Monday, October 27, 2008

Aμερικανικές Mετοχές: Εχουν υποχωρήσει πάνω από 40%

Εχουν υποχωρήσει πάνω από 40%


Οι αμερικανικές μετοχές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 40% από τα υψηλά του περυσινού Οκτωβρίου. Θεωρούνται όμως αρκετά φθηνές; Με βάση κοινό μέτρο υπολογισμού της χρηματιστηριακής αξίας, οι μετοχές φαίνονται φθηνές με τις επιχειρήσεις του δείκτη S&P 500 να διαπραγματεύονται σε επίπεδα 13 φορές πάνω από τα κέρδη ανά μετοχή του τελευταίου 12μήνου, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής.

Πρόκειται για σχέση χαμηλότερη από το 21 της τελευταίας δεκαετίας, καθώς και από το 18,36 του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία της Standard & Poor's.

Ακόμη και ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής, Γουόρεν Μπάφετ, συνέστησε στους επενδυτές να αγοράσουν αμερικανικές μετοχές, παρά τις ανησυχίες για επιδείνωση της κατάστασης. Στην περίπτωση όμως που η οικονομία διολισθήσει πιο βαθιά στην ύφεση, όπως ορισμένοι προβλέπουν, και τα εταιρικά κέρδη συνεχίσουν να υποχωρούν, τότε οι σημερινές μετοχικές τιμές δεν φαίνονται φθηνές.

Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι ακόμη και στην περίπτωση που η αγορά παραμείνει στάσιμη ή υποχωρήσει περαιτέρω, ίσως οι μετοχές να γίνουν πιο ακριβές, επειδή τα κέρδη ενδεχομένως να μειωθούν, ενισχύοντας έτσι την αξία της αγοράς σε σχέση με αυτά τα κέρδη.

Ο Τζέρεμι Γκράνθαμ της εταιρείας, διαχείρισης επενδύσεων GMO, θεωρεί ότι οι μετοχές διεθνώς είναι φθηνότερες σε σχέση με τα τελευταία 20 έτη και πιστεύει ότι οι σημερινές επενδύσεις θα αποδειχθούν άκρως κερδοφόρες μακροπρόθεσμα. Ορισμένοι επίσης υποστηρίζουν ότι και το σημερινό περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων ευνοεί την αγορά μετοχών.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |