Monday, October 27, 2008

Ουκρανία: Δάνειο 16,5 δισ. δολ. από το ΔΝΤΗ

Ουκρανία: Δάνειο 16,5 δισ. δολ. από το ΔΝΤΗ

ΠΟΣΟΝ 16,5 δισ. δολ. στην Ουκρανία θα δανείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ το οποίο θα παράσχει και σημαντικό οικονομικό πακέτο στήριξης στην Ουγγαρία, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η ύφεση επεκτείνεται στις αναδυόμενες αγορές της ανατολικής Ευρώπης.

Το δάνειο 24 μηνών στην Ουκρανία τελεί υπό την έγκριση του κοινοβουλίου για τη στήριξη των τραπεζών, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΔΝΤ. Η συμφωνία με την Ουγγαρία επετεύχθη με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ουκρανία είναι η πρώτη χώρα της ανατολικής Ευρώπης που λαμβάνει βοήθεια από το ΔΝΤ εν μέσω της κρίσης. Λεπτομέρειες για τη συμφωνία της Ουγγαρίας θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Την εβδομάδα που πέρασε η Λευκορωσία ζήτησε από το ΔΝΤ δάνειο τουλάχιστον 2 δισ. δολ. μετά την απώλεια πρόσβασης των τραπεζών στη χρηματοδότηση.

Η χώρα θα χρειαστεί θα πρέπει να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της περιορίζοντας τις δημόσιες δαπάνες και να μειώσει το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών, αναφέρει η κεντρική τράπεζα της χώρας στο Κίεβο σε ανακοίνωσή της.

Η Ουκρανία συμφώνησε να δημιουργήσει ένα κεφάλαιο που θα αγοράσει μερίδια των τραπεζών της χώρας και να περάσει νόμο που θα αναγκάζει τις τράπεζες να μειώσουν την διανομή μερισμάτων, σύμφωνα με τον Serhiy Kruhlik, αξιωματούχο της τράπεζας σε σημερινή του τηλεφωνική συνέντευξη στο Κίεβο.

Το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών της χώρας ενδέχεται να διευρυνθεί στα 15 δισ. δολ. φέτος, σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Volodymyr Stelmakh. Το έλλειμμα ήταν 7,5 δισ. δολ., περίπου το 6% του ΑΕΠ το οκτάμηνο του 2008.

Το νόμισμα της Ουκρανίας (γρίβνα) υποχώρησε 13% την εβδομάδα που πέρασε και άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 6,0812 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 24 Οκτωβρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από την δημιουργία του, το 1996. Ο ετήσιος πληθωρισμός αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ του 31,1% τον Μάϊο, πριν υποχωρήσει στο 24,6% τον Σεπτέμβριο.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές και τα ομόλογα στην Ουγγαρία τις δύο προηγούμενες εβδομάδες εν μέσω ανησυχιών ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στη χρηματοδότηση εξ αιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι αγορές συνέχισαν να κινούνται πτωτικά παρά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να στηρίξουν τις τράπεζες.

Στις 22 Οκτωβρίου η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας αύξησε τα επιτόκια κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες – η μεγαλύτερη αύξηση σε πέντε χρόνια – στο 11,5%.

Στις 24 Οκτωβρίου το ΔΝΤ συμφώνησε να δανείσει την Ισλανδία με 2 δισ. δολ., ενώ και το Πακιστάν ενδέχεται να λάβει έκτακτο δάνειο για την αποπληρωμή του χρέους.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |