Wednesday, December 9, 2009

Πτώση 2% για το χρυσό- Απώλειες 100 δολαρίων σε 4 ημέρες


Πτώση 2% για το χρυσό- Απώλειες 100 δολαρίων σε 4 ημέρες

Με σοβαρές απώλειες, ύψους 22 δολαρίων, κινήθηκε η τιμή του χρυσού, στον απόηχο της ανόδου του δολαρίου, η οποία μείωσε την ελκυστικότητα των μεταλλευμάτων. Αναλυτικότερα, η τιμή του κίτρινου μετάλλου για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου υποχώρησε στα 1.120,40 δολάρια η ουγγιά, πτωτικά κατά 2%. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις έχει χάσει πάνω από 100 δολάρια ήτοι 8%.

«Για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες, ο χρυσός έχει κλείσει με απώλειες για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις», αναφέρει ο αναλυτής στη Insignia Consultants, Chintan Karnani, ενώ προσθέτει ότι «εάν αυτό συνεχισθεί μέχρι την Παρασκευή, η τιμή μπορεί να φτάσει και τα 1.071 δολάρια η ουγγιά».

Aνέκοψε την άνοδο του δολαρίου η προειδοποίηση της Standard &Poors για ενδεχόμενη υποβάθμιση της Ισπανίας. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4723 δολάρια από το επίπεδο των 1,4704 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Νωρίτερα το δολάριο ανατιμήθηκε έως τα 1,4668 ωστόσο στη συνέχεια τα κέρδη για το αμερικανικό νόμισμα περιορίστηκαν καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις για να κατοχυρώσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4768 δολάρια.

reporter.gr

Σε χαμηλά δύο μηνών το αργό- Στα 70,6 δολάρια


Σε χαμηλά δύο μηνών το αργό- Στα 70,6 δολάρια

Σε χαμηλά δύο μηνών υποχώρησε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων σήμερα, καθώς η βουτιά που σημείωσαν τα αποθέματα του αργού την προηγούμενη εβδομάδα, δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει την άνοδο των αποθεμάτων βενζίνης, που δείχνει ότι η λιανική ζήτηση του «μαύρου χρυσού» ακόμη δοκιμάζεται. Ειδικότερα η τιμή των συμβολαίων για παράδοση Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 1,95 δολάρια ή 2,7% στα 70,67 δολάρια το βαρέλι, ήτοι τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 7 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι η τιμή της βενζίνης υποχώρησε κατά 3,5% στα 1,8573 δολάρια το γαλόνι.

«Βουτιά» 3,8 εκατ. βαρελιών σημείωσαν τα αποθέματα αργού την εβδομάδα που έληξε στις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 2,2 εκατ. βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα, τα οποία περιλαμβάνουν το diesel και το πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκαν κατά 1,6 εκατ. βαρέλια.

Aνέκοψε την άνοδο του δολαρίου η προειδοποίηση της Standard &Poors για ενδεχόμενη υποβάθμιση της Ισπανίας. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4723 δολάρια από το επίπεδο των 1,4704 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Νωρίτερα το δολάριο ανατιμήθηκε έως τα 1,4668 ωστόσο στη συνέχεια τα κέρδη για το αμερικανικό νόμισμα περιορίστηκαν καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις για να κατοχυρώσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4768 δολάρια.

reporter.gr

Το Brevan Howard χτύπησε με 800 εκατ ευρώ τα ελληνικά ομόλογα - Στις 250 μ.β το spread - Που θα πάνε ομόλογα - Χ.Α.;

Το Brevan Howard χτύπησε με 800 εκατ ευρώ τα ελληνικά ομόλογα - Στις 250 μ.β το spread - Που θα πάνε ομόλογα - Χ.Α.;


(upd 5) Από τις 255 μονάδες βάσης υποχώρησε στις 240 κι εκ νέου αναρριχήθηκε στις 250 μονάδες βάσης το spread στα ομόλογα λόγω της έντονης κερδοσκοπίας και την υποβάθμιση των προοπτικών της ισπανικής οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες το fund Brevan Howard εδώ και λίγες εβδομάδες είχε πάρει σημαντική θέση στα CDs της Ελλάδος πιέζοντας τα έτσι ώστε να αποσταθεροποιήσει την αγορά με προφανή στόχο να ανοίξουν τα spreads. H συνολική θέση του εκτιμάται μεταξύ 600 και 800 εκατ ευρώ. O στόχος επιτεύχθηκε και τα spreads έφθασαν έως τις 255 μονάδες βάσης. Σήμερα πάντως πουλούσαν και funds τα οποία μετά την υποβάθμιση υποχρεώνονται να πωλήσουν καθώς πρέπει να διακρατούν συγκεκριμένα ομόλογα. Το spread εκτοξεύθηκε έως τις 255 μονάδες βάσης λόγω των νέων πωλήσεων από ξένους επενδυτές οι οποίοι εκμεταλλεύονται την απουσία αγοραστών , το κλίμα πανικού που έχει επικρατήσει και με μικρούς όγκους συναλλαγών πιέζουν ασφυκτικάτο spread.

Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότεροιβασικοί διαπραγματευτές αγοράς απέχουν από την πλατφόρμα της ΗΔΑΤ φοβούμενοι ότι αν θα θέσουν τιμές θα φορτωθούν ομόλογα τα οποία θα πρέπει να πουλήσουν εκ νέου σε ακόμη χαμηλότερες τιμές. Στην αγορά τιμές είχαν θέσει μόνο η Εθνική και η Eurobank. Πωλητές ομολόγων εμφανίζονται η Goldman Sachs και η J P Morgan. Τα επίπεδα των 250 -260 μονάδων βάσης αποτελεί , ψυχολογικό και τεχνικό σημείο.

Ταυτόχρονα τα CDs της Ελλάδος διαπραγματεύονται υψηλότερα από άλλες χώρες που βρίσκονται εκτός της ζώνης του ευρώ. Τα CDs τα Credit Default Swapsτο ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στην Ελλάδα στην 10ετία διαπραγματεύεται πέριξ των 229 μονάδων βάσης. Το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας σημαίνει ότι όταν ένας επενδυτής αγοράζει 10 εκατ ομόλογα θα πληρώσει στην Ελλάδα ένα ασφάλιστρο για το ρίσκο της χώρας 226 χιλιάδων ευρώ.

Τα CDs της Ελλάδος βρίσκονται υψηλότερα της Τουρκίας που βρίσκεται στις 215 μονάδες βάσης ακόμη και της Ουγγαρίας που διαπραγματεύονται στις 220 μονάδες βάσης. Το spread στην Τουρκία διαπραγματεύεται στις 190 μονάδες βάσης. Τα CDs της Πολωνίας βρίσκονται στις 120 μονάδες βάσης και της Πορτογαλίας χώρας εισηγμένης στην ζώνη του ευρώ στις 80 μονάδες βάσης.

Εδώ λοιπόν, σύμφωνα με τους αναλυτές, τίθεται ένα θέμα αποτίμησης. Συγκεκριμένα, διερωτώνται η Ελλάδα μπορεί να αποτιμάται χειρότερα από την Τουρκία ή την Ουγγαρία όταν εμφανίζει υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση και είναι και στην ζώνη του ευρώ.

Tα ελληνικά ομόλογα πιέζονται λόγω ΕΚΤ

«Ο λόγος που αυτή τη στιγμή τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται υπό πίεση δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι η ΕΚΤ επιτρέπει σε τράπεζες κι άλλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να δανείζονται με BBB- ως collateral». Αυτό αναφέρει η Στέφανι Φλάντερς, οικονομική αναλύτρια του BBC. Όπως σημειώνει, οι αγορές ξέρουν ότι το 2011 υπάρχει πρόβλεψη το ελληνικό χρέος να φτάσει το 130% του ΑΕΠ, κι αυτό δεν είναι ότι καλύτερο από τη στιγμή που το ελληνικό κράτος ακολουθεί την πεπατημένη, να εκδίδει ομόλογα τα οποία πουλά στις εγχώριες τράπεζες, που με τη σειρά τους τα καταθέτουν στην ΕΚΤ ως collateral για να αντλήσουν ρευστότητα.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι- και δεν θα το ξέρουμε πριν το τέλος του 2010- τι θα κάνει η ΕΚΤ όσον αφορά τη συγκεκριμένη χαλάρωση του κανόνα που ήθελε τις τράπεζες μέχρι πριν την κρίση να καταθέτουν collateral αξιολογημένα από Α- και πάνω.

Οι αναλυτές πάντως δεν καταστροφολογούν: «Η Ελλάδα θα πρέπει να υποβαθμιστεί κατά 4 κλίμακες, κάτω από investment grade για να χάσουν οι τράπεζες τη δυνατότητα να βάζουν τα ελληνικά ομόλογα ως collateral στην ΕΚΤ» σχολιάζει ο αναλυτής της Royal Bank of Scotland's Jacques Cailloux.

Η αναλυτής της Citi, Giada Giani θεωρεί «πιθανή» μια περαιτέρω υποβάθμιση σε ΒΒΒ είναι αρκετά υψηλή τις επόμενες εβδομάδες και ότι ανάλογες κινήσεις από άλλες εταιρίες αξιολόγησης είναι πολύ πιθανές τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά τονίζει ότι «θα χρειαστούν περισσότερα προκειμένου να μην γίνονται δεκτά ως collateral τα ελληνικά ομόλογα».

Κερδοσκοπικό παιχνίδι

Το ελληνικό χρηματιστήριο, οι τραπεζικές μετοχές έχουν πάρει τον κατήφορο και το ερώτημα που ανακύπτει είναι ποιος θα ανακόψει την κατακρήμνιση των τραπεζικών μετοχών οι οποίες έχουν χάσει 30% με 35% της αξίας τους από τα πρόσφατα υψηλά. Ταυτόχρονα είναι ξεκάθαρο ότι οι τραπεζικές μετοχές συνδέονται άρρηκτα με τη συμπεριφορά του spread. Το spread στα ομόλογα απεικονίζει την κατάσταση στην οικονομία, τα CDs τα Credit Default Swaps απεικονίζουν το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας το οποίο έχει αυξηθεί και έχει ξεπεράσει ακόμη και της Τουρκίας. Το spread και τα CDs διαπραγματεύονται πέριξ των 230 μονάδων βάσης. Οι τράπεζες δρουν σε ένα συγκεκριμένο οικονομικό περιβάλλον και όταν η οικονομία βρίσκεται σε δίνη είναι προφανές ότι και οι τράπεζες επηρεάζονται. Tα κέρδη πλήττονται, τα έκτατα έσοδα από ομόλογα καταβαραθρώνονται, οι επισφάλειες θα αυξηθούν, η οικονομία κλονίζεται και το κυριότερο κλονίζεται η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι πως θα κινηθούν το επόμενο διάστημα ΧΑ και ομόλογα; Λαμβάνοντας υπόψη την παραδοχή ότι ομόλογα και ΧΑ λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία η συμπεριφορά του ΧΑ θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά των spreads. Τα τραπεζικά στελέχη και ειδικά treasurer dealing rooms επισημαίνουν ότι πλέον δεν αποκλείεται τίποτε ούτε οι 250 μονάδες ούτε και οι 300 μονάδες βάσης στα ομόλογα.

Το κερδοσκοπικό παιχνίδι οργιάζει, οι παραδοσιακοί παίκτες είναι διστακτικοί να αγοράσουν και φοβούνται περαιτέρω διεύρυνση των spreads. Αν η πλέον απαισιόδοξη εκτίμηση επιβεβαιωθεί για spreads στις 300 μονάδες τότε το ΧΑ θα μπορούσε να κινηθεί έως τις 1800 με 1850 μονάδες. Για την Εθνική αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να οδηγηθεί στα 15 με 16 ευρώ.

Ομως το σενάριο αυτό αποτελεί το πλέον απαισιόδοξο. Η αγορά θα κριθεί πέριξ των 250 μονάδων βάσης στο spread αν διασπαστεί αποφασιστικά χωρίς αντίσταση τότε δεν μπορεί να αποκλεισθεί και το χειρότερο σενάριο. Οι επόμενες ημέρες και μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

reporter.gr

Εννέα μηνών «έγινε» το ράλι στη Wall


Εννέα μηνών «έγινε» το ράλι στη Wall

Εννέα μηνών «γίνεται» σήμερα το ράλι ανόδου των διεθνών κεφαλαιαγορών, το οποίο παρόλο που τις τελευταίες ημέρες επικρατεί έντονη νευρικότητα, οι αποδόσεις των αμερικανικών δεικτών παραμένουν εντυπωσιακές.
Ο δείκτης Dow Jones Industrial έχει κερδίσει από τις 9 Μαρτίου 57%, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 61%, ενώ ο Nasdaq βρίσκεται υψηλότερα κατά 71%.

reporter.gr

UBS: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της ...


UBS: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της ...

Τι συνέβη; Αναρωτιέται η UBS σχετικά με την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch και την προειδοποίηση της υποβάθμισης από την Standard & Poor΄s νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Μάλιστα, η UBS απορεί που τα ελληνικά ομόλογα, για πρώτη φορά, αποδίδουν περισσότερο από τα αντίστοιχα τουρκικά, «φλουτάροντας» την γραμμή που διαχωρίζει τις αναπτυγμένες από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ποιο είναι το πρόβλημα;

Η πορεία και οι προοπτικές του ελλείμματος της ελληνικής οικονομίας προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες και προβληματισμό για την οικονομίες της ευρωζώνης. Επιπλέον, η UBS εκτιμά ότι το έλλειμμα της Ελλάδας θα φτάσει μέχρι το 2011 σε ποσοστό 135% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα θέτει τις βάσεις να φτάσει το έλλειμμα στο 150% μετά από 5 χρόνια, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Η UBS επισημαίνει ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να περιορίσει τις πιθανότητες αυτής της εξέλιξης θα πρέπει να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης 3,7% μέχρι το 2014, ενώ για να πετύχει τους όρους σύγκλισης με την υπόλοιπη ευρωζώνη (έλλειμμα 60% σύμφωνα με τη συνθήκη Μάαστριχτ) θα πρέπει να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 7,2% μέχρι το 2029.

Και εδώ τίθεται το δίλημμα για τη UBS. Εάν η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθήσουν την Ελλάδα να μειώσει τις δημοσιονομικές πιέσεις που δέχεται ή αν αφήσουν ένα μέλος της ευρωζώνης να υφίσταται αυτές τις πιέσεις προκαλώντας ζημιά στο ευρώ. Ωστόσο, επισημαίνει η UBS ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη μέσα στα προβλήματα της. Κι αυτό γιατί αν διογκωθούν τα προβλήματα της χώρας, αυτό θα επηρεάσει και τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης, γεγονός που θα είναι αρκετό για την παρέμβαση των Ευρωπαίων.

reporter.gr

Αποπλήρωσε το TARP η Bank of America


Αποπλήρωσε το TARP η Bank of America

Την αποπληρωμή του προγράμματος TARP ανακοίνωσε σήμερα η Bank of America σήμερα, η βοήθεια του οποίου έφτασε στα 45 δισ. δολάρια. Η τράπεζα πούλησε 1.286 δισ. κοινών μετοχών, αυξάνοντας την αξία του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 19,29 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι η Bank of America επιπλέον πλήρωσε περίπου 190 εκατ. δολάρια σε μερίσματα προνομιούχων μετοχών.

reporter.gr

ΗΠΑ: Στα 21 δισ. δολάρια η έκδοση κρατικών ομολόγων


ΗΠΑ: Στα 21 δισ. δολάρια η έκδοση κρατικών ομολόγων

Το ποσό των 21 δισ. δολαρίων σε δεκαετή ομόλογα δημοπράτησε η Αμερικανική κυβέρνηση, με απόδοση 3,448%, στην προσπάθεια της να ενισχύσει τη ρευστότητα της στα πλαίσια των τριών μεγάλων δημοπρασιών που διενεργούνται αυτήν την εβδομάδα. Οι υποψήφιοι αγοραστές προσέφεραν 2,62 δολάρια για κάθε δολάριο διάθεσης, χαμηλότερα από το μέσο όρο των 2,92 δολαρίων που είχαν προσφέρει στις τέσσερις προηγούμενες δημοπρασίες. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή έμμεσων επενδυτών διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 35%, από 45,2% στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις.

reporter.gr

'Ναι' στην αναδιάρθρωση του χρέους της Dubai World λένε 4 βρετανικές τράπεζες


'Ναι' στην αναδιάρθρωση του χρέους της Dubai World λένε 4 βρετανικές τράπεζες

Τέσσερα κορυφαία βρετανικά τραπεζικά ιδρύματα συμφώνησαν να αναδιαρθρώσουν το χρέος της Dubai World, ύψους 26 δισ. δολαρίων, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Πρόκειται για τις HSBC Holdings, Standard Chartered, Lloyds Banking Group και Royal Bank of Scotland.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τέσσερις τράπεζες της Βρετανίας έχουν ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες για το χρέος της Dubai World, ενώ μέσα στο μήνα θα συνεδριάσουν.

reporter.gr

Βρετανία: Eπιβολή φόρου 50% στα τραπεζικά μπόνους ενόψει εκλογών


Βρετανία: Eπιβολή φόρου 50% στα τραπεζικά μπόνους ενόψει εκλογών


Στην επιβολή έκτακτου φόρου ύψους 50% στα μπόνους των τραπεζιτών, τα οποία ξεπερνούν τις 25.000 στερλίνες ( 40.700 δολάρια), προχώρησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Alistair Darling, στα πλαίσια της ανακοίνωσης του ετήσιου προϋπολογισμού, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιβολή φόρου αποτελεί μία από τις προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να κερδίσει ψήφους πριν τις εκλογές τον Ιούνιο, σε μια χρονιά καθόλου εύκολη για τον Gordon Brown.

Ειδικότερα, ο φόρος, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από τις 5 Απριλίου, θα επιβληθεί σαν πρόσθετο τέλος σε κάθε τραπεζίτη. Συγκεκριμένα, ο φόρος απευθύνεται σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στη βρετανική αγορά , ακόμα και στις θυγατρικές των ξένων τραπεζών.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να εισπράξει περίπου 500 εκατ. στερλίνες από την επιβολή του έκτακτου φόρου, ο οποίος θα επηρεάσει περίπου 20.000 τραπεζίτες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το έλλειμμα του προϋπολογισμού ενδέχεται να συρρικνωθεί στις 82 δισ. στερλίνες έως το 2014 με 2015, φτάνοντας στο 4,4% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, ο Darling δήλωσε ο καθαρός δημόσιος δανεισμός της Βρετανίας αναμένεται να φτάσει στις 178 δισ. στερλίνες το εξεταζόμενο έτος, δηλαδή 3 δισ. στερλίνες παραπάνω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί στο 12,6% του ΑΕΠ. Ακόμη, το δημόσιο χρέος ενδέχεται να φτάσει στο 78% του ΑΕΠ μέχρι το 2014-2015, καταγράφοντας άνοδο από το 56% του ΑΕΠ το 2009.

Αισιόδοξος, φάνηκε, δε, ο υπουργός, ότι η Βρετανία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη μέχρι το τέλος του έτους, ενώ προειδοποίησε τους νομοθέτες να μην είναι αδιάφοροι.

Τέλος, τόνισε ότι «η γρήγορη απόσυρση των μέτρων στήριξης μπορεί να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη της οικονομίας».

Με κέρδη 0,22% κινείται η στερλίνα έναντι του δολαρίου, ενώ διαμορφώνεται στα 1,6302 δολάρια.

reporter.gr

ΗΠΑ: Απρόσμενη μείωση στα αποθέματα αργού


ΗΠΑ: Απρόσμενη μείωση στα αποθέματα αργού


Απρόσμενη μείωση εμφάνισαν τα αποθέματα του αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα έως τις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας Ενέργειας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, τα εμπορικά αποθέματα υποχώρησαν κατά 3,8 εκατ. βαρέλια, με τους οικονομολόγους να έχουν κάνει εκτιμήσεις για αύξηση κατά 600 χιλ. βαρέλια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης εμφάνισαν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων άνοδο κατά 2,2 εκατ. βαρέλια, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια. Τα διυλισμένα αποθέματα ενισχύθηκαν κατά 1,6 εκατ. βαρέλια. Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι περίμεναν μείωση της τάξης των 500 χιλ. βαρελιών.

capital.gr

ΗΠΑ: Πρώτη αύξηση των αποθεμάτων χονδρικής τον Οκτώβριο έπειτα από 13 μήνες


ΗΠΑ: Πρώτη αύξηση των αποθεμάτων χονδρικής τον Οκτώβριο έπειτα από 13 μήνες


Αύξηση 0,3% εμφάνισαν τα αποθέματα χονδρικής τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ διακόπτοντας το σερί 13 διαδοχικών μειώσεων.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου εμπορίου της χώρας οι πωλήσεις χονδρικής αυξήθηκαν για έβδομο συνεχή μήνα κατά 1,2% στα 326,17 δισ. δολ.

Σημειώνεται πως η τελευταία φορά που τα αποθέματα χονδρικής σημείωσαν αύξηση ήταν τον Αύγουστο του 2008 όταν είχαν ενισχυθεί σε ποσοστό 0,7% ενώ σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν ανέμεναν πτώση των αποθεμάτων τον Οκτώβριο 0,6%.

Ο δείκτης αποθέματα προς πωλήσεις που μετρά πόσους μήνες χρειάζεται μία εταιρεία για να πουλήσει όλα τα αποθέματά της υποχώρησε στο 1,16 από 1,17 το Σεπτέμβριο.

Τα αποθέματα διαρκών αγαθών μειώθηκαν 0,4%, των αυτοκινητοβιομηχανιών αυξήθηκαν 1,7% ενώ των μετάλλων υποχώρησαν 1,5%.

capital.gr

ΗΠΑ: Την παράταση του TARP ανακοίνωσε ο Timothy Geithner


ΗΠΑ: Την παράταση του TARP ανακοίνωσε ο Timothy Geithner


Την επέκταση του προγράμματος στήριξης του χρηματοπιστωτικού κλάδου μέσα στο 2010 ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο Geithner ανακοίνωσε ότι το TARP θα παραταθεί μέχρι τις 3 Οκτωβρίου του 2010, ενώ επισήμανε ότι δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθεί το σύνολο των κεφαλαίων του προγράμματος που φτάνει τα 700 δισ. δολ.

"Αν και προχωρήσαμε στη παράταση του προγράμματος, δεν αναμένουμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα από 550 δισ. δολ." αναφέρει σε επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi και στον επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Harry Reid.

Ο Geithner επισημαίνει ότι η παράταση του προγράμματος είναι "αναγκαία προκειμένου να βοηθηθούν οι αμερικανικές οικογένειες και να σταθεροποιηθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές".

capital.gr

Moody΄s: Υπο εξέταση οι κρατικές εταιρείες των ΗΑΕ


Moody΄s: Υπο εξέταση οι κρατικές εταιρείες των ΗΑΕ


Σε εξέταση για πιθανή υποβάθμιση τοποθέτησε τις αξιολογήσεις των εκδοτών που σχετίζονται με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων η Moody΄s Investors Service, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Αυτό περιλαμβάνει όλες τις οντότητες που ανήκουν είτε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΑΕ ή στην κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι όπως οι Aldar Properties, Abu Dhabi National Energy Company και Mubadala Development Company.

"Η αναθεώρηση αυτή υπαγορεύθηκε από την ανάγκη για την εκ νέου επικύρωση, και ενδεχομένως επανεξέταση των υποθέσεων μας μετά από την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης του Ντουμπάι να διαχωρίσει τις υποχρεώσεις της από αυτές των κρατικών εταιρειών", αναφέρει η Moody΄s σε σχετική ανακοίνωση.

capital.gr

Εθνική: Προχωρά στη σύσταση ΑΕΕΑΠ


Εθνική: Προχωρά στη σύσταση ΑΕΕΑΠ


Τη σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων για τις 14 Ιανουαρίου 2010 αποφάσισε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας όπου θα συζητηθεί η απόσχιση του κλάδου των επενδυτικών ακινήτων της τράπεζας και η σύσταση ανώνυμης εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα συζητηθεί επίσης η εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και ο καθορισμός μελών της Επιτροπής Ελέγχου του Διοικητικού Συμβουλίου.

capital.gr

Βρετανία: Διεύρυνση εμπορικού ελλείμματος τον Οκτώβριο στις £7,1 δισ.


Βρετανία: Διεύρυνση εμπορικού ελλείμματος τον Οκτώβριο στις £7,1 δισ.


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Απρόσμενη αύξηση σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας τον Οκτώβριο καθώς η εξασθένιση της λίρας δεν κατάφερε να ενισχύσει τις εξαγωγές.

Η στατιστική υπηρεσία ONS ανακοίνωσε πως το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στις 7,1 δισ. λίρες, το οποίο είναι το μεγαλύτερο από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ το Σεπτέμβριο ήταν 6,9 δισ. λίρες.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα έκαναν λόγο για διατήρηση του ελλείμματος στις 6,9 δισ. λίρες.

Το αυξημένο έλλειμμα ήταν έκπληξη καθώς η υποχώρηση της λίρας τους τελευταίους μήνες αναμενόταν να ενισχύσει τις εξαγωγές και να οδηγήσει σε πτώση τις εισαγωγές.

Το έλλειμμα με τις χώρες εκτός Ευρωζώνης υποχώρησε στις 3,5 δισ. λίρες από 3,8 δισ. λίρες, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση στις 3,6 δισ. λίρες.

Η ONS επίσης ανέφερε πως το έλλειμμα στο εμπόριο πετρελαίου υποχώρησε στις 0,1 δισ. λίρες από 0,5 δισ. λίρες το Σεπτέμβριο καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν λιγότερο από 0,1 δισ. λίρες ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν 0,4 δισ. λίρες.

capital.gr

EasyJet: Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος


EasyJet: Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Την παραίτησή του υπέβαλλε ο διευθύνων σύμβουλος της EasyJet PLC (EZJ.LN), Andy Harrison, σηματοδοτώντας την τρίτη σημαντική αποχώρηση μέλους διοικητικού συμβουλίου σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Η εταιρεία ανέφερε, πως ο Harrison “είχε δηλώσει την επιθυμία του να αποχωρήσει από την εταιρεία με σκοπό να αναζητήσει νέες ευκαιρίες”, αλλά δεν ανέφερε τι έχει προγραμματίσει να κάνει στη συνέχεια.

Θα παραμείνει στη συγκεκριμένη θέση μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2010, αν και το συμβόλαιο του έχει τροποποιηθεί ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση μέχρι να βρεθεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος.

Παράλληλα, η εταιρεία ανέφερε πως ο Michael Rake θα αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της easyJet από τον David Michels, από την 1η Ιανουαρίου 2010. Ο Michael Rake είναι αναπληρωτής πρόεδρος και ανεξάρτητος διευθυντής από τον Ιούνιο.

Παρά τις τρεις αποχωρήσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου σε λιγότερο από ένα έτος, η αεροπορική εταιρεία υπήρξε αισιόδοξη για τη θέση της στο μέλλον.

Ο Rake δήλωσε “Ο Andy Harrison έχει κάνει εξαιρετική δουλειά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και υπό την ηγεσία του η easyjet έχει αναπτυχθεί σε μια πανευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στο ευρωπαϊκό δίκτυο εναέριων μεταφορών. Η EasyJet αποτελείται από μια πολύ δυνατή ομάδα διοίκησης και ανυπομονώ να αποτελέσω μέρος αυτής της συνεχούς ανάπτυξης της επιχείρησης”.

Ωστόσο, η αεροπορική εταιρεία εξακολουθεί να αναζητά οικονομικό διευθυντή, μετά την αποχώρηση του Jeff Carr το Μάιο, έπειτα από την άρνηση του ιδρυτή και διευθυντή της easyJet, Στέλιο Χατζηιωάννου, να εγκρίνει τις ετήσιες καταστάσεις του προηγούμενου έτους.

Ο Carr ανέλαβε το ρόλο του οικονομικού διευθυντή στην εταιρεία μεταφορών FirstGroup PLC (FGP.LN).

Τους τελευταίους 3 μήνες, οι μετοχές της easyJet, αυξήθηκαν κατά 9% και έκλεισαν τη Δευτέρα στις 377 πένες.

capital.gr

HSBC: Σενάρια για αγορά δραστηριοτήτων της RBS στην Ασία


HSBC: Σενάρια για αγορά δραστηριοτήτων της RBS στην Ασία


Στην αγορά των δραστηριοτήτων λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής της Royal Bank of Scotland στην Ινδία, την Κίνα και τη Μαλαισία προτίθεται να προβεί η HSBC Holdings, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στο θέμα.

Ειδικότερα, ο διαδικτυακός τόπος livemint.com προβάλει δηλώσεις αξιωματούχου της RBS στην Ινδία ο οποίος υποστηρίζει ότι οι δύο τράπεζες έχουν υπογράψει τη συμφωνία και απομένει πλέον η έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

“Έχουμε συνάψει συμφωνία να πουλήσουμε στην HSBC τις δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής και το τμήμα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ινδία, την Κίνα και τη Μαλαισία”, φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος της RBS.

“Έχουμε καταθέσει την πρόταση στην κεντρική τράπεζα της Ινδίας για έκριση”, πρόσθεσε.

capital.gr

Fitch: Σε “Rating Watch Negative” οι εκδόσεις ελληνικών ομολόγων με τιτλοποιήσεις


Fitch: Σε “Rating Watch Negative” οι εκδόσεις ελληνικών ομολόγων με τιτλοποιήσεις

Σε “Rating Watch Negative” τοποθετεί τις εκδόσεις ομολόγων με τιτλοποιήσεις άλλων στοιχείων στην Ελλάδα η Fitch, ως επακόλουθο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας σε “ΒΒΒ+”.

Η μεταβολή της αξιολόγησης της Ελλάδας αντανακλά την άποψη της Fitch ότι οι δυσμενής μακροοικονομικές εξελίξεις οι οποίες περιβάλλουν την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας θα επηρεάσει επίσης τις επιδόσεις των τιτλοποιήσεων που αξιολογεί.

Τη στιγμή που η υποβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης οφείλεται κυρίως στο αρνητικό δημοσιονομικό κλίμα, η Fitch εκτιμά ότι το γενικό οικονομικό outlook θα παραμείνει αβέβαιο για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας και καθυστερήσεις πληρωμών από τους καταναλωτές.

capital.gr

Το ΦΠΑ ήρθε αργά…


Το ΦΠΑ ήρθε αργά…


Η επίσπευση της είσπραξης φόρων από μεγάλες επιχειρήσεις τόνωσε τα έσοδα του κράτους το Νοέμβριο, αφήνοντας γλυκόπικρη γεύση ικανοποίησης στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που δεν θα καταφέρει τελικά να αποφύγει την επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς παρά την προσωρινή ενίσχυση των εσόδων, το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 3%.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η αμφιλεγόμενη απόφαση για επίσπευση της είσπραξη ΦΠΑ, που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από τον επιχειρηματικό κόσμο, ευεργέτησε τα ταμεία του κράτους, αν και μέχρι στιγμής, όχι στο βαθμό που ανέμενε η κυβέρνηση.

Για πρώτη φορά μετά από 8 μήνες, οι εισπράξεις του Τμήματος αυξήθηκαν το Νοέμβριο φθάνοντας τα €181,3 εκ. από €179,8 εκ., καταγράφοντας αύξηση 0,8% ή €1,5 εκ.

Η αύξηση των έμμεσων φόρων οφείλεται κυρίως στις αυξημένες εισπράξεις από το ΦΠΑ. Έφθασαν το Νοέμβριο τα €129,9 εκ. από €122,1 εκ. πέρσι, καταγράφοντας αύξηση 6,4% ή €7,8 εκ.

Ως αποτέλεσμα της αύξησης Νοεμβρίου, η μείωση στις συνολικές εισπράξεις από έμμεσους φόρους περιορίστηκε το εντεκάμηνο στο 10,21% από 11,16% που ήταν η μείωση δεκαμήνου.

Το σύνολο των εσόδων διαμορφώθηκε στα €2.115,3 εκ. από €2.355,8 εκ. το εντεκάμηνο του 2008. Οι εισπράξεις από το ΦΠΑ την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2009 ανήλθαν στο €1.566,6 εκ. από €1.745 εκ. πέρσι, καταγράφοντας μείωση 10,22% από πτώση 11,52% το δεκάμηνο.

Οι εισαγωγικοί δασμοί καταγράφουν το εντεκάμηνο πτώση 30,4% πέφτοντας στα €36,9 εκ. Μεγάλη πτώση 34,3% καταγράφουν και τα έσοδα από φόρους κατανάλωσης σε οχήματα και μοτοσικλέτες λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει φέτος ο κλάδος . Περιορίστηκαν στα €83,1 εκ. έναντι €126,5 εκ. πέρσι. Η ετήσια μείωση των εισπράξεων του φόρου από οχήματα και μοτοσικλέτες έφθασε το 45,3% το Νοέμβριο.

Οι εισπράξεις από φόρο κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή με αύξηση 1,04% ανήλθαν στα €221 εκ. από €218,7 εκ., ενώ τα έσοδα από το φόρο κατανάλωσης καπνού ανήλθαν στα €180,3 εκ. από €184 εκ. (-2,01%).

Οι έμμεσοι φόροι αποτελούν περίπου το 50% των συνολικών εσόδων του κράτους.

Πτώση καταγράφεται και στις εισπράξεις από άμεσους φόρους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εισπράξεις του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων μειώθηκαν το δεκάμηνο του 2009 κατά 15% ή €261,7 εκ. στα €1456,9 εκ. από €1718,6 εκ. το δεκάμηνο του 2008. Το ΤΕΠ δεν έχει δημοσιεύει ακόμη τα στοιχεία εντεκαμήνου.

stockwatch.com.cy

Japan Economy Grows 1.3%, Less Than Initial Estimate of 4.8%


Japan Economy Grows 1.3%, Less Than Initial Estimate of 4.8%


Dec. 9 (Bloomberg) -- Japan’s economy expanded less than a third of the pace initially reported in the three months to September as companies slashed spending.

Gross domestic product rose an annualized 1.3 percent, slower than the 4.8 percent reported last month, the Cabinet Office said today in Tokyo. The revision, which was deeper than the predictions of all but one of the 17 economists surveyed by Bloomberg News, also showed that price declines accelerated.

Stocks fell after the report underscored concern about the sustainability of a recovery that is under threat from deflation and a rising yen. Prime Minister Yukio Hatoyama unveiled a 7.2 trillion yen ($81 billion) stimulus package yesterday to ensure the economy avoids another recession next year.

“These numbers were weak,” said Masamichi Adachi, senior economist at JPMorgan Chase & Co. in Tokyo. “The stimulus will have a positive effect on the economy. But it’s not, in any way, enough to offset how steeply third-quarter GDP was revised.”

In nominal terms the economy shrank 0.9 percent last quarter, more than the 0.1 percent contraction in the preliminary report. The GDP deflator, the broadest indicator of price declines, slid 0.5 percent, revised from a 0.2 percent increase. The gauge has only risen twice in the past decade.

“This is a reminder of the deflation gap,” said Shuichi Obata, senior economist at Nomura Securities Co. in Tokyo, the only company to forecast a decline in the deflator. “It will be important to see how much Japan can recover while deflation continues.”

Nikkei Slides

The Nikkei 225 Stock Average slid 1.3 percent, led by Honda Motor Co. and Mizuho Financial Group Inc. The yen traded at 88.45 per dollar at 12:56 p.m. in Tokyo from 88.40 before the report. The currency has weakened since climbing to a 14-year high of 84.83 per dollar on Nov. 27. The median estimate of economists surveyed by Bloomberg News was for an annualized 2.8 percent expansion.

Investment by companies drove the downward revision in last quarter’s growth. Capital spending fell 2.8 percent in the three months through September from the previous quarter. That compares with a 1.6 percent increase reported last month.

“The recovery in capital investment will be dull,” said Yasuhiro Onakado, chief economist in Tokyo at Daiwa SB Investments Ltd., whose 1 percent prediction for growth was the most accurate of analysts surveyed. “Capacity utilization levels are still low, meaning that companies are saddled with idle assets and have no room for new investment.”

Record Cuts

The economy expanded 0.3 percent in the third quarter from the previous three months, the Cabinet Office said, slower than the 1.2 percent first reported. The cuts in both quarterly and annualized growth were the biggest since the survey was introduced in 2002, the government said, voicing concern about the size of the revision.

While the initial report gave the impression export growth is spreading to the domestic economy, “we’ll need to reexamine that,” Keisuke Tsumura, a parliamentary secretary at the Cabinet Office told reporters.

Consumer spending, which makes up about 60 percent of the economy, climbed 0.9 percent, compared with a 0.7 percent gain initially reported. Exports increased 6.5 percent from the previous quarter, compared with the 6.4 percent first published.

Some exporters are scaling back their spending plans as the yen’s rise to a 14-year high threatens their profits and market share.

Toyota Cuts Investment

Toyota Motor Corp., Japan’s biggest automaker, aims to cut capital investment by 70 billion yen from its initial plans for the year ending March, the most among major companies, a Nikkei Inc. survey showed on Nov. 30.

Sony Corp., forecasting its first consecutive annual loss since its listing in 1958, said last month that it will eliminate 250 jobs at its information devices unit to reduce costs. The company will close down a factory in Miyagi Prefecture making magnetic heads and transfer some of its touch- panel production to China.

Falling prices have been squeezing profit at home, prompting the government to declare last month that the country is back in deflation and push the Bank of Japan to do more to spur the economy. The central bank released a 10 trillion yen credit program last week, a move that Deputy Prime Minister Naoto Kan said yesterday had a “considerable impact” on weakening the yen.

Yesterday’s stimulus includes employment subsidies, loan guarantees and incentives to buy energy-efficient products. Japan has compiled four spending packages since September 2008 totaling more than 29 trillion yen. Some economists say these measures won’t be enough to support growth.

“Consumer spending will probably start to decelerate in coming quarters,” said Seiji Adachi, a senior economist at Deutsche Securities in Tokyo. “People won’t keep purchasing durable goods just because the government has extended incentives.”

bloomberg

Ρεκόρ ομολόγων εν μέσω κρίσης - Επικίνδυνα ρίσκα

Ρεκόρ ομολόγων εν μέσω κρίσης - Επικίνδυνα ρίσκα

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ, στα 1,171 τρις δολάρια έφτασαν οι ετήσιες πωλήσεις αμερικανικών εταιρικών ομολόγων, καθώς οι δανειστές εκμεταλλεύθηκαν το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και υψηλής ζήτησης για κρατικά ομόλογα, που ακολούθησε την πιστωτική κρίση. Οι πωλήσεις αυτές, ξεπέρασαν το προηγούμενο ρεκόρ του 1.167 τρις δολαρίων το 2007, ενώ το 2008 το νούμερο άγγιξε μετά βίας τα 874 εκατ. δολάρια. Οι εκδόσεις ομολόγων έφτασαν κι αυτές με τη σειρά τους σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς οι εταιρίες που δεν μπορούσαν να πουλήσουν χρέος μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008, άρπαξαν την ευκαιρία να πουλήσουν το χρέος τους από την έναρξη της νέας χρονιάς, με το που άνοιξε η αγορά.
Σύμφωνα με τον Robert Schumacher, διαχειριστή κεφαλαίων στην La Defense, θυγατρική της γαλλικής Axa Investment Managers, «με αυτό τον τρόπο η Federal Reserve διευκολύνει την μεταφορά ρευστού πίσω στην οικονομία. Αν θες να βοηθήσεις οικονομικά αυτούς που μπορούν να βελτιώσουν την κατανάλωση, θα πρέπει να ρίξεις χρήματα στα ταμεία των εταιριών.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι αμερικανικές εταιρίες πούλησαν μόνο το πρώτο τρίμηνο χρέος ύψους 385.9 δισ. δολαρίων, καθώς οι πιστωτές βρήκαν την ευκαιρία να μπουν στις αγορές. Η έκδοση ομολόγων το δεύτερο τρίμηνο άγγιξε τα 331.9 δισ. δολάρια ενώ μειώθηκε στα 268.4 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο. Οι πωλήσεις ομολόγων με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση (investment-grade) είχαν φτάσει ως τις 23 Νοεμβρίου τα 1,031 τρις δολάρια από 930.5 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Οι πωλήσεις ομολόγων υψηλής απόδοσης (και άρα υψηλότερου ρίσκου) άγγιξαν τα 139.6 δισ. δολάρια, από 149.1 δισ. το 2006, που ήταν το έτος με το υψηλότερο ποσοστό πώλησης των λεγόμενων junk-bonds, δηλαδή των ομολόγων με χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση.

Επιστροφή στην ανάπτυξη

«Οι επιχειρήσεις χτίζουν εκ νέου τους ισολογισμούς τους με ρυθμούς που ταχύτερους δεν έχουμε δει εδώ και δεκαετίες», τονίζει ο κ. Schumacher. «Τοποθετούνται για να επιστρέψουν σε μια περίοδο ανάπτυξης», επισήμανε ο διαχειριστής. Οι εταιρίες που είχαν αποκλειστεί από τις αγορές χρήματος κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης δανείζονται τώρα πιο επιθετικά και πωλούν χρέος προκειμένου να αποφύγουν τον σκόπελο του κινδύνου αναχρηματοδότησης των δανείων τους» τονίζει ο επικεφαλής στρατηγικής στον κλάδο ομολόγων της Knight Libertas, κ. Brian Yelvington.

Σύμφωνα με τον κ. Yelvington το κόστος δανεισμού βρίσκεται εξάλλου σε ιστορικά χαμηλά, γεγονός που διευκολύνει την όλη διαδικασία. Πέρυσι η Fed μείωσε τα επιτόκια overnight στη διατραπεζική σε ένα εύρος από 0 έως 0,25%, στα πλαίσια των προγραμμάτων αναθέρμανσης της οικονομίας. Οι αποδόσεις στα εταιρικά ομόλογα υποχώρησαν στο 5,74% στις 20 Νοεμβρίου, από 9,76% στα τέλη του περασμένου έτους. Οι εταιρίες του χρηματοοικονομικού κλάδου μόνο, είχαν πουλήσει ομόλογα συνολικού ύψους 199,9 δις. δολάρια με την εγγύηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και οι πωλήσεις συνεχίζονται. Το μεγαλύτερο χρέος πούλησαν η Citigroup και το χρηματοοικονομικό σκέλος της General Electric, η GE Capital, αγγίζοντας τα 98,7 εκατ. δολάρια.

Από τις εταιρίες που δεν ανήκουν στον χρηματοοικονομικό κλάδο, η ζυθοποιία Anheuser-Busch Leuven, με έδρα το Βέλγιο, και η φαρμακευτική Pfizer, η μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου παγκοσμίως, καθώς και η επίσης φαρμακευτική Roche, ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων πωλητών χρέους παγκοσμίως, με πωλήσεις 13.5 δις. δολάρια η κάθε μια, με περίοδο ωρίμανσης άνω των 18 μηνών.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι πωλήσεις investment-grade ομολόγων στις ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 20% το 2010 στα 800 δισ. δολάρια περίπου, καθώς οι εταιρίες προσπαθούν να μειώσουν τα χρέη τους. Αντίθετα, οι πωλήσεις junk-bonds για το 2010 μπορεί να φτάσουν τα 189 δισ. δολάρια, καθώς το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων ωθούν πολλούς επενδυτές να επιδιώξουν μεγαλύτερα ρίσκα και αντίστοιχες αποδόσεις. Υπενθυμίζεται ότι τα ομόλογα υψηλού κινδύνου, θεωρούνται όσα έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση κάτω από BBB- από τη Standard & Poor's και κάτω από Baa3 από τη Moody's.

reporter.gr

Στις 235 μονάδες βάσης το spread - Στηρίζουν Εθνική και Eurobank

Στις 235 μονάδες βάσης το spread - Στηρίζουν Εθνική και Eurobank

Στις 235 μονάδες βάσης έχει εκτοξευθεί το spread λόγω των νέων πωλήσεων από ξένους επενδυτές. Στην αγορά τιμές έχουν θέσει μόνο η Εθνική και η Eurobank, ενώ πουλάνε Goldman Sachs και JP Morgan. Τα επίπεδα των 250 μονάδων βάσης φαντάζουν ορατά πλέον που αποτελεί και τεχνικό σημείο. Ταυτόχρονα τα CDs της Ελλάδος διαπραγματεύονται υψηλότερα από άλλες χώρες που βρίσκονται εκτός της ζώνης του ευρώ. Τα CDs τα Credit Default Swaps το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στην Ελλάδα στην 10ετία διαπραγματεύεται πέριξ των 226 μονάδων βάσης. Το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας σημαίνει ότι όταν ένας επενδυτής αγοράζει 10 εκατ ομόλογα θα πληρώσει στην Ελλάδα ένα ασφάλιστρο για το ρίσκο της χώρας 226 χιλιάδων ευρώ.Τα CDs της Ελλάδος βρίσκονται υψηλότερα της Τουρκίας που βρίσκεται στις 215 μονάδες βάσης ακόμη και της Ουγγαρίας που διαπραγματεύονται στις 220 μονάδες βάσης. Τα CDs της Πολωνίας βρίσκονται στις 120 μονάδες βάσης και της Πορτογαλίας χώρας εισηγμένης στην ζώνη του ευρώ στις 80 μονάδες βάσης.

Εδώ λοιπόν τίθεται ένα θέμα αποτίμησης. Η Ελλάδα μπορεί να αποτιμάται χειρότερα από την Τουρκία ή την Ουγγαρία όταν εμφανίζει υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση και είναι και στην ζώνη του ευρώ.

Προφανώς και οι επενδυτές θα αξιολογήσουν αυτή την στρέβλωση. Ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω μιας δίνης και η οποία θα συνεχίσει να επηρεάζει για κάποιο διάστημα ακόμη την κρίση των διεθνών επενδυτών για την Ελλάδα.

reporter.gr

ΗΠΑ: Σήμερα η ανακοίνωση για τη διάσωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων


ΗΠΑ: Σήμερα η ανακοίνωση για τη διάσωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση Ομπάμα την πρόθεση για παράταση της διάρκειας του πακέτου «διάσωσης» των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ, ύψους 700 δισ. δολ., δήλωσαν χθες Τρίτη, αξιωματούχοι.

Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση αναμένεται να δεσμευθεί πως δεν θα χρησιμοποιήσει πάνω από 560 δισ. δολ. Αλλος, είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να αλλάξει τους όρους του πακέτου ώστε να βοηθηθούν αγοραστές κατοικιών να εξασφαλίσουν υποθήκες δια μέσω του κρατικού προγράμματος κατοικίας και να απελευθερωθούν πιστώσεις για μικρές επιχειρήσεις ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Και οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας τους.

Το πρόγραμμα «διάσωσης» των τραπεζών, της ασφαλιστικής εταιρείας American International Group (AIG) και αυτοκινητοβιομηχανιών εγκρίθηκε από το Κογκρέσο τον Οκτώβριο του 2008, στο αποκορύφωμα της κρίσης.

Η ισχύς των μέτρων θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου εάν δεν υπάρξει απόφαση να παραταθεί. Ο νόμος που συνέβαλε ώστε να αντληθούν τα κεφάλαια δίνει στην κυβέρνηση την ευχέρεια να αποφασίσει εάν το πρόγραμμα μπορεί να παραταθεί, αλλά ορίζει ότι δεν μπορεί να παραταθεί πέραν του Οκτωβρίου της επόμενης χρονιάς.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ είπε στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα ότι μεγάλο μέρος των 700 δισ. δολ., η χρήση των οποίων εγκρίθηκε, δεν θα χρειαστεί, αλλά θα ήταν σφάλμα να σταματήσει το πρόγραμμα.

naftemporiki

Πτώση 1,3% στο Τόκιο


Πτώση 1,3% στο Τόκιο


Με απώλειες 1,3% έκλεισε σήμερα ο ιαπωνικός δείκτης εξαιτίας του πλήγματος που δέχθηκε η πιστοληπτική ικανότητα του Ντουμπάι αλλά και της χώρας μας με αποτέλεσμα να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Αρνητικά λειτούργησε, επίσης, για το ιαπωνικό χρηματιστήριο η ανατίμηση του γεν που παρέσυρε σε πτώση τις μετοχές των εξαγωγέων όπως η Honda Motor Co.

Η Suzuki Motor Corp, ωστόσο, κατέγραψε κέρδη 3,5% μετά τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενα σχέδια της Volkswagen AG να εξαγοράσει το 20% του μετοχικού της κεφαλαίου και να αποτελέσει τον αναπτυξιακό της εταίρο που τόσο έχει ανάγκη.

«Πίσω από τις κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος και τις ανησυχίες σχετικά με την Ελλάδα και το Ντουμπάι, η αβεβαιότητα που επικρατεί κάνει τους επενδυτές επιφυλακτικούς και ωθεί κάποιους στη ρευστοποίηση κερδών», σχολιάζει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Daiwa Securities SMBC, Γιούμι Νισιμούρα.

Ο Nikkei [.N225] έκλεισε οριακά πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 10.000 μονάδων, στις 10.004,72 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix υποχώρησε στις 884,94 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,3%.

naftemporiki

Treasury cashing in on JPMorgan stake


Treasury cashing in on JPMorgan stake

Taxpayers could get a $1 billion windfall as the government sells TARP securities to investors.


NEW YORK (Fortune) -- The U.S. government is preparing to cash in on its investment in JPMorgan Chase.

On Thursday, the Treasury Department will auction off the stock warrants it received from the bank as part of its $25 billion Troubled Asset Relief Program loan.

The warrants could be worth as much as $1.5 billion to taxpayers, according to one estimate -- though the results of an auction held last week suggest the feds may not get quite that much.

JPMorgan (JPM, Fortune 500) repaid its TARP loan in June, but the New York-based firm declined to repurchase the warrants, which the government received for free as part of the deal. Warrants give the holder the right to buy stock at a certain price within a certain period.

Under the terms of TARP, banks have the right to repurchase the 10-year warrants they gave the government, with the proceeds going to taxpayers as profits. A number of big banks including Goldman Sachs (GS, Fortune 500) and Morgan Stanley (MS, Fortune 500) made large payments to the government this past summer to buy back their warrants.

A bank that declines to repurchase its warrants, for whatever reason, triggers an auction at which the government sells the warrants to private sector bidders.

Treasury held its first warrant auction last week, reaping $147 million via the sale of warrants to buy shares in credit card lender Capital One (COF, Fortune 500). That's a nice chunk of change, though it was less than one researcher was expecting.

Linus Wilson, a finance professor at the University of Louisiana at Lafayette, had estimated that Treasury could take in as much as $286 million on the Capital One warrants.


0:00 /6:15Full TARP payback 'unlikely'
Wilson said the results of the Capital One auction suggest investors are expecting the stock price to be relatively stable between now and when the warrants expire, in nine years. He had forecast bigger swings.

Using the lower volatility assumption, Wilson said he now expects Treasury to receive as much as $1.5 billion for the JPMorgan warrants. His middle estimate is $928 million, or $10.50 a warrant.

The minimum bid price is $8 a warrant. If the warrants sell at that price, Treasury will get $700 million.

The advantage of the auction format is that it resolves questions about the fairness of deals negotiated behind closed doors. Early this year, Treasury appeared to allow some small banks that were repurchasing their warrants in private to underpay for the privilege, shortchanging taxpayers.

"We can be cheered by the fact that the private investors" are now driving the valuations, said Wilson. "Security prices should be set by investors, not deals between Treasury officials and bank executives."

cnn

Ποσοστό 19,9% στη Suzuki αποκτά η Volkswagen


Ποσοστό 19,9% στη Suzuki αποκτά η Volkswagen


Ποσοστό 19,9% στη Suzuki πρόκειται να αποκτήσει η Volkswagen έναντι ποσού περίπου 222,5 δισ. γιεν [JPY=X] (2,5 δισ. δολ.), στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας των δύο εταιρειών.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας επίκειται στην έγκριση των αρμοδίων αρχών και αναμένεται τον Ιανουάριο του 2010.

