Monday, February 2, 2009

Κοντά στα 40 δολάρια το αργό- Πτώση 3,8%

Κοντά στα 40 δολάρια το αργό- Πτώση 3,8%

Κάτω από τα 41 δολάρια υποχώρησε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς εκτιμάται ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση που παρατείνεται και το 2009 θα κάμψη έτι περαιτέρω τη ζήτηση για καύσιμα. Οι φόβοι αυτοί επιτάθηκαν και από τη νέα βουτιά των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο. Η τιμή του συμβολαίου του αργού παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε 3,8%, στα 40,08 δολάρια το βαρέλι. Στον αντίποδα, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ άμεσης παράδοσηςενισχύθηκε οριακά κατά 0,02%, στα 44,95 δολάρια το βαρέλι.

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκε το αργό από την τρίτη διαδοχική σε επίπεδο μήνα κάμψη στις κατασκευαστικές δαπάνες το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου. Ειδικότερα, οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 1,4%, ύστερα από κάμψη 1,4% το Νοέμβριο και διαμορφώθηκαν στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,054 τρις δολαρίων.

Συνολικά το 2008, σημειώθηκε πτώση- ρεκόρ της τάξεως του 5,1% στα 1,079 δισ. δολάρια, από 1,137 δισ. δολάρια το 2007

REPORTER.GR

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το σχέδιο Ομπάμα

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το σχέδιο Ομπάμα

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί το νέο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της κυβέρνησης Μπους, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών. Στις προτεραιότητες του Υπουργείου είναι η διευθέτηση του προβλήματος των τραπεζών, γι΄ αυτό το λόγο ο νέος υπουργός Timothy Geithner βρίσκεται σε σειρά διαβουλεύσεων με τους υπεύθυνους του σχεδίου.Σημειώνεται ότι πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το κόστος του σχεδίου διάσωσης των τραπεζών θα ξεπεράσει τα 350 δισ. δολαρίων δηλαδή το δεύτερο μισό του σχεδίου TARP του πρ. ΥΠΟΙΚ H. Paulson. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προωθεί δύο εναλλακτικές, όπου στη μια θα ενταχθούν οι τράπεζες που διαθέτουν μεγάλο χαρτοφυλάκιο «τοξικών» κεφαλαίων και στην άλλη θα ενταχθούν οι τράπεζες που θα ζητήσουν βοήθεια λόγω μελλοντικών ζημιών.

REPORTER.GR

Ελλάδα: Αλλάζει το κριτήριο του 0,30 ευρώ στα ειδικά χαρακτηριστικά

Αλλάζει το κριτήριο του 0,30 ευρώ στα ειδικά χαρακτηριστικά

Την αλλαγή και του κανονισμού αναφορικά με το όριο της τιμής της μετοχής προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του ΧΑ. Εξετάζει την ένταξη μιας μετοχής σε ειδική διαπραγμάτευση με το μέσο όρο της τιμής της μετοχής και όταν η τιμή είναι κάτω από τα 0,30 ευρώ στη διάρκεια τριών συνεχόμενων συνεδριάσεων. Πρόταση υπάρχει και για πλήρη κατάργηση καθώς με τις τιμές των μετοχών να έχουν υποχωρήσει δραματικά επηρεάζεται η σύνθεση πολλών δεικτών, καθώς μετοχές που είναι στα ειδικά χαρακτηριστικά δεν συμμετέχουν στους δείκτες του ΧΑ. Σήμερα αν μία μετοχή κλείσει κάτω από τα 0,30 ευρώ υπάγεται αυτόματα σε καθεστώς ειδικής διαπραγμάτευσης από την επόμενη συνεδρίαση.

Παράλληλα το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και στην έξοδο από τα ειδικά χαρακτηριστικά. Σήμερα αν μία μετοχή κλείσει πάνω από τα 0,40 ευρώ βγαίνει αυτόματα. Εξετάζεται και πάλι να βγαίνει με μέσο όρο τιμής τριών ημερών.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση του ΧΑ κατάργησε το κριτήριο της εμπορευσιμότητας.

REPORTER.GR

Ιρλανδία: Νέα «ένεση» ρευστότητας σε τράπεζες;

Ιρλανδία: Νέα «ένεση» ρευστότητας σε τράπεζες;

Στη χορήγηση οκτώ δισ. ευρώ (10,3 δισ. δολάρια) στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ιρλανδίας σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση της χώρας, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις προκειμένου να αναλάβει «κακά δάνειά» τους, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο άτομο προσκείμενο στο θέμα.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως αυτή την εβδομάδα, διπλασιάζει το ποσό που είχε αρχικά ανακοινώσει πως θα διαθέσει το Δουβλίνο στις Allied Irish Banks (AIB) και Bank of Ireland.

«Υπάρχουν μόνο κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να καθοριστούν», ανέφερε η ίδια πηγή, η οποία δεν αποκάλυψε την ταυτότητά της.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας, η AIB και η Bank of Ireland αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

NAFTEMPORIKI

Μ. Βρετανία: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία

Μ. Βρετανία: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία

Σοβαρά προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν προκληθεί από την χειρότερη χιονόπτωση των τελευταίων 18 ετών, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τις νότιες περιοχές της χώρας. Το μετεωρολογικό γραφείο πρόγνωσης πάντως έχει εκδώσει προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα στην Αγγλία, την Ουαλία και την νότια Σκότια, τα οποία θα χειροτερεύσουν σήμερα το βράδυ και αύριο Τρίτη.

Σοβαρά προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν προκληθεί από τη χειρότερη χιονόπτωση των τελευταίων 18 ετών, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τις νότιες περιοχές της χώρας. Οι συγκοινωνίες έχουν παραλύσει και πολλές πτήσεις συνεχίζουν να ακυρώνονται.


«Πάγωσαν» οι συγκοινωνίες στο Λονδίνο
Όλες οι πτήσεις από το αεροδρόμιο του Χίθροου προς τα δυτικά του Λονδίνου έχουν αναβληθεί μέχρι σήμερα στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), μετά και από την πλαγιολίσθηση ενός αεροσκάφους της Cyprus Airways το οποίο γλίστρησε την ώρα που προσγειωνόταν, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

Κλειστό παραμένει το αεροδρόμιο του Σίτι, ενώ το Γκάτγουικ στα νότια του Λονδίνου και το Στάντστεντ στα βόρεια του Λονδίνου έχουν πολλές καθυστερήσεις και αναβολές.

Εκατοντάδες σχολεία έχουν κλείσει σε ολόκληρη την χώρα.

Στη βρετανική πρωτεύουσα τα λεωφορεία δεν κυκλοφορούν και οι περισσότεροι συρμοί του μετρό δεν λειτουργούν, αφού το χιόνι έχει ύψος 10 εκατοστών.

Οι Λονδρέζοι πάντως που συνεχίζουν να κυκλοφορούν με προσοχή στους δρόμους δεν πρέπει να ξεχάσουν να διασκεδάσουν με το χιόνι, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς το χιόνι που έχει καλύψει την Βρετανία δίνει την δυνατότητα σε κάθε κάτοικο να φτιάξει περισσότερες από 250.000 χιονόμπαλες.

Δύο τραυματιοφορείς αναγκάστηκαν να νοσηλευτούν όταν το ασθενοφόρο στο οποίο επέβαιναν γλίστρησε και αναποδογύρισε στην Σκότια.

Το μετεωρολογικό γραφείο πρόγνωσης πάντως έχει εκδώσει προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα στην Αγγλία, την Ουαλία και την νότια Σκότια, τα οποία θα χειροτερεύσουν σήμερα το βράδυ και αύριο Τρίτη.

NAFTEMPORIKI

Ασπίς: Εξαγορά των General Union και General Trust

Ασπίς: Εξαγορά των General Union και General Trust



Στην εξαγορά των μετοχών του ομίλου General Union, που αφορά στις εταιρείες General Union AEEΓΑ και General Trust AEEΓΑ, προχώρησε ο χρηματοασφαλιστικός Όμιλος Ασπίς του Παύλου Ψωμιάδη. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο όμιλος απέκτησε το 100% των μετοχών της General Union AEEΓΑ και το 90% της General Trust ΑΕΕΓΑ.

Ενδεικτικό της δυναμικής των δυο εταιρειών είναι το γεγονός ότι τα συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του Group General Union στην οικονομική χρήση 2008 ανήλθαν στο ποσό των 152 εκατ. ευρώ, ενώ το χαρτοφυλάκιο του Group σε ασφαλίσεις αυτοκινήτων ανέρχεται σε περίπου 585.000 οχήματα. Εξάλλου, ο Όμιλος General Union αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα την βρετανικών συμφερόντων πολυεθνική εταιρεία παροχών υγείας BUPA.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Όμιλος General Union ιδρύθηκε το 1981 ως Αρκαδική ΑΕΓΑ, εξαγοράστηκε το 1986 από τους Γρηγόρη και Γιώργο Διαμαντόπουλο όπου και μετονομάστηκε σε General Union AEΕΓΑ, ενώ η εταιρεία General Union Trust ΑΕΕΓΑ ιδρύθηκε το 1993.

Γενικός Διευθυντής και Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων του Group General Union, υπό τη νέα σκέπη του χρηματοασφαλιστικού Ομίλου Παύλου Ψωμιάδη, θα παραμένει ο κ. Γεώργιος Διαμαντόπουλος.

Ο κ. Παύλος Ψωμιάδης αναφερόμενος στην εν λόγω εξαγορά σημειώνει ότι το General Union Group θα ενταχθεί στο συνολικό πλάνο αναδιοργάνωσης και εξάπλωσης του Ομίλου ΑΣΠΙΣ που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Όπως προσθέτει με την εξαγορά του Group General Union ο επιχειρηματικός του Όμιλος αποκτά νέα δυναμική ανάπτυξης, δεδομένου ότι από τις συνέργιες που θα προκύψουν αναμένονται στρατηγικού χαρακτήρα πλεονεκτήματα άρρηκτα συνδεδεμένα με τη βελτίωση της κερδοφορίας των εταιρειών του αλλά και την σημαντική διεύρυνση του μεριδίου του στην ελληνική χρηματοασφαλιστική αγορά.

Καταλήγοντας ο κ. Παύλος Ψωμιάδης τονίζει ότι η εξαγορά του Group General Union αποτελεί το εφαλτήριο της υλοποίησης των στρατηγικών σχεδίων του Ομίλου ΑΣΠΙΣ.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Άνω των εκτιμήσεων η μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιανουάριο

ΗΠΑ: Άνω των εκτιμήσεων η μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιανουάριο



Απρόσμενη αύξηση στις 35,6 μονάδες σημείωσε ο ο μεταποιητικός δείκτης ISM τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ από τις 32,9 μονάδες το Δεκέμβριο. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου συνεχίστηκε, αλλά με πιο αργό ρυθμό.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν υποχώρηση του δείκτη στις 32,8 μονάδες. Σημειώνεται πως οι μετρήσεις κάτω του 50 αποτελούν ένδειξη συρρίκνωση του κλάδου. Ο ISM παραμένει κάτω των 50 μονάδων από τον ιανουαρίου του 2008.


CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Πτώση - ρεκόρ 5,1% των κατασκευαστικών δαπανών το 2008

ΗΠΑ: Πτώση - ρεκόρ 5,1% των κατασκευαστικών δαπανών το 2008



Τρίτη διαδοχική μείωση κατέγραψαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο εν μέσω επιδείνωσης της στεγαστικής κρίσης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι συνολικές δαπάνες υποχώρησαν 1,4% στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 1,054 τρισ. δολαρίων τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της χώρας. Το Νοέμβριο το μέγεθος είχε υποχωρήσει 1,2%.

Για το σύνολο του 2008, τα στοιχεία εμφάνισαν πτώση- ρεκόρ 5,1% των κατασκευαστικών δαπανών στα 1,079 δισ. δολάρια, από 1,137 δισ. δολάρια το 2007.

CAPITAL.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
328.80 ( -1.92%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
949.43 ( -2.01%)

Όγκος: € 1,455,758

=====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1726.81 ( -2.96%)

FTSE®/Χ.Α. 20
886.36 ( -3.63%)

=====================

FTSE 100 INDEX 4,077.78 -71.86 -1.73%
CAC 40 INDEX 2,930.05 -43.87 -1.48%
DAX INDEX 4,271.04 -67.31 -1.55%

=====================

DOW JONES INDUS. AVG 7,936.83 -64.03 -0.80%
S&P 500 INDEX 825.44 -0.44 -0.05%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,494.43 18.01 1.22%

Mattel: Πτώση 46% στα κέρδη δ' τριμήνου

Mattel: Πτώση 46% στα κέρδη δ' τριμήνου


Πτώση κατά 46% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη τετάρτου τριμήνου της εταιρείας παιχνιδιών Mattel. Οι πωλήσεις της για την ίδια περίοδο υποχώρησαν κατά 11%.Τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης διαμορφώθηκαν στα 176,4 εκατ. δολάρια ή 49 λεπτά ανά μετοχή από 328,5 εκατ. δολάρια ή 89 λεπτά ανά μετοχή για το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου της προηγούμενης χρήσης περιλάμβαναν έκτακτα κέρδη ύψους 13 λεπτών ανά μετοχή.

Ο κύκλος εργασιών της Mattel υποχώρησε στα 1,94 δισ. δολάρια από 2,19 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη 71 λεπτών ανά μετοχή και πωλήσεις 2,19 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι οι χονδρικές πωλήσεις της Barbie υποχώρησαν κατά 21%.

REPORTER.GR

Δύσκολη προσγείωση αεροπλάνου ΚΑ

Δύσκολη προσγείωση αεροπλάνου ΚΑ



Αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών (KA) ξέφυγε από το δίαυλο προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Χίθροου στο Λονδίνο με αποτέλεσμα ο μπροστινός τροχός να καταλήξει σε παρακείμενο χωράφι με γρασίδι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που αναμεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Το περιστατικό, από το οποίο δεν υπήρξαν τραυματίες, καταγράφηκε σήμερα το πρωί γύρω στις 10:30 ώρα Κύπρου (08:30 ώρα Λονδίνου). Αμέσως μετά την προσγείωση του αεροπλάνου, ακυρώθηκαν όλες οι υπόλοιπες πτήσεις μέχρι τις 5 μμ τοπική ώρα, λόγω βαριάς χιονόπτωσης.

Σύμφωνα με το διαχειριστή του αεροδρομίου, το αεροπλάνο των ΚΑ το οποίο είχε προσγειωθεί ομαλά στο Χίθροου και κατευθυνόταν με αργή ταχύτητα στο σημείο αποβίβασης, ξέφυγε από την πορεία του λόγω του χιονιού που κάλυπτε το δίαυλο, με αποτέλεσμα ο μπροστινός τροχός του να καταλήξει σε παρακείμενο χωράφι.

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου ανέφερε πως οι επιβάτες του αεροσκάφους μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στο τερματικό αφίξεων και πως δεν υπήρξαν τραυματίες.

Πρόσθεσε ωστόσο πως δεν γνώριζε περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τον αριθμό των επιβατών και για την πτήση την οποία εκτελούσε το αεροσκάφος.

Αργότερα, εκπρόσωπος των ΚΑ είπε στο ΚΥΠΕ πως αμέσως μετά το συμβάν, «ο κυβερνήτης ακινητοποίησε το αεροσκάφος και ειδοποίησε τις αρχές του αεροδρομίου». Πρόσθεσε ότι στη συνέχεια κατέφτασαν σκάλες και λεωφορεία για την αποβίβαση των επιβατών και τη μεταφορά τους στην αίθουσα αφίξεων. «Όλοι οι επιβάτες ήταν σώοι και αβλαβείς», είπε.

Ανέφερε τέλος πως το αεροσκάφος παρέμεινε στο αεροδρόμιο έτσι ώστε να ελεγχθεί μηχανικά και στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα θα παραμείνει στο Χίθροου μέχρι να επισκευαστεί.

STOCKWATCH.COM.CY

Κάτω από τα 41 δολ. η τιμή του αργού

Κάτω από τα 41 δολ. η τιμή του αργού

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν υποχωρήσει περισσότερα από 100 δολάρια από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του Ιουλίου, πάνω από τα 147 δολάρια το βαρέλι.

Κάτω από τα 41 δολάρια το βαρέλι υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου τη Δευτέρα, εν μέσω ενδείξεων για επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ και μείωση της ζήτησης στην κορυφαία καταναλώτρια ενέργειας του κόσμου.

Οι ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας και τα μειωμένα εταιρικά κέρδη επηρέασαν αρνητικά και τα χρηματιστήρια, τα οποία υποχώρησαν σε χαμηλά μίας εβδομάδας, αλλά και το ευρώ [EUR=X] .

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν υποχωρήσει περισσότερα από 100 δολάρια από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του Ιουλίου, πάνω από τα 147 δολάρια το βαρέλι.

Στις 13:24 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού στα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου διαμορφωνόταν στα 40,43 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 1,25 δολάρια ή 3%.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent υποχωρούσε κατά 89 σεντς ή 1,9% στα 44,99 δολάρια το βαρέλι.

Την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας έδειξαν μείωση της ζήτησης πετρελαίου στις ΗΠΑ το Νοέμβριο κατά 1,577 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.


NAFTEMPORIKI

Deutsche Bank: Προς μείωση των μπόνους κατά 60%

Deutsche Bank: Προς μείωση των μπόνους κατά 60%

Σε μείωση των μπόνους, που χορηγεί στα στελέχη της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής, κατά 60%, σχεδιάζει να προχωρήσει η Deutsche Bank έπειτα από απώλειες – ρεκόρ, όπως αποκάλυψε στο Bloomberg άτομο προσκείμενο στο θέμα.

Οι επιχειρηματικές μονάδες που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση, όπως τα δομημένα προϊόντα, θα βρεθούν αντιμέτωπα με μεγαλύτερες περικοπές απ’ ό,τι μονάδες, όπως αυτές του ξένου συναλλάγματος και εμπορευμάτων, δήλωσε η ανωτέρω πηγή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Γιόζεφ Άκερμαν, ο οποίος αποφάσισε να αποποιηθεί του μπόνους του, όπως και άλλα στελέχη της Deutsche Bank, προχωρά στις ανωτέρω περικοπές, λόγω της πρωτοφανούς χρηματοοικονομικής κρίσης.

Σε μείωση της «πισίνας» των μπόνους για το 2008 κατά 80% αποφάσισε να προχωρήσει και η χειρότερα πληγείσα από την κρίση ευρωπαϊκή τράπεζα, UBS

NAFTEMPORIKI

Σημαντικές απώλειες για τις μετοχές της BNP Paribas

Σημαντικές απώλειες για τις μετοχές της BNP Paribas

Οι μετοχές της BNP Paribas υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 3,72 ευρώ στα 26,29 ευρώ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index.

Απώλειες έως 14% κατέγραψε σήμερα η μετοχή της BNP Paribas, μετά την ανακοίνωση της μεγαλύτερης γαλλικής τράπεζας ότι οι αναθεωρημένοι όροι εξαγοράς μονάδων της Fortis δεν θα αυξήσουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της εταιρείας, όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Οι μετοχές της BNP Paribas υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 3,72 ευρώ στα 26,29 ευρώ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index. Από τις αρχές της χρονιάς έχουν υποχωρήσει κατά 12%, διαμορφώνοντας την αξία της εταιρείας στα 23,9 δισ. ευρώ.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η γαλλική τράπεζα αναφέρει ότι η σχεδιαζόμενη εξαγορά των μονάδων της Fortis στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο θα έχει πιθανότατα «ουδέτερο αντίκτυπο» στον δείκτη Tier 1.

Η BNP Paribas αναθεώρησε, την περασμένη εβδομάδα, τους όρους της εξαγοράς, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Ειδικότερα, συμφώνησε να αναλάβει περισσότερα «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού και να αποκτήσει το 10%, αντί του συνόλου, των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της Fortis στο Βέλγιο.

Βάσει της αρχικής συμφωνίας, ο δείκτης Tier 1 θα αυξανόταν κατά 35 μονάδες βάσης, όπως είχε ανακοινωθεί στις 6 Οκτωβρίου.


