Wednesday, May 12, 2010

Διευκρινίσεις από Ε.Κ. για short selling


Διευκρινίσεις από Ε.Κ. για short selling

Η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων ισχύει τόσο για τις ακάλυπτες (naked) όσο και για καλυμμένες (covered) ανοικτές πωλήσεις και περιλαμβάνει πωλήσεις που καλύπτονται από μεταγενέστερες ενδοσυνεδριακά αγορές, διευκρινίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σημειώνεται ότι η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων ισχύει για όλες τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετοχές ανεξαρτήτως του τόπου κατάρτισης των συναλλαγών (οργανωμένη αγορά, ΠΜΔ ή εξωχρηματιστηριακά – OTC).

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ε.Κ. η απαγόρευση εφαρμόζεται και στα εισηγμένα στο Χ.Α. μερίδια διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων.

Η απαγόρευση ισχύει για όλα τα πιστοποιητικά κατάθεσης (depository receipts) π.χ. ADRs, GDRs, που αντιπροσωπεύουν μετοχές εισηγμένες στο Χ.Α.

Σημειώνεται ότι η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει το άνοιγμα ή την αύξηση αρνητικής θέσης που προκύπτει από συναλλαγές που καταρτίζονται επί παραγώγων χρηματοπιστωτικών μέσων σε οργανωμένη αγορά/ΠΜΔ ή σε εξωχρηματιστηριακά παράγωγα.

Εξαιρούνται οι έχοντες την ιδιότητα του ειδικού διαπραγματευτή επί μετοχών ή πιστοποιητικών κατάθεσης σε οργανωμένη αγορά ή ΠΜΔ για συναλλαγές ανοικτής πώλησης που καταρτίζουν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων τους για ειδική διαπραγμάτευση.

Εξαιρούνται οι έχοντες την ιδιότητα του ειδικού διαπραγματευτή επί μεριδίων ΔΑΚ στην οργανωμένη αγορά του Χ.Α. για συναλλαγές που καταρτίζουν επί μεριδίων ΔΑΚ στο πλαίσιο των υποχρεώσεων τους για ειδική διαπραγμάτευση.

Τέλος εξαιρούνται οι έχοντες την ιδιότητα του ειδικού διαπραγματευτή επί παραγώγων χρηματοπιστωτικών μέσων ή επί μεριδίων ΔΑΚ σε οργανωμένη αγορά ή ΠΜΔ, για συναλλαγές ανοικτής πώλησης επί μετοχών, οι οποίες αποτελούν υποκείμενη αξία παραγώγου/ ΔΑΚ ή οι οποίες συμμετέχουν σε δείκτη που αποτελεί υποκείμενη αξία παραγώγου/ ΔΑΚ, που καταρτίζουν με σκοπό την κάλυψη ή αντιστάθμιση κινδύνου επί θέσεων που λαμβάνουν σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα ή σε μερίδια ΔΑΚ στην οργανωμένη αγορά ή στον ΠΜΔ.

source: capital.gr

No comments:

Share |