Στόχος των δύο εταιρειών είναι να πετύχουν συνέργειες στις αναδυόμενες αγορές καθώς και στην ανάπτυξη και κατασκευή φιλικών προς το περιβάλλον μικρών αυτοκινήτων.

H Suzuki -η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία αυτοκινήτων στην Ιαπωνία- επεδίωκε συνεργασία με στρατηγικό εταίρο, αφότου διέκοψε τους «δεσμούς» με την General Motors στην οποία βασιζόταν για βοήθεια όσον αφορά στην τεχνολογία υβριδικών αυτοκινήτων ή άλλων οχημάτων επόμενης γενεάς.

naftemporiki

Γερμανία: Άνοδος 17,4% στις εταιρικές πτωχεύσεις το Σεπτέμβριο


Γερμανία: Άνοδος 17,4% στις εταιρικές πτωχεύσεις το Σεπτέμβριο


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)-- Οι εταιρικές πτωχεύσεις συνέχισαν να αυξάνονται το Σεπτέμβριο στη Γερμανία και πιθανότατα θα ολοκληρώσουν το έτος σημαντικά υψηλότερα από το επίπεδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Το Σεπτέμβριο, οι πτωχεύσεις ενισχύθηκαν κατά 17,4% σε ετήσια βάση, υψηλότερα από το 12,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο.

Για το σύνολο του 2009, η στατιστική υπηρεσία αναμένει οι πτωχεύσεις να είναι κατά 16% υψηλότερες σε ετήσια βάση.

“Δεδομένης της προηγούμενης εξέλιξης”, το γραφείο αναμένει ότι πάνω από 34.000 επιχειρήσεις θα πτωχεύσουν σε αυτό το έτος σε σχέση με τις 29.000 του προηγούμενου έτους.

capital.gr

G. Sachs: Επιφυλακτική για ελληνικές τράπεζες μετά την υποβάθμιση


G. Sachs: Επιφυλακτική για ελληνικές τράπεζες μετά την υποβάθμιση


Παραμένει επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι τα μακροοικονομικά προβλήματα της χώρας θα συνεχίζουν να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τις επιδόσεις των τραπεζικών μετοχών, σε έκθεσή της με ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου 2009.

Ο οίκος αναφέρει ότι για να αλλάξει η επιφυλακτική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο της σύστασης “neutral” για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, θα πρέπει να συρρικνωθούν τα spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων τα οποία κατά την τρέχουσα περίοδο “οδηγούν” τις τραπεζικές μετοχές.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, καταλυτικός παράγοντας για τη μεταστροφή του κλίματος, γεγονός που θα στρέψει το ενδιαφέρον στις μεμονωμένες επιδόσεις κάθε τράπεζας, είναι το ενδεχόμενο να μην υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από την Moody΄s και την Standard & Poor΄s. Ωστόσο, η πορεία των spreads δείχνει ότι οι αγορές έχουν ήδη τιμολογήσει τις υποβαθμίσεις.

Ως βασικότερους κινδύνους για την πορεία των ελληνικών τραπεζών, η Goldman Sachs αναφέρει την ταχύτερη ή πιο αργή του αναμενόμενου, ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ή τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των δανείων σε συνθήκες ήπιου εγχώριου ανταγωνισμού.

Για τις Alpha Bank, Τράπεζα Κύπρου, Eurobank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Marfin και Εθνική ο οίκος δίνει σύσταση “neutral” και τιμές-στόχους στα 8,9 ευρώ, 4,7 ευρώ, 10 ευρώ, 3,8 ευρώ, 2,3 ευρώ και 22,8 ευρώ αντίστοιχα. Εξάλλου, για την Πειραιώς και την Αγροτική δίνει σύσταση “sell” και τιμές-στόχους στα 8,1 ευρώ και 1,3 ευρώ αντιστοίχως.

capital.gr

Γερμανία: Άνοδος εξαγωγών & πληθωρισμού


Γερμανία: Άνοδος εξαγωγών & πληθωρισμού


Στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Οκτώβριο, ενώ σε ανοδική τροχιά κινήθηκε και ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο, σύμφωνα με ανακοινώσεις της Destatis.

Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας άγγιξε τα 12,9 δισ. ευρώ από 9,8 δισ. που ήταν τον Σεπτέμβριο, διαμορφούμενο υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που το τοποθετούσαν στα 10,7 δισ. ευρώ.

Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν 2,5% σε μηνιαία βάση φθάνοντας στα 69,9 δισ. ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008. Αντίθετα οι εισαγωγές υποχώρησαν 2,4% στα 57 δισ. ευρώ.

Σε ανοδική πορεία κινήθηκε και ο πληθωρισμός στη χώρα τον Νοέμβριο, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -0,1%, ενώ σε ετήσια κινήθηκε με θετικό πρόσημο καθώς άγγιξε το 0,4%.

euro2day.gr

Fitch: Διατηρεί ratings Τρ. Κύπρου


Fitch: Διατηρεί ratings Τρ. Κύπρου


Σε επιβεβαίωση των πιστοληπτικών διαβαθμίσεων της Τρ. Κύπρου προέβηκε ψες ο αμερικανικός οίκος Fitch, δημιουργώντας προοπτικές αποσύνδεσης των κυπριακών τραπεζών από τις αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Σε χθεσινή τους έκθεση οι Fitch διατηρούν τη διαβάθμιση της Κύπρου για μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (IDR) στο ΒΒΒ+ και επιβεβαιώνουν όλες τις άλλες διαβαθμίσεις, ενώ ο ορίζοντας για το IDR είναι σταθερός.

«Η επιβεβαίωση αντανακλά στο ισχυρό όνομα της Τρ. Κύπρου στην Κύπρου και σε μικρότερο βαθμό στην Ελλάδα, την επαρκή της κερδοφορία σε ένα δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον, την ισχυρή της χρηματοδότηση και τη βελτιωμένη κεφαλαιοποίηση λόγω της ισχυρής εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου και λόγω έκδοσης υβριδικού κεφαλαίου στα μέσα του 2009», αναφέρουν οι Fitch.

Οι Fitch αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τράπεζα λόγω της επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης, το αυξημένο κόστος δανεισμού και τις επισφάλειες, αλλά σημειώνουν πως η κερδοφορία της κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα το εννιάμηνο.

Σημειώνουν πως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι πιστωτικοί και σχετίζονται με το μεγάλο της πιστωτικό χαρτοφυλάκιο και σε μικρότερο βαθμό με το χαρτοφυλάκιο χρεογράφων που διαθέτει η Τράπεζα.

Τονίζουν όμως ότι η Τράπεζα έχει επαρκή κεφάλαια, αν και μεγάλο μέρος είναι υβριδικά.

Αποσύνδεση με Ελλάδα

Η χθεσινή ανακοίνωση των Fitch δίνει ανάσες στη διοίκηση του Συγκροτήματος, που βλέπει τη μετοχή της Τράπεζας να χάνει το 29% από τον Οκτώβριο, εν μέρει λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα στο ελληνικό δανειστικό της χαρτοφυλάκιο και στα έσοδα της.

Οι πιέσεις στη μετοχή της Τράπεζας εντάθηκαν χθες μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας (IDR) από Α- σε ΒΒΒ+. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που υποβαθμίζεται σε rating κάτω του Α-, αφού το ύψος του ελλείμματος της χώρας (12,6% του ΑΕΠ το 2009) και οι μέχρι τώρα προτάσεις για ρύθμιση του δεν ικανοποιούν τους ξένους παρατηρητές.

Το αντίστοιχο rating της Κύπρου είναι ΑΑ- (βλέπε πίνακα).

Υποβάθμιση Ελληνικών τραπεζών


Η υποβάθμιση του rating της Ελλάδας οδήγησε χθες σε υποβάθμιση του αντίστοιχου rating πέντε ελληνικών τραπεζών (βλέπε πίνακα). Πέραν της υποβάθμισης σε ΒΒΒ+, που είναι το ίδιο με αυτό της Τρ. Κύπρου, όλες οι τράπεζες πλην της Εθνικής έχουν μπει σε αρνητικό ορίζοντα.

«Αν και οι τέσσερις τράπεζες (εξαιρουμένης της Αγροτικής) αναμένονται να συνεχίσουν να αποδίδουν επαρκώς το τέταρτο τρίμηνο του 2009 και το 2010, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ότι η δεινή δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, που οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στην υποβάθμιση της, μπορεί να ενισχύσει την επιδείνωση της οικονομίας. Αυτό θα καθυστερούσε την ανάκαμψη της χώρας, επηρεάζοντας τον όγκο εργασιών των τραπεζών και ενισχύοντας τις πιέσεις στην ήδη ασθενούσα κερδοφορία της και ποιότητα χαρτοφυλακίου».

«Επίσης, όλες οι τράπεζες έχουν σημαντικό αριθμό ελληνικών χρεογράφων στους ισολογισμούς τους που, μετά την υποβάθμιση, συμβάλλουν στην επιδείνωση του προφίλ κινδύνου των τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες θα προκληθούν επίσης να περιορίσουν την εξάρτηση τους σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, που αν και μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2009, παραμένει σημαντικό», αναφέρουν στην έκθεση τους για τις ελληνικές τράπεζες οι Fitch.

Τι ακολουθεί;

Συνέχεια στις ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις ενδέχεται να δοθεί τα επόμενα 24ωρα με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που θα διασαφηνίσουν το βαθμό στήριξης που θα μπορεί να έχει η Ελλάδα εντός ευρωζώνης. Ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε χθες πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και κάλεσε την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Παπανδρέου να λάβει δραστικά μέτρα μείωσης του ελλείμματος και ελέγχου του διογκούμενου χρέους.

Εν τω μεταξύ, ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται νέα υποβάθμιση της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν ληφθούν δραστικά μέτρα και αναμένουν αντίστοιχες κινήσεις από τους άλλους δύο οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, Moody’s και Standard and Poor’s. Οι τελευταίοι έθεσαν ήδη την πιστοληπτική διαβάθμιση της Ελλάδας σε παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση.

Αρνητικό το διεθνές κλίμα

Τα αρνητικά νέα από την Ελλάδα επιβάρυναν το ήδη βεβαρημένο κλίμα στις διεθνείς αγορές, που προσπαθούν ακόμα να αποκρυσταλλώσουν τις επιδράσεις των εξελίξεων με το υπέρογκο χρέος της Dubai World αλλά και την προειδοποίηση των Moody’s ότι οι άριστες βαθμολογίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας θα δοκιμαστούν την επόμενη περίοδο από τα αυξανόμενα τους χρέη και ελλείμματα.

Οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν την Τρίτη με απώλειες 1% περίπου, ενώ στην Ευρώπη οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων παρουσίασαν ζημιές 1-2%.

Το κυπριακό χρηματιστήριο έχασε χθες το 9% της κεφαλαιοποίησης του, επηρεαζόμενο από τις μεγάλες απώλειες 6% που κατέγραψε το ΧΑ.

stockwatch.com.cy

Εξαγορές και συγχωνεύσεις: Οι ευκαιρίες του 2010

Εξαγορές και συγχωνεύσεις: Οι ευκαιρίες του 2010


Για τον τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το τέλος του 2009 είναι καλύτερο από την αρχή της χρονιάς. Καθώς τελειώνει ο χρόνος, υπάρχει ένας “αναστεναγμός ανακούφισης,” λέει ο Morton Pierce, επικεφαλής του τμήματος εξαγορών και συγχωνεύσεων στη δικηγορική εταιρεία Dewey & Leboeuf.

Από τον περασμένο μήνα ο τομέας εξαγορών και συγχωνεύσεων έχει δημιουργήσει κάποια δυναμική. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα deals στη Βόρεια Αμερική αποτιμώνται σε 115,6 δισεκατομμύρια δολάρια το Νοέμβριο, το μεγαλύτερο ποσό από το Σεπτέμβριο του 2008. Συγκρίνετε αυτό με τα τέλη του 2008 και τις αρχές του 2009, όταν δεν υπήρχαν καθόλου deals είτε συνέβαιναν σε τομείς που τα χρειάζονταν, όπως στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κατέρρεαν και χρειάζονταν αγοραστές σε οποιαδήποτε τιμή. Ο όγκος των deals το Νοέμβριο ήταν πέντε φορές ο όγκος του Φεβρουαρίου των 22,5 δισ. δολαρίων.

Οι επενδυτές τώρα κοιτάζουν στο 2010 και αναρωτιούνται αν αυτή η αύξηση της δραστηριότητας μπορεί να συνεχιστεί, και πού θα συμβεί. Οι αγοραστές σχεδόν πάντα αγοράζουν με ένα premium, έτσι λοιπόν οι traders μπορούν να επωφεληθούν μαντεύοντας σωστά σε ποιους τομείς θα υπάρχει η μεγαλύτερη δραστηριότητα.

Μικρά deals στον τομέα τεχνολογίας

Το 2009, οι μετοχές που έχουν σχέση με το ίντερνετ, οι τομείς επενδυτικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, το λογισμικό, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν μεταξύ των πιο ενεργών βιομηχανιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Να αναμένετε περισσότερα deals στις μετοχές του τομέα της τεχνολογίας, λένε οι ειδικοί. Η Oracle (ORCL) μάχεται με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ώστε να ολοκληρώσει την εξαγορά της Sun Microsystems (JAVA) για 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τέτοιες εξαγορές, και κυρίως πολύ μικρότερα deals, είναι ένας τρόπος ζωής για τις εταιρείες τεχνολογίας, λέει ο Daniel Mitz, ένας συνέταιρος στη δικηγορική εταιρεία Jones Day που ειδικεύεται στα deals στην τεχνολογία. "Ένα μεγάλο μέρος της καινοτομίας προέρχεται από μικρότερες εταιρείες," λέει ο Mitz. Τα deals σε αυτόν τον τομέα επιβραδύνθηκαν, αλλά δεν σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική συσσώρευση ζήτησης, λέει ο Mitz. "Αυτή είναι μια βιομηχανία που είναι ώριμη για εξαγορές και συγχωνεύσεις."

Ένας οδηγός για την ανάκαμψη των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην τεχνολογία θα είναι η ισχυρή οικονομική κατάσταση πολλών επιχειρήσεων τεχνολογίας, λέει η Nadia Damouni, εκδότρια του dealReporter Americas, το οποίο παρακολουθεί τη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ένας άλλος τομέας "με πολλά μετρητά" είναι η υγειονομική περίθαλψη, λέει, αλλά εδώ οι προοπτικές για ανάκαμψη εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι πιο δύσκολο να γίνουν ορατές. Ο λόγος: Η αβεβαιότητα γύρω από την ομοσπονδιακή αναμόρφωση του συστήματος περίθαλψης των ΗΠΑ που πρότεινε ο Πρόεδρος Barack Obama και είναι υπό συζήτηση στο Κογκρέσο. "Υπάρχει πίεση λόγω της μεταρρύθμισης για το σύστημα υγείας" λέει η Damouni για τους πολλούς ασφαλιστές και παρόχους υπηρεσιών υγείας που θα μπορούσαν να είναι στόχος για εξαγορές η συγχωνεύσεις σε κάποιο σημείο.

Στην υγειονομική περίθαλψη, το βασικό συστατικό για τα deals είναι η "σταθερότητα", λέει ο Bob Filek, partner στην PricewaterhouseCoopers Transaction Services. Αν η αναμόρφωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης μεταρρύθμιση τελικά περάσει -ή ακόμη και εάν δεν περάσει- οι αγοραστές θα ήθελαν κάποια βεβαιότητα πριν από την υποβολή προσφορών σχετικά με το θα σημαίνει τι ομοσπονδιακή πολιτική για την υγειονομική περίθαλψη. Ο Filek εκτιμά πως υπάρχουν “ένα-δύο σενάρια, όπου [το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι] μεγάλη δραστηριότητα σε συγχωνεύσεις και εξαγορές."

Περιορισμένη δραστηριότητα

Άλλες καυτές βιομηχανίες το 2010, όπου ο Damouni βλέπει περισσότερες συζητήσεις για deals , θα μπορούσε να είναι ο αμυντικός τομέας ή ακόμη και τα καταναλωτικά προϊόντα.

Αλλά δεν θα έχουν όλοι οι τομείς ένα ρόδινο 2010. Και η συνολική δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι ακόμη περιορισμένη. “Η δραστηριότητα θα επιταχυνθεί," λέει ο Mitz. “Αλλά δεν νομίζω ότι πρόκειται να γίνει απότομα. "
Οι εταιρείες είναι πιο εύκολο να δανειστούν για να ολοκληρώσουν τα deals σε σχέση με το βάθος της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αλλά δεν είναι ακόμα εύκολο. Ο Len Blum, managing partner στην επενδυτική τράπεζα Westwood Capital, αναφέρει ότι κάποιοι πιθανοί αγοραστές δεν μπορούν να κάνουν προσφορές, λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Να περιμένετε πως το 2010 θα κυριαρχήσουν τα μικρότερα deals, καθώς οι αγοραστές, ειδικά οι αγοραστές private equity, μπορούν να διαθέσουν χρήματα για τέτοιες, λέει ο Blum.

Αυτό θα συνέχιζε την επικρατούσα τάση του 2009. Μέχρι την άνοδο του περασμένου μήνα, το μέσο μέγεθος των συμφωνιών το 2009 ήταν εξαιρετικά μικρό σε σχέση με τα πρόσφατα δεδομένα. Το μέσο deal τον Ιούλιο του 2009, για παράδειγμα, ήταν μόλις 125 εκατομμύρια δολάρια, από 427 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο του 2008 και 437 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο του 2007.

Οι χειρότερες βιομηχανίες της οικονομίας είναι πιθανό να συνεχίσει να φοβίζουν αυτούς που θέλουν να κάνουν deals. Οι πρόβληματικές περιοχές περιλαμβάνουν το τζόγο και τα καζίνο, καθώς και την αυτοκινητοβιομηχανία, λέει η Damouni. Πολλές εταιρείες σε αυτές τις βιομηχανίες μάχονται με την πτώχευση και ασχολούνται με τους πιστωτές. Πριν επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, λέει, "θα μπορούσε να είναι άσχημο για έναν αγοραστή να αναμειχθεί."

Ο Paul Schneir, managing director για συγχωνεύσεις και εξαγορές στη KeyBanc Capital Markets (KEY), αναμένει πως οι CEO και τα Δ.Σ. θα περάσουν το μεγαλύτερο μέρος του 2010 αποφασίζοντας ποια τμήματα θα εκποιήσουν. Ένα παράδειγμα ενός μεγάλου deal αυτού του τύπου είναι η απόφαση της General Electric (GE) να πουλήσει την NBC Universal στην Comcast (CMCSA).

“Οι εταιρείες εξετάζουν ποιες δραστηριότητές τους είναι βασικές και ποιες όχι," λέει ο Schneir. "Μια βαθιά ύφεση να αναγκάζει τους ανθρώπους να εξετάσουν πολύ προσεκτικότερα τη στρατηγική τους."

Οι περισσότεροι ειδικοί είπαν στο Bloomberg BusinessWeek πως καλύτερες συνθήκες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών σε ένα ευρύ τμήμα της αγοράς. Το μεγαλύτερο ερώτημα, λοιπόν, είναι αν οι προϋποθέσεις αυτές -οι οποίες περιλαμβάνουν υγιείς αγορές χρέους, μια σταθερή αγορά μετοχών, και ειδικά μια βελτίωση της οικονομίας- θα συνεχιστούν το 2010.

capital.gr

ΗΠΑ: Κατά 2,51 εκατ. υποχώρησαν οι νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο


ΗΠΑ: Κατά 2,51 εκατ. υποχώρησαν οι νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο

Κατά 2,51 εκατ. υποχώρησαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργάσιας, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το ετήσια προσαρμοσμένο μέγεθος. Τον Σεπτέμβριο οι νέες θέσεις εργασίας ήταν στα 2,59 εκατ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ανεργίας, περίπου 15,7 εκατ. Αμερικανοί είναι άνεργοι, ενώ λίγο παραπάνω από 6 άνεργοι ανταγωνίζονται για μία καινούργια θέση εργασίας. Πριν το ξέσπασμα της κρίσης, για μία θέση εργασίας ανταγωνίζονταν λιγότεροι από δύο άνεργοι.

reporter.gr

J.P. Morgan: Έρχονται περισσότερες διαγραφές στα ενυπόθηκα δάνεια


J.P. Morgan: Έρχονται περισσότερες διαγραφές στα ενυπόθηκα δάνεια

Περισσότερες διαγραφές από τα ενυπόθηκα δάνεια αναμένει να υπάρξουν τα ερχόμενα τρίμηνα η J.P. Morgan, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της. Μάλιστα, θεωρεί ότι οι ζημίες μπορεί να αγγίξουν το 1,4 δισ. δολάρια τα επόμενα τρίμηνα, τα οποία θα προέρχονται περισσότερα από τα ενυπόθηκα υψηλού κινδύνου, και λιγότερα από τα χαμηλού κινδύνου. Η επενδυτική τράπεζα επίσης αναφέρθηκε και στα αρχικά σημάδια σταθερότητας που διαφαίνονται στην κατανάλωση, αλλά δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι δεν είναι σίγουρη η ανοδική πορεία του εμπορίου.

reporter.gr

ΗΠΑ: Στα 40 δισ. δολάρια η έκδοση κρατικών ομολόγων

ΗΠΑ: Στα 40 δισ. δολάρια η έκδοση κρατικών ομολόγων

Το ποσό των 40 δισ. δολαρίων σε τριετή ομόλογα δημοπράτησε η Αμερικανική κυβέρνηση, με απόδοση 1,223%, στην προσπάθεια της να ενισχύσει τη ρευστότητα της στα πλαίσια των τριών μεγάλων δημοπρασιών που θα διενεργηθούν αυτήν την εβδομάδα. Οι υποψήφιοι αγοραστές προσέφεραν 2,98 δολάρια για κάθε δολάριο διάθεσης, υψηλότερα από το μέσο όρο των 3 δολαρίων που είχαν προσφέρει στις τέσσερις προηγούμενες δημοπρασίες. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή έμμεσων επενδυτών διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 60,8%, από 59% στην τελευταία συνεδρίαση.

reporter.gr

Κάτω από τα 1.143 δολάρια ο χρυσός- Πτώση 1,8%


Κάτω από τα 1.143 δολάρια ο χρυσός- Πτώση 1,8%

Πτώση κατέγραψε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, «χάνοντας» και το επίπεδο των 1.145 δολ., καθώς το δολάριο κινήθηκε και σήμερα ανοδικά. Η πτώση, επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά την αντίστροφη πορεία του χρυσού και του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές συσχετίζουν τις εν λόγω κινήσεις τους άμεσα με τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού υποχώρησαν κατά 1,8% στα 1.142,80 δολάρια η ουγγιά, διευρύνοντας τις απώλειες από την περασμένη Πέμπτη στο 6%. Αναφορικά με τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι σημείωσε βουτιά 3% στα 17,785 δολάρια, η πλατίνα υποχώρησε κατά 0,3% στα 1.440,40 δολάρια, ενώ ο χαλκός υποχώρησε κατά 1,4% στα 3,1395 δολάρια.

Aνοδικά κινήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4766 δολάρια από το επίπεδο των 1,4827 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4774 δολάρια.

Η υποχώρηση του ευρώ αποδίδεται στο αρνητικό κλίμα που δημιούργησε στις διεθνείς αγορές η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από την Fitch. Αρνητικά επηρέασε το κοινό νόμισμα και η απρόσμενη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία τον Οκτώβριο.

Ο πρόεδρος της Fed Βen Bernanke μιλώντας χθες στο Economic Club της Ουάσινγκτον εμφανίστηκε χθες συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας επισημαίνοντας ότι "θα πρέπει ακόμη να διανύσουμε απόσταση μέχρι να διασφαλιστεί η ανατροφοδοτούμενη ανάπτυξη". Συμπλήρωσε δε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας τον επόμενο χρόνο δεν θα είναι επαρκής προκειμένου να οδηγήσει στην επιθυμητή μείωση της ανεργίας.

reporter.gr

Κάτω από τα 73 δολάρια το αργό


Κάτω από τα 73 δολάρια το αργό

Σε νέα χαμηλά διμήνου κατρακύλησε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της ενίσχυσης του δολαρίου, γεγονός που πλήττει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων, και τη μείωση των εκτιμήσεων για τη μέση τιμή του αργού το επόμενο τετράμηνο από την ΕΙΑ. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου του αργού σημείωσαν απώλειες 1,7% στα 72,68 δολάρια, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο του πετρελαίου τύπου brent υποχώρησε κατά 1,5% στα 75,28 δολάρια το βαρέλι.

Aνοδικά κινήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4766 δολάρια από το επίπεδο των 1,4827 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4774 δολάρια.

Η υποχώρηση του ευρώ αποδίδεται στο αρνητικό κλίμα που δημιούργησε στις διεθνείς αγορές η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από την Fitch. Αρνητικά επηρέασε το κοινό νόμισμα και η απρόσμενη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία τον Οκτώβριο.

Ο πρόεδρος της Fed Βen Bernanke μιλώντας χθες στο Economic Club της Ουάσινγκτον εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας επισημαίνοντας ότι "θα πρέπει ακόμη να διανύσουμε απόσταση μέχρι να διασφαλιστεί η ανατροφοδοτούμενη ανάπτυξη". Συμπλήρωσε δε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας τον επόμενο χρόνο δεν θα είναι επαρκής προκειμένου να οδηγήσει στην επιθυμητή μείωση της ανεργίας.

ΕΙΑ: Στα 76 δολάρια η μέση τιμή του αργού το χειμώνα

Στα 76 δολάρια εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί η μέση τιμή του αργού το φετινό χειμώνα (Οκτώβριος-Μάρτιος) η Παγκόσμια Επιτροπή Ενέργειας (ΕΙΑ), σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση της που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Η εκτίμηση αυτή είναι μόλις ένα δολάρια χαμηλότερα από την εκτίμηση που είχε διαμορφωθεί κατά τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, η ΕΙΑ αναφέρει ότι και τον επόμενο χρόνο οι τιμές του αργού θα διαμορφωθούν στα 75 δολάρια, πριν ανέλθουν στα 82 δολάρια το Δεκέμβριο του 2010. Η έκθεση της ΕΙΑ αναφέρεται και στην πορεία της αμερικανικής κατανάλωσης, η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κατά 4,1% χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

reporter.gr

Nakheel (Dubai World): Ζημιές 3,65 δισ. δολ. το α' εξάμηνο

Nakheel (Dubai World): Ζημιές 3,65 δισ. δολ. το α' εξάμηνο

Ζημιές ύψους 13,4 δισ. ντιρχάμ (3,65 δισ. δολ) εμφάνισε η Nakheel PJSC, η θυγατρική real estate εταιρείσ της Dubai World, εξαιτίας των υψηλών απομείωσεων, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που κατέχει το Bloomberg. Τα Nakheel παρουσίασε κέρδη ύψους 2,65 δισ. ντιρχάμ το πρώτο εξάμηνο του 2008. Τα έσοδα το α' εξάμηνο του 2009 μειώθηκαν κατά 78% στα 1,97 δισ. ντιρχάμ.

Υπενθυμίζεται ότι η Dubai World νεξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης περιουσιακών της στοιχείων, εν μέσω αναδιάρθρωσης του χρέους της και προκειμένου να διευθετήσει οικονομικές της 'υποχρεώσεις', κίνηση στην οποία δεν αναμένεται να προχωρήσει και η κυβέρνηση του κρατιδίου.

reporter.gr

Καθησυχαστική έκθεση από την Nomura - «Δεν κινδυνεύουν τα ελληνικά ομόλογα»

Καθησυχαστική έκθεση από την Nomura - «Δεν κινδυνεύουν τα ελληνικά ομόλογα»


Η Nomura αποφασίζει να καθησυχάσει τις αγορές και τον πανικό που προκάλεσαν η S&P και η Fitch, τονίζοντας πως τα ελληνικά ομόλογα απέχουν πολύ από το κατώτατο αποδεκτό όριο της ΕΚΤ, το ΒΒΒ- , και πως αντίθετα με τις φήμες περί αναβάθμισης του ορίου αυτού σε Α-, η ίδια πιστεύει πως δεν πρόκειται να συμβεί. Μάλιστα τονίζει πως θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος τόσο στην ΕΚΤ όσο και στην Ε.Ε, εάν κάποια στιγμή δεν γίνουν αποδέκτά τα κρατικά ομόλογα μιας χώρας-μέλους του ευρώ. Ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως δεν βλέπει καμία απειλή στο να υπάρχει ένα τόσο χαμηλό αποδεκτό επίπεδο και πως δεν υπάρχει λόγος η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αναβάθμισή του.

Συνεπώς, η Νomura, δεν θεωρεί ότι κινδυνεύουν τα ελληνικά ομόλογα και τονίζει πως περιμένει πως η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει περαιτέρω απόδειξη ότι έχει δεσμευθεί στη συγκρατηση των δαπανών.

Η σημερινή ανακονίωση του κ. Παπακωνσταντίνου ότιτ η ελληνική κυβέρνηση «θα κανει ότι χρειαστεί για να μειώσει το έλλειμμα», συμπεριλαβανομένου ενος συμπληρωματικού προϋπολογισμού, είναι ένα βήμα προς την κατάλληλη κατεύθυνση. Οταν λοιπόν η κυβέρνηση ανακοινώσει συμπληρωματικά μέτρα και όταν η ρευστότητα βελτιωθεί στις αγορές, τότε η κινδυνολογία γύρω από τα ελληνικά ομόλογα θα πάψει, όπως τονίζει ο ιαπωνικός επενδυτικός οίκος.

Μετά την προειδοποίηση της S&P για την ελληνική οικονομία και μετά την σημερινή υπβάθμισή της από την Fitch, γεγονότα που έστειλαν, κερδοσκοπικά κατά πολλούς και κυρίως κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Προβόπουλο, το spread των ελληνικών ομολόγων στα υψηλά επτάμιση μηνών, οι αναλυτές βλέπυουν σημαντική αγοραστική ευκαιρία.

Ετσι, πριν από λίγο, ο κ. Michiel de Bruin, διευθυντής της αγοράς ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων στην F&C Asset Management Plc, τόνισε πως η πτώση στις τιμές των ελληνικών ομολόγων είναι η απόλυτη αγοραστική ευκαιρία του σήμερα.

Οπως υπογραμμίζει, η αγορά υπερβάλει αυτήν την στιγμή. Μπορεί τα νεά για την Ελλάδα να μην είναι καλά τις τελευταίες εβδομάδες, όμως όλα αυτά είχαν ήδη αποτιμηθεί. Δεν ήταν κάτι καινούργιο.

Η Ελλάδα όντως έχει δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά δεν είναι η μόνη προβληματική χώρα, όπως επισημαίνει ο κ. de Bruin και τονίζει πως το τρέχον spread είναι άκρως ελκυστικό.

reporter.gr
Share |