Monday, October 27, 2008

Σε χαμηλό 26 ετών ο Nikkei

Σε χαμηλό 26 ετών ο Nikkei


Στο “κόκκινο” βρίσκονται για τέταρτη διαδοχική τα ασιατικά χρηματιστήρια, στο πλαίσιο των ανησυχιών πως η παγκόσμια οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση. Παράλληλα, την ψυχολογία επιβάρυναν και οι φήμες πως ολοένα περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες, μεταξύ των οποίων και της Ασίας, στρέφονται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια. Εν μέσω του γενικευμένου αρνητικού κλίματος, ο Nikkei βρέθηκε σε χαμηλό 26 ετών.

Ο Hang-Seng έχασε προς στιγμήν ακόμα ένα ψυχολογικό όριο και συγκεκριμένα τις 11.000 μονάδες, καταγράφοντας διψήφιες απώλειες. Σημειώνεται πως ο δείκτης έχασε τις 13.000 μονάδες την Παρασκευή και τις 14.000 μονάδες την Πέμπτη. Σημαντικές απώλειες σημειώθηκαν και στην Ιαπωνία και την Ταϊβάν, με το χρηματιστήριο της δεύτερης να δέχεται πιέσεις μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να άρει τον περιορισμό που αφορούσε στην πτώση της τοπικής αγοράς στο 3,5% από 7% προηγουμένως.

Στη Νότια Κορέα, το χρηματιστήριο της χώρας εμφάνισε έντονη μεταβλητότητα, μετά από την απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Κορέας κατά 75 μονάδες βάσης στο 4,25%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων στην ιστορία της Ν. Κορέας και το μέτρο λαμβάνεται στο πλαίσιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Πάντως, τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισε η χρηματιστηριακή αγορά των Φιλιππίνων, καταγράφοντας πτώση άνω του 12%, καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες πως οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας δεν θα αποδώσουν καρπούς. Mάλιστα, με το που χρηματιστήριο των Φιλιππίνων βρέθηκε να χάνει 10%, ανεστάλησαν οι συναλλαγές για 15 λεπτά.

Σε επίπεδο τοπικών αγορών, ο Hang Seng διεύρυνε απότομα τις απώλειες του, φθάνοντας να χάνει έως και 15,3% στις 10.686,21 μονάδες, ο Nikkei 6,36% στις 7.162,90 μονάδες, στην Αυστραλία ο S&P/ ΑSX 200 έκλεισε με πτώση 1,6% στις 3.809,2 μονάδες, φθάνοντας έως και τις 3.761,1 μονάδες, επίπεδο που είναι χαμηλό τετραετίας. Η Σαγκάη, το χρηματιστήριο υποχωρούσε 4,73%, στην Ταϊβάν σημείωσε πτώση 4,7% και στην Ταϊλάνδη 7%. Απώλειες 8,7% για τον Sensex της Ινδίας. Με κέρδη 0,8% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Kospi της Νότιας Κορέας, χάρη στην στήριξη των τραπεζικών μετοχών, μετά τη μείωση των επιτοκίων. Κλειστές λόγω εθνικής εορτής οι αγορές στη Σιγκαπούρη, τη Νέα Ζηλανδία και τη Μαλαισία.

Κάτω από τις 8.400 μονάδες ο Dow, πτώση 312 μονάδων

Δύο μόλις λεπτά ήταν αρκετά για να πραγματοποιήσει ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones το χαμηλότερο κλείσιμο από το 2003, χάνοντας τις 8.400 μονάδες. Συγκεκριμένα, με την μεταβλητότητα στην αμερικανική αγορά να κλιμακώνεται, οι απώλειες "ανέβασαν ταχύτητα" στα τελευταία δύο λεπτά των συναλλαγών, καθώς οι ανησυχίες για παρατεταμένη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία κυριάρχησαν, δίνοντας ακόμα ένα “χτύπημα” στην ήδη "λαβωμένη" επενδυτική εμπιστοσύνη.

Οι κλυδωνισμοί στις διεθνείς αγορές, με κορυφαίους δείκτες να εμφανίζουν έως και διψήφιες απώλειες, οι ανησυχίες για ενδεχόμενη κατάρρευση σημαντικών αμερικανικών εταιρειών εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου και οι μαζικές ρευστοποιήσεις από hedge funds -που αναζητούν με κάθε μέσο κεφάλαια για να καλύψουν τις απαιτήσεις των πελατών τους- είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί να φοβούνται το τι θα διαδραματιζόταν την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Wall. Μάλιστα, το “πρελούδιο” του limit down στα futures κάθε άλλο παρά βοήθησε στη διαμόρφωση του κλίματος.

Ωστόσο, αν και η αγορά άνοιξε με σημαντικές απώλειες με το Dow να φθάνει να χάνει έως και 503 μονάδες και τον Nasdaq να υποχωρεί μέχρι και 6,9% στα χαμηλά ημέρας, στη συνέχεια οι απώλειες περιορίσθηκαν αισθητά.

Παράλληλα, η έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας και η μεταβλητότητα που δίνει ισχυρό “παρών” όλο τον κρίσιμο μήνα του Οκτωβρίου, ώθησαν το δείκτη μεταβλητότητας σε νέο ρεκόρ και συγκεκριμένα στις 89,53 μονάδες.

Όμως, παρά το κλείσιμο σε χαμηλά 5 ½ ετών, σε εβδομαδιαία βάση οι απώλειες, αν και σημαντικές, δεν ήταν τόσο μεγάλες, όσο πριν από δύο εβδομάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής στον Οκτώβριο, ο Dow έχει χάσει 22,8% -οδεύοντας προς το χειρότερο μήνα του από το 1987- και ο Nasdaq 25,8%.

Πάντως, ούτε τα απρόσμενα καλά νέα για τις μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να μεταβάλλουν την ψυχολογία στην αγορά, καθώς τα βλέμματα επενδυτών, αναλυτών και οικονομολόγων στρέφονται πλέον στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα για τη μείωση των επιτοκίων, όπου σύμφωνα με τα futures των επιτοκίων των ομοσπονδιακών κεφαλαίων αναμένεται η νομισματική επιτροπή να "κόψει" τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 312,30 μονάδες (-3,59%) κλείνοντας στις 8.378,95 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 51,88 μονάδων (-3,23%) και έκλεισε στις 1.552,03 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 31,34 μονάδων (-3,45%) κλείνοντας στις 876,77 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow έχασε 5,3%, ο Nasdaq 9,3% και ο S&P 6,8%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές της Citigroup (-7,40%) και της Du Pont (-6,86%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά $0,67 ή σε ποσοστό 18,21% και έκλεισε στα 3,01 δολάρια. Το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά $0,73 ή σε ποσοστό 10,86% και έκλεισε στα 5,99 δολάρια.

Υπενθυμίζεται πως το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) αναγκάσθηκε να επικαλεσθεί τον Κανονισμό 48, που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ακραίας μεταβλητότητας που ενδέχεται να προκαλέσει τεχνικά προβλήματα στις συναλλαγές. Για να γίνει χρήση του κανονισμού θα πρέπει να συντρέχει αριθμός προϋποθέσεων, όπως έντονη κινητικότητα στις ξένες αγορές πριν το άνοιγμα στην Wall, αξιοσημείωτες κινήσεις στα futures, σημαντικές εταιρικές ή κυβερνητικές ανακοινώσεις και άλλα. Ο Κανονισμός 48 ισχύει μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση. Η προηγούμενη φορά που είχε χρησιμοποιηθεί ο κανονισμός ήταν η 12η Δεκεμβρίου του 2007.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |