Tuesday, January 10, 2012

ΗΠΑ: Πτώση των ανοιχτών θέσεων εργασίας το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Πτώση των ανοιχτών θέσεων εργασίας το Νοέμβριο


Πτώση στα 3,16 εκατ. από 3,22 εκατ. σημείωσαν το Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στις ΗΠΑ τα ανοίγματα θέσεων εργασίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Σε σχέση με το Νοέμβριο του 2010 τα ανοίγματα σημείωσαν άνοδο 6,6% με τον ιδιωτικό τομέα να σημειώνει αύξηση 6,8% στα 2,82 εκατ. Στο δημόσιο οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν στις 342 χιλ. από 327 χιλ.

Με τους ανέργους να υπολογίζονται σε 13,32 εκατ. ο αριθμός των ανθρώπων που αντιστοιχεί σε κάθε ανοιχτή θέση εργασίας φτάνει σχεδόν τους 4,2 έναντι 4,3 τον Οκτώβριο.

Τον ίδιο μήνα οι απολύσεις και οι παραιτήσεις αυξήθηκαν στα 4 εκατ. από 3,9 εκατ. ενώ οι προσλήψεις σημείωσαν άνοδο στα 4,15 εκατ. από 4,04 εκατ.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Χειρότερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τα αποθέματα χονδρικής


ΗΠΑ: Χειρότερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τα αποθέματα χονδρικής


Οριακή άνοδο σημείωσαν τα αποθέματα των χονδρεμπόρων το Νοέμβριο στις ΗΠΑ ένδειξη ότι οι επιχειρήσεις ενδεχομένως να είναι επιφυλακτικές για τα επίπεδα της μελλοντικής ζήτησης.

Τα αποθέματα σημείωσαν μικρή άνοδο 0,1% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 468,88 δισ. δολ. όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων κατά 0,6%.

Η μικρή άνοδος του Νοεμβρίου ακολουθεί την ισχυρή αύξηση των αποθεμάτων κατά 1,2% τον Οκτώβριο.

Καλύτερη ήταν η εικόνα για τις πωλήσεις των χονδρεμπόρων που σημείωσαν άνοδο 0,6% στα 407,90 δισ. δολ.


source: capital.gr

Αλλαγές στο φορολογικό χάρτη το 2012


Αλλαγές στο φορολογικό χάρτη το 2012

Με σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό χάρτη ξεκινά το 2012 καθώς ένας σημαντικός αριθμός νομοσχεδίων τίθενται σε ισχύ μετά την ψήφιση τους πριν λίγες βδομάδες από τη βουλή.

Τα νομοσχέδια αυξάνουν τις φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, στοχεύοντας παράλληλα στην ενίσχυση των μηχανισμών που έχει στη διάθεση του κράτος για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Τα πλείστα από τα νομοσχέδια ψήφισε η βουλή στις 13 Δεκεμβρίου ενώ άλλα ψηφίστηκαν στις 26 Αυγούστου και έχουν ισχύ από το 2012.

Στο 20% η φορολόγηση των μερισμάτων

Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές για τις επιχειρήσεις είναι αύξηση της φορολόγησης των μερισμάτων των εταιρειών από 17% σε 20%. Η αύξηση του συντελεστή της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα θα ισχύσει για περίοδο δύο χρόνων, και αυξήθηκε αρχικά στο 17% από 15%, στις 26 Αυγούστου.

Η ισχύς του νόμου άρχισε από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και εφαρμόζεται για εισοδήματα που κτώνται ή προκύπτουν από την 1/1/2012 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2013.

Νέες ρυθμίσεις για φοροδιαφυγή

Παράλληλα σε εφαρμογή τέθηκε και ο νόμος που τροποποιεί το νόμο για το φόρο εισοδήματος με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής αλλά και η καλύτερη διαχείριση των υφιστάμενων φορολογιών.

Με βάση το νέο νόμο εταιρεία που παραχωρεί δάνειο ή οποιαδήποτε άλλη χρηματική διευκόλυνση περιλαμβανομένης και της χρηματικής ανάληψης, σε διευθυντές ή μετόχους της άτομα ή των συζύγων αυτών ή σε συγγενείς τους μέχρι και του δεύτερου βαθμού συγγένειας, τότε λογίζεται ότι το άτομο αυτό έχει μηνιαίο όφελος που ισούται με 9% ετήσια επί του υπολοίπου του δανείου ή της οποιασδήποτε άλλης μηνιαίας χρηματικής διευκόλυνσης στο τέλος κάθε μήνα, περιλαμβανομένης και της χρηματικής ανάληψης κατά τη διάρκεια του μήνα.

Να σημειωθεί ότι το υπολογισθέν μηνιαίο όφελος βεβαιώνεται και καταβάλλεται σύμφωνα με τους περί Παρακρατήσεως εξ’ αποδοχών κανονισμούς.

Παράλληλα, απαγορεύεται η αφαίρεση μισθών ως έξοδο για τους οποίους παράτυπα δεν καταβλήθηκαν εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Μάλιστα στο νόμο προστέθηκε νέα πρόνοια σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές που αφορούν μισθωτές υπηρεσίες που παρέχονται εντός του φορολογικού έτους, εκ των οποίων οι εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού, Ταμείο Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, Ταμείο Συντάξεως και Ταμείο Προνοίας δεν καταβάλλονται στο έτος στο οποίο οφείλονται, δεν θα επιτρέπονται για σκοπούς φόρου εισοδήματος.

Επιβάλλεται και η έκδοση αποδείξεων

Από τις 16 Ιανουαρίου οι πωλητές με σχετικό νόμο που ψήφισε η βουλή, είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις τόσο για τα προϊόντα όσο και τις υπηρεσίες που προσφέρoυν.

Οι εμπορευόμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ΦΠΑ είναι υπόχρεοι να εκδίδουν και να παραδίδουν νόμιμα απόδειξη για σκοπούς ΦΠΑ.

Σε περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης, οι παρανομούντες θα υπόκεινται σε χρηματική επιβάρυνση ίση με το 20% της αξίας της συναλλαγής που αφορά η απόδειξη.

Παράλληλα σε περίπτωση καταδίκης των παρανομούντων προβλέπεται χρηματική ποινή €1,700 ή 3 χρόνια φυλάκιση ή και τις δύο ποινές μαζί.

Αύξηση ΦΠΑ

Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι η αύξηση του ΦΠΑ από την 1η Μαρτίου από 15% σε 17%.

Φορολογία ιδιωτικών υπαλλήλων

Από την 1η Ιανουαρίου θα καταβάλλουν έκτακτη συνεισφορά προς το κράτος και οι εργαζόμενοι και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, όπως και οι συνταξιούχοι με μισθολογικές απολαβές πέραν των €2500 και με ελάχιστη εισφορά ύψους €10 για περίοδο δύο ετών.

Η έκτακτη συνεισφορά των ιδιωτικών υπαλλήλων θα είναι με βάση τις κλίμακες και τα ποσοστά που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους για δύο χρόνια, ενώ η καταβολή της συνεισφοράς θα γίνεται εξ ημισείας από τον εργοδότη και το μισθωτό.

Ανάλογη ρύθμιση ισχύει και στο δημόσιο τομέα, από τον οποίο έχουν πρόσφατα εξαιρεθεί οι εισφορές για απολαβές μεταξύ €1500-2500.

Για απολαβές από €2500 μέχρι €3500 θα αποκόπτεται 2,5%, για €3500 μέχρι €4500 θα αποκόπτεται €3%, ενώ για απολαβές άνω των €4500 η αποκοπή θα είναι ύψους 3,5%, όπως και στο δημόσιο τομέα.

Στην περίπτωση μισθωτού, η καταβολή της έκτακτης εισφοράς γίνεται εξ ημισείας από τον εργοδότη και το μισθωτό, δηλαδή σε ποσοστό πενήντα τοις εκατόν (50%), εκατέρωθεν.

Εισοδηματικά κριτήρια για επιδόματα

Από τους προϋπολογισμούς αρκετών νοικοκυριών θα αφαιρεθούν επίσης μερικώς χορηγίες για φοιτητές και για τέκνα.

Με τη δημοσίευση των νόμων στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας τίθεται σε εφαρμογή και η στόχευση του επιδόματος τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας. Για το επίδομα τέκνου μέχρι €49 χιλ. δεν θα υπάρχει καμία μείωση, ενώ για εισοδήματα άνω των €99 χιλ. δεν θα παραχωρείται το επίδομα.

Δικαίωμα σε φοιτητική χορηγία έχει οικογένεια φοιτητή, της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις €100 χιλ. όταν αυτή έχει μέχρι δύο τέκνα. Για τις οικογένειες με περισσότερα από δύο τέκνα, το μέγιστο όριο ετήσιου ακαθάριστου οικογενειακού εισοδήματος αυξάνεται κατά €10 χιλ. για κάθε πρόσθετο τέκνο, πέραν του δευτέρου τέκνου.

Το ύψος της φοιτητικής χορηγίας που παραχωρείται στους δικαιούχους εξαρτάται από το συνολικό ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, και είναι ίδια με πριν, μέχρι εισοδήματα €40 χιλ.

Άλλες ρυθμίσεις

Με βάση την πρώτη δέσμη μέτρων που ψηφίστηκε στις 26 Αυγούστου, το 2012 θα ισχύει η αύξηση στους συντελεστές του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, η αύξηση της φορολογίας για τόκους ενώ ισχύουν ήδη η αύξηση της φορολογίας εισοδήματος στο 35% για εισοδήματα πέραν των €60 χιλ., η αύξηση της συνταξιοδοτικής εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων και το ετήσιο τέλος εταιρειών ύψους €350.

source: stockwatch.com.cy

Στο 4,1% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός το Δεκέμβριο


Στο 4,1% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός το Δεκέμβριο

Περαιτέρω άνοδο, αν και μικρή, σημείωσε ο ρυθμός πληθωρισμού το Δεκέμβριο του 2011 φθάνοντας το 4,1% σε σύγκριση με 4% το Νοέμβριο του ίδιου έτους, ενώ σημαντική ήταν η άνοδος σε σύγκριση με 1,9% το Δεκέμβριο του 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την εξέλιξη του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που δημοσιοποίησε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, ο Εν. ΔΤΚ την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2011 σημείωσε αύξηση 3,5% σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2010.

Βάσει τους πίνακες της Στατιστικής Υπηρεσίας, το Δεκέμβριο του 2011 αύξηση κατέγραψαν όλες οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που συνθέτουν τον Εν.ΔΤΚ σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2010. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η κατηγορία Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά με 11,6%, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η κατηγορία Αναψυχή και Πολιτισμός με μόλις 0,6% αύξηση.

Σε ό,τι αφορά στην περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2011 σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2010, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην κατηγορία Αλκοολούχα ποτά και καπνός με 9%, ενώ η χαμηλότερη στην κατηγορία Αναψυχή και Πολιτισμός με 0,3%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι η κατηγορία Στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός και υγραέριο το Δεκέμβριο του 2011 σημείωσε άνοδο της τάξης του 8,9%, σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2011, γεγονός που την καθιστά την κατηγορία με τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο.

source: sigmalive.com

Κίνα: Άνοιγμα στους ξένους θεσμικούς


Κίνα: Άνοιγμα στους ξένους θεσμικούς


Σε πλήρη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού κλάδου με «άνοιγμα» στους ξένους επενδυτές προχωρά η Κίνα. Αυτό ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Wen Jiabao, που επιβεβαιώνεται και με τις σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της κινεζικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Guo Shuqing.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο πρωθυπουργός Wen δήλωσε πως η Κίνα σκοπεύει να προχωρήσει στο άνοιγμα του χρηματοοικονομικού κλάδου επιτρέποντας μεγαλύτερες επενδύσεις ξένων σε τράπεζες και ασφαλιστικές. Ο κ. Guο προσέθεσε ότι θα αναθεωρηθούν ο μηχανισμός και τα κριτήρια διαγραφής μετοχών από το χρηματιστηριακό ταμπλό. «Η Κίνα θα προχωρήσει και σε διασυνοριακά ETF» δήλωσε ο Guo όπως μεταδίδει το Marketwatch, προσθέτοντας ότι στόχος του Πεκίνου είναι να ενθαρρύνει τις τοποθετήσεις από θεσμικούς επενδυτές.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της υπερτιμολόγησης στις αρχικές δημόσιες προσφορές και την κακώς εννοούμενη κερδοσκοπία σε μετοχές εταιρειών με φτωχές επιδόσεις» είπε ο Guo. Προσέθεσε ότι η Κίνα θα επεκταθεί στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε ασήμι και κρατικά ομόλογα.



source: euro2day.gr

Απενεργοποιήθηκαν 358 χιλιάδες κωδικοί στο ΧΑ το 2011


Απενεργοποιήθηκαν 358 χιλιάδες κωδικοί στο ΧΑ το 2011

Ρεκόρ κλεισίματος και απενεργοποίησης κωδικών ήταν το 2011! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α. κατά το 2011 απενεργοποιήθηκαν περίπου 358 χιλιάδες κωδικοί.
Ο αυξημένος αριθμός απενεργοποιήσεων κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2011 οφείλεται στη σταδιακή εφαρμογή του άρθρου 18.1.αα του Κανονισμού Λειτουργίας του Συστήματος Άυλων Τίτλων και της απόφασης 243/15-09-2004 του Δ.Σ. του Κεντρικού Αποθετηρίου, σύμφωνα με τα οποία απενεργοποιούνται αυτόματα όλες οι μερίδες που δεν περιέχουν υπόλοιπα και δεν έχουν εμφανίσει καμία κίνηση τα τρία τελευταία χρόνια.

Κατά τα άλλα, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο τέλος Δεκεμβρίου 2011 αυξήθηκε και ανήλθε σε 50,92% από 49,05% στο τέλος Νοεμβρίου 2011, ενώ το Δεκέμβριο του 2010 ανέρχονταν σε 50,45%. Αντίστοιχα, οι Έλληνες επενδυτές στο τέλος του Δεκεμβρίου 2011 κατείχαν το 47,89% του συνόλου της κεφαλαιοποίησης των μετοχών στο Χ.Α. έναντι 49,69% τον προηγούμενο μήνα.

Τον Δεκέμβριο 2011 οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εισροές της τάξης των 6,22 εκατ. ευρώ, οι οποίες προήλθαν από ξένα νομικά πρόσωπα (3,81 εκατ. ευρώ), από ξένα φυσικά πρόσωπα (1,18 εκατ. ευρώ) και από θεσμικούς επενδυτές (0,26 εκατ. ευρώ). Οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται πωλητές, με εκροές κεφαλαίων ύψους 6,61 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,32 εκατ. ευρώ προήλθαν από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, 3,39 εκατ. ευρώ από αμοιβαία κεφάλαια, 1,88 εκατ. ευρώ από εταιρίες επενδύσεων, ενώ εισροές 2,61 εκατ. ευρώ σημειώθηκαν από Έλληνες ιδιώτες.

Βουτιά της αξίας των συναλλαγών

Η Αξία Συναλλαγών του Δεκεμβρίου 2011 έφτασε τα 596,76 εκατ. ευρώ σημειώνοντας πτώση κατά 45,7% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν 1.098,36 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2010 που η αξία συναλλαγών ήταν 1.659,62 εκατ. ευρώ, σημείωσε πτώση κατά 64%. Αντίστοιχα, η Μέση Ημερήσια Αξία Συναλλαγών του Δεκεμβρίου 2011 ήταν 28,42 εκατ. ευρώ έναντι 49,93 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και 75,44 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2010.

Ο αριθμός των Ενεργών Μερίδων για το μήνα Δεκέμβριο 2011 ανήλθε στις 24.675 έναντι 36.503 κατά τον προηγούμενο μήνα, ενώ τον Δεκέμβριο 2010 ο αριθμός των ενεργών μερίδων ανήλθε στις 34.994. Επίσης, το Δεκέμβριο 2011 δημιουργήθηκαν 1.442 Νέες Μερίδες Επενδυτών έναντι 2.456 νέων Μερίδων που δημιουργήθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Η Κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στο τέλος του Δεκεμβρίου 2011 υπολογίστηκε στα 26,64 δισ. ευρώ έναντι 26,82 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ συγκρινόμενη με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους που ήταν 54,30 δισ. ευρώ, μειώθηκε κατά 50,9%.

source: euro2day.gr

Κίνα: Σημαντική επιβράδυνση του εμπορίου το Δεκέμβριο


Κίνα: Σημαντική επιβράδυνση του εμπορίου το Δεκέμβριο

Με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τουλάχιστον δύο ετών αυξήθηκαν οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κίνας το Δεκέμβριο, καθώς περιορίστηκε η ζήτηση τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,4% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο - εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από το Νοέμβριο του 2009.

Οι αναλυτές ξαφνιάστηκαν πάντως από την αύξηση των εισαγωγών, η οποία διαμορφώθηκε μόλις στο 11,8% - το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 μηνών - έναντι 17% που εκτιμούσαν οι ίδιοι.

«Θεωρούσαμε ότι οι εισαγωγές θα μας ξαφνιάσουν ελαφρώς αρνητικά και γενικά η τάση είναι αρνητική. Η εγχώρια ζήτηση επιβραδύνεται πολύ γρήγορα», σχολίασε οικονομολόγος της Nomura στο Χονγκ Κονγκ.

Πάντως, παρά την ανωτέρω επιβράδυνση, η συνολική αξία των κινεζικών εισαγωγών και των εξαγωγών ανήλθε το 2011 στο ιστορικό υψηλό των 3,6 τρισ. δολαρίων.

source: naftemporiki.gr

Fitch: Δεν κινδυνεύει με υποβάθμιση φέτος η Γαλλία



Fitch: Δεν κινδυνεύει με υποβάθμιση φέτος η Γαλλία

Δεν αναμένει υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης ΑΑΑ της Γαλλίας φέτος η Fitch Ratings, σύμφωνα με τον επικεφαλής αξιολογήσεων των EMEA του οίκου, Εντ Πάρκερ.

«Στη βάση ορισμένων τρεχουσών οικονομικών και δημοσιονομικών τάσεων στην Ευρώπη... δεν περιμένουμε υποβάθμιση της Γαλλίας αυτή τη χρονιά», δήλωσε ο Πάρκερ στο περιθώριο σεμιναρίου της Fitch στο Λονδίνο.

Αντιθέτως, είπε, χώρες υπό αξιολόγηση - όπως η Ιταλία και η Ισπανία - ενδέχεται να υποβαθμιστούν κατά μία ή δύο βαθμίδες.

Εκτίμησε επίσης ότι, αν και οι εξελίξεις στην Ουγγαρία δημιουργούν κίνδυνο, το τριπλό Α της Αυστρίας είναι προς το παρόν ασφαλές. Ασφαλείς θεωρούνται εξάλλου και οι αξιολογήσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών με ΑΑΑ, εφόσον δεν επιδεινωθούν σημαντικά οι συνθήκες στην ευρωζώνη.

source: naftemporiki.gr

GM likely to regain global sales lead


GM likely to regain global sales lead

Detroit • General Motors Co. is on track to retake the title of world’s top-selling automaker, riding strong sales in the U.S. and China to beat surprise No. 2 Volkswagen and Toyota.

GM, which lost the crown to Toyota in 2008 after holding it for more than seven decades, won’t release global sales numbers until later this month, but it’s on pace to finish 2011 at around 9 million cars and trucks, at least 800,000 more than its German and Japanese rivals.

Winning the global sales crown doesn’t mean much to a company’s bottom line, but for GM, it’s an example of just how far the company has come since it nearly collapsed in financial ruin back in 2009. That year, the company sold 7.5 million vehicles. GM executives have consistently said they’re more focused on making money than outselling Toyota or Volkswagen. But it does boost employee morale and gives bragging rights to the winner.

Volkswagen AG on Monday said it sold a record 8.156 million vehicles last year, an unexpected 14 percent rise over 2010. The company forecasts a tough 2012, though. Toyota, whose production suffered from the tsunami and Fukushima nuclear disaster, had earlier reported sales of 7.9 million vehicles in 2011.

At GM, the company’s recent new products are far more appealing than the company’s offerings in past years when Toyota took the crown away, said Jeff Schuster, senior vice president of forecasting for LMC Automotive, an industry consulting company in Troy, Michigan.

Other manufacturers have passed Toyota partly because its car production was paralyzed by Japan’s earthquake and nuclear disaster last year, and partly because of its quality issues. But rivals also developed stylish vehicles that are drawing more customers.

Volkswagen met its aggressive sales goals in the U.S. and throughout the world, and its products also have made it a strong global competitor, Schuster said.

In the U.S., VW sales rose 26 percent last year to top 324,000 vehicles, boosted by a new Jetta compact sedan and the Passat midsized sedan. That surpassed its goal of 300,000.

Schuster expects a tighter race for the global sales crown next year, with Toyota recovering from Japan’s disasters and the Nissan-Renault venture challenging the leaders.

Volkswagen, whose brands include Audi, Skoda and Seat, has a goal of producing 10 million vehicles per year and passing Toyota and GM to become the world’s biggest automaker by 2018.

Volkswagen’s top sales and marketing executive, Christian Klingler, says that "all the company’s brands have shown increases in difficult conditions on volatile markets" and called the 2011 figures "an outstanding result."

But he added that the coming year will be demanding. "In 2012 the risks are increasing above all on European markets."

The 17 countries that use the euro are struggling with a financial crisis over too much government debt. Fears that a country may default and damage the banking system have weighed on the wider economy and many think the eurozone economy may have shrunk in the last three months of 2011.

But the 2011 figures underlined a strong year for German automakers, who have profited from strong sales and profits in emerging markets, especially China. Volkswagen, Daimler AG’s Mercedes-Benz, BMW, and Porsche all recorded record vehicle sales for the year.

Luxury carmaker BMW AG said Monday that it sold a record 1.67 million vehicles under its BMW, Mini and Rolls-Royce brands thanks to a 14.2 percent increase over 2010.

The BMW brand, the company’s mainstay, sold 12.8 percent more cars and SUVs — a total of 1.38 million. Rolls-Royce increased unit sales by 30.5 percent with 3,538 cars sold worldwide, breaking a sales record from 1978.

source: sltrib.com
Share |