Monday, October 27, 2008

Μπουμ προσφοράς ετοιμάζει η Πολεοδομία

Μπουμ προσφοράς ετοιμάζει η Πολεοδομία

Μικρότερα διαμερίσματα, ψηλότερες πολυκατοικίες και μεγαλύτερους φόρους για παρακράτηση γης σχεδιάζει το Τμήμα Πολεοδομίας για να αυξήσει την προσφορά ακινήτων και να συγκρατήσει τις τιμές. Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο διευθυντής του Τμήματος, Χριστόδουλος Κτωρίδης, αναλύει για τους μεσοπρόθεσμους σχεδιασμούς της Πολεοδομίας δίδοντας έμφαση στην πρόταση για αδειοδότηση πολυκατοικιών 25 ορόφων, διαμερισμάτων 40 αντί 55 τετραγωνικών και στα «σοβαρά», όπως τα χαρακτηρίζει, αντικίνητρα κατά της παρακράτησης γης. Βασικός στόχος του Τμήματος και της κυβέρνησης είναι η αύξηση της προσφοράς οικιστικών μονάδων και η συγκράτηση των τιμών.

Οι προτάσεις της Πολεοδομίας που ετοιμάστηκαν σε μια περίοδο διψήφιων αυξήσεων των τιμών οικιστικών μονάδων, αναμένεται να οδηγήσουν σε ηπιότερους ρυθμούς μεγέθυνσης της αγοράς ακινήτων. «Θα έλεγα ότι οι τιμές θα επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα», αναφέρει στη StockWatch, ο κ. Κτωρίδης. «Οι τιμές των ακινήτων σήμερα δεν είναι οι πραγματικές τιμές και πρέπει να επανέλθουν στα κανονικά τους επίπεδα. Θα υπάρξει πιο δίκαιη και μαζική προσφορά, θα είναι μια μορφή υπεραγοράς οικονομικής πώλησης και παραγωγής διαμερισμάτων. Η ζήτηση είναι εκεί και είναι λογικό να αποκτήσει κάποιος αυτό το αγαθό που λέγεται στέγη».

Αιχμή του δόρατος της φιλολαϊκής πολιτικής της νέας κυβέρνησης είναι η αύξηση της πυκνότητας ορισμένων περιοχών σε όλες τις πόλεις μέσω της αδειοδότησης ουρανοξυστών. «Θα επιλεγούν περιοχές στις οποίες η ανάπτυξη δε θα δημιουργήσει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά προβλήματα και θα προσφέρουμε αυξημένο συντελεστή δόμησης και αύξηση ορόφων», τονίζει ο κ. Κτωρίδης. «Δεν προχωρούμε με προτάσεις εντυπωσιασμού αλλά με προτάσεις που να είναι εφικτές και που σίγουρα θα αυξάνουν σημαντικά το ύψος. Ανάλογα με την αύξηση του συντελεστή δόμησης θα ανεβαίνει και το ύψος 15, 20, και 25 όροφοι». Οι άδειες θα δοθούν βάσει κριτηρίων που αναλύει στη συνέντευξη ο κ. Κτωρίδης.

Η Πολεοδομία φαίνεται να προωθεί επίσης μείωση των ελάχιστων εμβαδών οικοδομής για μονόκλιvα διαμερίσματα. «Θα μειωθεί το μέγεθος των κτιρίων. Δηλαδή ενώ αυτή τη στιγμή το χαμηλότερο εμβαδόν που δεχόμαστε για ένα δωμάτιο σε μια μονάδα είναι τα 55 τετραγωνικά, με το μέτρο που προωθούμε, μπορεί το εμβαδόν να γίνει 45 ή 40 τετραγωνικά έτσι ώστε να πέσει και η αξία αγοράς για να είναι προσιτό το ακίνητο», σημειώνει.

Πέραν της αύξησης του ύψους και της μείωσης του εμβαδού των οικοδομών, προγραμματίζεται επίσης η εισαγωγή κινήτρων και αντικινήτρων για παρακράτηση γης. «Εάν κάποιος έχει ώριμη γη έτοιμη για ανάπτυξη και δεν τη χωρίζει σε οικόπεδα πρέπει να τιμωρηθεί γιατί κρατά εγκλωβισμένη γη και εμποδίζει την ανάπτυξη κρατώντας φυλακισμένους όσους γειτνιάζουν μαζί του και εμποδίζονται να αναπτύξουν τη γη τους», λέει ο κ. Κτωρίδης. «Θα δοθούν τέτοια αντικίνητρα ώστε να αναγκαστούν να την δώσουν άμεσα. Θα ξεκινήσουμε με κίνητρα και θα καταλήξουμε με σοβαρά αντικίνητρα», αναφέρει.

Στη συνέντευξη, μιλά επίσης για τις καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών οικοδομής, για τις τάσεις που παρατηρούνται στην αγορά ακινήτων και για τα γήπεδα γκολφ.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |