Monday, October 27, 2008

Σε χαμηλά 17 μηνών έκλεισε το αργό-Πτώση 1,4%

Σε χαμηλά 17 μηνών έκλεισε το αργό-Πτώση 1,4%

Τελικά το αργό έκλεισε με πτώση, υποχωρώντας μάλιστα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών, παρακολουθώντας στενά την πορεία των κεφαλαιαγορών, διαψεύδοντας, παράλληλα, τους ηγέτες του ΟΠΕΚ, οι οποίοι αποφάσισαν να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, με σκοπό να σταματήσουν την «ελεύθερηπτώση» που καταγράφει εδώ και 3 ½ μήνες ο «μαύρος χρυσός».
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειώσουν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα την παραγωγή από τις αρχές Νοεμβρίου. Το καρτέλ του πετρελαίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση και τους επόμενους μήνες αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Το συμβόλαιο του αργού για παράδοση Δεκεμβρίου έκλεισε πτωτικά κατά 1,4% στα 63,22 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω τιμές είναι κατά 31% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ υποχώρησε στο Λονδίνο κατά 2,08% στα 59,40 δολάρια το βαρέλι

«Βαρίδι» έναντι στην ανάκαμψη του αργού στάθηκε και η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, το οποίο και βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 ½ ετών. Όταν το δολάριο ενισχύεται, το αργό, καθώς επίσης και τα αλλα εμπορεύματα που αποτιμώνται σε δολάρια, χάνουν την ελκυστικότητα τους σε ξένους επενδυτές, αφού γίνονται «ακριβότερα» γι’ αυτούς. Το ευρώ υποχώρησε κατά 2,3% στο 1,2334 δολάρια/ ευρώ.

REPORTER.GR

CenturyTel: Εξαγορά της Embarq έναντι 11,6 δισ. δολάρια

CenturyTel: Εξαγορά της Embarq έναντι 11,6 δισ. δολάρια

Την εξαγορά της Embarq ανακοίνωση η εταιρεία τηλεπικοινωνιών CenturyTel, έναντι του ποσού των 11,6 δισ. δολαρίων, με σκοπό τη συγχώνευση του πελατολογίου και τη μείωση του κόστους λειτουργίας.
Οι συνομιλίες για το deal είχαν ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες, παρόλα αυτά η συμφωνία ανακοινώθηκε μόλις σήμερα, εξαιτίας των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων, που έκανε τις δύο εταιρείες πιο διστακτικές για τις επόμενες κινήσεις τους.

Σημειώνεται ότι το μέγεθος της Embarq είναι το διπλάσιο της CenturyTel, ωστόσο οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της πρώτης, ανάμεσα στους οποίους και η Bank of America, συμφώνησε αμέσως στην πώληση της, σε μια μικρότερη εταιρεία. Και αυτό γιατί η CenturyTel έχει περίπου οφειλές ύψους 5,8 δισ. δολαρίων στην Embarq.

REPORTER.GR

Ιαπωνία: Δρομολογείται η απαγόρευση του short selling

Ιαπωνία: Δρομολογείται η απαγόρευση του short selling

Το ενδεχόμενο παροχής αδείας στην ιαπωνική Επιτροπή Κεφαλαιαγορά να αναστείλει το δικαίωμα του short selling, εξετάζει η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας, στα πλαίσια της απόφασης λήψης έκτακτων μέτρων για τη σταθεροποίηση της κεφαλαιαγοράς.
Συγκεκριμένα, η ιαπωνική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναθεώρηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς, ώστε να δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να δρα σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας, ώστε να αποκαθίσταται η αξιοπιστία του δείκτη Nikkei.

Η οριστική απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης θα ληφθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, αφού το κλείσιμο του δείκτη Nikkei στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 ετών, δεν αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση να μην ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και της Ευρώπη, που απαγόρευσαν το short selling.

REPORTER.GR

Deutsche Bank: Πορεία προς δεύτερο ζημιογόνο τρίμηνο

Deutsche Bank: Πορεία προς δεύτερο ζημιογόνο τρίμηνο

Ζημίες άνω των 400 εκατ. δολαρίων φημολογείται ότι θα ανακοινώσει η Deutsche Bank στην αγορά παραγώγων, καθώς η εν λόγω αγορά καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση από την εποχή της μεγάλης Ύφεσης, τη δεκαετία του 1930.
Η Deutsche Bank έχει ήδη καταγράψει ένα ζημιογόνο τρίμηνο, ενώ οδεύει στο δεύτερο, αφού οι ζημίες από τις προαναφερόμενες δραστηριότητες ανέρχονται στο μισό των εσόδων από πωλήσεις μετοχών κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
475.28 ( 3.58%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1386.36 ( 3.68%)

Όγκος: € 9,303,577

=====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1800.74 ( 4.18%)

FTSE®/Χ.Α. 20
965.49 ( 4.77%)

=====================

FTSE 100 INDEX 3,852.59 -30.77 -0.79%
CAC 40 INDEX 3,067.35 -126.44 -3.96%
DAX INDEX 4,334.64 38.97 0.91%

=====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 8,175.77 -203.18 -2.42%
S&P 500 INDEX 848.92 -27.85 -3.18%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,505.90 -46.13 -2.97%

Kυβερνητική βοήθεια ζητά η GM για το deal με την Chrysler

Kυβερνητική βοήθεια ζητά η GM για το deal με την Chrysler

Τη βοήθεια του αμερικανικού υπουργείου Οικονομίας φέρεται να ζήτησε η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, General Motors προκειμένου να ολοκληρώσει τη συμφωνία συγχώνευσης με την Cerberus Capital Management της Chrysler.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Henry Paulson θα προτιμούσε η ενδεχόμενη κυβερνητική βοήθεια να προέρχεται από τα χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 25 δισ. δολ. που εγκρίθηκαν τον περασμένο μήνα συνολικά για τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών, και όχι από το πακέτο των 700 δισ. δολ. που προορίζεται για τον τραπεζικό κλάδο.

Τα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν προτείνει στο αμερικανικό υπουργείο την εξαγορά μεριδίου στην εταιρεία, αν και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμφανίζεται απρόθυμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Tony Fratto, δεν έκανε κάποιο σχόλιο σχετικά με το ενδεχόμενο κυβερνητικής παρέμβασης.

Να σημειωθεί ότι κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας της Αμερικής αναμένεται να καταγράψει φέτος τη σημαντικότερη συρρίκνωση από το 1993 εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης και της συρρίκνωσης που εμφανίζει η οικονομία.

REPORTER.GR
Τρισέ: Σε μείωση του επιτοκίου προσανατολίζεται η ΕΚΤ

Προς νέα μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην επόμενη συνάντησή της στις 6 Νοεμβρίου, όπως αποκάλυψε σήμερα ο διοικητής της Ζαν Κλοντ Τρισέ στο πλαίσιο ομιλίας που παρέθεσε στη Μαδρίτη.
Παρόλα αυτά ο Τρισέ επεσήμανε ότι αυτό θα εξαρτηθεί τελικά από τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας, ενώ υπογράμμισε ακόμη ότι οι κίνδυνοι από τις πληθωριστικές πιέσεις έχουν περιοριστεί, αν και ο πληθωρισμός θα παραμείνει για ορισμένο χρονικό διάστημα ακόμη άνω του 2%.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,75% από 4,25% νωρίτερα τον Οκτώβριο στα πλαίσια της συντονισμένης προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών.

REPORTER.GR

Πάρτι σε δολάριο, γεν

Πάρτι σε δολάριο, γεν

Ράλι εξακολουθεί να καταγράφει το γεν έναντι των ισχυρότερων νομισμάτων, καθώς η κρίση στις χρηματαγορές οδηγεί τους επενδυτές να εγκαταλείψουν την πρακτική του carry trade. Αντίθετα, μεγάλες πιέσεις εξακολουθεί να δέχεται το ευρωπαϊκό νόμισμα, με την ισοτιμία με το δολάριο να αγγίζει χαμηλό 2,5 ετών, τη στιγμή που η ΕΚΤ προσανατολίζεται σε νέα μείωση του επιτοκίου του ευρώ.
Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη ετοιμάζονται για νέες μειώσεις του κόστους δανεισμού, προκειμένου να στηρίξουντις οικονομίες τους και να αποτρέψουν, έστω και την ύστατη στιγμή την ύφεση, γεγονός που δεν θα προσφέρει στήριξη σε δολάριο και ευρώ.

Νωρίτερα, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ στο πλαίσιο ομιλίας που παρέθεσε στη Μαδρίτη, αποκάλυψε ότι η ΕΚΤ προσανατολίζεται προς νέα μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στην επόμενη συνάντησή της στις 6 Νοεμβρίου.

Παρόλα αυτά ο Τρισέ επεσήμανε ότι αυτό θα εξαρτηθεί τελικά από τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας, ενώ υπογράμμισε ακόμη ότι οι κίνδυνοι από τις πληθωριστικές πιέσεις έχουν περιοριστεί, αν και ο πληθωρισμός θα παραμείνει για ορισμένο χρονικό διάστημα ακόμη άνω του 2%.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,75% από 4,25% νωρίτερα τον Οκτώβριο στα πλαίσια της συντονισμένης προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών

Αυτή την ώρα το γεν ενισχύεται στα 92,83 γεν ανά δολάριο, από 94,32 την Παρασκευή.

Επίσης το γεν ενισχύεται στα 116,14 έναντι του ευρώ, από 118,96 γεν ανά ευρώ στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Επίσης, το ευρώ υποχωρεί στα 1,2334 δολάρια, από 1,2623 δολάρια ανά ευρώ την Παρασκευή, ενώ βρέθηκε να υποχωρεί και στα 1,2334, που είναι το χαμηλότερο από το Μάιο του 2002.

Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο μηνός, το γεν ενισχύθηκε 15% έναντι του δολαρίου, 35% έναντι του ευρώ, 57% έναντι του αυστραλιανού δολαρίου και 46% έναντι του δολαρίου της Νέας Ζηλανδίας.

REPORTER.GR

Ξεκινά η εφαρμογή του σχεδίου Paulson

Ξεκινά η εφαρμογή του σχεδίου Paulson


Ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου ύψους 700 δισ. δολαρίων που έχει καταρτίσει ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Henry Paulson, καθώς σιγά-σιγά ανακοινώνεται ποιες τράπεζες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ενώ έγινε γνωστό πως οι εννέα μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας θα λάβουν εντός της εβδομάδας κεφάλαια ύψους 125 δισ. δολαρίων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, David Nason, ανακοίνωσε πως εννέα αμερικανικές τράπεζες θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν από αυτή την εβδομάδα 125 δισ. δολάρια από το υπουργείο Οικονομίας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του νόμου για το "πακέτο" διάσωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Ο Nason δήλωσε στο CNBC πως οι συμφωνίες με τις 9 τράπεζες υπεγράφησαν το βράδυ της Κυριακής. Οι εννέα τράπεζες αναμένεται να λάβουν το συνδυασμένο ποσό των 125 δισ. δολαρίων από το υπουργείο Οικονομίας, με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές.

Τα εν λόγω κεφάλαια εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο του υπουργείου, βάσει του οποίου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα λάβουν έως και 250 δισ. δολάρια, στην προσπάθεια του να αναζωπυρώσει το δανεισμό, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν "παγώσει".

Πέραν όμως, των μεγάλων τραπεζών, σιγά-σιγά έρχονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Την Παρασκευή, έγινε γνωστό πως η PNC Financial θα λάβει το ποσό των 7,7 δισ. δολαρίων, μέσα στο σαββατοκύριακο η Capital One ανακοίνωσε πως θα λάβει 3,55 δισ. δολάρια από την κυβέρνηση. Σειρά είχαν σήμερα η Huntington Bancshares, στην οποία το ΥΠΟΙΚ θα επενδύσει 1,4 δισ. δολάρια, η Keycorp -που θα λάβει 2,5 δισ. δολάρια-, η Northern Trust, η Suntrust (με 3,5 δισ. δολάρια από το ΥΠΟΙΚ) και η Fifth Third, στην οποία η κυβέρνηση θα παρέχει 3,4 δισ. δολάρια.

Οι τράπεζες έχουν διορία έως τις 14 Νοεμβρίου να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο σχέδιο Paulson. Το υπουργείο σχεδιάζει να διαθέσει το ποσό των 250 δισ. δολαρίων έως το τέλος του έτους. Τα εν λόγω κεφάλαια υπάγονται στο αμερικανικό "σχέδιο διάσωσης" ύψους 700 δισ. δολαρίων, το οποίο αποσκοπεί στην απόκτηση παγίων για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

CAPITAL.GR

Τουρκία: "Δε χρειαζόμαστε ενίσχυση από το ΔΝΤ"

Τουρκία: "Δε χρειαζόμαστε ενίσχυση από το ΔΝΤ"

Η Τουρκία δεν χρειάζεται δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς το παρόν, ανακοίνωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Durmus Yilmaz, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ihlas.

“Σε αυτή τη φάση, δε χρειαζόμαστε ρευστά από το ΔΝΤ, ωστόσο υπάρχει αβεβαιότητα για το τι θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον”, δήλωσε ο Yilmaz, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Όπως ανέφερε, πιθανές τροποποιήσεις που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη της Τουρκίας στις διεθνείς χρηματαγορές θα ήταν χρήσιμη, όμως αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση.

CAPITAL.GR

"Eνεση" ρευστότητας $1,02 δισ. από την Τράπεζα του Καναδά

"Eνεση" ρευστότητας $1,02 δισ. από την Τράπεζα του Καναδά

ΟΤΤΑΒΑ (Dow Jones)-- Δεύτερη ένεση ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά παρείχε η Τράπεζα του Καναδά, δίνοντας το συνολικό ποσό στα 1,285 δισ. δολάρια Καναδά (1,02 δισ. δολάρια), που είναι και η μεγαλύτερη τόνωση από την 7η Οκτωβρίου, με στόχο να διατηρηθεί το επιτόκιο της χώρας στο νέο στόχο του 2,25%.

Η Τράπεζα διοχέτευσε αρχικά 830 εκατ. δολάρια. Η Κεντρική Τράπεζα διοχετεύσει κεφάλαια στην διατραπεζική αγορά για τρεις διαδοχικές ημέρες, μετά τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την Τρίτη.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Θετική έκπληξη από την αγορά στέγασης

ΗΠΑ: Θετική έκπληξη από την αγορά στέγασης


Κατά 2,7% ενισχύθηκαν το Σεπτέμβριο οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 464.000 κατοικιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της χώρας.

Τα στοιχεία ήταν καλύτερα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν πτώση των πωλήσεων κατά 1,1%.

Τα αποθέματα απούλητων κατοικιών σημείωσαν πτώση- ρεκόρ 7,3% το Σεπτέμβριο στις 394.000, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 ετών. Η μέση τιμή πώλησης υποχώρησε στα 218.400 δολάρια.

CAPITAL.GR

Σε χαμηλό 26 ετών ο Nikkei

Σε χαμηλό 26 ετών ο Nikkei


Στο “κόκκινο” βρίσκονται για τέταρτη διαδοχική τα ασιατικά χρηματιστήρια, στο πλαίσιο των ανησυχιών πως η παγκόσμια οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση. Παράλληλα, την ψυχολογία επιβάρυναν και οι φήμες πως ολοένα περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες, μεταξύ των οποίων και της Ασίας, στρέφονται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια. Εν μέσω του γενικευμένου αρνητικού κλίματος, ο Nikkei βρέθηκε σε χαμηλό 26 ετών.

Ο Hang-Seng έχασε προς στιγμήν ακόμα ένα ψυχολογικό όριο και συγκεκριμένα τις 11.000 μονάδες, καταγράφοντας διψήφιες απώλειες. Σημειώνεται πως ο δείκτης έχασε τις 13.000 μονάδες την Παρασκευή και τις 14.000 μονάδες την Πέμπτη. Σημαντικές απώλειες σημειώθηκαν και στην Ιαπωνία και την Ταϊβάν, με το χρηματιστήριο της δεύτερης να δέχεται πιέσεις μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να άρει τον περιορισμό που αφορούσε στην πτώση της τοπικής αγοράς στο 3,5% από 7% προηγουμένως.

Στη Νότια Κορέα, το χρηματιστήριο της χώρας εμφάνισε έντονη μεταβλητότητα, μετά από την απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Κορέας κατά 75 μονάδες βάσης στο 4,25%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων στην ιστορία της Ν. Κορέας και το μέτρο λαμβάνεται στο πλαίσιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Πάντως, τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισε η χρηματιστηριακή αγορά των Φιλιππίνων, καταγράφοντας πτώση άνω του 12%, καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες πως οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας δεν θα αποδώσουν καρπούς. Mάλιστα, με το που χρηματιστήριο των Φιλιππίνων βρέθηκε να χάνει 10%, ανεστάλησαν οι συναλλαγές για 15 λεπτά.

Σε επίπεδο τοπικών αγορών, ο Hang Seng διεύρυνε απότομα τις απώλειες του, φθάνοντας να χάνει έως και 15,3% στις 10.686,21 μονάδες, ο Nikkei 6,36% στις 7.162,90 μονάδες, στην Αυστραλία ο S&P/ ΑSX 200 έκλεισε με πτώση 1,6% στις 3.809,2 μονάδες, φθάνοντας έως και τις 3.761,1 μονάδες, επίπεδο που είναι χαμηλό τετραετίας. Η Σαγκάη, το χρηματιστήριο υποχωρούσε 4,73%, στην Ταϊβάν σημείωσε πτώση 4,7% και στην Ταϊλάνδη 7%. Απώλειες 8,7% για τον Sensex της Ινδίας. Με κέρδη 0,8% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Kospi της Νότιας Κορέας, χάρη στην στήριξη των τραπεζικών μετοχών, μετά τη μείωση των επιτοκίων. Κλειστές λόγω εθνικής εορτής οι αγορές στη Σιγκαπούρη, τη Νέα Ζηλανδία και τη Μαλαισία.

Κάτω από τις 8.400 μονάδες ο Dow, πτώση 312 μονάδων

Δύο μόλις λεπτά ήταν αρκετά για να πραγματοποιήσει ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones το χαμηλότερο κλείσιμο από το 2003, χάνοντας τις 8.400 μονάδες. Συγκεκριμένα, με την μεταβλητότητα στην αμερικανική αγορά να κλιμακώνεται, οι απώλειες "ανέβασαν ταχύτητα" στα τελευταία δύο λεπτά των συναλλαγών, καθώς οι ανησυχίες για παρατεταμένη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία κυριάρχησαν, δίνοντας ακόμα ένα “χτύπημα” στην ήδη "λαβωμένη" επενδυτική εμπιστοσύνη.

Οι κλυδωνισμοί στις διεθνείς αγορές, με κορυφαίους δείκτες να εμφανίζουν έως και διψήφιες απώλειες, οι ανησυχίες για ενδεχόμενη κατάρρευση σημαντικών αμερικανικών εταιρειών εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου και οι μαζικές ρευστοποιήσεις από hedge funds -που αναζητούν με κάθε μέσο κεφάλαια για να καλύψουν τις απαιτήσεις των πελατών τους- είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί να φοβούνται το τι θα διαδραματιζόταν την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Wall. Μάλιστα, το “πρελούδιο” του limit down στα futures κάθε άλλο παρά βοήθησε στη διαμόρφωση του κλίματος.

Ωστόσο, αν και η αγορά άνοιξε με σημαντικές απώλειες με το Dow να φθάνει να χάνει έως και 503 μονάδες και τον Nasdaq να υποχωρεί μέχρι και 6,9% στα χαμηλά ημέρας, στη συνέχεια οι απώλειες περιορίσθηκαν αισθητά.

Παράλληλα, η έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας και η μεταβλητότητα που δίνει ισχυρό “παρών” όλο τον κρίσιμο μήνα του Οκτωβρίου, ώθησαν το δείκτη μεταβλητότητας σε νέο ρεκόρ και συγκεκριμένα στις 89,53 μονάδες.

Όμως, παρά το κλείσιμο σε χαμηλά 5 ½ ετών, σε εβδομαδιαία βάση οι απώλειες, αν και σημαντικές, δεν ήταν τόσο μεγάλες, όσο πριν από δύο εβδομάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής στον Οκτώβριο, ο Dow έχει χάσει 22,8% -οδεύοντας προς το χειρότερο μήνα του από το 1987- και ο Nasdaq 25,8%.

Πάντως, ούτε τα απρόσμενα καλά νέα για τις μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να μεταβάλλουν την ψυχολογία στην αγορά, καθώς τα βλέμματα επενδυτών, αναλυτών και οικονομολόγων στρέφονται πλέον στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα για τη μείωση των επιτοκίων, όπου σύμφωνα με τα futures των επιτοκίων των ομοσπονδιακών κεφαλαίων αναμένεται η νομισματική επιτροπή να "κόψει" τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 312,30 μονάδες (-3,59%) κλείνοντας στις 8.378,95 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 51,88 μονάδων (-3,23%) και έκλεισε στις 1.552,03 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 31,34 μονάδων (-3,45%) κλείνοντας στις 876,77 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow έχασε 5,3%, ο Nasdaq 9,3% και ο S&P 6,8%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές της Citigroup (-7,40%) και της Du Pont (-6,86%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά $0,67 ή σε ποσοστό 18,21% και έκλεισε στα 3,01 δολάρια. Το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά $0,73 ή σε ποσοστό 10,86% και έκλεισε στα 5,99 δολάρια.

Υπενθυμίζεται πως το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) αναγκάσθηκε να επικαλεσθεί τον Κανονισμό 48, που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ακραίας μεταβλητότητας που ενδέχεται να προκαλέσει τεχνικά προβλήματα στις συναλλαγές. Για να γίνει χρήση του κανονισμού θα πρέπει να συντρέχει αριθμός προϋποθέσεων, όπως έντονη κινητικότητα στις ξένες αγορές πριν το άνοιγμα στην Wall, αξιοσημείωτες κινήσεις στα futures, σημαντικές εταιρικές ή κυβερνητικές ανακοινώσεις και άλλα. Ο Κανονισμός 48 ισχύει μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση. Η προηγούμενη φορά που είχε χρησιμοποιηθεί ο κανονισμός ήταν η 12η Δεκεμβρίου του 2007.

CAPITAL.GR

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά διετίας ο εταιρικός δανεισμός

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά διετίας ο εταιρικός δανεισμός


Με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών αυξήθηκε ο εταιρικός δανεισμός στην Ευρωζώνη, ενώ η αύξηση της προσφοράς χρήματος επιβραδύνθηκε, εντείνοντας τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΚΤ, τα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 12,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι ανόδου 12,6% που είχαν σημειώσει ένα μήνα νωρίτερα.

Το δάνεια προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 3,8%, με τον χαμηλότερο ρυθμό από τότε που η τράπεζα ξεκίνησε να καταγράφει τα εν λόγω στοιχεία, το 2000.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, επιβράδυνση παρουσίασε και η προσφορά χρήματος Μ3, στο 8,6% από 8,8%.

Όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, τα πρόσφατα αυτά στοιχεία υπογραμμίζουν τον αντίκτυπο της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης, η οποία έχει καταστήσει δυσκολότερη, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά, την εξασφάλιση πιστώσεων.

NAFTEMPORIKI

Verizon: 31% πάνω τα κέρδη τρίτου τριμήνου

Verizon: 31% πάνω τα κέρδη τρίτου τριμήνου

Αύξηση της κερδοφορίας του στο τρίτο τρίμηνο κατά 31% ανακοίνωσε ο δεύτερος μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός όμιλος στις ΗΠΑ Verizon Communications, επικαλούμενος την αύξηση των συνδρομητών του στη μονάδα ασύρματης επικοινωνίας κατά 2,1 εκατομμύρια.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας, στους τρεις μήνες μέχρι τις 31 Σεπτεμβρίου, ανήλθαν στα 1,67 δισ. δολάρια ή 59 σεντς ανά μετοχή, από 1,27 δισ. δολάρια ή 44 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 4,1% στα 24,75 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των πελατών στις μονάδες ασύρματης επικοινωνίας και fiber-optic δικτύου αντιστάθμισαν τις περαιτέρω απώλειες στις παραδοσιακές δραστηριότητες σταθερής τηλεφωνίας, οι οποίες φθίνουν εδώ και αρκετά χρόνια.

Οι μετοχές της Verizon υποχώρησαν την Παρασκευή κατά 4,4% στα 25,08 δολάρια.

NAFTEMPORIKI

SunTrust: Προς πώληση μετοχών αξίας 3,5 δισ. δολ. στο αμερικανικό

SunTrust: Προς πώληση μετοχών αξίας 3,5 δισ. δολ. στο αμερικανικό


Σε μείωση του μερίσματός της κατά 30%, στα 54 σεντς ανά κοινή μετοχή, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει η μεγαλύτερη εταιρεία χορήγησης δανείων στην πολιτεία της Γεωργίας, SunTrust Banks.

Παράλληλα, αποκάλυψε πως έχει λάβει προκαταρκτική έγκριση για πώληση προνομιούχων μετοχών και δικαιωμάτων αγοράς, αξίας 3,5 δισ. δολαρίων, στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 7,162.90 -486.18 -6.36%
HANG SENG INDEX 11,015.84 -1,602.54 -12.70%
CSI 300 INDEX 1,654.67 -126.93 -7.12%

Βελγική «ένεση» 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της τράπεζας KBC

Βελγική «ένεση» 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της τράπεζας KBC


«Ενεση» 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της βελγικής τράπεζας KBC θα κάνει το βελγικό κράτος, όπως έκανε γνωστό η τράπεζα με ανακοίνωσή της.

Η μετοχή της KBC εδώ και εβδομάδες καταγράφει σημαντικές απώλειες.


NAFTEMPORIKI

Ν. Κορέα: Μείωση – ρεκόρ στα επιτόκια

Ν. Κορέα: Μείωση – ρεκόρ στα επιτόκια


Σε ποσοστό ρεκόρ μείωσε η Τράπεζα της Κορέας το βασικό της επιτόκιο κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης συνεδρίασής της, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις αγορές, τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση της τελευταίας 10ετίας.

Όπως ανακοινώθηκε στη Σεούλ, η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε το επιτόκιο αναχρηματοδότησης επτά ημερών κατά 75 μονάδες βάσης στο 4,25%. Παράλληλα, διεύρυνε τον τύπο των ομολόγων που δέχεται ως εγγυήσεις στις επιχειρήσεις που διεξάγονται στις χρηματαγορές, προσφέροντας στους πιστωτές πρόσβαση σε περισσότερα κεφάλαια.

Η Τράπεζα της Κορέας μείωσε επίσης τα επιτόκια για ειδικά δάνεια που χορηγούνται σε μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις σε 2,5% από 3,25%.

NAFTEMPORIKI

Κάτω από 1,24 δολ. το ευρώ για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2006

Κάτω από 1,24 δολ. το ευρώ για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2006

Κάτω από τα 1,24 δολ. για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2006 υποχώρησε σήμερα το ευρώ [EUR=X] υπό τη σκιά του φόβου της ύφεσης.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις δέκα το πρωί, το ενιαίο νόμισμα πέρασε για πρώτη φορά μετά τις 26 Απριλιου 2006 κάτω από τα 1,24 δολ., στα 1,2367 δολ.

Από το ρεκόρ του έναντι του αμερικανικού νομίσματος, 1,6038 δολ. στις 15 Ιουλίου 2008, το ευρώ δεν έχει σταματήσει να υποχωρεί και έχει απωλέσει πάνω από 22% της αξίας του.

NAFTEMPORIKI

MIG appoints global coordinators/bookrunners of new share capital increase

MIG appoints global coordinators/bookrunners of new share capital increase

The Board of Directors of Marfin Investment Group (the ?Company?) on Monday announced the appointment of Deutsche Bank AG, London Branch and Morgan Stanley as Joint Global Coordinators and Joint Bookrunners, and UBS Limited as a Joint Bookunner in its proposed share capital increase of 5 billion euros.

Credit Agricole Cheuvreux, Keefe, Bruyette & Woods Ltd and Investment Bank of Greece have been appointed to act as co-lead managers in the proposed transaction.

The decision for the new, major share capital increase was announced by the Board of Directors on September 30.

Previously, MIG successfully completed a share capital increase of €5.2 billion euros in July 2007.

MIG executive vice-chairman Andreas Vgenopoulos had noted that with the Group's exisiting cash resources, coupled with the proceeds of the share capital increase underway, MIG was ideally placed to take advantage of the investment opportunities arising, aiming to maximize returns for its shareholders.

He added that MIG's new investment strategy will primarily focus on the financial sector in Greece and the wider Southeast Europe region "whereby in the consolidation round which will follow we can act as the partner of choice for counterparties in friendly transactions".

www.ana-mpa.gr

Mitsubishi UFJ: Προς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 10,7 δισ. δολ.

Mitsubishi UFJ: Προς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 10,7 δισ. δολ.


Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 990 δισ. γιεν [JPY=X] (10,7 δισ. δολάρια), μέσω πώληση νέων κοινών μετοχών και προνομιούχων τίτλων, πρόκειται να προχωρήσει η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας βάσει ενεργητικού, Mitsubishi UFJ Financial Group.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι πιθανόν να πουλήσει κοινές μετοχές ύψους έως 600 δισ. γιεν σε χρονικό διάστημα 12 μηνών, το οποίο θα ξεκινήσει στις 4 Νοεμβρίου. Επιπλέον, τον επόμενο μήνα θα πουλήσει προνομιούχες μετοχές 390 δισ. γιεν σε επενδυτές.

Στόχος της Mitsubishi UFJ, η οποία ηγήθηκε σήμερα της μεγαλύτερης πτώσης που έχουν καταγράψει οι μετοχές των ιαπωνικών τραπεζών τα τελευταία 21 χρόνια, είναι να ενισχύσει το κεφάλαιό της. Η μετοχή της σημείωσε απώλειες - ρεκόρ της τάξεως του 15%.

Δημοσίευμα της εφημερίδας “Nikkei [.N225] ” ανέφερε ότι οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ιαπωνίας, Mitsubishi UFJ, Mizuho και Sumitomo Mitsui, προσανατολίζονται στην αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, προκειμένου να ενισχύσουν τους προϋπολογισμούς τους.

NAFTEMPORIKI

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

10:00 AM
New Home Sales
Dept of Commerce

Morgan Stanley Propped Up Money-Market Funds With $23 Billion

Morgan Stanley Propped Up Money-Market Funds With $23 Billion

Oct. 27 (Bloomberg) -- Morgan Stanley clients withdrew almost one- third of their cash from money-market accounts last month, forcing the firm to buy $23 billion of securities held by the funds to keep them afloat.

Redemptions were $46 billion in September, mostly from funds that invest in corporate debt, Morgan Stanley said in an Oct. 9 regulatory filing. The New York-based company made sure the money-market funds had enough cash to repay investors by acquiring some of their assets with financing from ``various available stabilization facilities.''

Morgan Stanley may have relied on one or more programs set up by the Federal Reserve in the past month to prop up the $3.54 trillion money- market fund industry, analysts said. The Fed has taken steps to restore investor confidence shattered by losses last month at the Reserve Primary Fund, the oldest U.S. money-market fund.

``The outflows in money-market funds were unprecedented, savage'' said Peter Crane, president of Crane Data LLC, a Westborough, Massachusetts, firm that tracks the industry. ``Broker-dealers in particular got hard hit because of concerns about their parent companies.''

Morgan Stanley bought the fund assets to ``ensure that redemption obligations were met amidst illiquid trading markets,'' Erica Platt, a spokeswoman for the firm, said in an e-mailed statement. Fed spokeswoman Susan Stawick declined to comment on whether Morgan Stanley had used central bank financing to aid its money-market funds.

Run on Funds

Individuals and institutions use money-market funds to earn a yield until the cash is needed. They are considered the safest investments after bank deposits and U.S. Treasuries, in part because they buy only highly rated fixed-income securities with an average maturity of 90 days or less. That reputation was undermined by the Sept. 15 bankruptcy filing of Lehman Brothers Holdings Inc.

The following day, the $62.5 billion Reserve Primary Fund said it wrote down to zero the value of $785 million of debt issued by the investment bank. That caused its asset value to fall below the $1-a-share purchase price, the first money-market fund in 14 years to break the buck. New York-based Reserve Management Corp. froze the fund.

The news triggered a run on prime money-market funds, which buy both corporate and government debt. Shareholders yanked $488 billion during the month from prime funds, according to data compiled by Westborough-based iMoneyNet.

Morgan Stanley shares fell as much as 69 percent during the week of Lehman's bankruptcy filing to a low of $11.70. The company's money funds have remained at $1 a share ``during the unprecedented market turmoil,'' Platt said in the e-mail.

Two Solutions

BlackRock Inc., the biggest publicly traded U.S. asset manager, said last week that investors pulled $53.8 billion from its prime money-market and securities-lending funds during the last two weeks of September. The funds, which have regained $13.8 billion since Sept. 30, met the redemptions with cash on hand and securities sales, according to spokesman Brian Beades.

Morgan Stanley injected cash into its money-market funds by purchasing their investments in municipal debt, certificates of deposit and commercial paper, which had become difficult to sell on the open market, according to its 10-Q filing with the U.S. Securities and Exchange Commission. The move permitted Morgan Stanley's funds to repay shareholders without having to sell the securities at a loss.

Morgan Stanley, which had $134 billion of money-market assets as of Aug. 31, didn't specify in the filing which funds had outflows. According to monthly notices sent to investors, its Prime Portfolio dropped to $10.4 billion from $36 billion during September and its Money Market Portfolio fell to $5.8 billion from $14.7 billion.

Fed Role

Both Morgan Stanley funds had more than 55 percent of assets in commercial paper at the end of August, according to the investor notices. On average, prime money-market funds had about 45 percent of assets in the corporate IOUs at the end of August, according to iMoneyNet.

Platt declined to describe the ``stabilization facilities'' that primarily funded Morgan Stanley's securities purchases from the money- market funds. The most likely source was the Fed, which has set up at least five funding facilities to help ease the credit crunch, including one unveiled Sept. 19 to provide banks and some brokerages with loans to buy asset-backed debt from money-market funds.

`Only Choice'

In addition, the Fed two days later approved applications by Morgan Stanley and Goldman Sachs Group Inc. to become bank holding companies -- ending the era of stand-alone investment banks -- and increased the availability of loans to the two firms. The Fed announced a Money Market Investor Funding Facility last week that will provide up to $540 billion in loans to buy assets, including commercial paper and certificates of deposit from funds hit with redemptions.

``Morgan Stanley faced the same problem as every other firm: the markets were very illiquid,'' said Brad Hintz, a securities-industry analyst at Sanford C. Bernstein & Co. in New York. ``Its only choice for financing was to go to the Fed.''

BLOOMBERG

Εκτός στόχων κατά 1,3 δισ. ευρώ οι τράπεζες για το 2009

Εκτός στόχων κατά 1,3 δισ. ευρώ οι τράπεζες για το 2009

Λιγότερα κέρδη από τουςαρχικούς στόχους κατά 1,3δις ευρώ περίπου θα εμφανίσουνοι ελληνικές τράπεζες για το 2009λόγω της διεθνούς κρίσης. Όσον αφορά τα κεφάλαια εκτιμάται ότι θα προσεγγίσειη απώλεια τα 500 με 600 εκατ ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις αυτές αποτελούν το αισιόδοξο σενάριο καθώς σε άλλη περίπτωση οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες.
Το 2007 οι τραπεζίτες προέβλεπαν ότι το 2009 θα επιτύχουν κέρδη 6,8 δις ευρώ ενώ αν καταφέρουν να αγγίξουν τα 5,5 δις ευρώ θα είναι πραγματικά άθλος. Είναι προφανές επίσης ότι τα business plan είναι όλα στον αέρα στην κυριολεξία και πολύ σύντομα θα υπάρξουν profit warnings, αρνητικές αναθεωρήσεις σοβαρές.

Η μείωση κατά 1,3 δις ευρώ των κερδών θα προέλθει από 1) την μείωση των δανείων λιανικής και επιχειρηματικών στην Ελλάδα και βεβαίως λόγω της επιβράδυνσης του ΑΕΠ, 2) την επιβράδυνση στο εξωτερικό που ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα λάβει μεγάλες διαστάσεις 3)στην διατήρηση υψηλού κόστους χρήματος 4)στην μη επίτευξη κεφαλαιακών κερδών από το ΧΑ 5) στα χαμηλά περιθώρια κέρδους από λοιπές δραστηριότητες.

Η αρνητική επίδραση της κρίσης ακόμη δεν έχει αγγίξει το μέσο καταναλωτή. Το πρόβλημα θα γενικευθεί αν ορισμένες εταιρίες αδυνατούν να πληρώσουν τις μισθοδοσίες ή κλείνουν λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας ή περιορίζουν το προσωπικό τους. Αν η κρίση αγγίξει το καταναλωτή τότε είναι βέβαιο ότι οι απώλειες κερδοφορίας για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις θα είναι κατακόρυφες.

Η πραγματικότητα είναι πάντως ότι το τραπεζικό σύστημα δέχεται ισχυρούς κραδασμούς τα δάνεια περιορίζονται ενώ κλείνουν οι στρόφιγγες για την χορήγηση δανείων και προς τις επιχειρήσεις. Μέχρι τώρα όμως η επίδραση καταγράφεται αφενός στο ΧΑ με έντονο τρόπο όπου οι μετοχικές αξίες έχουν απαξιωθεί αφετέρου στα αποτελέσματα των τραπεζών.

Με βάση εκτιμήσεις αν ληφθεί υπόψη ότι τα στεγαστικά δάνεια το 2009 θα αυξηθούν με ένα ρυθμό της τάξης του 8% περίπου τα καταναλωτικά με 12-14% και τα επιχειρηματικά με 13% με 14% δηλαδή μεσοσταθμικά 10% με 11% η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης οι απώλειες κερδών εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 500 με 600 εκατ ευρώ.

Από το εξωτερικό λόγω της επιβράδυνσης θα πρέπει να αναμένεται μια απώλεια κερδών σε σχέση με τους αρχικούς , προϋπολογισμένους στόχους κατά 150 με 200 εκατ ευρώ. Από την διατήρηση υψηλού κόστους χρήματος παρά τις αποκλιμακώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ και την FED που θα προβούν εκ νέου προσεχώς , μειώνοντας το παρεμβατικό επιτόκιο στο ευρώ στο 3,25% ή 3,5% , η επιβάρυνση στα κέρδη των τραπεζών είναι της κλίμακας 200 εκατ ευρώ.

Από την μη επίτευξη κεφαλαιακών κερδών τουλάχιστον όσον αρχικώς προϋπολογίζονταναναμένεται μια απόκλιση τουλάχιστον150 με 200 εκατ ευρώ. Από τις χαμηλότερες επιδόσεις λοιπών δραστηριοτήτων και κυρίως από τα ακίνητα ή μερικώς τραπεζικών δραστηριοτήτων αναμένονται απώλειες κερδών περί τα 100 εκατ ευρώ.

Ουσιαστικά λοιπόν είναι προφανές ότι το τραπεζικό σύστημα δέχεται ισχυρότατους κραδασμούς στην κερδοφορία και ότι το σύστημα θα πρέπει να καταφέρει να μην αφήσει να περάσει η κρίση στην κατανάλωση. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να προβλεφθούν οι παρενέργειες στο σύστημα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ΤτΕ και η κυβέρνηση έλαβαν μέτρα με στόχο να ενισχύσουν τις τράπεζες ώστε με την σειρά τους να μπορούν να διατηρήσουν την πιστωτική επέκταση στο 10%.

Με αύξηση δανείων 10% επιτυγχάνεται μια στοιχειώδης και τηρουμένων των αναλογιών αξιοπρεπής κερδοφορία η οποία μπορεί να συντηρήσει το σύστημα αλλά και την μερισματική πολιτική των τραπεζών. Επίσης είναι προφανές ότι τα business plan για το 2008 για ορισμένες τράπεζες και γιατο 2009 για όλες θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω κατά 15% με 20% τουλάχιστον.

REPORTER.GR

Εξετάζεται η δραστική μείωση των μερισμάτων από τις τράπεζες

Εξετάζεται η δραστική μείωση των μερισμάτων από τις τράπεζες

Την δραστική μείωση αλλά και την μη διανομή μερισμάτων για την χρήση 2008 εξετάζουν ορισμένεςελληνικές τράπεζες σε μια περίοδο όπου τα προβλήματα ρευστότητας είναι τεράστια και η κεφαλαιακή επάρκεια ζητούμενο. Ακόμη οι διοικήσεις κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ωστόσο για πρώτη φορά αναφέρουν ότι « πλέον όλα εξετάζονται από μηδενική βάση».
Η Κύπρου που θα ανακοινώσει κέρδη στις 7 Νοεμβρίου θα διανείμει και προμέρισμα άρα δεν θα μεταβάλλει την στρατηγική της ωστόσο άλλες τράπεζες εξετάζουν μείωση ενώ κάποιες ακόμη καιτην μη διανομή. Για την χρήση 2007 οι ελληνικές τράπεζες είχαν διανείμει 1,4 ευρώ η Εθνική, 0,90 ευρώ η Alpha, 0,82 ευρώ η Eurobank συνολικά μαζί με το προμέρισμα 0,72 ευρώ η Πειραιώς συμπεριλαμβανομένου και του προμερίσματος , η Κύπρου 0,44 ευρώ μαζί με το προμέρισμα η Marfin 0,35 ευρώ η MIG 0,38 ευρώ και η ΑΤΕ 0,10 ευρώ.

Αν μια τράπεζα δεν διένειμε μέρισμα π.χ. η Εθνική (μέχρι τώρα δεν έχει παρθεί καμία απόφαση από την Εθνική ωστόσο αναφέρεται ως παράδειγμα) θα μπορούσε να εξοικονομήσει 1,6 δις ευρώ. Αν τα κέρδη είναι 1,6 δις ευρώ π.χ. και περίπου 800 εκατ ευρώ το 50% των κερδών συνήθως διανέμεται ως μέρισμα τότε είναι προφανές ότι η μη διανομή θα ενισχύσει τα κεφάλαια κατά 1,6 δις ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες ακόμη δεν έχουν λάβει αποφάσεις ωστόσο το πλέον πιθανό σενάριο για τις περισσότερες είναι να μειώσουν τα προς διανομή κέρδη τους και κάποιες εξ αυτών να μην διανείμουν μέρισμα. Είναι πολύ πιθανό οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες να προβούν σε μεγάλες μειώσεις μερισμάτων ή ακόμη και στην μη διανομή κερδών λόγω της κρίσης.

REPORTER.GR

Aμερικανικές Mετοχές: Εχουν υποχωρήσει πάνω από 40%

Εχουν υποχωρήσει πάνω από 40%


Οι αμερικανικές μετοχές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 40% από τα υψηλά του περυσινού Οκτωβρίου. Θεωρούνται όμως αρκετά φθηνές; Με βάση κοινό μέτρο υπολογισμού της χρηματιστηριακής αξίας, οι μετοχές φαίνονται φθηνές με τις επιχειρήσεις του δείκτη S&P 500 να διαπραγματεύονται σε επίπεδα 13 φορές πάνω από τα κέρδη ανά μετοχή του τελευταίου 12μήνου, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής.

Πρόκειται για σχέση χαμηλότερη από το 21 της τελευταίας δεκαετίας, καθώς και από το 18,36 του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία της Standard & Poor's.

Ακόμη και ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής, Γουόρεν Μπάφετ, συνέστησε στους επενδυτές να αγοράσουν αμερικανικές μετοχές, παρά τις ανησυχίες για επιδείνωση της κατάστασης. Στην περίπτωση όμως που η οικονομία διολισθήσει πιο βαθιά στην ύφεση, όπως ορισμένοι προβλέπουν, και τα εταιρικά κέρδη συνεχίσουν να υποχωρούν, τότε οι σημερινές μετοχικές τιμές δεν φαίνονται φθηνές.

Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι ακόμη και στην περίπτωση που η αγορά παραμείνει στάσιμη ή υποχωρήσει περαιτέρω, ίσως οι μετοχές να γίνουν πιο ακριβές, επειδή τα κέρδη ενδεχομένως να μειωθούν, ενισχύοντας έτσι την αξία της αγοράς σε σχέση με αυτά τα κέρδη.

Ο Τζέρεμι Γκράνθαμ της εταιρείας, διαχείρισης επενδύσεων GMO, θεωρεί ότι οι μετοχές διεθνώς είναι φθηνότερες σε σχέση με τα τελευταία 20 έτη και πιστεύει ότι οι σημερινές επενδύσεις θα αποδειχθούν άκρως κερδοφόρες μακροπρόθεσμα. Ορισμένοι επίσης υποστηρίζουν ότι και το σημερινό περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων ευνοεί την αγορά μετοχών.


NAFTEMPORIKI

Daimler - BMW: Προσωρινό «πάγωμα» εργοστασίων

Daimler - BMW: Προσωρινό «πάγωμα» εργοστασίων


Εκτός λειτουργίας για πέντε εβδομάδες θα παραμείνουν τα εργοστάσια της Daimler επειδή οι πωλήσεις παγκοσμίως των αυτοκινήτων της επωνυμίας Mercedes έχουν μειωθεί, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα εφημερίδας, επικαλούμενο εκπρόσωπο της εταιρείας.

Το δημοσίευμα συμπίπτει με την κίνηση της άλλης κολοσσιαίας γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, της BMW η οποία ανακοίνωσε το «πάγωμα» των εργασιών για τέσσερις ημέρες σε ένα από τα εργοστάσιά της, στη Λειψία της Ανατολικής Γερμανίας, εν μέσω φόβων ότι η παγκόσμια ύφεση θα είναι σοβαρότερη απ΄ ό,τι αρχικά προβλεπόταν.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ανέφερε ότι το κλείσιμο των εργοστασίων της Daimler θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου, χωρίς να αναφέρει ακριβή ημερομηνία.

Την ίδια στιγμή η BMW ανακοίνωσε ότι το «πάγωμα» των εργασιών θα οδηγήσει στη μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων της σειράς 1 και 3 κατά 2.800 οχήματα. Σημειώνεται, ότι οι μηνιαίες αποδοχές των υπαλλήλων της αυτοκινητοβιομηχανίας δεν θα επηρεαστούν, αλλά στο προσωπικό δεν θα καταβληθούν οι δεδουλευμένες υπερωρίες.


NAFTEMPORIKI

Ουκρανία: Δάνειο 16,5 δισ. δολ. από το ΔΝΤΗ

Ουκρανία: Δάνειο 16,5 δισ. δολ. από το ΔΝΤΗ

ΠΟΣΟΝ 16,5 δισ. δολ. στην Ουκρανία θα δανείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ το οποίο θα παράσχει και σημαντικό οικονομικό πακέτο στήριξης στην Ουγγαρία, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η ύφεση επεκτείνεται στις αναδυόμενες αγορές της ανατολικής Ευρώπης.

Το δάνειο 24 μηνών στην Ουκρανία τελεί υπό την έγκριση του κοινοβουλίου για τη στήριξη των τραπεζών, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΔΝΤ. Η συμφωνία με την Ουγγαρία επετεύχθη με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ουκρανία είναι η πρώτη χώρα της ανατολικής Ευρώπης που λαμβάνει βοήθεια από το ΔΝΤ εν μέσω της κρίσης. Λεπτομέρειες για τη συμφωνία της Ουγγαρίας θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Την εβδομάδα που πέρασε η Λευκορωσία ζήτησε από το ΔΝΤ δάνειο τουλάχιστον 2 δισ. δολ. μετά την απώλεια πρόσβασης των τραπεζών στη χρηματοδότηση.

Η χώρα θα χρειαστεί θα πρέπει να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της περιορίζοντας τις δημόσιες δαπάνες και να μειώσει το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών, αναφέρει η κεντρική τράπεζα της χώρας στο Κίεβο σε ανακοίνωσή της.

Η Ουκρανία συμφώνησε να δημιουργήσει ένα κεφάλαιο που θα αγοράσει μερίδια των τραπεζών της χώρας και να περάσει νόμο που θα αναγκάζει τις τράπεζες να μειώσουν την διανομή μερισμάτων, σύμφωνα με τον Serhiy Kruhlik, αξιωματούχο της τράπεζας σε σημερινή του τηλεφωνική συνέντευξη στο Κίεβο.

Το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών της χώρας ενδέχεται να διευρυνθεί στα 15 δισ. δολ. φέτος, σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Volodymyr Stelmakh. Το έλλειμμα ήταν 7,5 δισ. δολ., περίπου το 6% του ΑΕΠ το οκτάμηνο του 2008.

Το νόμισμα της Ουκρανίας (γρίβνα) υποχώρησε 13% την εβδομάδα που πέρασε και άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 6,0812 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 24 Οκτωβρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από την δημιουργία του, το 1996. Ο ετήσιος πληθωρισμός αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ του 31,1% τον Μάϊο, πριν υποχωρήσει στο 24,6% τον Σεπτέμβριο.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές και τα ομόλογα στην Ουγγαρία τις δύο προηγούμενες εβδομάδες εν μέσω ανησυχιών ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στη χρηματοδότηση εξ αιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι αγορές συνέχισαν να κινούνται πτωτικά παρά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να στηρίξουν τις τράπεζες.

Στις 22 Οκτωβρίου η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας αύξησε τα επιτόκια κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες – η μεγαλύτερη αύξηση σε πέντε χρόνια – στο 11,5%.

Στις 24 Οκτωβρίου το ΔΝΤ συμφώνησε να δανείσει την Ισλανδία με 2 δισ. δολ., ενώ και το Πακιστάν ενδέχεται να λάβει έκτακτο δάνειο για την αποπληρωμή του χρέους.


NAFTEMPORIKI

Προς νέες μειώσεις επιτοκίων

Προς νέες μειώσεις επιτοκίων



Σε νέα συντονισμένη έκτακτη μείωση των επιτοκίων ενδέχεται να συμμετάσχουν οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη και όχι μόνο αυτήν την εβδομάδα, προκειμένου να συγκρατήσουν τον πανικό που έχει εξαπλωθεί στις χρηματοοικονομικές αγορές και ο οποίος πιθανόν να αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τα νέα στοιχεία που σηματοδοτούν παγκόσμια ύφεση.


Καθώς η οικονομία στην Ευρωζώνη οδεύει προς την ύφεση, η ΕΚΤ δεν θα αποφύγει ακόμα μία νέα μείωση των επιτοκίων.
Η Φέντεραλ Ριζέρβ αναμένεται να προχωρήσει σε μαζική επιτοκιακή μείωση στη συνεδρίαση της 29ης Οκτωβρίου μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών την προηγούμενη εβδομάδα και την κατάρρευση νομισμάτων σε ανεπτυγμένες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Η πιθανότητα για τη Fed να μειώσει το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης ενισχύθηκε χθες στο 74%, ενώ το ενδεχόμενο μείωσης 75 μονάδων βάσης ανέβηκε στο 26%. Η τελευταία φορά που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά το ήμισυ της ποσοστιαίας μονάδας στο 1,5% ήταν στις 8 Οκτωβρίου στο πλαίσιο συντονισμένης κίνησης μαζί με άλλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.

Στην περίπτωση δε που η Φέντεραλ Ριζέρβ μειώσει το βασικό επιτόκιό της χαμηλότερα του 1%, θα είναι η πρώτη φορά που προχωρά σε μία τέτοια κίνηση την περίοδο από τον Ιούνιο του 2003 έως τον Ιούνιο του 2004. Τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ τρίτου τριμήνου που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας αναμένεται να δείξουν συρρίκνωση κατά 0,5% μετά την ανάπτυξη 2,8% του προηγούμενου τριμήνου.

«Ολοένα και περισσότερο τα στοιχεία καταδεικνύουν μία βαθιά και συγχρονισμένη παγκόσμια ύφεση», επισημαίνει οικονομολόγος της JPMorgan, τονίζοντας ότι η προοπτική της οικονομίας θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά τα μέτρα δράσης θα καταφέρουν να συγκρατήσουν την κρίση.

Την ίδια στιγμή, οικονομολόγοι της Deutsche Bank στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό επιτόκιό της στο ναδίρ του 1,5% μέχρι το μέσον του προσεχούς έτους από το σημερινό 3,75% καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει σε ύφεση, εξέλιξη όμως που ίσως να θέσει σε υποδεέστερη μοίρα τη δέσμευση του διοικητή της τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Αλλοι πάλι εμφανίζονται περισσότερο επιφυλακτικοί κάνοντας λόγο για μείωση του ευρωεπιτοκίου στο 3%, με τη λογική ότι η χρηματοοικονομική κρίση δεν έχει επιλύσει το πρόβλημα του πληθωρισμού.

Εκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου έχει συγκαλέσει για σήμερα και η κεντρική τράπεζα της Ν.Κορέας, όπου πιθανότατα να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από τη στιγμή που η χρηματιστηριακή αγορά της χώρας έχασε το ένα-πέμπτο της αξίας της την προηγούμενη εβδομάδα.


NAFTEMPORIKI

Η Qatar Airways ανάμεσα στους αγοραστές των ΟΑ

Η Qatar Airways ανάμεσα στους αγοραστές των ΟΑ


Η Qatar Airways βρίσκεται ανάμεσα στους πιθανούς αγοραστές των Ολυμπιακών Αερογραμμών επιβεβαίωσε ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι στις 31 Οκτωβρίου θα κατατεθούν μη δεσμευτικές προσφορές ενώ η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

NAFTEMPORIKI

Μπουμ προσφοράς ετοιμάζει η Πολεοδομία

Μπουμ προσφοράς ετοιμάζει η Πολεοδομία

Μικρότερα διαμερίσματα, ψηλότερες πολυκατοικίες και μεγαλύτερους φόρους για παρακράτηση γης σχεδιάζει το Τμήμα Πολεοδομίας για να αυξήσει την προσφορά ακινήτων και να συγκρατήσει τις τιμές. Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο διευθυντής του Τμήματος, Χριστόδουλος Κτωρίδης, αναλύει για τους μεσοπρόθεσμους σχεδιασμούς της Πολεοδομίας δίδοντας έμφαση στην πρόταση για αδειοδότηση πολυκατοικιών 25 ορόφων, διαμερισμάτων 40 αντί 55 τετραγωνικών και στα «σοβαρά», όπως τα χαρακτηρίζει, αντικίνητρα κατά της παρακράτησης γης. Βασικός στόχος του Τμήματος και της κυβέρνησης είναι η αύξηση της προσφοράς οικιστικών μονάδων και η συγκράτηση των τιμών.

Οι προτάσεις της Πολεοδομίας που ετοιμάστηκαν σε μια περίοδο διψήφιων αυξήσεων των τιμών οικιστικών μονάδων, αναμένεται να οδηγήσουν σε ηπιότερους ρυθμούς μεγέθυνσης της αγοράς ακινήτων. «Θα έλεγα ότι οι τιμές θα επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα», αναφέρει στη StockWatch, ο κ. Κτωρίδης. «Οι τιμές των ακινήτων σήμερα δεν είναι οι πραγματικές τιμές και πρέπει να επανέλθουν στα κανονικά τους επίπεδα. Θα υπάρξει πιο δίκαιη και μαζική προσφορά, θα είναι μια μορφή υπεραγοράς οικονομικής πώλησης και παραγωγής διαμερισμάτων. Η ζήτηση είναι εκεί και είναι λογικό να αποκτήσει κάποιος αυτό το αγαθό που λέγεται στέγη».

Αιχμή του δόρατος της φιλολαϊκής πολιτικής της νέας κυβέρνησης είναι η αύξηση της πυκνότητας ορισμένων περιοχών σε όλες τις πόλεις μέσω της αδειοδότησης ουρανοξυστών. «Θα επιλεγούν περιοχές στις οποίες η ανάπτυξη δε θα δημιουργήσει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά προβλήματα και θα προσφέρουμε αυξημένο συντελεστή δόμησης και αύξηση ορόφων», τονίζει ο κ. Κτωρίδης. «Δεν προχωρούμε με προτάσεις εντυπωσιασμού αλλά με προτάσεις που να είναι εφικτές και που σίγουρα θα αυξάνουν σημαντικά το ύψος. Ανάλογα με την αύξηση του συντελεστή δόμησης θα ανεβαίνει και το ύψος 15, 20, και 25 όροφοι». Οι άδειες θα δοθούν βάσει κριτηρίων που αναλύει στη συνέντευξη ο κ. Κτωρίδης.

Η Πολεοδομία φαίνεται να προωθεί επίσης μείωση των ελάχιστων εμβαδών οικοδομής για μονόκλιvα διαμερίσματα. «Θα μειωθεί το μέγεθος των κτιρίων. Δηλαδή ενώ αυτή τη στιγμή το χαμηλότερο εμβαδόν που δεχόμαστε για ένα δωμάτιο σε μια μονάδα είναι τα 55 τετραγωνικά, με το μέτρο που προωθούμε, μπορεί το εμβαδόν να γίνει 45 ή 40 τετραγωνικά έτσι ώστε να πέσει και η αξία αγοράς για να είναι προσιτό το ακίνητο», σημειώνει.

Πέραν της αύξησης του ύψους και της μείωσης του εμβαδού των οικοδομών, προγραμματίζεται επίσης η εισαγωγή κινήτρων και αντικινήτρων για παρακράτηση γης. «Εάν κάποιος έχει ώριμη γη έτοιμη για ανάπτυξη και δεν τη χωρίζει σε οικόπεδα πρέπει να τιμωρηθεί γιατί κρατά εγκλωβισμένη γη και εμποδίζει την ανάπτυξη κρατώντας φυλακισμένους όσους γειτνιάζουν μαζί του και εμποδίζονται να αναπτύξουν τη γη τους», λέει ο κ. Κτωρίδης. «Θα δοθούν τέτοια αντικίνητρα ώστε να αναγκαστούν να την δώσουν άμεσα. Θα ξεκινήσουμε με κίνητρα και θα καταλήξουμε με σοβαρά αντικίνητρα», αναφέρει.

Στη συνέντευξη, μιλά επίσης για τις καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών οικοδομής, για τις τάσεις που παρατηρούνται στην αγορά ακινήτων και για τα γήπεδα γκολφ.

NAFTEMPORIKI
Share |