Tuesday, July 27, 2010

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων της καταναλωτικής εμπιστοσύνης


ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε τον Ιούλιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξάνοντας τις ανησυχίες για τις καταναλωτικές δαπάνες το δεύτερο εξάμηνο.


Αναλυτικότερα, τα στοιχεία του Conference Board, εμφάνισαν υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τις 50,4 μονάδες ενώ τον Ιούνιο είχε διαμορφωθεί στις 54,3 μονάδες με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία.

Σημειώνεται πως οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις 50,8 μονάδες.

Όσον αφορά τα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 26,1 μονάδες από τις 26,8 μονάδες, ο δείκτης προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες σημείωσε πτώση στις 66,6 μονάδες από τις 72,7 μονάδες.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 4,6% στο δείκτη τιμών κατοικιών Case Shiller το Μάιο


ΗΠΑ: Αύξηση 4,6% στο δείκτη τιμών κατοικιών Case Shiller το Μάιο

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ το Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως δείχνουν οι δείκτες S&P Case-Shiller για δέκα και είκοσι σημαντικές πόλεις της χώρας.

Ώθηση στις τιμές έδωσαν εποχιακοί παράγοντας αλλά και η επίδραση της διακοπής του προγράμματος έκπτωσης φόρου για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας.

Αναλυτικά, ο δείκτης τιμών κατοικιών για 10 μητροπολιτικές πόλεις ενισχύθηκε 1,2% σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης για 20 μητροπολιτικές πόλεις ενισχύθηκε 1,3%. Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, οι δύο δείκτες σημείωσαν αύξηση 0,5%. Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στη Μινεάπολη και την Ατλάντα.

Σε ετήσια βάση, ο “δεκάρης” ενισχύθηκε 5,4%, ενώ ο “εικοσάρης” ενισχύθηκε 4,6%.

source: capital.gr

Tomkins: Εξαγοράζεται από καναδική κοινοπραξία έναντι 2,89 δισ. λιρών


Tomkins: Εξαγοράζεται από καναδική κοινοπραξία έναντι 2,89 δισ. λιρών


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Η μηχανολογική και κατασκευαστική εταιρεία Tomkins PLC ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφώνησε να εξαγοραστεί από επενδυτικό όχημα που δημιούργησε η καναδική εταιρεία private-equity Onex Corp και η Canada Pension Plan Investment Board έναντι 2,89 δισ. λιρών.

Σε ανακοίνωσή τους οι καναδικοί οργανισμοί ανέφεραν ότι η εξαγορά της Tomkins αποτελεί μία ελκυστική επενδυτική ευκαιρία στις αγορές βιομηχανικών, αυτοκινητιστικών και κατασκευαστικών προϊόντων, στις οποίες η Tomkins κατέχει δεσπόζουσα παρουσία και κατέχει ορισμένες από τις πιο αναγνωρίσιμες μάρκες.

Η κοινοπραξία Pinafore Acquisitions Ltd, που δημιουργήθηκε για την αγορά, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την υφιστάμενη στρατηγική της Tomkins αναφορικά με την γεωγραφική της επέκταση, την οργανική ανάπτυξη στη βασική αγορά των ΗΠΑ και τις στρατηγικές εξαγορές, ενώ πιστεύει ότι το επόμενο στάδιο εξέλιξης της Tomkins θα επιτευχθεί καλύτερα υπό τη σκέπη ιδιωτικής ιδιοκτησίας, με μακροπρόθεσμους μετόχους όπως η Onex και η CPPIB.

«Αναγνωρίζουμε ότι καθώς οι οικονομίες ανά τον κόσμο συνεχίζουν να παραπαίουν, συνεχίζουν να υφίστανται σημαντικές δυσκολίες για το σύνολο των βιομηχανικών εταιρειών», τόνισε ο Seth Mersky, πρόεδρος της Pinafore και διευθύνων σύμβουλος της Onex. «Πιστεύουμε ότι η προσφορά μας αποτελεί σημαντική ανταμοιβή για τους μετόχους της Tomkins καθώς και μία ευκαιρία για μας να δημιουργήσουμε νέα αξία σε μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα».

Η Pinafore θα καταβάλει 325 πένες για κάθε μετοχή της Tomkins, με premium σχεδόν 41% από την τιμή κλεισίματος στις 16 Ιουλίου, που είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν η Tomkins ανακοινώσει ότι δέχτηκε πρόταση.

Θα χρηματοδοτήσει το deal με μετοχές και χρηματοδότηση χρέους.

«Μετά από προσεκτική εξέταση οι ανεξάρτητοι διευθυντές της Tomkins πιστεύουν ότι η προσφορά μετρητών της Onex και της CPPIB δίνει στους μετόχους της Tomkins συγκεκριμένη αξία σήμερα και αντανακλά δίκαια τόσο την τρέχουσα αξία του ομίλου όσο και τη δυναμική του», σημείωσε ο David Newlands, πρόεδρος της Tomkins.

Οι μετοχές της Tomkins ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στις 308 πένες τη Δευτέρα.


source: capital.gr

Γερμανία: Στις 3,9 μονάδες ενισχύθηκε ο δείκτης GfK


Γερμανία: Στις 3,9 μονάδες ενισχύθηκε ο δείκτης GfK


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)-- Ο δείκτης μελλοντικών εκτιμήσεων για το καταναλωτικό κλίμα του γερμανικού ερευνητικού ινστιτούτου GfK θα διαμορφωθεί στις 3,9 μονάδες τον Αύγουστο, με το κλίμα των Γερμανών πολιτών να ενισχύεται από την καλή απόδοση της εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου, τον καιρό και τα θετικά νέα από την αγορά εργασίας, σύμφωνα με το Reuters.

Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, εκτίμησαν πως ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 3,5 μονάδες για τον Αύγουστο. Το μέγεθος του Ιουλίου αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά στις 3,6 μονάδες από τις 3,5 μονάδες.

Ενώ ο σύνθετος δείκτης καταναλωτικού κλίματος GfK αναφέρεται στον επόμενο μήνα, οι επιμέρους δείκτες του για τις οικονομικές προσδοκίες, τις προσδοκίες εισοδήματος και την αγοραστικά τάση, αναφέρονται στον τρέχοντα μήνα.

Τον Ιούλιο, οι οικονομικές και εισοδηματικές προσδοκίες ενισχύθηκαν, ενώ η αγοραστική τάση υποχώρησε ελαφρώς. Οι οικονομικές προσδοκίες ανήλθαν στις 36,8 μονάδες από τις 5,5 μονάδες τον Ιούνιο, ενώ οι προσδοκίες εισοδήματος ενισχύθηκαν στις 29,1 μονάδες από 8,2. Τέλος, ο δείκτης αγοραστικής τάσης υποχώρησε στις 27,9 από τις 30,4 μονάδες τον περασμένο μήνα.


source: capital.gr

MPB: Δεν υπάρχει στην ατζέντα ΔΣ θέμα ING


MPB: Δεν υπάρχει στην ατζέντα ΔΣ θέμα ING



Δεν υπάρχει θέμα ING στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίας του ΔΣ της Marfin Popular Bank, ανέφερε πριν από λίγο στη StockWatch εκπρόσωπος της, σχολιάζοντας φήμες που δημοσίευσε βρετανική εφημερίδα για επικείμενη εξαγορά της κυπριακής τράπεζας από τον ολλανδικό κολοσσό.

Σε χθεσινό της χρηματιστηριακό ρεπορτάζ, η Βρετανική Daily Mail αναφέρει ακροθιγώς ότι υπάρχουν φήμες για εξαγορά της κυπριακής Marfin έναντι τιμήματος €2,20 ανά μετοχή, δίδοντας τροφή στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που παρατηρείται στο κυπριακό χρηματιστήριο.

«Δεν υπάρχει οτιδήποτε ενώπιον της ατζέντας του σημερινού ΔΣ της Τράπεζας», ανέφερε στη StockWatch εκπρόσωπος της. «Η ING δεν έχει απευθυνθεί στη διοίκηση της Τράπεζας για αυτό το θέμα», είπε.

Η Marfin πέρασε με επιτυχία το πανευρωπαϊκό stress test που έδειξε να έχει πρωτοβάθμια κεφάλαια 7,2% μετά την εφαρμογή του ακραίου σεναρίου ύφεσης και κινδύνου χώρας.

Ο εκπρόσωπος της Τράπεζας είπε ότι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει αν υπάρχει πρόταση της ING για εξαγορά πακέτου μετοχών από συγκεκριμένους μετόχους της Τράπεζας.

Η μετοχή παρουσίασε χθες μεγάλη άνοδο και βρίσκεται σήμερα στα €1,92 με άνοδο 9.71% Μεγάλη άνοδο παρουσιάζουν και οι τίτλοι άλλων τραπεζών ανεβάζοντας το χρηματιστηριακό δείκτη κατά 4,55%.

source: stockwatch.com.cy

Deutsche Bank: Αύξηση 9% στα κέρδη β' τριμήνου


Deutsche Bank: Αύξηση 9% στα κέρδη β' τριμήνου

Κατά 9% αυξήθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 τα καθαρά κέρδη της Deutsche Bank, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 1,17 δισ. ευρώ (1,5 δισ. δολάρια), από 1,07 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους. Τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν 16% στα 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,3 δισ. ευρώ πέρυσι. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τα καθαρά κέρδη στα 1,03 δισ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη στα 1,56 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν 10% στα 7,16 δισ. ευρώ, από 7,94 δισ. ευρώ.

source: reporter.gr

Πάνω από τις προβλέψεις τα κέρδη της UBS


Πάνω από τις προβλέψεις τα κέρδη της UBS

Κέρδη ανακοίνωσε η UBS για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών χάρη στα υψηλότερα των αναμενόμενων έσοδα στη μονάδα χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο καθαρά κέρδη 2,01 δισ. ελβετικών φράγκων (1,91 δισ. δολ.) έναντι ζημιών 1,4 δισ. φράγκων το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,12 δισ. φράγκων.

Η μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της UBS κατέγραψε μικρότερη της αναμενόμενης πτώση των εσόδων της από χρηματιστηριακές συναλλαγές, επηρεάζοντας θετικά την κερδοφορία του ομίλου.

Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Όσβαλντ Γκρούεμπελ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές του ομίλου, καθώς, όπως τόνισε, οι αποσύρσεις καταθέσεων από τις μονάδες διαχείρισης πλούτου επιβραδύνθηκαν.

source: naftemporiki.gr

BP: Νέος διευθύνων σύμβουλος ο Ρόμπερτ Ντάντλεϊ


BP: Νέος διευθύνων σύμβουλος ο Ρόμπερτ Ντάντλεϊ


Ζημίες – ρεκόρ ανακοίνωσε η BP για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, επικαλούμενη την οικονομική επιβάρυνση για τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού και την καταβολή των αποζημιώσεων στα θύματα.

Παράλληλα, γνωστοποίησε την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Τόνι Χέιγουορντ, επιβεβαιώνοντας την έντονη φημολογία περί αποχώρησής του εν μέσω επικρίσεων που δέχτηκε για τους χειρισμούς του στον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας.

Αντικαταστάτης του από την 1η Οκτωβρίου θα είναι ο Ρόμπερτ Ντάντλεϊ, ο οποίος είναι σήμερα υπεύθυνος των εργασιών καθαρισμού στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο βρετανικός όμιλος εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο καθαρές ζημιές ύψους 17,2 δισ. δολαρίων έναντι κερδών 4,39 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου τα κέρδη της BP είχαν υπερδιπλασιαστεί.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της εταιρείας Καρλ-Χένρικ Σβάνμπεργκ συμφώνησε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να συσταθεί ένα ταμείο ύψους 20 δισ. δολαρίων για την καταβολή των αποζημιώσεων και την κάλυψη του κόστους για τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η BP ανακοίνωσε ότι πούλησε στοιχεία ενεργητικού συνολικής αξίας 7 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αίγυπτο στην Apache Corp. Επίσης, σχεδιάζει να πουλήσει στοιχεία στο Πακιστάν και το Βιετνάμ, ενώ πιθανόν να επιδιώξει και την πώληση κοιτασμάτων στην Αλάσκα.

source: capital.gr

Φήμες για εξαγορά της Marfin Popular Bank από την ING


Φήμες για εξαγορά της Marfin Popular Bank από την ING

Κοντά στην εξαγορά της Marfin Popular Bank φέρεται να βρίσκεται ο ολλανδικός όμιλος ING, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις φήμες που υπάρχουν ο ολλανδικός όμιλος θα καταβάλει ποσό 2,2 ευρώ ανά μετοχή για την απόκτηση της Marfin Popular Bank.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Marfin Popular Bank ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση στα 1,76 ευρώ, με άνοδο 6% και με την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται στα 1,5 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο όμιλος της Marfin Popular Bank πέρασε τα πρόσφατα πανευρωπαϊκά stress tests, ενώ σημειώνεται ταυτόχρονα πως διαθέτει δίκτυο 478 υποκαταστημάτων στην Κύπρο και την Ελλάδα και το 2009 κατέγραψε καθαρά κέρδη 173,9 εκατ. ευρώ.

