Wednesday, December 9, 2009

Κάτω από τα 73 δολάρια το αργό


Κάτω από τα 73 δολάρια το αργό

Σε νέα χαμηλά διμήνου κατρακύλησε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της ενίσχυσης του δολαρίου, γεγονός που πλήττει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων, και τη μείωση των εκτιμήσεων για τη μέση τιμή του αργού το επόμενο τετράμηνο από την ΕΙΑ. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου του αργού σημείωσαν απώλειες 1,7% στα 72,68 δολάρια, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο του πετρελαίου τύπου brent υποχώρησε κατά 1,5% στα 75,28 δολάρια το βαρέλι.

Aνοδικά κινήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4766 δολάρια από το επίπεδο των 1,4827 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4774 δολάρια.

Η υποχώρηση του ευρώ αποδίδεται στο αρνητικό κλίμα που δημιούργησε στις διεθνείς αγορές η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από την Fitch. Αρνητικά επηρέασε το κοινό νόμισμα και η απρόσμενη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία τον Οκτώβριο.

Ο πρόεδρος της Fed Βen Bernanke μιλώντας χθες στο Economic Club της Ουάσινγκτον εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας επισημαίνοντας ότι "θα πρέπει ακόμη να διανύσουμε απόσταση μέχρι να διασφαλιστεί η ανατροφοδοτούμενη ανάπτυξη". Συμπλήρωσε δε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας τον επόμενο χρόνο δεν θα είναι επαρκής προκειμένου να οδηγήσει στην επιθυμητή μείωση της ανεργίας.

ΕΙΑ: Στα 76 δολάρια η μέση τιμή του αργού το χειμώνα

Στα 76 δολάρια εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί η μέση τιμή του αργού το φετινό χειμώνα (Οκτώβριος-Μάρτιος) η Παγκόσμια Επιτροπή Ενέργειας (ΕΙΑ), σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση της που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Η εκτίμηση αυτή είναι μόλις ένα δολάρια χαμηλότερα από την εκτίμηση που είχε διαμορφωθεί κατά τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, η ΕΙΑ αναφέρει ότι και τον επόμενο χρόνο οι τιμές του αργού θα διαμορφωθούν στα 75 δολάρια, πριν ανέλθουν στα 82 δολάρια το Δεκέμβριο του 2010. Η έκθεση της ΕΙΑ αναφέρεται και στην πορεία της αμερικανικής κατανάλωσης, η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κατά 4,1% χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

reporter.gr

No comments:

Share |