Wednesday, September 15, 2010

ΗΠΑ: Ανω των εκτιμήσεων η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής


ΗΠΑ: Ανω των εκτιμήσεων η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ κατά το μήνα Αύγουστο, αν και υποχώρησε από τον Ιούλιο. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Federal Reserve. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,1%.

Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,5%, ενώ η εργοστασιακή δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 0,2%.

Σημειώνεται πως τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε αύξηση κατά 0,6%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Fed. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο κατά 1%.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Πτώση ανάλογη των εκτιμήσεων των αποθεμάτων αργού


ΗΠΑ: Πτώση ανάλογη των εκτιμήσεων των αποθεμάτων αργού

Πτώση ανάλογη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας.


Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 2,489 εκατ. βαρέλια στα 357,365 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires να κάνουν λόγο για πτώση της τάξης των 2,5 εκατ. βαρελιών.

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 0,694 εκατ. βαρέλια στα 224,468 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 1,1 εκατ. βαρέλια..

Τα διυλισμένα αποθέματα μειώθηκαν κατά 0,34 εκατ. βαρέλια στα 174,507 εκατ. βαρέλια., ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,2 εκατ. βαρέλια.

Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας υποχώρησε στο 87,6% από 88,2% ενώ οι εκτιμήσεις την τοποθετούσαν στο 87,5%.

source: capital.gr

"Καμπανάκι" Greenspan για έλλειμμα και δημόσιο χρέος


"Καμπανάκι" Greenspan για έλλειμμα και δημόσιο χρέος


Οι προσπάθειες δημοσιονομικής τόνωσης της Federal Reserve δεν έχουν επιβεβαιώσει έως σήμερα τις προσδοκίες και η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει τώρα να περάσει στο περιθώριο προκειμένου να επιτρέψει στις αγορές και τις επιχειρήσεις να οδηγήσουν την ανάκαμψη, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Alan Greenspan.

"Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να περιορίσουμε τον κυβερνητικό ΄ακτιβισμό΄ με τα προγράμματα τόνωσης και να αφήσουμε την οικονομία θα θεραπευτεί μόνη της" δήλωσε ο Alan Greenspan μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη.

Στο σημείο αυτό "θα ήμασταν σε καλύτερη θέση αν κάναμε λιγότερα αντί για περισσότερα", σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Fed και πρόσθεσε: "Θα ήταν καλύτερο να αφήσουμε να λειτουργήσουν οι φυσιολογικές δυνάμεις της αγοράς".

Σημείωσε ότι η στεγαστική αγορά του προκαλεί ανησυχία, αν και επισήμανε ότι η εικόνα της ευρύτερης οικονομίας βελτιώνεται. Οι πιθανότητες η αμερικανική οικονομία να διολισθήσει και πάλι σε ύφεση υποχωρούν, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ωστόσο ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα.

"Για πρώτη φορά από όσο θυμάμαι τάσσομαι υπέρ κινήσεων που θα περιλαμβάνουν αύξηση των φόρων και μείωση των δαπανών, ενώ υποστηρίζω και την εκπνοή του προγράμματος φοροελαφρύνσεων που υπεγράφησαν επί της θητείας Μπους", δήλωσε.

Αναφερόμενος στα νέα ρεκόρ της τιμής του χρυσού ο Greenspan σημείωσε ότι το πολύτιμο μέταλλο αποτελεί το "απόλυτο μέσο πληρωμών", ενώ σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει στις αγορές "αποτελεί σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά τις αγορές συναλλάγματος".

Το άλμα του χρυσού μπορεί να αποτελεί "το καναρίνι στο ορυχείο και θα πρέπει να το προσέχουμε", ανέφερε χαρακτηριστικά.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Υποχώρησε στο 1,6% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο


Ευρωζώνη: Υποχώρησε στο 1,6% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Μικρή πτώση σημείωσε ο δείκτη τιμών καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ τον Αύγουστο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στις 16 χώρες του ευρώ υποχώρησε ελαφρώς στο 1,6% από 1,7% τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν στις 31 Αυγούστου. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% τον Αύγουστο μετά από πτώση 0,3% τον Ιούλιο.

Ο ετήσιος ρυθμός παραμένει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ να διατηρούνται οι ρυθμοί πληθωρισμού κάτω αλλά κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα.

Τα στοιχεία έδειξαν αύξηση του πληθωρισμού τροφίμων στο 1,1% τον Αύγουστο από 0,8% τον Ιούλιο. Στον αντίποδα οι τιμές στην ενέργεια υποχώρησαν στο 6,1% από 8,1%, ενώ στην ένδυση στο 0,2% από 0,7%.

Ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 1,0% σε ετήσια βάση. Σε μηνιαία βάση οι τιμές σημείωσαν άνοδο 0,4% μετά από πτώση 0,5% τον Ιούλιο.

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός επιβράδυνε στο 1,0% από 1,2%, ενώ στη Γαλλία επιβράδυνε στο 1,6% από 1,9% τον Ιούλιο. Αμετάβλητος στο 1,8% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ιταλία.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ε.Ε. διαμορφώθηκε στο 2% τον Αύγουστο, από 2,1% τον Ιούλιο, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν στο 0,6%. Σε μηνιαία βάση σημείωσε άνοδο 0,2% τον Αύγουστο.

source: capital.gr

Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας τον Αύγουστο


Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας τον Αύγουστο

Απροσδόκητη αύξηση σημείωσε τον Αύγουστο ο αριθμός των ανθρώπων που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας στη Βρετανία, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ειδικότερα, ο αριθμός σημείωσε άνοδο κατά 2.300 στις 1, 466 εκατ. ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση κατά 5.000.

Το ποσοστό των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας ως προς το συνολικό εργατικό δυναμικό διατηρήθηκε στο 4,5%, ενώ το ποσοστό ανεργίας για τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο υποχώρησε στο 7,8% από 7,9%.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, για το ίδιο τρίμηνο ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 8.000 στους 2,47 εκατ.

source: capital.gr

Σε ελεύθερη πτώση το γεν μετά την παρέμβαση της Ιαπωνίας


Σε ελεύθερη πτώση το γεν μετά την παρέμβαση της Ιαπωνίας


Η Ιαπωνία παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος την Τετάρτη, για πρώτη φορά σε διάστημα 6 ετών, ενδίδοντας τελικά στα παράπονα των εξαγωγέων για το ισχυρό νόμισμα. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας δήλωσε ότι θα γίνουν αποφασιστικά βήματα στην αγορά συναλλάγματος τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν παρέμβαση στην περίπτωση που χρειαστεί. Τόνισε επίσης ότι η άνοδος του γεν θα μπορούσε να πλήξει την οικονομία της χώρας και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η παρέμβαση ξεκίνησε γύρω στις 1:30 GMT και η ισοτιμία δολαρίου / γεν εκτινάχθηκε από τα 82,90 στα 84,50 σε λιγότερο από δύο ώρες. Με τη διάσωση της είδησης τα κέρδη του ιαπωνικού δείκτη Nikkei225 έφτασαν στο 2%.

source: capital.gr

Έκρηξη ανακούφισης για τον Nikkei, απώλειες στην Κίνα


Έκρηξη ανακούφισης για τον Nikkei, απώλειες στην Κίνα

Με κέρδη άνω του 2% ολοκληρώνει τις συναλλαγές ο Nikkei καθώς η Ιαπωνία αποφάσισε να παρέμβει τελικά στην αγορά συναλλάγματος και να αποδυναμώσει το γεν, ικανοποιώντας τους Ιάπωνες εξαγωγείς. Νέο ιστορικό υψηλό για το γουάν "αποφάσισε" η Κίνα.

Για πρώτη φορά μετά το 2004 η ιαπωνική κυβέρνηση παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος, με τον Yoshito Sengoku, κορυφαίο κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι η γραμμή άμυνας του υπουργείου Οικονομικών είναι τα 82 γεν/δολ, έτσι ώστε να μην δεχτεί πλήγμα η οικονομία η οποία βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές.

«Η νίκη του Kan στην χθεσινή εκλογική αναμέτρηση ήταν η ψήφος εμπιστοσύνης που του έδωσε την ώθηση να παρέμβει για το γεν», σχολιάζει ο Ayako Sera αναλυτής της Sumitomo Trust & Banking Co. «Αν το γεν συνεχίσει την αντιστροφή, θα θέσει στο περιθώριο μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας για την Ιαπωνία με αποτέλεσμα το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τους εξαγωγείς».

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί σημαντικά καταγράφοντας απώλειες 2,22% έναντι του δολαρίου στα 84,86 γεν, πτώση 2,1% έναντι του ευρώ στα 110,080 γεν, ενώ υποχωρεί σε ποσοστό 1,95% έναντι της στερλίνας στα 131,47 γεν. Χαρακτηριστικό είναι ότι σημαντικές εξαγωγικές εταιρείες όπως η Toyota και η Honda ενισχύθηκαν έως και 4%.

Στον αντίποδα, η Κίνα αρνήθηκε σήμερα ότι χειραγωγεί το νόμισμά της για να δώσει ώθηση στις εξαγωγές της. Tην ίδια στιγμή που Αμερικανοί γερουσιαστές διαφωνούν ως προς το αν η Κίνα πρέπει να δεχτεί κυρώσεις για την πολιτική της στην αγορά συναλλάγματος, το Πεκίνο οδηγεί το γουάν σε άνοδο.

Η κεντρική τράπεζα καθόρισε σήμερα το μέσο σημείο του ημερήσιου εύρους διακύμανσης του γουάν έναντι του δολαρίου σε νέο ιστορικό υψηλό, στην τέταρτη διαδοχική ημέρα κερδών για το κινεζικό νόμισμα. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου Yao Jian επανέλαβε ότι οι κατηγορίες των ΗΠΑ για συσχετισμό του εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας με την πολιτική για το γουάν είναι εντελώς αβάσιμες.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός MSCI Asia Pacific να εμφανίζεται οριακά ανοδικά στις 124,28 μονάδες.

Στο Τόκιο, ο Nikkei κατέγραψε άνοδο 2,34% στις 9.516,56 μονάδες. Ο ευρύτερος Topix σημείωσε κέρδη 1,65%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει κέρδη 0,05%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,57% ενώ ο Shenzhen Composite χάνει 1,97%. Ο ευρύτερος CSI 300 καταγράφει πτώση 1,24%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα ενισχύεται 0,48%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν καταγράφει κέρδη 0,38%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 σημειώνει κέρδη 0,76%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία υποχωρεί 0,07%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινείται στο +0,70%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη καταγράφει κέρδη 0,47%.

source: capital.gr

Japan intervenes for 1st time in six years to cap yen


Japan intervenes for 1st time in six years to cap yen

TOKYO (Reuters) - Japan stepped into the currency market on Wednesday for the first time in six years, selling yen to stem a rise that is threatening a fragile economic recovery. The dollar extended its gains after intermittent yen selling and was up 2 percent on the day and nearly two yen above a 15-year low. But it was unclear whether Prime Minister Naoto Kan's government had the stomach for a prolonged campaign similar to Japan's last foray into foreign exchange markets in 2003-2004.

source: iii.co.uk
Share |