Wednesday, December 9, 2009

Βρετανία: Eπιβολή φόρου 50% στα τραπεζικά μπόνους ενόψει εκλογών


Βρετανία: Eπιβολή φόρου 50% στα τραπεζικά μπόνους ενόψει εκλογών


Στην επιβολή έκτακτου φόρου ύψους 50% στα μπόνους των τραπεζιτών, τα οποία ξεπερνούν τις 25.000 στερλίνες ( 40.700 δολάρια), προχώρησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Alistair Darling, στα πλαίσια της ανακοίνωσης του ετήσιου προϋπολογισμού, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιβολή φόρου αποτελεί μία από τις προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να κερδίσει ψήφους πριν τις εκλογές τον Ιούνιο, σε μια χρονιά καθόλου εύκολη για τον Gordon Brown.

Ειδικότερα, ο φόρος, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από τις 5 Απριλίου, θα επιβληθεί σαν πρόσθετο τέλος σε κάθε τραπεζίτη. Συγκεκριμένα, ο φόρος απευθύνεται σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στη βρετανική αγορά , ακόμα και στις θυγατρικές των ξένων τραπεζών.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να εισπράξει περίπου 500 εκατ. στερλίνες από την επιβολή του έκτακτου φόρου, ο οποίος θα επηρεάσει περίπου 20.000 τραπεζίτες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το έλλειμμα του προϋπολογισμού ενδέχεται να συρρικνωθεί στις 82 δισ. στερλίνες έως το 2014 με 2015, φτάνοντας στο 4,4% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, ο Darling δήλωσε ο καθαρός δημόσιος δανεισμός της Βρετανίας αναμένεται να φτάσει στις 178 δισ. στερλίνες το εξεταζόμενο έτος, δηλαδή 3 δισ. στερλίνες παραπάνω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί στο 12,6% του ΑΕΠ. Ακόμη, το δημόσιο χρέος ενδέχεται να φτάσει στο 78% του ΑΕΠ μέχρι το 2014-2015, καταγράφοντας άνοδο από το 56% του ΑΕΠ το 2009.

Αισιόδοξος, φάνηκε, δε, ο υπουργός, ότι η Βρετανία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη μέχρι το τέλος του έτους, ενώ προειδοποίησε τους νομοθέτες να μην είναι αδιάφοροι.

Τέλος, τόνισε ότι «η γρήγορη απόσυρση των μέτρων στήριξης μπορεί να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη της οικονομίας».

Με κέρδη 0,22% κινείται η στερλίνα έναντι του δολαρίου, ενώ διαμορφώνεται στα 1,6302 δολάρια.

reporter.gr

No comments:

Share |