Wednesday, September 15, 2010

Έκρηξη ανακούφισης για τον Nikkei, απώλειες στην Κίνα


Έκρηξη ανακούφισης για τον Nikkei, απώλειες στην Κίνα

Με κέρδη άνω του 2% ολοκληρώνει τις συναλλαγές ο Nikkei καθώς η Ιαπωνία αποφάσισε να παρέμβει τελικά στην αγορά συναλλάγματος και να αποδυναμώσει το γεν, ικανοποιώντας τους Ιάπωνες εξαγωγείς. Νέο ιστορικό υψηλό για το γουάν "αποφάσισε" η Κίνα.

Για πρώτη φορά μετά το 2004 η ιαπωνική κυβέρνηση παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος, με τον Yoshito Sengoku, κορυφαίο κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι η γραμμή άμυνας του υπουργείου Οικονομικών είναι τα 82 γεν/δολ, έτσι ώστε να μην δεχτεί πλήγμα η οικονομία η οποία βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές.

«Η νίκη του Kan στην χθεσινή εκλογική αναμέτρηση ήταν η ψήφος εμπιστοσύνης που του έδωσε την ώθηση να παρέμβει για το γεν», σχολιάζει ο Ayako Sera αναλυτής της Sumitomo Trust & Banking Co. «Αν το γεν συνεχίσει την αντιστροφή, θα θέσει στο περιθώριο μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας για την Ιαπωνία με αποτέλεσμα το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τους εξαγωγείς».

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί σημαντικά καταγράφοντας απώλειες 2,22% έναντι του δολαρίου στα 84,86 γεν, πτώση 2,1% έναντι του ευρώ στα 110,080 γεν, ενώ υποχωρεί σε ποσοστό 1,95% έναντι της στερλίνας στα 131,47 γεν. Χαρακτηριστικό είναι ότι σημαντικές εξαγωγικές εταιρείες όπως η Toyota και η Honda ενισχύθηκαν έως και 4%.

Στον αντίποδα, η Κίνα αρνήθηκε σήμερα ότι χειραγωγεί το νόμισμά της για να δώσει ώθηση στις εξαγωγές της. Tην ίδια στιγμή που Αμερικανοί γερουσιαστές διαφωνούν ως προς το αν η Κίνα πρέπει να δεχτεί κυρώσεις για την πολιτική της στην αγορά συναλλάγματος, το Πεκίνο οδηγεί το γουάν σε άνοδο.

Η κεντρική τράπεζα καθόρισε σήμερα το μέσο σημείο του ημερήσιου εύρους διακύμανσης του γουάν έναντι του δολαρίου σε νέο ιστορικό υψηλό, στην τέταρτη διαδοχική ημέρα κερδών για το κινεζικό νόμισμα. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου Yao Jian επανέλαβε ότι οι κατηγορίες των ΗΠΑ για συσχετισμό του εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας με την πολιτική για το γουάν είναι εντελώς αβάσιμες.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός MSCI Asia Pacific να εμφανίζεται οριακά ανοδικά στις 124,28 μονάδες.

Στο Τόκιο, ο Nikkei κατέγραψε άνοδο 2,34% στις 9.516,56 μονάδες. Ο ευρύτερος Topix σημείωσε κέρδη 1,65%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει κέρδη 0,05%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,57% ενώ ο Shenzhen Composite χάνει 1,97%. Ο ευρύτερος CSI 300 καταγράφει πτώση 1,24%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα ενισχύεται 0,48%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν καταγράφει κέρδη 0,38%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 σημειώνει κέρδη 0,76%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία υποχωρεί 0,07%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινείται στο +0,70%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη καταγράφει κέρδη 0,47%.

source: capital.gr

No comments:

Share |