτή της αγοράς» απαντά στα σενάρια αυτά ο ιδρυτής της Universa, Μαρκ Σπίτσνεϊτζελ. Από την πλευρά της η Barclays Capital αρνήθηκε να σχολιάσει τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |