Wednesday, September 15, 2010

"Καμπανάκι" Greenspan για έλλειμμα και δημόσιο χρέος


"Καμπανάκι" Greenspan για έλλειμμα και δημόσιο χρέος


Οι προσπάθειες δημοσιονομικής τόνωσης της Federal Reserve δεν έχουν επιβεβαιώσει έως σήμερα τις προσδοκίες και η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει τώρα να περάσει στο περιθώριο προκειμένου να επιτρέψει στις αγορές και τις επιχειρήσεις να οδηγήσουν την ανάκαμψη, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Alan Greenspan.

"Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να περιορίσουμε τον κυβερνητικό ΄ακτιβισμό΄ με τα προγράμματα τόνωσης και να αφήσουμε την οικονομία θα θεραπευτεί μόνη της" δήλωσε ο Alan Greenspan μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη.

Στο σημείο αυτό "θα ήμασταν σε καλύτερη θέση αν κάναμε λιγότερα αντί για περισσότερα", σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Fed και πρόσθεσε: "Θα ήταν καλύτερο να αφήσουμε να λειτουργήσουν οι φυσιολογικές δυνάμεις της αγοράς".

Σημείωσε ότι η στεγαστική αγορά του προκαλεί ανησυχία, αν και επισήμανε ότι η εικόνα της ευρύτερης οικονομίας βελτιώνεται. Οι πιθανότητες η αμερικανική οικονομία να διολισθήσει και πάλι σε ύφεση υποχωρούν, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ωστόσο ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα.

"Για πρώτη φορά από όσο θυμάμαι τάσσομαι υπέρ κινήσεων που θα περιλαμβάνουν αύξηση των φόρων και μείωση των δαπανών, ενώ υποστηρίζω και την εκπνοή του προγράμματος φοροελαφρύνσεων που υπεγράφησαν επί της θητείας Μπους", δήλωσε.

Αναφερόμενος στα νέα ρεκόρ της τιμής του χρυσού ο Greenspan σημείωσε ότι το πολύτιμο μέταλλο αποτελεί το "απόλυτο μέσο πληρωμών", ενώ σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει στις αγορές "αποτελεί σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά τις αγορές συναλλάγματος".

Το άλμα του χρυσού μπορεί να αποτελεί "το καναρίνι στο ορυχείο και θα πρέπει να το προσέχουμε", ανέφερε χαρακτηριστικά.

source: capital.gr

No comments:

Share |