source: capital.gr

Οριακές απώλειες για το αργό


Οριακές απώλειες για το αργό

Στάση αναμονής κράτησε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ανατρέποντας ωστόσο το ενδοσυνεδριακό αρνητικό κλίμα που το οδηγούσε στο -1%. Οι επενδυτές βρέθηκαν ανάμεσα στις ανησυχίες για ενδεχόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ το β΄ τρίμηνο, και στο θετικό κλίμα που επικρατεί στη Wall μετά και από την αναπάντεχη άνοδο των πωλήσεων νέων κατοικιών.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του αργού υποχώρησαν κατά 0,04% στα 78,96 δολάρια το βαρέλι.
«Άλμα» κατά 23,6% κατέγραψαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιούνιο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 330.000, μετά το ιστορικό χαμηλό που σημείωσαν τον προηγούμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο σημείωσαν «βουτιά» 36,7%, που είχε πιέσει τις πωλήσεις στο αρνητικό ρεκόρ των 267.000. Ειδικότερα, τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν να διαμορφωθούν στις 316.000. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν κατά 16,7%.

Σε μία νέα πραγματικότητα δείχνει να εισέρχεται η παγκόσμια οικονομία καθώς Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα επιβραδύνουν ταυτόχρονα, ενώ παρά το γεγονός ότι τα τεράστια μέτρα στήριξης οδήγησαν τις μεγάλες οικονομίες εκτός ύφεσης με ανάπτυξη 5% στο πρώτο τρίμηνο, οδεύουν σε πολύ αδύναμη ανάκαμψη.

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα κυμανθεί κατά μέσο όρο μεταξύ 3,25%-3,5% τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, όπως εκτιμά ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της Morgan Stanley Asia, Stephen Roach. Πρόκειται για ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 4,7% που ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας την πενταετία πριν την κατάρρευση του 2008.

source: reporter.gr

Πτωτικά ο χρυσός στα 1.183 δολάρια


Πτωτικά ο χρυσός στα 1.183 δολάρια

Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι επενδυτές έδειξαν εμπιστοσύνη σε επενδύσεις με περισσότερο ρίσκο, μετά και από την αναπάντεχη άνοδο των πωλήσεων νέων κατοικιών που ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού υποχώρησαν κατά 4,70 δολάρια ή 0,4% στα 1.183,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου του χαλκού ενισχύθηκαν κατά 1,2% στα 3,22 δολάρια. Ο χαλκός ευνοείται καθώς θεωρείται μία από τις πρώτες ύλες στην κατασκευαστική δραστηριότητα.
«Άλμα» κατά 23,6% κατέγραψαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιούνιο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 330.000, μετά το ιστορικό χαμηλό που σημείωσαν τον προηγούμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο σημείωσαν «βουτιά» 36,7%, που είχε πιέσει τις πωλήσεις στο αρνητικό ρεκόρ των 267.000. Ειδικότερα, τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν να διαμορφωθούν στις 316.000. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν κατά 16,7%.

source: reporter.gr

"Εσβησε" τις απώλειες του 2010 η Wall- Σε υψηλά πέντε εβδομάδων η Ευρώπη


"Εσβησε" τις απώλειες του 2010 η Wall- Σε υψηλά πέντε εβδομάδων η Ευρώπη

Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στη Wall, αφού ο Dow Jones κέρδισε 0,95% στις 10.524 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,09% στις 1.113,73 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,19% στις 2.293,32 μονάδες. Ίδιο το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 κέρδισε 0,72% στις 5.351,12 μονάδες, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,45% στις 6.194,21 και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC κατέγραψε άνοδο 0,81% στις 3.636,18 μονάδες.

Κέρδη στη Wall

Εξανεμίστηκαν οι απώλειες που σημείωνε από την αρχή του έτους με τη σημερινή άνοδο του δείκτη Dow, σε μία συνεδρίαση που πήρε δυναμική από μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ και την αύξηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου από την FedEx.

Σημαντικά κέρδη σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος με την American International Group να κλείνει στο +5,09% και τη Regions Financial στο +6,6%.

Αύξηση 4,8% και για τη FedEx, η οποία προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για το τρέχον τρίμηνο και για το έτος. Σε αναβάθμιση των προβλέψεων της για την κερδοφορία του α' τριμήνου και του έτους χρήσης, προέβη η εταιρία ταχυμεταφορών, ωθούμενη από τις καλύτερες των εκτιμήσεων πωλήσεις της Express και Ground. Η FedEx αναβάθμισε την πρόβλεψη κερδών στο οικονομικό έτος 2011 στα 4,6 δολάρια με 5,20 δολάρια ανά μετοχή, από 4,40 δολάρια με 5 δολάρια ανά μετοχή. Ακόμα, για το α΄τρίμηνο χρήσης, η εταιρεία αναμένει κέρδη ύψους 1,05 δολαρίων με 1,25 δολάρια ανά μετοχή. Σημειώνεται πως όλοι οι μεγάλοι όμιλοι επίδοσης δεμάτων και επιστολών, θεωρείται «βαρόμετρο» για την δραστηριότητα στην πραγματική οικονομία. Στο +1,8% βρέθηκε η UPS.

