Wednesday, September 15, 2010

Ευρωζώνη: Υποχώρησε στο 1,6% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο


Ευρωζώνη: Υποχώρησε στο 1,6% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Μικρή πτώση σημείωσε ο δείκτη τιμών καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ τον Αύγουστο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στις 16 χώρες του ευρώ υποχώρησε ελαφρώς στο 1,6% από 1,7% τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν στις 31 Αυγούστου. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% τον Αύγουστο μετά από πτώση 0,3% τον Ιούλιο.

Ο ετήσιος ρυθμός παραμένει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ να διατηρούνται οι ρυθμοί πληθωρισμού κάτω αλλά κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα.

Τα στοιχεία έδειξαν αύξηση του πληθωρισμού τροφίμων στο 1,1% τον Αύγουστο από 0,8% τον Ιούλιο. Στον αντίποδα οι τιμές στην ενέργεια υποχώρησαν στο 6,1% από 8,1%, ενώ στην ένδυση στο 0,2% από 0,7%.

Ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 1,0% σε ετήσια βάση. Σε μηνιαία βάση οι τιμές σημείωσαν άνοδο 0,4% μετά από πτώση 0,5% τον Ιούλιο.

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός επιβράδυνε στο 1,0% από 1,2%, ενώ στη Γαλλία επιβράδυνε στο 1,6% από 1,9% τον Ιούλιο. Αμετάβλητος στο 1,8% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ιταλία.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ε.Ε. διαμορφώθηκε στο 2% τον Αύγουστο, από 2,1% τον Ιούλιο, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν στο 0,6%. Σε μηνιαία βάση σημείωσε άνοδο 0,2% τον Αύγουστο.

source: capital.gr

No comments:

Share |