NAFTEMPORIKI

Λονδίνο: Υποχώρησαν οι τιμές πολυτελών κατοικιών

Λονδίνο: Υποχώρησαν οι τιμές πολυτελών κατοικιών

Τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία κατέγραψαν οι τιμές των πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο, τον Ιανουάριο, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές αγωνίζονται να εξασφαλίσουν δάνεια από τις παραπαίουσες τράπεζες.

Η μέση τιμή των κατοικιών, αξίας άνω των 1 εκατ. στερλινών (1,4 εκατ. δολ.), στις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου, υποχώρησε κατά 3,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με έρευνα της Knight Frank.

Κατά το τελευταίο 12μηνο, έχει υποχωρήσει κατά 21%, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση, σε ετήσια βάση, που έχει ανακοινώσει η εταιρεία.

Το κόστος αγοράς μιας πολυτελούς κατοικίας στη βρετανική πρωτεύουσα υποχωρεί εδώ και 10 συνεχόμενους μήνες.

NAFTEMPORIKI

ICAP: Μελετά υποβολή προσφοράς για την LCH.Clearnet

ICAP: Μελετά υποβολή προσφοράς για την LCH.Clearnet

Η ICAP, η μεγαλύτερη πλατφόρμα συναλλαγών μεταξύ τραπεζών στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα πως συμμετέχει σε κοινοπραξία χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, η οποία πιθανόν να καταθέσει προσφορά εξαγοράς της LCH.Clearnet Group.

Μια πιθανή προσφορά της ICAP θα επιχειρήσει να ανταγωνιστεί την συμφωνηθείσα εξαγορά της βρετανικής εταιρείας από την Depositary Trust and Clearing Corp., έναντι 739 εκατ. ευρώ, η οποία στοχεύει στη δημιουργία της μεγαλύτερης πλατφόρμας για συναλλαγές μετοχών, ομολόγων, νομισμάτων και παραγώγων.

«Η ICAP επιβεβαιώνει ότι συμμετέχει ισότιμα σε ένα κονσόρτσιουμ μεγάλων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, το οποίο μελετά το ενδεχόμενο υποβολής προσφοράς σε μετρητά για την LCH.Clearnet», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Όπως σημειώνει, οι συνομιλίες βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο και γι’ αυτό το λόγο δεν είναι σίγουρο πως θα κατατεθεί τελικά προσφορά.

NAFTEMPORIKI

Ματαιώσεις πτήσεων σε Λονδίνο - Παρίσι λόγω χιονόπτωσης

Ματαιώσεις πτήσεων σε Λονδίνο - Παρίσι λόγω χιονόπτωσης

Καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων στα αεροδρόμια του Λονδίνου και του Παρισιού έφερε η σφοδρή χιονόπτωση που πλήττει από χθες τη νύχτα την Αγγλία και τη Γαλλία.

Στο Παρίσι η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρίες να ακυρώσουν προληπτικά το 30% των πτήσεων που αναχωρούν από το αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ, λόγω των νέων χιονοπτώσεων που αναμένονται.

Στο Λονδίνο, οι αρχές του Χίθροου ανακοίνωσαν ότι λόγω του πυκνού χιονιού που έπεσε στη διάρκεια της νύχτας και της χιονόπτωσης που αναμένεται στη διάρκεια της ημέρας, «θα σημειωθούν καθυστερήσεις και ματαιώσεις στις σημερινές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο».

Το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ, το δεύτερο μεγαλύτερο της βρετανικής πρωτεύουσας και εκείνο του Στάνστεντ, στα βορειοανατολικά, αναμένεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα, ενώ το αεροδρόμιο London City στο κέντρο του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει «κλειστό μέχρι νεωτέρας».

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στα δρομολόγια των τρένων και λεωφορείων του Λονδίνου, ενώ τα σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας εξέδωσε προειδοποίηση για «ακραία καιρικά φαινόμενα» σε πολλά τμήματα της νοτιοανατολικής Αγγλίας και πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας βιώνει μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

NAFTEMPORIKI

Πιθανή συμμαχία μεταξύ BMW - PSA Peugeot Citroen

Πιθανή συμμαχία μεταξύ BMW - PSA Peugeot Citroen

Η BMW και η PSA συνεργάζονται εδώ και πολλά χρόνια στους βενζινοκινητήρες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στα μοντέλα Peugeot 207 και 308, τις Citroen C4 και C4 Picasso και στα Mini της BMW.

Το ενδεχόμενο συμμαχίας εξετάζουν η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW και η γαλλική ανταγωνίστριά της, PSA Peugeot Citroen, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Οι δύο εταιρείες παίρνουν, έτσι, τη σκυτάλη από την ιταλική Fiat και την αμερικανική Chrysler οι οποίες στα τέλη Ιανουαρίου υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία για στρατηγική συμμαχία.

Όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα La Tribune «αντιπροσωπεία της BMW μετέβη στις 21 Ιανουαρίου στο προεδρικό μέγαρο, στο γραφείο του πρωθυπουργού και στο υπουργείο Οικονομίας, για να συναντήσει τεχνικούς συμβούλους».

«Η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει νέες συνεργασίες για τις γαλλικές εταιρείες αυτοκινήτων» και η PSA «φανερά αναζητά πραγματική συμμαχία», υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Τόσο η PSA Peugeot Citroen όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Λικ Σατέλ, δεν θέλησαν να σχολιάσουν το θέμα.

Η BMW και η PSA συνεργάζονται εδώ και πολλά χρόνια στους βενζινοκινητήρες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στα μοντέλα Peugeot 207 και 308, τις Citroen C4 και C4 Picasso και στα Mini της BMW.

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 7,873.98 -120.07 -1.50%
HANG SENG INDEX 12,861.49 -416.72 -3.14%
CSI 300 INDEX 2,057.06 24.38 1.20%

Ελλάδα: Το 70% της κεφαλαιοποίησής τους έχουν χάσει οι κατασκευαστικές

Το 70% της κεφαλαιοποίησής τους έχουν χάσει οι κατασκευαστικές

Με την κεφαλαιοποίηση του να έχει σημειώσει απώλειες μέχρι και 70% στο τέλος Ιανουαρίου 2009 σε σχέση με πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, οι μεγάλοι κατασκευαστικοί Ομιλοι αντιμετωπίζουν με έντονη ανησυχία την νέα χρονιά, της οποίας τα πρώτα δείγματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Εν μέσω αρκετών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σύνολο του κατασκευαστικού κλάδου (καθυστερήσεις πληρωμών, μη δημοπράτηση νέων έργων, υψηλές υποχρεώσεις κλπ), το μόνο στοιχείο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ενθαρρυντικό είναι η κατασκευή των συγχρηματοδοτούμενων έργων και η έναρξη είσπραξης διοδίων. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ενόψει της ανακοίνωσης των ετήσιων αποτελεσμάτων, οι περισσότεροι κατασκευαστικοί Ομιλοι αναμένεται να παρουσιάσουν μια σταθερότητα στους ρυθμούς αύξησης των μεγεθών τους για το 2008. Όμως το 2009 εκτιμάται ότι η πτώση στα μεγέθη που θα εμφανίσουν θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό πάντως, τις μεγαλύτερες απώλειες στην κεφαλαιοποίησή της, μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2009 σε σχέση με πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα σημειώνει η Μηχανική, καθώς η χρηματιστηριακή της αξία έχει μειωθεί κατά 70,5%. Απώλειες της τάξεως του 62,3% σημειώνει και η κεφαλαιοποίηση της ΓΕΚ Τέρνα (η συγχώνευση των δύο εταιριών έγινε 2/1/2009), ενώ το ίδιο ποσοστό απωλειών σημειώνει και η κεφαλαιοποίηση τη J&P Αβαξ. Πτώση 54% σημειώνει η τιμή της μετοχής τον Ιανουάριο του 2008 σε σχέση με πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα, ενώ οι απώλειες για την Αττικατ φτάνουν το 67,2%. Εξίσου σημαντικές είναι οι απώλειες για την ΑΕΓΕΚ (66,6%), για την Ιντρακατ (61,2%), για την Αθηνά (63,3%), για τον Μοχλό (56,3%), για την Εδραση (67,7%) και την Προοδευτική (60%). Τέλος μικρότερες είναι οι απώλειες για την Εκτέρ (45,5%) και για την Βιοτέρ (48,3%).

REPORTER.GR

Ετοιμάζει 6.000 απολύσεις η GlaxoSmithKline

Ετοιμάζει 6.000 απολύσεις η GlaxoSmithKline

Το 6% του προσωπικού της σχεδιάζει να απολύσει η φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sunday Telegraph.
Η Glaxo θα προχωρήσει σε περικοπές 6.000 θέσεων εργασίας. Το προσωπικό της αγγίζει τους 10.000 εργαζόμενους. Η εταιρεία θα ανακοινώσει επίσημα τις περικοπές μαζί με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου, στις 5 Φεβρουαρίου.

Η Glaxo είχε γνωστοποιήσει πέρυσι ότι θα προχωρήσει σε 2.000 απολύσεις στο τμήμα πωλήσεων, μεταποίησης και έρευνας προκειμένου να εξοικονομήσει περί τα 700 εκατ. λίρες το χρόνο μέχρι το 2010. Σημειώνεται ότι τα κέρδη της εταιρείας στο τρίτο τρίμηνο είχαν υποχωρήσει κατά 22%.

REPORTER.GR

Ελλάδα: Αγορά κατοικίας: Αναποφάσιστοι οι αγοραστές

Αγορά κατοικίας: Αναποφάσιστοι οι αγοραστές

Από παρατεταμένη αναποφασιστικότητα των αγοραστών χαρακτηρίστηκε η αγορά κατοικίας το 2008, λόγω των έντονων κλυδωνισμών της παγκόσμιας οικονομίας που καταγράφηκε το 2ο εξάμηνο του περασμένου έτους. Αυτό διαπιστώνεται σε πανελλαδική έρευνα του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων Remax για τις πωλήσεις ακινήτων κατά το έτος 2008.Όπως επισημαίνεται «η κατάσταση στην αγορά κατοικίας οφείλεται στην αρνητική ψυχολογία των αγοραστών, οι οποίοι βιώνουν κλίμα αβεβαιότητας στο εργασιακό τους περιβάλλον (απολύσεις, μειώσεις μισθών κλπ)». Όπως αναφέρει η Remax η αντιστροφή του κλίματος αυτού βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική που θα ακολουθήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι τράπεζες (διαμόρφωση ύψους επιτοκίων, ποσοστό κάλυψης ποσού δανείου κλπ).

Στην Ελλάδα, ωστόσο όπως επισημαίνεται – σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουμε δει ακόμη σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα μιας ουσιαστικής κρίσης, ενώ η ελληνική κτηματαγορά, έχοντας αρκετά πιο σταθερές βάσεις έναντι άλλων χωρών, δέχθηκε έως τώρα μικρότερες αρνητικές επιπτώσεις. Τα ακίνητα στην Ελλάδα ποτέ δεν έπαψαν να αποτελούν την ασφαλέστερη επένδυση σε σύγκριση με άλλες μορφές επένδυσης, ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Remax Eλλάς οι τιμές πώλησης των ακινήτων στο τέλος του 2008 σε σύγκριση με το 2007 παρουσιάζουν κατά μέσο όρο μία μικρή μείωση της τάξεως του 5% περίπου. Βέβαια, μεγαλύτερες μειώσεις τιμών ενδέχεται να εντοπίσει κάποιος σε περιοχές όπου η προσφορά νεόδμητων ακινήτων είναι πολύ υψηλή ή σε περιπτώσεις που το ακίνητο παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα απούλητο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας παρατηρείται σαφής προτίμηση των αγοραστών στις μεταχειρισμένες κατοικίες, έναντι των νεόδμητων (λόγω της περιορισμένης οικονομικής ρευστότητας, αλλά και της ανόδου των τιμών των νεόδμητων κατοικιών), ενώ εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι πάνω από 1 στα 4 ακίνητα ήταν άνω των 30 ετών (ποσοστό 34%), ενώ η αγορά νεόδμητου διαμερίσματος καταλαμβάνει ποσοστό 21%.

Στην Θεσσαλονίκη, οι αγοραστές που στράφηκαν στην αγορά μεταχειρισμένου διαμερίσματος (26ετίας και άνω) έφτασε το 57%, ενώ το ποσοστό εκείνων που επέλεξαν καινούργια κατοικία περιορίστηκε στο 19%.

Αναφορικά με το εμβαδόν των πωληθέντων κατοικιών, σύμφωνα με την έρευνα της REMAX, εκείνο που διαπιστώνεται για μία ακόμη φορά είναι ότι πλέον οι έλληνες περιορίζουν όσον το δυνατόν περισσότερο τις στεγαστικές τους ανάγκες και στρέφονται στα «μεσαία διαμερίσματα», εμβαδού από 71 έως 90 τετραγωνικά.

Ειδικότερα στην Αττική, τα μεσαία μεγέθους διαμερίσματα αποτελούν την δημοφιλέστερη κατηγορία ακινήτων (συγκεντρώνουν ποσοστό 25%), ενώ ακολουθούν τα λίγο μικρότερα από 51-70 τ.μ με ποσοστό 17%, ενώ την τρίτη θέση στην προτίμηση των αγοραστών καταλαμβάνουν τα λίγο μεγαλύτερα από 91-110 τετραγωνικά με ποσοστό 16%.

Ιδια είναι η εικόνα που παρατηρείται και στην Θεσσαλονίκη, με την κατηγορία μάλιστα των 71-90 τετραγωνικών να σημειώνει ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά 29%. Στη υπόλοιπη Ελλάδα και πάλι οι δημοφιλέστερες κατηγορίες είναι οι μεσαίες (71-90, 91-110 και 51-70 τ.μ), με ποσοστά 22%, 18% και 17% αντίστοιχα. Ωστόσο εκείνο που παρατηρούμε είναι και ένα αυξημένο ποσοστό 16% στα οικιστικά ακίνητα με εμβαδόν άνω των 171 τ.μ.

Οσον αφορά τις τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με την έρευνα, στο κέντρο της Αθήνας, οι ανώτερες τιμές πώλησης νεόδμητων ακινήτων παρατηρήθηκαν στις περιοχές του Λυκαβηττού (4.000 ευρώ το τ.μ), των Ελληνορώσων (3.500 ευρώ το τ.μ) και του Πολυγώνου (3.500). Οσον αφορά στα μεταχειρισμένα, οι υψηλότερες τιμές παρατηρήθηκαν σε Κολωνάκι (9.000), Πλάκα (8.500) και Θησείο (3.500), ενώ οι χαμηλότερες στις πλατείες Αμερικής (800 ευρώ το τ.μ), Αττικής (700) και Βικτωρίας (800), στο Μεταξουργείο (800), την Ομόνοια (800), τα Πατήσια (800) και το σταθμό Λαρίσης (800).

Στα βόρεια προάστια, οι υψηλότερες τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών σημειώθηκαν στις περιοχές του Παλαιού Ψυχικού (7000 ευρώ ανά τ.μ.), της Εκάλης (6.000) και της Κηφισιάς (5.500), ενώ οι χαμηλότερες στις περιοχές του Κρυονερίου (2.200), του Ηρακλείου (2.400) και των Γλυκών Νερών (2.300). Οσον αφορά στα μεταχειρισμένα οι υψηλότερες τιμές παρατηρήθηκαν σε Παλαιό Ψυχικό (4.800), Εκάλη (4.500) και Διόνυσο (3.600), ενώ οι χαμηλότερες σε Ηράκλειο (1.500), Κρυονέρι (1.800), Γλυκά Νερά (1.800), Μελίσσια (1.800) και Πεύκη (1.800).

Στα νότια προάστια, οι υψηλότερες τιμές πώλησης νεόδμητων σημειώθηκαν στις περιοχές της Βούλας (7.000), της Βουλιαγμένης (7.500) και του Κάτω Ελληνικού (7.000), ενώ οι χαμηλότερες στις περιοχές της Νέας Σμύρνης (2.700), της Γλυφάδας (2.700) και του Αλίμου (2.700). Στιις μεταχειρισμένες, οι υψηλότερες τιμές παρατηρήθηκαν επίσης σε Βούλα (5.000) και Βουλιαγμένη (5.500), ενώ οι χαμηλότερες σε Νέα Σμύρνη (1.400), Αλιμο (1.800) και Βάρη (1.800).

Στα δυτικά προάστια οι υψηλότερες τιμές πώλησης νεόδμητων αλλά και μεταχειρισμένων κατοικιών σημειώθηκαν στις περιοχές του Χαϊδαρίου (3.200) και της Πετρούπολης (2.600), ενώ οι χαμηλότερες στις περιοχές των Αχαρνών (1.700) και των Ανω Λιοσίων (1.700).

Στον δήμο Πειραιά και τις όμορες περιοχές οι υψηλότερες τιμές νεόδμητων ήταν στην Καστέλα (3.500 ευρώ το τ.μ), την Φρεαττύδα (2.600), στην Καλλίπολη (2.600), και στην Πειραϊκή (2.600), ενώ οι χαμηλότερες στον Κορυδαλλό (1.800) και το Κερατσίνι (1.800). Όσον αφορά στα μεταχειρισμένα, οι υψηλότερες τιμές παρατηρήθηκαν στην Καστέλλα και τον Κορυδαλλό, ενώ οι χαμηλότερες σε Καμίνια, Αγία Σοφία και Δραπετσώνα. Τέλος στην Ανατολική Αττική οι υψηλότερες τιμές παρατηρήθηκαν στην Παιανία (2.800) και τη Ραφήνα (2.800), ενώ οι χαμηλότερες στην Αρτέμιδα (1.700) και τα Σπάτα (1.800). Όσον αφορά στα μεταχειρισμένα, οι υψηλότερες τιμές παρατηρήθηκαν σε Πόρτο Ράφτη (2.000), Παιανία (2.000) και Ραφήνα (2.100), ενώ οι χαμηλότερες σε Αρτέμιδα (1.600), Σπάτα (1.600) και Μαρκόπουλο (2.500).

REPORTER.GR

Κίνα: Μείωση της παραγωγής μετά την κατάρρευση των εξαγωγών

Κίνα: Μείωση της παραγωγής μετά την κατάρρευση των εξαγωγών

Μείωση για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα καθώς η παγκόσμια ύφεση ώθησε χαμηλότερα τις εξαγωγές που οδηγούν τις οικονομίες των ασιατικών χωρών.

Ο CLSA China Purchasing Managers’ Index – εποχιακώς προσαρμοσμένος – διαμορφώθηκε στο 42,2 από 41,2 τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα το CLSA Asia- Pacific Markets. Ο δείκτης κάτω από το 50 καταδεικνύει συρρίκνωση.

Η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά πάσα πιθανότητα σε επίπεδα ρεκόρ τον Δεκέμβριο και σήμερα η Ν. Κορέα ανακοίνωσε απροσδόκητη μείωση των εξαγωγών της τον Ιανουάριο. Ο Κινέζος πρόεδρος Ουέν Ζιαμπάο υποσχέθηκε τη διοχέτευση 4 τρισ. γιουάν (585 δισ. δολ.) στην οικονομία μετά τη συρρίκνωση της κινεζικής ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα επτά ετών.

Οι κινεζικές βιομηχανίες μείωσαν των αριθμό των εργαζομένων τους τον μήνα που πέρασε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2004, σύμφωνα με το CLSA. Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ του 45.

Περίπου 20 εκατ. Κινέζοι έχασαν τις δουλειές τους εξ αιτίας της οικονομικής συρρίκνωσης, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης σήμερα στο Πεκίνο.

Το νόμισμα της χώρας, γιουάν, υποχώρησε 0,1% στα 6,8471 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:23 μ.μ. στη Σαγκάη.

Στην έκθεση του CLSA ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας αυξήθηκε στο 39,7 από 38,6, χαμηλά ρεκόρ, τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης των νέων παραγγελιών αυξήθηκε στο 39,9 από 37 και ο δείκτης των παραγγελιών για εξαγωγές αναρριχήθηκε στα 36,3 από 33,6.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας τον Δεκέμβριο ήταν 6,8% το τέταρτο τρίμηνο από 9% που ήταν το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Οι εξαγωγές της Ν. Κορέας μειώθηκαν 32,8% τον Ιανουάριο, τα μέγιστα από το 1957 και την ύπαρξη συγκρίσιμων στοιχείων. Και η βιομηχανική παραγωγή της Αυστραλίας μειώθηκε για όγδοο μήνα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.