Άλμα 6,6% σημείωσε η Office Depot προεξοφλώντας τα πολύ καλά αποτελέσματα που αναμένονται αύριο από τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία γραφειακού εξοπλισμού.

Με κέρδη 3,9% έκλεισε η BP, εν μέσω φημολογιών ότι θα τοποθετηθεί ο Robert Dudley στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου Tony Hayward ο οποίος θα αποχωρήσει από την εταιρεία μετά τα τελευταία γεγονότα.

Στον αντίποδα, απώλειες 0,34% σημείωσε η Ιnternational Business Machines (IBM), καθώς η Κομισιόν εξετάζει την εταιρεία για πιθανή κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά υπολογιστών μεγάλης ισχύος (mainframe computers).

«Άλμα» κατά 23,6% κατέγραψαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιούνιο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 330.000, μετά το ιστορικό χαμηλό που σημείωσαν τον προηγούμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο σημείωσαν «βουτιά» 36,7%, που είχε πιέσει τις πωλήσεις στο αρνητικό ρεκόρ των 267.000. Ειδικότερα, τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν να διαμορφωθούν στις 316.000. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν κατά 16,7%.

Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μία νέα πραγματικότητα, επισημαίνει ο πρόεδρος της Morgan Stanley, καθώς Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα επιβραδύνουν ταυτόχρονα, ενώ παρά το γεγονός ότι τα τεράστια μέτρα στήριξης οδήγησαν τις μεγάλες οικονομίες εκτός ύφεσης με ανάπτυξη 5% στο πρώτο τρίμηνο, οδεύουν σε πολύ αδύναμη ανάκαμψη.

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα κυμανθεί κατά μέσο όρο μεταξύ 3,25%-3,5% τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, όπως εκτιμά ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της Morgan Stanley Asia, Stephen Roach. Πρόκειται για ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 4,7% που ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας την πενταετία πριν την κατάρρευση του 2008.

Άνοδος στην Ευρώπη

Μετά από μία συνεδρίαση με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων, μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι νωρίτερα, οι επενδυτές προσπαθούσαν να αφομοιώσουν τα στοιχεία για τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα οποία δημοσιεύτηκαν την περασμένη Παρασκευή, και τα οποία άφησαν αναπάντητα ερωτήματα για την ισχύ του τραπεζικού κλάδου.

Μόλις 7 (η ΑΤΕ, η γερμανική Hypo Real Estate και 5 ισπανικές τράπεζες) από τα 91 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης δεν κατάφεραν να περάσουν τη δοκιμασία των stress tests.

Απώλειες 0,3% κατέγραψε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 256,75 μονάδες. Στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις ο δείκτης κέρδισε 3,2%. Μόνο την Παρασκευή η άνοδος ήταν 0,6%.

Αμετάβλητο στα 1,29 δολάρια βρίσκεται το ευρώ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα νωρίτερα άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα επτά εβδομάδων έναντι του ιαπωνικού γιεν, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται «ανακουφισμένοι» από τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών.

Ισχυρές οι επιδόσεις του τραπεζικού κλάδου, στον απόηχο των stress tests. Στο +1,26% η Credit Agricole, στο +0,95% η BBVA, στο 5,9% η Societe Generale και στο +3% η Barclays.

Με κέρδη 2,76% κινήθηκε η BP, με τις φήμες περί αποχώρησης του CEO της να οργιάζουν.

Στο +5,9% βρίσκεται η Pearson μετά το δημοσίευμα των Financial Times περί αύξησης του outlook της εταιρείας για το 2010 τριπλασιάζοντας τις εκτιμήσεις για την πορεία της κερδοφορίας.

Ακόμη, με κέρδη 7,4% κινήθηκε η Genzyme, παρά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η GlaxoSmithKline εξέφρασε ανεπίσημο ενδιαφέρον για ενδεχόμενη εξαγορά της εταιρείας.

Στον αντίποδα, αδύναμες εμφανίζονται οι φαρμακοβιομηχανίες. Στο -1,1% η GlaxoSmithKline και στο -1,3% η AstraZeneca.

Βουτιά 70% για την Connaught, μετά την ανακοίνωση της ότι χρέος ξεπέρασε τα 120 εκατ. στερλίνες, ζητώντας επειγόντως κεφάλαια για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας.

source: reporter.gr
Share |