Wednesday, December 9, 2009

ΗΠΑ: Σήμερα η ανακοίνωση για τη διάσωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων


ΗΠΑ: Σήμερα η ανακοίνωση για τη διάσωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση Ομπάμα την πρόθεση για παράταση της διάρκειας του πακέτου «διάσωσης» των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ, ύψους 700 δισ. δολ., δήλωσαν χθες Τρίτη, αξιωματούχοι.

Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση αναμένεται να δεσμευθεί πως δεν θα χρησιμοποιήσει πάνω από 560 δισ. δολ. Αλλος, είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να αλλάξει τους όρους του πακέτου ώστε να βοηθηθούν αγοραστές κατοικιών να εξασφαλίσουν υποθήκες δια μέσω του κρατικού προγράμματος κατοικίας και να απελευθερωθούν πιστώσεις για μικρές επιχειρήσεις ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Και οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας τους.

Το πρόγραμμα «διάσωσης» των τραπεζών, της ασφαλιστικής εταιρείας American International Group (AIG) και αυτοκινητοβιομηχανιών εγκρίθηκε από το Κογκρέσο τον Οκτώβριο του 2008, στο αποκορύφωμα της κρίσης.

Η ισχύς των μέτρων θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου εάν δεν υπάρξει απόφαση να παραταθεί. Ο νόμος που συνέβαλε ώστε να αντληθούν τα κεφάλαια δίνει στην κυβέρνηση την ευχέρεια να αποφασίσει εάν το πρόγραμμα μπορεί να παραταθεί, αλλά ορίζει ότι δεν μπορεί να παραταθεί πέραν του Οκτωβρίου της επόμενης χρονιάς.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ είπε στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα ότι μεγάλο μέρος των 700 δισ. δολ., η χρήση των οποίων εγκρίθηκε, δεν θα χρειαστεί, αλλά θα ήταν σφάλμα να σταματήσει το πρόγραμμα.

naftemporiki

No comments:

Share |