Wednesday, December 9, 2009

Εξαγορές και συγχωνεύσεις: Οι ευκαιρίες του 2010

Εξαγορές και συγχωνεύσεις: Οι ευκαιρίες του 2010


Για τον τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το τέλος του 2009 είναι καλύτερο από την αρχή της χρονιάς. Καθώς τελειώνει ο χρόνος, υπάρχει ένας “αναστεναγμός ανακούφισης,” λέει ο Morton Pierce, επικεφαλής του τμήματος εξαγορών και συγχωνεύσεων στη δικηγορική εταιρεία Dewey & Leboeuf.

Από τον περασμένο μήνα ο τομέας εξαγορών και συγχωνεύσεων έχει δημιουργήσει κάποια δυναμική. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα deals στη Βόρεια Αμερική αποτιμώνται σε 115,6 δισεκατομμύρια δολάρια το Νοέμβριο, το μεγαλύτερο ποσό από το Σεπτέμβριο του 2008. Συγκρίνετε αυτό με τα τέλη του 2008 και τις αρχές του 2009, όταν δεν υπήρχαν καθόλου deals είτε συνέβαιναν σε τομείς που τα χρειάζονταν, όπως στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κατέρρεαν και χρειάζονταν αγοραστές σε οποιαδήποτε τιμή. Ο όγκος των deals το Νοέμβριο ήταν πέντε φορές ο όγκος του Φεβρουαρίου των 22,5 δισ. δολαρίων.

Οι επενδυτές τώρα κοιτάζουν στο 2010 και αναρωτιούνται αν αυτή η αύξηση της δραστηριότητας μπορεί να συνεχιστεί, και πού θα συμβεί. Οι αγοραστές σχεδόν πάντα αγοράζουν με ένα premium, έτσι λοιπόν οι traders μπορούν να επωφεληθούν μαντεύοντας σωστά σε ποιους τομείς θα υπάρχει η μεγαλύτερη δραστηριότητα.

Μικρά deals στον τομέα τεχνολογίας

Το 2009, οι μετοχές που έχουν σχέση με το ίντερνετ, οι τομείς επενδυτικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, το λογισμικό, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν μεταξύ των πιο ενεργών βιομηχανιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Να αναμένετε περισσότερα deals στις μετοχές του τομέα της τεχνολογίας, λένε οι ειδικοί. Η Oracle (ORCL) μάχεται με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ώστε να ολοκληρώσει την εξαγορά της Sun Microsystems (JAVA) για 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τέτοιες εξαγορές, και κυρίως πολύ μικρότερα deals, είναι ένας τρόπος ζωής για τις εταιρείες τεχνολογίας, λέει ο Daniel Mitz, ένας συνέταιρος στη δικηγορική εταιρεία Jones Day που ειδικεύεται στα deals στην τεχνολογία. "Ένα μεγάλο μέρος της καινοτομίας προέρχεται από μικρότερες εταιρείες," λέει ο Mitz. Τα deals σε αυτόν τον τομέα επιβραδύνθηκαν, αλλά δεν σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική συσσώρευση ζήτησης, λέει ο Mitz. "Αυτή είναι μια βιομηχανία που είναι ώριμη για εξαγορές και συγχωνεύσεις."

Ένας οδηγός για την ανάκαμψη των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην τεχνολογία θα είναι η ισχυρή οικονομική κατάσταση πολλών επιχειρήσεων τεχνολογίας, λέει η Nadia Damouni, εκδότρια του dealReporter Americas, το οποίο παρακολουθεί τη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ένας άλλος τομέας "με πολλά μετρητά" είναι η υγειονομική περίθαλψη, λέει, αλλά εδώ οι προοπτικές για ανάκαμψη εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι πιο δύσκολο να γίνουν ορατές. Ο λόγος: Η αβεβαιότητα γύρω από την ομοσπονδιακή αναμόρφωση του συστήματος περίθαλψης των ΗΠΑ που πρότεινε ο Πρόεδρος Barack Obama και είναι υπό συζήτηση στο Κογκρέσο. "Υπάρχει πίεση λόγω της μεταρρύθμισης για το σύστημα υγείας" λέει η Damouni για τους πολλούς ασφαλιστές και παρόχους υπηρεσιών υγείας που θα μπορούσαν να είναι στόχος για εξαγορές η συγχωνεύσεις σε κάποιο σημείο.

Στην υγειονομική περίθαλψη, το βασικό συστατικό για τα deals είναι η "σταθερότητα", λέει ο Bob Filek, partner στην PricewaterhouseCoopers Transaction Services. Αν η αναμόρφωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης μεταρρύθμιση τελικά περάσει -ή ακόμη και εάν δεν περάσει- οι αγοραστές θα ήθελαν κάποια βεβαιότητα πριν από την υποβολή προσφορών σχετικά με το θα σημαίνει τι ομοσπονδιακή πολιτική για την υγειονομική περίθαλψη. Ο Filek εκτιμά πως υπάρχουν “ένα-δύο σενάρια, όπου [το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι] μεγάλη δραστηριότητα σε συγχωνεύσεις και εξαγορές."

Περιορισμένη δραστηριότητα

Άλλες καυτές βιομηχανίες το 2010, όπου ο Damouni βλέπει περισσότερες συζητήσεις για deals , θα μπορούσε να είναι ο αμυντικός τομέας ή ακόμη και τα καταναλωτικά προϊόντα.

Αλλά δεν θα έχουν όλοι οι τομείς ένα ρόδινο 2010. Και η συνολική δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι ακόμη περιορισμένη. “Η δραστηριότητα θα επιταχυνθεί," λέει ο Mitz. “Αλλά δεν νομίζω ότι πρόκειται να γίνει απότομα. "
Οι εταιρείες είναι πιο εύκολο να δανειστούν για να ολοκληρώσουν τα deals σε σχέση με το βάθος της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αλλά δεν είναι ακόμα εύκολο. Ο Len Blum, managing partner στην επενδυτική τράπεζα Westwood Capital, αναφέρει ότι κάποιοι πιθανοί αγοραστές δεν μπορούν να κάνουν προσφορές, λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Να περιμένετε πως το 2010 θα κυριαρχήσουν τα μικρότερα deals, καθώς οι αγοραστές, ειδικά οι αγοραστές private equity, μπορούν να διαθέσουν χρήματα για τέτοιες, λέει ο Blum.

Αυτό θα συνέχιζε την επικρατούσα τάση του 2009. Μέχρι την άνοδο του περασμένου μήνα, το μέσο μέγεθος των συμφωνιών το 2009 ήταν εξαιρετικά μικρό σε σχέση με τα πρόσφατα δεδομένα. Το μέσο deal τον Ιούλιο του 2009, για παράδειγμα, ήταν μόλις 125 εκατομμύρια δολάρια, από 427 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο του 2008 και 437 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο του 2007.

Οι χειρότερες βιομηχανίες της οικονομίας είναι πιθανό να συνεχίσει να φοβίζουν αυτούς που θέλουν να κάνουν deals. Οι πρόβληματικές περιοχές περιλαμβάνουν το τζόγο και τα καζίνο, καθώς και την αυτοκινητοβιομηχανία, λέει η Damouni. Πολλές εταιρείες σε αυτές τις βιομηχανίες μάχονται με την πτώχευση και ασχολούνται με τους πιστωτές. Πριν επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, λέει, "θα μπορούσε να είναι άσχημο για έναν αγοραστή να αναμειχθεί."

Ο Paul Schneir, managing director για συγχωνεύσεις και εξαγορές στη KeyBanc Capital Markets (KEY), αναμένει πως οι CEO και τα Δ.Σ. θα περάσουν το μεγαλύτερο μέρος του 2010 αποφασίζοντας ποια τμήματα θα εκποιήσουν. Ένα παράδειγμα ενός μεγάλου deal αυτού του τύπου είναι η απόφαση της General Electric (GE) να πουλήσει την NBC Universal στην Comcast (CMCSA).

“Οι εταιρείες εξετάζουν ποιες δραστηριότητές τους είναι βασικές και ποιες όχι," λέει ο Schneir. "Μια βαθιά ύφεση να αναγκάζει τους ανθρώπους να εξετάσουν πολύ προσεκτικότερα τη στρατηγική τους."

Οι περισσότεροι ειδικοί είπαν στο Bloomberg BusinessWeek πως καλύτερες συνθήκες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών σε ένα ευρύ τμήμα της αγοράς. Το μεγαλύτερο ερώτημα, λοιπόν, είναι αν οι προϋποθέσεις αυτές -οι οποίες περιλαμβάνουν υγιείς αγορές χρέους, μια σταθερή αγορά μετοχών, και ειδικά μια βελτίωση της οικονομίας- θα συνεχιστούν το 2010.

capital.gr

No comments:

Share |