Monday, February 2, 2009

Κίνα: Μείωση της παραγωγής μετά την κατάρρευση των εξαγωγών

Κίνα: Μείωση της παραγωγής μετά την κατάρρευση των εξαγωγών

Μείωση για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα καθώς η παγκόσμια ύφεση ώθησε χαμηλότερα τις εξαγωγές που οδηγούν τις οικονομίες των ασιατικών χωρών.

Ο CLSA China Purchasing Managers’ Index – εποχιακώς προσαρμοσμένος – διαμορφώθηκε στο 42,2 από 41,2 τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα το CLSA Asia- Pacific Markets. Ο δείκτης κάτω από το 50 καταδεικνύει συρρίκνωση.

Η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά πάσα πιθανότητα σε επίπεδα ρεκόρ τον Δεκέμβριο και σήμερα η Ν. Κορέα ανακοίνωσε απροσδόκητη μείωση των εξαγωγών της τον Ιανουάριο. Ο Κινέζος πρόεδρος Ουέν Ζιαμπάο υποσχέθηκε τη διοχέτευση 4 τρισ. γιουάν (585 δισ. δολ.) στην οικονομία μετά τη συρρίκνωση της κινεζικής ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα επτά ετών.

Οι κινεζικές βιομηχανίες μείωσαν των αριθμό των εργαζομένων τους τον μήνα που πέρασε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2004, σύμφωνα με το CLSA. Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ του 45.

Περίπου 20 εκατ. Κινέζοι έχασαν τις δουλειές τους εξ αιτίας της οικονομικής συρρίκνωσης, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης σήμερα στο Πεκίνο.

Το νόμισμα της χώρας, γιουάν, υποχώρησε 0,1% στα 6,8471 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:23 μ.μ. στη Σαγκάη.

Στην έκθεση του CLSA ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας αυξήθηκε στο 39,7 από 38,6, χαμηλά ρεκόρ, τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης των νέων παραγγελιών αυξήθηκε στο 39,9 από 37 και ο δείκτης των παραγγελιών για εξαγωγές αναρριχήθηκε στα 36,3 από 33,6.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας τον Δεκέμβριο ήταν 6,8% το τέταρτο τρίμηνο από 9% που ήταν το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Οι εξαγωγές της Ν. Κορέας μειώθηκαν 32,8% τον Ιανουάριο, τα μέγιστα από το 1957 και την ύπαρξη συγκρίσιμων στοιχείων. Και η βιομηχανική παραγωγή της Αυστραλίας μειώθηκε για όγδοο μήνα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.

Ο δείκτης CLSA προκύπτει μετά από έρευνα σε περισσότερες από 400 επιχειρήσεις και μετρά τις αλλαγές στην παραγωγής, τις παραγγελίες, την απασχόληση, τα αποθέματα και τις τιμές.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |