Wednesday, December 9, 2009

Στις 235 μονάδες βάσης το spread - Στηρίζουν Εθνική και Eurobank

Στις 235 μονάδες βάσης το spread - Στηρίζουν Εθνική και Eurobank

Στις 235 μονάδες βάσης έχει εκτοξευθεί το spread λόγω των νέων πωλήσεων από ξένους επενδυτές. Στην αγορά τιμές έχουν θέσει μόνο η Εθνική και η Eurobank, ενώ πουλάνε Goldman Sachs και JP Morgan. Τα επίπεδα των 250 μονάδων βάσης φαντάζουν ορατά πλέον που αποτελεί και τεχνικό σημείο. Ταυτόχρονα τα CDs της Ελλάδος διαπραγματεύονται υψηλότερα από άλλες χώρες που βρίσκονται εκτός της ζώνης του ευρώ. Τα CDs τα Credit Default Swaps το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στην Ελλάδα στην 10ετία διαπραγματεύεται πέριξ των 226 μονάδων βάσης. Το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας σημαίνει ότι όταν ένας επενδυτής αγοράζει 10 εκατ ομόλογα θα πληρώσει στην Ελλάδα ένα ασφάλιστρο για το ρίσκο της χώρας 226 χιλιάδων ευρώ.Τα CDs της Ελλάδος βρίσκονται υψηλότερα της Τουρκίας που βρίσκεται στις 215 μονάδες βάσης ακόμη και της Ουγγαρίας που διαπραγματεύονται στις 220 μονάδες βάσης. Τα CDs της Πολωνίας βρίσκονται στις 120 μονάδες βάσης και της Πορτογαλίας χώρας εισηγμένης στην ζώνη του ευρώ στις 80 μονάδες βάσης.

Εδώ λοιπόν τίθεται ένα θέμα αποτίμησης. Η Ελλάδα μπορεί να αποτιμάται χειρότερα από την Τουρκία ή την Ουγγαρία όταν εμφανίζει υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση και είναι και στην ζώνη του ευρώ.

Προφανώς και οι επενδυτές θα αξιολογήσουν αυτή την στρέβλωση. Ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω μιας δίνης και η οποία θα συνεχίσει να επηρεάζει για κάποιο διάστημα ακόμη την κρίση των διεθνών επενδυτών για την Ελλάδα.

reporter.gr

No comments:

Share |