Ο δείκτης CLSA προκύπτει μετά από έρευνα σε περισσότερες από 400 επιχειρήσεις και μετρά τις αλλαγές στην παραγωγής, τις παραγγελίες, την απασχόληση, τα αποθέματα και τις τιμές.


NAFTEMPORIKI

Βουλγαρία: Τροποποιήσεις στο Νόμο περί Τόνωσης των Επενδύσεων

Βουλγαρία: Τροποποιήσεις στο Νόμο περί Τόνωσης των Επενδύσεων

Το ύψος της επένδυσης που προβλέπεται στο Νόμο περί Τόνωσης των Επενδύσεων της Βουλγαρίας και τον Κανονισμό Εφαρμογής του (προκειμένου ο συγκεκριμένος επενδυτικός σχεδιασμός να υπαχθεί στο ευνοϊκό πλαίσιο του Νόμου) θα μειωθεί από 70 σε 30 εκατ. λεβ (15 εκατ. ευρώ περίπου), ενώ παράλληλα θα καταργηθεί και η διάκριση των επενδυτικών σχεδιασμών σε «πρώτης» και «δεύτερης» κατηγορίας.

Τα παραπάνω προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στις τροποποιήσεις του Νόμου περί Τόνωσης των Επενδύσεων που πρόκειται να υποβάλει προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας έως τα τέλη Ιανουαρίου το υπουργείο οικονομίας, ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Ιάβορ Κουγιουμτζίεβ, προσθέτοντας πως σκοπός των παραπάνω τροποποιήσεων είναι να διευρυνθεί η υποστήριξη των επενδυτών, η οποία μέχρι πρότινος κατευθύνονταν κυρίως προς τους επενδυτικούς σχεδιασμούς ύψους μεγαλύτερου των 70 εκατ. λεβ. Σχετική ανάλυση που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Επενδύσεων της Βουλγαρίας κατέδειξε πως εξαιτίας του υψηλού ορίου για την υποστήριξη των επενδυτών στο ευνοϊκό πλαίσιο του νόμου, το 2008 υπήχθησαν μόνο 20 επενδυτές.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ισχύοντα νόμο το κράτος δεσμεύεται να κατασκευάσει τις υποστηρικτικές υποδομές για τους επενδυτικούς σχεδιασμούς που ξεπερνούν σε αξία τα 70 εκατ. λεβ (πρώτη κατηγορία επενδύσεων), ενώ για τις επενδύσεις δεύτερης κατηγορίας (αξίας μεγαλύτερης των 20 εκατ. λεβ) οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου προβλέπουν τη διοικητική υποστήριξη για την ταχεία έκδοση των αναγκαίων αδειών από τις υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.

NAFTEMPORIKI

Με απώλειες 1,50% έκλεισε στο Τόκιο o Nikkei

Με απώλειες 1,50% έκλεισε στο Τόκιο o Nikkei

Με απώλειες 120,07 μονάδων, ποσοστό 1,50%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 7.873,98 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

London Luxury Home Prices Have Second-Biggest Drop on Record

London Luxury Home Prices Have Second-Biggest Drop on Record


Feb. 2 (Bloomberg) -- London luxury home prices had the second-biggest decline on record in January as would-be buyers struggled to secure mortgages from banks hurt by the global financial crisis.

The average value of homes costing more than 1 million pounds ($1.4 million) in London’s most expensive neighborhoods fell 3.7 percent from a month earlier, Knight Frank LLP said in an e-mailed statement Jan. 31. In the past 12 months, prices have slumped 21 percent, the biggest annualized drop recorded by Knight Frank.

“The sudden restriction of mortgage finance” was the main cause of the market’s decline last year, Liam Bailey, head of residential research at London-based Knight Frank, said in the statement. “This factor is continuing to cause problems for the housing market and the wider economy.”

The cost of buying a luxury home in the U.K. capital has fallen for 10 straight months, declining 21 percent since the market’s peak in March. The biggest drop since the broker started the survey in 1976 was 3.9 percent, recorded in October.

Financial-services companies in London may cut as many as 60,000 jobs by the end of 2010, according to research firm Oxford Economics. As a result, the market won’t rebound soon, Knight Frank said.

“Price falls should begin to level out towards the end of 2009, although 2010 is likely to see prices move sideways at best,” said Bailey. Knight Frank now expects prices to fall as much as 35 percent from their peak, compared with its previous estimate of 30 percent.

Buyers Looking

The drop in prices has attracted more potential buyers. The fall in the pound against the dollar and the euro is prompting international buyers to look at London properties. Viewing levels last month were 65 percent higher than a year earlier, while the number of international buyers registering with a broker in January was 35 percent more than the year before.

The neighborhoods attracting the biggest increase in interest last month were Mayfair, Knightsbridge, Belgravia and Chelsea, said Knight Frank.

“If the weakness of Sterling continues, it will help to bolster demand from the foreign super-rich, partially compensating for the reduced earning ability of many City-based buyers,” said Bailey.

Prices Fall

The pound has fallen 28 percent against the dollar in the past year and 14 percent against the euro in the past year.

House prices across the U.K. fell 1.3 percent in January from the previous month and about 17 percent on an annual basis, Nationwide Building Society, the U.K.’s largest customer-owned mortgage lender, said Jan. 29. The report covered all types of homes.

While the biggest drop in values has been in properties costing as much as 2.5 million pounds, homes costing more than 10 million pounds have lost 20 percent in value since September.

In November, Richard Cutt, head of Knight Frank’s Mayfair agency, sold a modernized, 7,321 square foot house near Grosvenor Square to a Middle East buyer for 15 million pounds, 25 percent less than the original asking price.

Hamptons Slides

A property costing 100,000 pounds in 1976 when Knight Frank started its index, peaked in value at 3.99 million pounds in March. By the end of last month it was worth 3.13 million pounds, the equivalent of losing about 2,810 pounds in value every day over the intervening 10 months.

London isn’t the only prime residential property market to lose value because of the financial crisis. In the Hamptons, the New York seaside resort favored by financiers and celebrities, median prices were 14 percent lower at $690,000 in January than a year earlier, according to New York property appraiser Miller Samuel Inc. and broker Prudential Douglas Elliman Real Estate.

In Manhattan the average price of luxury apartments fell 3.2 percent in the fourth quarter, Jonathan Miller said in an interview. That compared with average quarterly gain of 13 percent since he started compiling data in 2001, said Miller.

London-based Knight Frank compiles its monthly index from estimated values of properties in the Mayfair, St John’s Wood, Regent’s Park, Kensington, Notting Hill, Chelsea, Knightsbridge, Belgravia and the South Bank neighborhoods of London.

BLOOMBERG

Citi's Weill: Gives up corporate aircraft

Citi's Weill: Gives up corporate aircraft

Bowing to political pressure, Citi , which has accepted $45 millin of taxpayer money, said last week it would not accept delivery of a $50 million jet ordered in 2005.

How will the economic stimulus package help your job situation?
It won't make any differenceIt will help me find a jobIt will help me keep my job or View results
NEW YORK (REUTERS) -- Former Citigroup Inc. chief Sanford "Sandy" Weill is giving up the use of corporate aircraft as the bank he helped to build tries to weather the credit crunch, his office said Sunday.

The move to immediately waive his contract providing for the use of corporate aircraft is the latest step Weill has taken to reduce the amount of benefits he receives from Citigroup, his office said.

In 2006, Weill cut his use of corporate aircraft following his retirement as Citi's chairman, it added. Weill, who remains one of the bank's largest individual shareholders, is also ending a 10-year consulting agreement after just three years, following $28.5 billion of net losses at Citigroup over the last 15 months.

Weill, who turns 76 in March, asked last August to end the agreement, which gave him access to bank facilities and services comparable to what he had as chairman and chief executive.

Those benefits will end in April. "Mr. Weill cares deeply about the future of Citi and recognizes the extraordinary commitment by the American taxpayer," his office said. Citigroup has accepted $45 billion of taxpayer money in the last four months, as well as a government agreement to limit losses on $301 billion of troubled assets.

Citigroup Chief Executive Vikram Pandit is abandoning Weill's "financial supermarket" model, putting businesses he plans to keep into an entity called Citicorp and moving the troubled assets and other businesses into a separate entity.

Weill's Travelers Group Inc bought Citicorp in 1998, creating Citigroup. Weill stepped down as chairman in April 2006, holding more than 16.5 million shares.

Those shares were once worth more than $900 million but have fallen to less than one-tenth of that amount because Citigroup's share price has tumbled.

Last week, under political and public pressure, Citi said it would not accept delivery of a $50 million jet ordered in 2005.

CNN

Απότομη βουτιά καταθετικών επιτοκίων

Απότομη βουτιά καταθετικών επιτοκίων



Ψαλίδι στα καταθετικά επιτόκια άρχισαν να βάζουν τα διοικητικά επιτελεία των τραπεζών, μετά τις συστάσεις που έκανε τις τελευταίες βδομάδες η κυπριακή Κεντρική Τράπεζα και τις απανωτές μειώσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Τα επιτόκια του 7-8% που πρόσφεραν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις αρχές του 2009 αποτελούν πλέον άπιαστο όνειρο για τους πλείστους καταθέτες, καθώς οι τράπεζες προσαρμόζουν τα καταθετικά τους προϊόντα στα νέα δεδομένα.

Η πτώση που παρατηρείται τις τελευταίες βδομάδες στα καταθετικά επιτόκια είναι ιδιαίτερα έντονη. Μέσα σε λίγες μόλις βδομάδες, οι τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια που προσφέρουν μέχρι και 200 μονάδες βάσης, προσφέροντας τόκο 5 - 5,5% ακόμα και για μεγάλα ποσά (π.χ. €100 χιλ.). Βασικό όπλο των διευθυντών των καταστημάτων, που σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να ορίζουν το καταθετικό επιτόκιο αναλόγως του πελάτη, είναι οι αυστηρές συστάσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη, για μείωση των καταθετικών επιτοκίων.

Η μείωση των καταθετικών επιτοκίων αναμένεται να ενισχύσει την ευελιξία των τραπεζών στην προσφορά ελκυστικότερων δανειστικών επιτοκίων, που λόγω του ψηλού κόστους καταθέσεων, είχαν φθάσει σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα, ιδίως για νέα δάνεια.

Ζητείται ρευστότητα

Το ψαλίδισμα των καταθετικών επιτοκίων δεν αναμένεται όμως να διαφοροποιήσει τις πιέσεις ρευστότητας που αντιμετωπίζουν κάποιες τράπεζες λόγω των μεγάλων δανειοδοτικών ανοιγμάτων που έκαναν τα τελευταία δύο χρόνια.

Παρά τα ιδιαίτερα ψηλά επιτόκια που προσέφεραν οι τράπεζες τους τελευταίους μήνες, ο ρυθμός προσέλκυσης νέων καταθέσεων περιορίστηκε σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο, ενώ η πιστωτική επέκταση συνέχισε να τρέχει με πολύ ψηλούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο ρυθμός καταθετικής επέκτασης αυξήθηκε το Δεκέμβριο με ετήσιο ρυθμό 7%, που είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων ετών. Ο δεύτερος χαμηλότερος ρυθμός είχε καταγραφεί το Νοέμβριο, όταν τα καταθετικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών διευρύνθηκαν με ρυθμό 11%.

Το Νοέμβριο ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης έφθασε το 39% και το Δεκέμβριο το 33%.

Παρά την έντονη προσπάθεια για άντληση νέων καταθέσεων, τα καταθετικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών μεγεθύνθηκαν το 2008 κατά €3,5 δισ. Την ίδια περίοδο, οι τράπεζες έδωσαν €13,7 δισ. σε νέα δάνεια.

Η διαμορφούμενη κατάσταση ανησυχεί τόσο την Κεντρική Τράπεζα όσο και την κυβέρνηση, που συζητούν μέτρα τόνωσης της ρευστότητας. Τα μέτρα, κάποια από τα οποία αναμένεται να συζητηθούν την Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβάνουν κρατικές εγγυοδοτήσεις για λήψη τραπεζικών δανείων από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και την έκδοση μεσοπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες.

STOCKWATCH.COM.CY

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Personal Income and Outlays
Dept of Commerce


10:00 AM
ISM Index
ISM


10:00 AM
Construction Spending
Dept of Commerce

Σε κινεζικά κεφάλαια $9 δισ. προσβλέπει η Rio Tinto

Σε κινεζικά κεφάλαια $9 δισ. προσβλέπει η Rio Tinto



Σε συζητήσεις με τη Rio Tinto για την αύξηση της συμμετοχής του στο 15% από 11% βρίσκεται ο μεγαλύτερος όμιλος αλουμινίου της Κίνας Chinalco, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sunday Times.

Την ίδια στιγμή, η κινεζική παραγωγός αλουμινίου εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει σημαντικά μεταλλευτικά πάγια της Rio Tinto.

Eάν οι συνομιλίες ολοκληρωθούν με επιτυχία, η πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης θα συγκεντρώσει 9 δισ. δολάρια από την αύξηση του μεριδίου της Chinalco.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, αν οι δύο εταιρείες καταλήξουν σε συμφωνία, η Κίνα θα έχει επιτύχει μια από τις μεγαλύτερες στρατηγικές επενδύσεις διεθνώς (πέραν του χρηματοπιστωτικού κλάδου), καταδεικνύοντας την οικονομική της ευρωστία, την ώρα που στις δυτικές οικονομίες οι συνέπειες της κρίσης είναι έντονες.

Πάντως, αν και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι οι συνομιλίες της Rio με την Chinalco θα έχουν θετική έκβαση, προσδοκάται πως θα έχουν τελειώσει μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, όταν η Rio Tinto ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματα.

CAPITAL.GR
Share |